Alergia pokarmowa to różnorodne objawy, zarówno skórne, jak i immunologiczne wynikające ze spożycia różnych pokarmów. Najczęściej jej występowanie związane jest z dziedziczeniem po rodzicach. Nieleczona alergia pokarmowa może przyczynić się do zaburzeń wchłaniania składników pokarmowych. Jest również przyczyną wielu dolegliwości zarówno bólowych, jak i skórnych.
W artykule omówimy kwestie:
- skaza białkowa objawy skórne,
- alergia pokarmowa u dzieci i dorosłych - objawy;
- przyczyny skazy białkowej i jej leczenie;
- prawidłowa dieta i alergia na inne mleka;
- testy alergiczne;
- pakiety badań na alergie.
Przeczytaj także artykuł: Uczulenie na laktozę - objawy i leczenie nietolerancji laktozy
Alergia pokarmowa u dzieci i dorosłych - podstawowe objawy
Alergie pokarmowe można określić mianem nadwrażliwości układu pokarmowego. W przeciwieństwie do nietolerancji pokarmowych angażują układ immunologiczny. Bardzo częstym przejawem alergii pokarmowych jest skaza białkowa. Objawy alergii pokarmowej u dorosłych i dzieci mogą mieć charakter wielonarządowy i są różne dla wieku pacjenta. Trudność w ich zdiagnozowaniu jest związana z różnorodnymi symptomami, które mogą być związane nie tylko z układem pokarmowym czy skórą, ale także z układem oddechowym, sercowo-naczyniowym i układem nerwowym. W wielu przypadkach można nie odróżnić alergii pokarmowej od zwykłego przeziębienia.
- Alergia pokarmowa u niemowlaka objawy - refluks żołądkowo-przełykowy, ulewanie, zwracanie pokarmu, enteropatia, kolka jelitowa, zapalenie jelita grubego.
- Alergia pokarmowa u dzieci objawy - atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, zespół alergii jamy ustnej, obrzęk naczynioruchowy, wymioty i nudności, zaparcia, biegunka, celiaka, bóle brzuch.
- Alergia pokarmowa u dorosłych objawy - obrzęk i pokrzywka, nieżyt nosa, ucha i krtani, astma, migrena, alergiczne zapalenie jamy ustnej, afty, refluks przełykowy, bóle nadbrzusza, nudności, wymioty, biegunki, przewlekła reakcja alergiczna dwunastnicy i żołądka, zaburzenia jelitowe, rumienie, bąble pokrzywkowe, wstrząs anafilaktyczny, atopowe zapalenie skóry, zespół przewlekłego zmęczenia, obrzęk stawów, stop oraz dłoni, zaburzenia snu.
Nietrudno zauważyć, że większość z tych objawów zupełnie nie pasuje do reakcji wywołanej spożyciem jakiegoś posiłku. Właśnie taka jest alergia pokarmowa. Bardzo często zdarza się, że wystąpienie pierwszych objawów wynosi kilka sekund, minut czy godzin. Jednak zdarzają się przypadki, ze pierwsze objawy pojawiają się po upływie 4 dni. Dlatego tak trudno diagnozuje się alergie pokarmowe.
Przyczyny skazy białkowej
Skaza białkowa u dorosłych i dzieci to traktowanie przez organizm białka konkretnego pochodzenia jako wirusa czy bakterie. Właśnie wtedy uruchamiają się mechanizmy obronne, które mają ochronić organizm przed zagrażającym substancjami, rozwija się stan zapalny. Skaza występuje najczęściej u dzieci alergików oraz u niemowląt, może mieć charakter wrodzony, z powodu niedoboru laktazy. Bardzo często niedobór ten wynika z uszkodzenia przez stan zapalny nabłonka jelitowego, np. przy celiakii, alergiach na inne pokarmy czy zapaleniach nieswoistych jelit oraz po infekcji przewodu pokarmowego.
Alergia pokarmowa - leczenie skazy białkowej
Podstawowym badanem, które decyduje o leczeniu, jest oznaczenie antygenowo poziomu swoistych przeciwciał klasy IgE na białko krowiego mleka. Na początku koniecznie jest wprowadzenie diety bezmlecznej w celu wyeliminowania alergenu z diety dziecka na około 4 tygodnie. Kiedy stan dziecka na to pozwala, wykonuje się próbę prowokacyjną, która polega na podaniu białka mleka krowiego. Jeśli wynik potwierdza alergię na białko mleka krowiego, dziecko musi pozostać na diecie bezmlecznej aż do ukończenia 1. roku życia. Kiedy jednak dziecko toleruje mleko w daniach bądź przetwory z mleka, wskazane jest ich podawanie około 3 razy w tygodniu, w ilości, która jest akceptowana przez organizm. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie tolerancji na białko mleka krowiego.
Często zdarza się, że lekarze w ramach leczenia skazy białkowej zapisują leki przeciwhistaminowe, czasami konieczne jest także stosowanie sterydów. Kiedy jednak alergia daje mocne objawy i zagraża wystąpieniem wstrząsu anafilaktycznego, konieczne jest posiadanie adrenaliny.
Skaza białkowa a prawidłowa dieta
Kiedy skaza białkowa zostanie wykryta u dzieci karmionych piersią, matka musi wykluczyć ze swojej diety, nie tylko mleko, ale także produkty zawierające mleko. Bardzo ważne jest, aby zgłębić zagadnienie skaza białkowa dieta. Czasami konieczne jest wykluczenie nie tylko mleka krowiego, ale także mleka owczego i koziego. Mama karmiąca nie może spożywać mleka, maślanki, mleka skondensowanego i zagęszczonego, koktajli mlecznych, masła, margaryny, serów, serków i jogurtów, mleka w proszku, śmietany, lodów i wielu innych produktów z udziałem mleka. Konieczne jest wykluczenie produktów, które na etykiecie zawierają: laktozę, kazeinę zwykłą i hydrolizowaną, kazeiniany, masę mleczną, laktoglobulinę, serwatkę. Są również produkty, które wbrew pozorom nie powinny zawierać białka mleka krowiego w swoim składzie, jednak czasami można znaleźć je w: gotowych daniach, zupach, pizzy, makaronach, sosach, przekąskach, naleśnikach, bułkach i chlebach, puree ziemniaczanym, ciastkach, batonach, czekoladzie i budyniu. Dlatego konieczne jest stałe monitorowanie etykiet spożywanych produktów. Czasami konieczna może okazać się suplementacja witaminy D i wapnia.
Kiedy dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym, konieczne jest skonsultowanie z lekarzem rodzaju mleka. Najczęściej zalecana jest mieszanka ekstensywnie zhydrolizowana, która zawiera mleko krowie w małych cząstkach. Kiedy jednak ona również nie jest tolerowana przez dziecko, lekarz może zalecić formułę aminokwasową opartą o soję.
Czasami jednak przy niewielkiej skazie białkowej trafne może okazać się podawanie mieszanki na bazie mleka koziego. Co więcej, z koziego mleka tworzy się już suplementy dla dorosłych i starszych dzieci, które mogą wspomagać odporność, redukować zmęczenie i dodawać energii, ale także poprawiać kondycję psychiczną i fizyczną.
Skaza białkowa i alergia na mleko sojowe, ryżowe i migdałowe
Może zdarzyć się także, że przechodząc z jednego mleka na drugie dziecko lub osoba dorosła dostanie alergii również na nie. Soja jest jednym z najbardziej alergizujących zbóż. Taka sama sytuacja może zdarzyć się w przypadku zastąpienia mleka krowiego mlekiem migdałowym. W końcu należą one do grupy orzechów, a te są jednymi z największych alergenów. Najmniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznej jest przy mleku ryżowym, dlatego warto wypróbować je jako alternatywę dla mleka krowiego, owczego, koziego, migdałowego i sojowego.
Testy alergiczne - jak zdiagnozować przyczynę alergii?
Diagnozując alergie, można wykonać testy z krwi, które polegają na pomiarach przeciwciał IgE. Jednak jednym z najczęściej stosowanych metod diagnozowania alergii, są testy skórne wykonywane w poradni alergicznej. Podczas badania na przedramiona nakładane są krople alergenów oraz sól jako kontrola ujemna i roztwór histaminy jako kontrola dodatnia. Każda z kropli zostaje nakłuta w skórę, a wynik odczytuje się po około 20 minutach. Po nałożeniu histaminy powinien pojawić się rumień wraz z bąblem, zaś po soli skóra powinna zostać niezmieniona. Kiedy stwierdza się uczulenie? W momencie, gdy rumień przekroczy średnicę reakcji w próbie z histaminą.
Pakiet badań alergicznych - jakie należy wykonać?
W zależności od oferty laboratorium, można skorzystać z oferowanych pakietów badań alergicznych. Wykonywane są one na podstawie pomiarów przeciwciał IgE i analizie krwi. Badania wskazują przyczynę alergii przy analizie jakości i ilości płytek krwi, krwinek białych i czerwonych, przy badaniu przeciwciał, których obecność świadczy o rozwoju energii oraz podczas analizy 28 alergenów, które najczęściej przyczyniają się do występowania reakcji alergicznych. Dzięki temu możliwe jest szybkie ustalenie, które z alergenów negatywnie wpływają na zdrowie i wywołują niepożądane reakcje.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.