Alergia na gluten – objawy, przyczyny i dieta. Jak ograniczyć gluten?

Alergia na gluten – objawy, przyczyny i dieta - zdjęcie

Popularność diety bezglutenowej nie maleje. Stosują ją osoby chcące wyeliminować białko pszeniczne ze swojej diety, ale przede wszystkim osoby chorujące na celiakię i zmagające się z nietolerancją glutenu. Niestety, ale jest to coraz powszechniejszy problem, dotyczy zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Objawy nietolerancji glutenu mogą być zaskakujące, dlatego wiele osób może nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, że się z nią zmaga. Gdy pojawia się alergia na gluten, pytanie: jak ograniczyć gluten? jest jednym z najczęściej pojawiających się pytań. Będąc uczulonym na to białko, należy wyeliminować ze swojego jadłospisu wiele podstawowych produktów spożywczych.

Zobacz także artykuł: Jak żyć z alergią?, by dowiedzieć się, jak właściwie postępować w przypadku wystąpienia alergii.

Sprawdźmy, jakie są objawy alergii na gluten?

Zapewne wiele osób zastanawia się co to jest gluten? Gluten to białko roślinne, które występuje w pszenicy, a także w życie oraz jęczmieniu. Uczulenie na gluten może objawiać się na wiele sposobów. Do najczęstszych objawów należą:

  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • duszności,
  • obrzęk dróg oddechowych,
  • pokrzywka,
  • świąd skóry.

Zaobserwowanie, któregoś z tych objawów powinno być pierwszym krokiem w kierunku wykonania niezbędnych badań. Oczywiście, należy uważnie przyglądać się swojemu organizmowi, tak aby nauczyć się rozpoznawać po zjedzeniu czego, występują niepożądane objawy. Biegunki, bóle brzucha oraz nudności może wywoływać także nietolerancja laktozy, dlatego objawy często mogą być mylące. Niektóre osoby wciąż zaskakuje wpływ glutenu na organizm, jednak problem alergii i nietolerancji staje się coraz bardziej powszechny.

Alergeny - jak rozpoznać, co wywołuje uczulenie na gluten?

Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Objawy nadwrażliwości na gluten mogą myć mylone z innymi alergiami, przeziębieniem lub chorobami. To dlatego tak trudno jest jednoznacznie określić, dlaczego właściwie organizm przesyła nam sygnały, że coś dzieje się nie tak. Pojawia się pytanie, w czym występuje gluten i czego należy unikać? Niestety, większość produktów spożywczych zawiera w swoim składzie gluten. Jest on obecny między innymi w pieczywie, które stanowi dodatek lub bazę wielu dań. Poza tym, to białko roślinne można znaleźć również w makaronach, kaszy kuskus, kaszy manny czy kaszy jęczmiennej. Gluten nadaje odpowiedniej konsystencji oraz kleistości wielu produktom. Jest dodawany do ciast, ciastek, batonów i innych słodyczy. Gotowa, przetworzona żywność, która znajduje się na półkach sklepowych posiada bardzo często w swoim składzie gluten. To dlatego tak ważne jest, aby osoby, które posiadają uczulenie na pszenicę, uważnie czytały składy na etykietach żywności. Nawet śladowe ilości glutenu mogą być szkodliwe.

Jakie są różnice między nadwrażliwością a samą alergią gluten?

Alergia to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na określony składnik. Nietolerancja różni się od niej tym, że nie jest uwarunkowana czynnikami immunologicznymi. Alergia pokarmowa, jak każda inna alergia, może wywołać zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. Alergia na gluten powoduje najczęściej zmiany skórne, alergiczne zapalenie gardła, astmę, pokrzywkę oraz obrzęki, a także nieżyt nosa i duszności. Natomiast nietolerancja glutenu najczęściej powstaje na skutek nieszczelności bariery jelitowej, może mieć także podłoże genetyczne. Do najczęstszych objawów nietolerancji należą wzdęcia i gazy, bóle brzucha, wymioty czy zmiany skórne.

Celiakia a nietolerancja glutenu - poznaj różnicę

Celiakia zwana jest inaczej chorobą trzewną. Jest to choroba autoimmunologiczna, która charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. U osób chorujących na celiakię i spożywających gluten następuje zanik kosmków jelitowych. Są one odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych z pokarmów. Celiakia to choroba, która trwa całe życie. Jedynym lekarstwem jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej. Tylko dieta eliminacyjna może pomóc w poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia. Celiakia jest chorobą trudną do wykrycia, ponieważ może wystąpić w każdym wieku, a jej objawy są podobne do wielu innych chorób. Kobiety chorują na celiakię dwukrotnie częściej niż mężczyźni. Celiakia może występować również z innymi chorobami, w tym z chorobami tarczycy, cukrzycą i innymi chorobami autoimmunologicznymi. Osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu zmagają się z podobnymi objawami do celiakii, jednak jest ona wykluczona poprzez badania diagnostyczne (brak przeciwciał IgE oraz alergii). W nietolerancji glutenu nie dochodzi także do zaniku kosmków jelita cienkiego.

Alergia na gluten - co wolno, a czego nie wolno jeść?

Większość produktów spożywczych zawiera w swoim składzie gluten. Celiakia, nietolerancja na gluten czy alergia znacznie ograniczają jadłospis. Jednak istnieje wiele produktów, które naturalnie nie zawierają glutenu. Ze względu na to, że nietolerancja tego białka jest coraz bardziej powszechna, na rynku pojawia się coraz więcej produktów przeznaczonych dla osób na diecie bezglutenowej. Takie produkty najczęściej posiadają certyfikat przekreślonego kłosa, który świadczy o tym, że produkt jest w pełni wolny od glutenu.

Co wolno spożywać na diecie bezglutenowej?

  • Warzywa,
  • owoce,
  • kaszę gryczaną,
  • ryż,
  • soję,
  • orzechy,
  • ryby,
  • mięso,
  • kawę,
  • herbatę.

Czego nie wolno spożywać na diecie bezglutenowej?

  • Pszenicy,
  • żyta,
  • jęczmieniu,
  • pieczywa,
  • makaronów,
  • ciast,
  • ciastek,
  • kaszy jęczmiennej,
  • kaszy pęczak.

Z pewnością wiele osób zadaje sobie pytanie czy piwo ma gluten? Niestety, ale na diecie bezglutenowej należy wyeliminować piwo oraz niektóre alkohole. Alkoholem, który nie zawiera glutenu jest wino. Jednak może dawać ono niepożądane objawy, kiedy posiada się nietolerancję histaminy

Alergia na gluten - co wolno, a czego nie wolno jeść?

Większość produktów spożywczych zawiera w swoim składzie gluten. Celiakia, nietolerancja na gluten czy alergia znacznie ograniczają jadłospis. Jednak istnieje wiele produktów, które naturalnie nie zawierają glutenu. Ze względu na to, że nietolerancja tego białka jest coraz bardziej powszechna, na rynku pojawia się coraz więcej produktów przeznaczonych dla osób na diecie bezglutenowej. Takie produkty najczęściej posiadają certyfikat przekreślonego kłosa, który świadczy o tym, że produkt jest w pełni wolny od glutenu.

Co wolno spożywać na diecie bezglutenowej?

  • Warzywa,
  • owoce,
  • kaszę gryczaną,
  • ryż,
  • soję,
  • orzechy,
  • ryby,
  • mięso,
  • kawę,
  • herbatę.

Czego nie wolno spożywać na diecie bezglutenowej?

  • Pszenicy,
  • żyta,
  • jęczmieniu,
  • pieczywa,
  • makaronów,
  • ciast,
  • ciastek,
  • kaszy jęczmiennej,
  • kaszy pęczak.

Z pewnością wiele osób zadaje sobie pytanie czy piwo ma gluten? Niestety, ale na diecie bezglutenowej należy wyeliminować piwo oraz niektóre alkohole. Alkoholem, który nie zawiera glutenu jest wino. Jednak może dawać ono niepożądane objawy, kiedy posiada się nietolerancję histaminy

Reakcja uczuleniowa natychmiastowa i późna w zależności od przeciwciał IgE

Reakcję uczuleniową można podzielić na natychmiastową i późną. Podczas wystąpienia reakcji natychmiastowej, objawy pojawiają się w ciągu kilku minut do godziny od czasu spożycia glutenu. Jest to reakcja, która zależna jest od przeciwciał w klasie IgE. Natomiast podczas wystąpienia reakcji późnej, można je zaobserwować po kilku godzinach, a nawet od jednego do dwóch dni. Nie jest ona zależna od przeciwciał w klasie IgE.

Leczenie alergii na gluten

Osoby, u których zdiagnozowana jest alergia na gluten, powinny unikać tego alergenu. Lekarz może zlecić także przyjmowanie leków przeciwhistaminowych, gdy pojawiają się przeciwciała IgE-zależne. Osoby chorujące na celiakię powinny stosować dietę bezglutenową przez całe życie.

Czy uczulenie na gluten mija?

Alergia na gluten u dzieci przemija w większości przypadków. Zupełnie inaczej jest z osobami dorosłymi, u których może trwać ona nawet kilka lat. Natomiast celiakia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten to schorzenia, które trwają przez całe życie.

Reakcja uczuleniowa natychmiastowa i późna w zależności od przeciwciał IgE

Reakcję uczuleniową można podzielić na natychmiastową i późną. Podczas wystąpienia reakcji natychmiastowej, objawy pojawiają się w ciągu kilku minut do godziny od czasu spożycia glutenu. Jest to reakcja, która zależna jest od przeciwciał w klasie IgE. Natomiast podczas wystąpienia reakcji późnej, można je zaobserwować po kilku godzinach, a nawet od jednego do dwóch dni. Nie jest ona zależna od przeciwciał w klasie IgE.

Leczenie alergii na gluten

Osoby, u których zdiagnozowana jest alergia na gluten, powinny unikać tego alergenu. Lekarz może zlecić także przyjmowanie leków przeciwhistaminowych, gdy pojawiają się przeciwciała IgE-zależne. Osoby chorujące na celiakię powinny stosować dietę bezglutenową przez całe życie.

Czy uczulenie na gluten mija?

Alergia na gluten u dzieci przemija w większości przypadków. Zupełnie inaczej jest z osobami dorosłymi, u których może trwać ona nawet kilka lat. Natomiast celiakia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten to schorzenia, które trwają przez całe życie.

Jak utrzymać odpowiednią dietę? Przydatna lista produktów

Dieta bezglutenowa może wydać się dla wielu osób skomplikowania. Szczególnie dla tych, którzy nigdy jej nie próbowali. Choć, w sklepach większość produktów zawiera gluten, można znaleźć także te, którego go nie zawierają i są w pełni bezpieczne. Oto lista niektórych produktów, które mogą spożywać alergicy, celiacy i osoby z nietolerancją:

  • mąka kukurydziana,
  • mąka ryżowa,
  • mąka jaglana,
  • mąka gryczana,
  • owoce i warzywa,
  • kasza gryczana 
  • makaron kukurydziany
  • makaron ryżowy
  • wafle ryżowe,
  • mięso i ryby,
  • produkty z certyfikowanym znakiem przekreślonego kłosa.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań.&n...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Przeziębienie i grypa

Katar i zatkany nos częste objawy przeziębienia: 5 skutecznych sposobów jak szybko odblokować zatkany nos?
Zatkany nos to jedna z najbardziej uciążliwych dolegliwości towarzyszących przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Utrudnia swobodne oddychanie, zaburza sen i obniża komfort życia. Na szczęście...

Układ pokarmowy

Zaburzenia pracy jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia pracy jelit to częsty problem, który może objawiać się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Ich przyczyny są różnorodne – od nieprawidłowej diety ...

Układ oddechowy

Wirus hMPV - cichy sprawca infekcji dróg oddechowych: co musisz wiedzieć od objawów po diagnostykę i leczenie
Ludzki metapneumowirus (hMPV) to stosunkowo mało znany, lecz powszechnie występujący patogen, który wywołuje infekcje dróg oddechowych. Choć objawy zakażenia przypominają grypę lub przeziębienie, wirus ten ...

Choroby skóry

Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Skuteczne zabiegi i polecane produkty
Blizny potrądzikowe to problem, z którym boryka się wiele osób, niezależnie od wieku. Choć trądzik sam w sobie może być uciążliwy, to często jego skutki w postaci blizn są jeszc...

Choroby i dolegliwości

Nietrzymanie moczu w nocy – jak odzyskać spokojny sen?
Nietrzymanie moczu to dolegliwość, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i płci. Statystycznie, zmagają się z nią częściej kobiety, przede wszystkim ze względu na anatomię u...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jakie witaminy i suplementy zażywać po 65. roku życia? Ranking najlepszych produktów dla seniora na 2025 rok
Z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby żywieniowe i może mieć trudności z przyswajaniem niektórych składników odżywczych. Właściwie dobrana suplementacja może znacząco wpłynąć na jakość życia seniorów, wspierając ich zdrowie i d...

Układ nerwowy

Jak zwiększyć poziom testosteronu? Naturalne metody i najlepsze boostery testosteronu
Testosteron to kluczowy hormon występujący zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, który wpływa nie tylko na libido i samopoczucie, ale ma znacznie szersze spektrum działania na organizm. Utrzymanie jego prawidłowego poziomu jest możliwe dzięki...

Układ rozrodczy i moczowy

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy choroby?
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub podagra, to przewlekła choroba zapalna dotykająca około 1% populacji. Charakteryzuje się stanami zapalnymi stawów i nerek, spowodowanymi nadmiernym gromadzeniem się kwasu moczowego w organiz...

Pierwsza pomoc

Zawał serca – objawy, przyczyny i rozpoznanie na wczesnym etapie
Współczesny styl życia - ciągły pośpiech, stres i niezdrowe nawyki - może mieć poważny wpływ na zdrowie, szczególnie na nasze serce. Zawał mięśnia sercowego pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem