Zdrowy styl życia to nie tylko codzienna dawka ruchu i regularne stosowanie różnego rodzaju diet. Aby na stałe zmienić swoje nawyki żywieniowe, często musimy całkowicie zrezygnować z produktów, które kuszą nas swoim smakiem. Co wyeliminować z diety, aby schudnąć i cieszyć się dobrym zdrowiem?
Napoje gazowane
Gazowane napoje to przede wszystkim olbrzymie ilości cukru, który najczęściej przyjmuje postać syntetycznego aspartamu. Przekłada się to nie tylko na puste kalorie (jedna szklanka takiego napoju to ok. 150 kcal) i przyrost wagi, ale również na problemy ze zdrowiem. Jeśli w składzie napoju znajdziemy wysokofruktozowy syrop kukurydziany, możemy spodziewać się kłopotów z wątrobą, a nawet zaburzeń hormonalnych! Ponadto, kolorowe napoje gazowane nie gaszą pragnienia i zawierają kwas fosforowy, który szkodzi zębom oraz powoduje utratę wapnia w kościach. To jednak nie koniec ich wad – zawarty w nich gaz często powoduje wzdęcia i problemy gastryczne, a kofeina w połączeniu z cukrem uzależnia i niezdrowo pobudza nasz organizm. Dlatego gazowane napoje najlepiej zastąpić wodą mineralną lub świeżym sokiem.
Zobacz także: „Czym zastąpić cukier?”
Słodycze
Każdy z nas pozwala sobie czasami na małą dozę przyjemności, jaką się słodycze. Niestety nasza słabość do nich powodowana jest przez cukier, który jest substancją silnie uzależniającą. Poza nim nie znajdziemy w słodyczach praktycznie żadnych wartości odżywczych. Wyjątkiem jest ciemna gorzka czekolada (o zawartości kakao co najmniej 75%), ale nie jest ona słodka. Na szczęście istnieje prosty sposób, dzięki któremu mniej dotkliwie odczujemy skutki wyeliminowania słodyczy z naszej diety. Miód jest nie tylko słodki, ale również zdrowy – ma właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji (m.in. aminokwasy, biotynę, witaminy z grup A, B i C). Jego wiele rodzajów i smaków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie i przygotuje smaczne i zdrowe desery.
Słone produkty
Eksperci zalecają, aby spożywać jedynie 2-3 g soli dziennie. Niestety Polacy przekraczają tę dawkę niemal trzykrotnie, zjadając z różnymi produktami ok. 15 g soli każdego dnia. Nadmiar soli powoduje przede wszystkim ryzyko nadciśnienia tętniczego i zaburzenia pracy nerek. Ponadto, może być przyczyną otyłości, nowotworów żołądka czy cukrzycy typu II. Na domiar złego, sól znajduje się w zdecydowanej większości produktów spożywczych. Jej spore ilości znajdziemy m.in. w gotowych sosach, wędlinach, serach czy pieczywie. Dlatego należy jak najrzadziej korzystać z półproduktów i wyeliminować z diety słone przekąski, takie jak chipsy, paluszki czy krakersy.
Wyroby seropodobne
Wszelkiego rodzaju serki topione, apetycznie wyglądające plasterki pakowanego sera czy twarożki najczęściej nie mają nic wspólnego ze składnikami odżywczymi, jakie znajdziemy w pełnowartościowych mlecznych wyrobach. Znajdziemy w nich za to wiele szkodliwych substancji, takich jak utwardzone tłuszcze roślinne, wzmacniacze smaku czy sole emulgujące. Dlatego zamiast po serek topiony czy ser typu gouda, lepiej sięgnąć po ser z krótką ilością składników i prawdziwym tłuszczem mlecznym, zawierający wapń i białko. Warto przy tym pamiętać, że cena takich produktów nie należy do najniższych – po tym można rozpoznać dobry jakościowo ser.
Produkty odtłuszczone
Wbrew pozorom produkty „light” wcale nie są zdrowymi wyrobami. Owszem, zawierają mniej tłuszczu, ale najczęściej jest on zastąpiony cukrem lub sztucznymi substancjami, mającymi za zadanie poprawić ich walory smakowe. Ponadto, nieświadomi ich szkodliwego wpływu na nasze zdrowie, zjadamy ich o wiele więcej, niż ich bardziej tłustych odpowiedników. Spożywane w nadmiarze, produkty typu light mogą przyczyniać się do zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę. Dlatego warto uważnie czytać etykiety i wybierać te produkty, które zawierają krótką listę składników. Pamiętajmy przy tym, że lepiej spożyć nieco więcej kalorii, ale mieć pewność, że pozostałe składniki danego produktu nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.