7 grudniowych przysmaków

 - zdjęcie

Każda pora roku wyznaczana jest nie tylko przez pogodę, ale również przez sezonowe produkty, które są wówczas łatwo dostępne i najsmaczniejsze. Zima nie jest tutaj wyjątkiem. Co prawda, nie zasypuje nas obfitością świeżych owoców i warzyw, jednak i w czasie mroźnych miesięcy znajdziemy sporo smakołyków. Oto 7 produktów, które kojarzą się z grudniem i właśnie w tym okresie smakują najlepiej. 

1.     Granat

Ten niezwykły, ozdobny owoc nie bez powodu nazywany jest owocem życia. Granat to prawdziwe bogactwo potasu i antyoksydantów, które pozwalają nam na dłużej zachować młodość. Zwalczają wolne rodniki skuteczniej niż czerwone wino czy zielona herbata. Zawarte w granatach polifenole mają działanie przeciwzapalne, przynoszą więc ulgę chorym na reumatyzm czy artretyzm. Granaty polecane są kobietom w okresie menopauzy ze względu na zawartość wspomagających gospodarkę hormonalną estrogenów.  Po granaty powinni sięgać także mężczyźni, ponieważ chronią przed impotencją i rakiem prostaty. Słodko-kwaśny smak granatu urozmaici zimowe potrawy, a jego piękny karminowy kolor uatrakcyjni ich wygląd. Nasiona wspaniale smakują w połączeniu z pieprzem, solą i sokiem z limonki. Świetnie komponują się z serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Można też dodawać je do jogurtu.

2.     Grejpfrut

Jego kwaśno-słodki smak z lekką nutą goryczy nie każdemu odpowiada. Warto jednak sięgać po grejpfruty czerwone, zielone bądź żółte, ponieważ są one źródłem witaminy C, błonnika, potasu i beta-karotenu, wspomagają odporność organizmu i dobrze wpływają na serce, obniżając poziom złego cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacze, chroniące przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą oraz opóźniające procesy starzenia. Mają przy tym  niewiele kalorii i właściwości przyspieszające metabolizm – dzięki nim szybciej spalimy tkankę tłuszczową. Największą dawkę witaminy C znajdziemy w grejpfrutach czerwonych i różowych – więcej niż zalecana dzienna porcja spożycia. Najbardziej soczyste owoce są duże i ciężkie. Wybierajmy te o intensywnym kolorze, ze spłaszczonymi końcami (nie powinny być jednak zielone).

3.     Mandarynki

Cytrusy nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Zima to dobry moment, by delektować się słodkimi i bogatymi w witaminę C mandarynkami. Jako jedyne z cytrusów zawierają nobiletynę, czyli flawanoid, który zapobiega miażdżycy, cukrzycy typu 2 i wspomaga walkę z otyłością. Z kolei naturalne przeciwutleniacze - witamina A i C wzmacniają odporność organizmu, neutralizują wolne rodniki, zapobiegają chorobom oczu i korzystnie wpływają na stan skóry. Ten niewielki owoc to nie tylko znakomita przekąska – równie dobrze może być składnikiem sałatki (np. z kurczakiem lub z serem feta i oliwkami), sosu do mięsa lub dodatkiem do jogurtu. Jeśli nie przepadamy za kwaśnym smakiem, sokiem z mandarynki możemy zastąpić dodawaną do herbaty cytrynę. Aby zneutralizować chłodzące działanie cytrusów, można spożywać je z przyprawami, np. pieprzem lub cynamonem.

4.     Dynia

Ze względu na czas dojrzewania, dynia nadaje się do spożycia dopiero w okresie jesienno-zimowym. Warto jednak zamrozić trochę pomarańczowego miąższu lub przygotować z niego przetwory i sięgać po dynię przez cały rok. Zachęca do tego bardzo mała ilość kalorii oraz szeroki wachlarz najważniejszych witamin i minerałów takich jak magnez, żelazo, potas czy witamina A. Dynia wspomaga funkcjonowanie układu moczowego oraz immunologicznego, działa przeciwzapalnie i przeciwwymiotnie, obniża poziom cholesterolu, przynosi ulgę w zaparciach i poprawia wygląd skóry. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów, przyrządzając zupy, zapiekanki, risotta czy desery.

5.     Kasztany jadalne

Pieczone lub gotowane kasztany jadalne to wspaniała zimowa przekąska. Mają słodki smak i sypką konsystencję. Można jeść je same, z odrobiną soli albo z miodem. Można z nich przyrządzić także nadzienie do pieczonych mięs lub purée do deserów. Oprócz walorów smakowych, kasztany mają też dużo wartości odżywczych – zawierają witaminy B1, B2, C i E, a także potas, błonnik i wspomagającą pamięć lecytynę. Pozbawione są natomiast glutenu. Kasztany należy starannie wybierać. Powinny być ładne i lśniące, bez przebarwień i dziurek, nie mogą wydzielać zapachu pleśni. Te cięższe dają gwarancję, że nie są wysuszone w środku. Jeśli kasztan po ugotowaniu i obraniu jest ciemny, nie nadaje się do spożycia.

6.     Brokuły

Te niskokaloryczne warzywa mają mnóstwo cennych właściwości odżywczych i są jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Regulują poziom cukru we krwi, korzystnie wpływają na proces widzenia, a do tego zapobiegają nowotworom, wrzodom żołądka i anemii. Muszą być jednak odpowiednio przygotowane – najlepiej gotowane na parze przez maksymalnie 4 minuty. Mrożone brokuły nie mają właściwości antyrakowych. Dlaczego warto sięgać po brokuły właśnie w grudniu? Ponieważ, podobnie jak inne warzywa z gatunku kapustowatych, w wyniku przymrozków zyskują słodkawy posmak. Jeśli sięgamy po świeże brokuły, wybierajmy ciężkie główki o ciasno zbitych różyczkach. Omijamy natomiast te zżółknięte.

7.     Jarmuż

To wyjątkowo zdrowy gatunek kapusty – źródło przeciwutleniaczy, białka, witamin (m.in. A, C i K) i minerałów takich jak magnez, żelazo, potas, wapń i cynk. Podobnie jak brokuły, jarmuż ma właściwości antynowotworowe, jednak tylko pod warunkiem, że będzie gotowany na parze przez 3-4 minuty. Dzięki zawartości potasu i wapnia i witaminy C, ma korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, udrażniając i wzmacniając naczynia krwionośne i regulując ciśnienie krwi. Z kolei obecność beta-karotenu dobrze oddziałuje na oczy. Sezon na jarmuż trwa od jesieni przez niemal całą zimę. Najlepiej wybierać liście o ciemnozielonej barwie, kruche, nieuszkodzone i pozbawione plam. Przyrządza się go podobnie jak szpinak, smażąc lub blanszując. Sprawdzi się jako składnik dań z ryżem, kaszą czy makaronem, a także jako dodatek do sałatki.  

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań.&n...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Przeziębienie i grypa

Katar i zatkany nos częste objawy przeziębienia: 5 skutecznych sposobów jak szybko odblokować zatkany nos?
Zatkany nos to jedna z najbardziej uciążliwych dolegliwości towarzyszących przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Utrudnia swobodne oddychanie, zaburza sen i obniża komfort życia. Na szczęście...

Układ pokarmowy

Zaburzenia pracy jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia pracy jelit to częsty problem, który może objawiać się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Ich przyczyny są różnorodne – od nieprawidłowej diety ...

Układ oddechowy

Wirus hMPV - cichy sprawca infekcji dróg oddechowych: co musisz wiedzieć od objawów po diagnostykę i leczenie
Ludzki metapneumowirus (hMPV) to stosunkowo mało znany, lecz powszechnie występujący patogen, który wywołuje infekcje dróg oddechowych. Choć objawy zakażenia przypominają grypę lub przeziębienie, wirus ten ...

Choroby skóry

Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Skuteczne zabiegi i polecane produkty
Blizny potrądzikowe to problem, z którym boryka się wiele osób, niezależnie od wieku. Choć trądzik sam w sobie może być uciążliwy, to często jego skutki w postaci blizn są jeszc...

Choroby i dolegliwości

Nietrzymanie moczu w nocy – jak odzyskać spokojny sen?
Nietrzymanie moczu to dolegliwość, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i płci. Statystycznie, zmagają się z nią częściej kobiety, przede wszystkim ze względu na anatomię u...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jakie witaminy i suplementy zażywać po 65. roku życia? Ranking najlepszych produktów dla seniora na 2025 rok
Z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby żywieniowe i może mieć trudności z przyswajaniem niektórych składników odżywczych. Właściwie dobrana suplementacja może znacząco wpłynąć na jakość życia seniorów, wspierając ich zdrowie i d...

Układ nerwowy

Jak zwiększyć poziom testosteronu? Naturalne metody i najlepsze boostery testosteronu
Testosteron to kluczowy hormon występujący zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, który wpływa nie tylko na libido i samopoczucie, ale ma znacznie szersze spektrum działania na organizm. Utrzymanie jego prawidłowego poziomu jest możliwe dzięki...

Układ rozrodczy i moczowy

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy choroby?
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub podagra, to przewlekła choroba zapalna dotykająca około 1% populacji. Charakteryzuje się stanami zapalnymi stawów i nerek, spowodowanymi nadmiernym gromadzeniem się kwasu moczowego w organiz...

Pierwsza pomoc

Zawał serca – objawy, przyczyny i rozpoznanie na wczesnym etapie
Współczesny styl życia - ciągły pośpiech, stres i niezdrowe nawyki - może mieć poważny wpływ na zdrowie, szczególnie na nasze serce. Zawał mięśnia sercowego pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem