7 grudniowych przysmaków

 - zdjęcie

Każda pora roku wyznaczana jest nie tylko przez pogodę, ale również przez sezonowe produkty, które są wówczas łatwo dostępne i najsmaczniejsze. Zima nie jest tutaj wyjątkiem. Co prawda, nie zasypuje nas obfitością świeżych owoców i warzyw, jednak i w czasie mroźnych miesięcy znajdziemy sporo smakołyków. Oto 7 produktów, które kojarzą się z grudniem i właśnie w tym okresie smakują najlepiej. 

1.     Granat

Ten niezwykły, ozdobny owoc nie bez powodu nazywany jest owocem życia. Granat to prawdziwe bogactwo potasu i antyoksydantów, które pozwalają nam na dłużej zachować młodość. Zwalczają wolne rodniki skuteczniej niż czerwone wino czy zielona herbata. Zawarte w granatach polifenole mają działanie przeciwzapalne, przynoszą więc ulgę chorym na reumatyzm czy artretyzm. Granaty polecane są kobietom w okresie menopauzy ze względu na zawartość wspomagających gospodarkę hormonalną estrogenów.  Po granaty powinni sięgać także mężczyźni, ponieważ chronią przed impotencją i rakiem prostaty. Słodko-kwaśny smak granatu urozmaici zimowe potrawy, a jego piękny karminowy kolor uatrakcyjni ich wygląd. Nasiona wspaniale smakują w połączeniu z pieprzem, solą i sokiem z limonki. Świetnie komponują się z serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Można też dodawać je do jogurtu.

2.     Grejpfrut

Jego kwaśno-słodki smak z lekką nutą goryczy nie każdemu odpowiada. Warto jednak sięgać po grejpfruty czerwone, zielone bądź żółte, ponieważ są one źródłem witaminy C, błonnika, potasu i beta-karotenu, wspomagają odporność organizmu i dobrze wpływają na serce, obniżając poziom złego cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacze, chroniące przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą oraz opóźniające procesy starzenia. Mają przy tym  niewiele kalorii i właściwości przyspieszające metabolizm – dzięki nim szybciej spalimy tkankę tłuszczową. Największą dawkę witaminy C znajdziemy w grejpfrutach czerwonych i różowych – więcej niż zalecana dzienna porcja spożycia. Najbardziej soczyste owoce są duże i ciężkie. Wybierajmy te o intensywnym kolorze, ze spłaszczonymi końcami (nie powinny być jednak zielone).

3.     Mandarynki

Cytrusy nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Zima to dobry moment, by delektować się słodkimi i bogatymi w witaminę C mandarynkami. Jako jedyne z cytrusów zawierają nobiletynę, czyli flawanoid, który zapobiega miażdżycy, cukrzycy typu 2 i wspomaga walkę z otyłością. Z kolei naturalne przeciwutleniacze - witamina A i C wzmacniają odporność organizmu, neutralizują wolne rodniki, zapobiegają chorobom oczu i korzystnie wpływają na stan skóry. Ten niewielki owoc to nie tylko znakomita przekąska – równie dobrze może być składnikiem sałatki (np. z kurczakiem lub z serem feta i oliwkami), sosu do mięsa lub dodatkiem do jogurtu. Jeśli nie przepadamy za kwaśnym smakiem, sokiem z mandarynki możemy zastąpić dodawaną do herbaty cytrynę. Aby zneutralizować chłodzące działanie cytrusów, można spożywać je z przyprawami, np. pieprzem lub cynamonem.

4.     Dynia

Ze względu na czas dojrzewania, dynia nadaje się do spożycia dopiero w okresie jesienno-zimowym. Warto jednak zamrozić trochę pomarańczowego miąższu lub przygotować z niego przetwory i sięgać po dynię przez cały rok. Zachęca do tego bardzo mała ilość kalorii oraz szeroki wachlarz najważniejszych witamin i minerałów takich jak magnez, żelazo, potas czy witamina A. Dynia wspomaga funkcjonowanie układu moczowego oraz immunologicznego, działa przeciwzapalnie i przeciwwymiotnie, obniża poziom cholesterolu, przynosi ulgę w zaparciach i poprawia wygląd skóry. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów, przyrządzając zupy, zapiekanki, risotta czy desery.

5.     Kasztany jadalne

Pieczone lub gotowane kasztany jadalne to wspaniała zimowa przekąska. Mają słodki smak i sypką konsystencję. Można jeść je same, z odrobiną soli albo z miodem. Można z nich przyrządzić także nadzienie do pieczonych mięs lub purée do deserów. Oprócz walorów smakowych, kasztany mają też dużo wartości odżywczych – zawierają witaminy B1, B2, C i E, a także potas, błonnik i wspomagającą pamięć lecytynę. Pozbawione są natomiast glutenu. Kasztany należy starannie wybierać. Powinny być ładne i lśniące, bez przebarwień i dziurek, nie mogą wydzielać zapachu pleśni. Te cięższe dają gwarancję, że nie są wysuszone w środku. Jeśli kasztan po ugotowaniu i obraniu jest ciemny, nie nadaje się do spożycia.

6.     Brokuły

Te niskokaloryczne warzywa mają mnóstwo cennych właściwości odżywczych i są jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Regulują poziom cukru we krwi, korzystnie wpływają na proces widzenia, a do tego zapobiegają nowotworom, wrzodom żołądka i anemii. Muszą być jednak odpowiednio przygotowane – najlepiej gotowane na parze przez maksymalnie 4 minuty. Mrożone brokuły nie mają właściwości antyrakowych. Dlaczego warto sięgać po brokuły właśnie w grudniu? Ponieważ, podobnie jak inne warzywa z gatunku kapustowatych, w wyniku przymrozków zyskują słodkawy posmak. Jeśli sięgamy po świeże brokuły, wybierajmy ciężkie główki o ciasno zbitych różyczkach. Omijamy natomiast te zżółknięte.

7.     Jarmuż

To wyjątkowo zdrowy gatunek kapusty – źródło przeciwutleniaczy, białka, witamin (m.in. A, C i K) i minerałów takich jak magnez, żelazo, potas, wapń i cynk. Podobnie jak brokuły, jarmuż ma właściwości antynowotworowe, jednak tylko pod warunkiem, że będzie gotowany na parze przez 3-4 minuty. Dzięki zawartości potasu i wapnia i witaminy C, ma korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, udrażniając i wzmacniając naczynia krwionośne i regulując ciśnienie krwi. Z kolei obecność beta-karotenu dobrze oddziałuje na oczy. Sezon na jarmuż trwa od jesieni przez niemal całą zimę. Najlepiej wybierać liście o ciemnozielonej barwie, kruche, nieuszkodzone i pozbawione plam. Przyrządza się go podobnie jak szpinak, smażąc lub blanszując. Sprawdzi się jako składnik dań z ryżem, kaszą czy makaronem, a także jako dodatek do sałatki.  

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ rozrodczy i moczowy

7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający 7-13 minut. Panom najczęściej udaje s...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dieta i odchudzanie

Dieta alkaliczna – sposób odżywania, który pomoże Ci odkwasić organizm
Współcześnie, coraz więcej osób poszukuje skutecznych metod na poprawę swojego zdrowia i samopoczucia. Jednym z bardziej popularnych podejść, jest oczywiście dieta alkaliczna, która ma na celu przywrócenie równo...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem