Powrót
do
Witaminy i minerały
Znaleziono produktów: 98
(98)
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to naturalne substancje, które wykazują zdolność do neutralizacji wolnych rodników tlenowych. Oksydacja wpływa na stan całego organizmu – niekontrolowany wzrost ilości wolnych rodników, który ma miejsce np. wskutek długotrwałego stresu, palenia papierosów, picia alkoholu i pod wpływem zanieczyszczeń środowiska oraz promieniowania UV, prowadzi do uszkodzenia komórek i tkanek. Taka sytuacja jest niebezpieczna dla zdrowia i sprzyja wystąpieniu poważnych chorób, a także fatalnie wpływa na urodę.
Zadanie antyoksydantów to ograniczanie powstawania wolnych rodników i usuwanie uszkodzeń wywołanych już przez oksydanty. Dowiedz się więcej na temat tego, jaką rolę w organizmie pełnią antyoksydanty i jakie jest ich działanie! Przede wszystkim musisz wiedzieć, że są one ważne w prewencji wielu chorób, w tym miażdżycy, cukrzycy i nowotworów, a także opóźniają procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Przeciwutleniacze korzystnie wpływają na pracę układów: nerwowego, odpornościowego, oddechowego i rozrodczego, chronią narząd wzroku, nerki i wątrobę. Nie pozwól, aby stres oksydacyjny niszczył Twoje zdrowie i korzystaj z wyjątkowych właściwości przeciwutleniaczy, by przedłużyć swoją młodość i cieszyć się dobrą odpornością.
Antyoksydanty powinny pojawiać się w Twojej codziennej diecie, i to w dużej ilości! Do najbardziej znanych antyoksydantów należą witaminy: A, C, D, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Silnymi antyoksydantami są również polifenole, czyli organiczna grupa związków roślinnych wykazująca prozdrowotny wpływ na ludzki organizm, a także cynk, selen i likopen. Wszystkie te substancje, z wyjątkiem witaminy D, która jest obecna tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, występują głównie warzywach i owocach. Cennym źródłem antyoksydantów są też np. kasze i orzechy, nasiona, a także zioła, gorzkie kakao i oleje roślinne z pierwszego tłoczenia. Co ciekawe, antyoksydanty znajdują się także w tłustych rybach morskich i chudej wołowinie (koenzym Q10).
Warto wiedzieć, że w niektórych owocach i warzywach jest szczególnie dużo antyoksydantów. Należy tu wymienić owoce jagodowe, czyli: maliny, borówki, jeżyny, truskawki, czarne porzeczki i żurawinę, a także warzywa zielone, np. szpinak i jarmuż.
Na co dzień można mieć problem z tym, aby dostarczyć swojemu organizmowi antyoksydantów w odpowiedniej ilości. Rozwiązaniem jest suplementacja, dzięki której można zneutralizować działanie wolnych rodników. Możesz wybierać spośród wielu antyoksydantów w tabletkach wysokiej jakości, różniących się składem i ilością substancji aktywnych, dlatego każdy może znaleźć produkt doskonale dostosowany do swoich potrzeb.
Za wyjątkowo silne antyoksydanty uznaje się witaminy: A, C i E, przy czym za najsilniejszy antyoksydant uważana jest astaksantyna. Substancja ta należy do grupy karotenoidów, czyli żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwników produkowanych przez organizmy, w których zachodzi fotosynteza. W naturalnej postaci najwięcej astaksantyny znajduje się w owocach morza oraz łososiu oraz pstrągu tęczowym. Duże ilości tego karotenoidu występują w langustach, krewetkach i krabach. Możesz jednak sięgnąć po preparaty z apteki, w których znajdują się najsilniejsze antyoksydanty!
Jeśli chcesz wprowadzić antyoksydanty do swojej diety, musisz mieć na względzie to, w jakich naturalnych produktach spożywczych znajduje się najwięcej witamin i innych substancji wykazujących właściwości przeciwutleniające. Dobrze będzie ograniczyć albo zupełnie zrezygnować z wysoko przetworzonej żywności, która jest bardzo uboga w substancje odżywcze i nie można jej traktować jako źródła przeciwutleniaczy.
Odbiór osobisty w aptece
Profesjonalna obsługa
Szybka wysyłka
Legalnie działająca apteka
Płatność online lub za pobraniem
Informacje
Pomoc
Inne
© 2024 wapteka.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Born in Dotandspot.pl