Ananas słynie ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Pomaga w zwalczaniu infekcji układu oddechowego, przyspiesza gojenie się ran, sprzyja walce z pasożytami i przyspiesza trawienie. Owoc ma właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe oraz odchudzające i bez wątpienia jest prawdziwą gwiazdą wśród cytrusów.
Ananas – cytrus bogaty w błonnik
Miano pogromcy zbędnych kilogramów świeży i dojrzały ananas zawdzięcza bromelainie, która w znaczącym stopniu przyspiesza przemianę materii i wspomaga usuwanie płynów z organizmu. Ze względu na swoje właściwości oczyszczające, owoc ten jest często stosowany przy niestrawności i słabym wydzielaniu soków żołądkowych. Może również zapobiegać zaparciom i wzdęciom. Co więcej, bromelaina zwiększa przyswajalność białek, umożliwia ich pełniejsze trawienie i przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej. Ananas jest także bogaty w błonnik, który pęcznieje i wypełnia żołądek. To właśnie dlatego po jego zjedzeniu przez dłuższy czas towarzyszy nam uczucie sytości. Niestety, oprócz wielu zalet surowy owoc posiada jedną, dość znaczącą wadę. Jest bogatym źródłem cukrów prostych, które odkładają się w tkance tłuszczowej. Dlatego ananas powinien być zjadany w pierwszej połowie dnia, by organizm zdążył pozbyć się niepotrzebnych składników. W sprzedaży dostępne są także zawierające wyciąg z ananasa suplementy diety, które dzięki dużej zawartości błonnika niwelują uczucie głodu, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i wspomagają proces odchudzania.
Właściwości przeciwzapalne ananasa
Bromelaina zawarta w ananasie, oprócz właściwości odchudzających, wykazuje także działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ze względu na swoje zalety z powodzeniem wykorzystywana jest w medycynie sportowej, głównie w leczeniu obrzęków pourazowych. Niektórzy specjaliści uważają, że ma ona właściwości podobne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Wspomaga gojenie się ran, oparzeń i jest substancją odkażającą. Miłośnikom ananasa nie straszne też przeziębienia. Owoc jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego. 100 g ananasa zawiera 48 mg witaminy C, co zaspokaja aż 80% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Witamina C nie tylko wspomaga układ odpornościowy, ale jest także ważnym antyoksydantem, który broni komórki przed wolnymi rodnikami. Zatem ananasy w dłoń. SMACZNEGO!
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.