Awokado – właściwości i wartości odżywcze

właściwości awokado - zdjęcie

Awokado naturalnie występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Uznawany jest za najzdrowszy owoc, który ma kształt gruszki i posiada zieloną, chropowatą skórkę. Często określany jest jako smaczliwka. Mimo iż awokado zawiera sporo kalorii, wykazuje właściwości odchudzające i sprzyjające zachowanie szczupłej sylwetki. W odróżnieniu od większości owoców bogatych w cukry proste, awokado zawiera zdrowe tłuszcze, wykazujące pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jakie właściwości ma awokado? Jakie zawiera witaminy? Jakie wartości odżywcze ma owoc?

Jeśli zainteresował Cię ten temat, przeczytaj również: Liczi, figa, mango, guawa, karambola – owoce egzotyczne, które mogą pomóc w walce z chorobami. Jak wprowadzić je do swojej diety?

Właściwości zdrowotne awokado

Owoce smaczliwki ze względu na bogactwo substancji odżywczych wykazują liczne prozdrowotne i lecznicze właściwości. Regularne spożycie tego owocu zapobiega powstaniu licznych chorób i dolegliwości zdrowotnych. Awokado, dzięki zawartym w nim tłuszczom nienasyconym i potasu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Warto również podkreślić, że beta-sitosterol, który zawarty jest w jednonienasyconych tłuszczach – kwasie linolowym i oleinowym, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, powodując jednocześnie wzrost tzw. dobrego cholesterolu we krwi – HDL, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, awokado ze względu na zawartość witamin C, E i A, które są cennymi przeciwutleniaczami, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Warto również wskazać, że istnieją badania, które potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości przeciwutleniaczy. Owoc jest też jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu – cennego antyoksydantu, który wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo usprawnia również system immunologiczny. Dzięki zawartym w awokado enzymom, owoc poprawia zdolność wchłaniania substancji odżywczych. Dlatego polecany jest osobom ze schorzeniami stanów zapalnych żołądka i jelit. Warto również wskazać, że ze względu na dużą zawartość zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika, awokado zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, cukrzycy oraz nadciśnienia i otyłości. Owoce smaczliwki dzięki zawartym w nich witaminom z grupy B i kwasu foliowego, pomagają regulować prawidłowy poziom homeostazy, którego anomalie mogą być groźne dla zdrowia, gdyż mogą prowadzić do rozwoju poważnych chorób serca. Taka kombinacja składników zawartych w smaczliwce pomaga również redukować poziom homocysteiny, będącej jedną z głównych przyczyn powstawania blaszek miażdżycowych w organizmie. Ponadto, włączenie awokado do diety pomaga skutecznie chronić przed udarem mózgu, gdyż składniki aktywne w nim zawarte umożliwiają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowo, smaczliwka ze względu na dużą zawartość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, przyczynia się do ochrony organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Właściwości odchudzające awokado

Awokado zawiera w swoim składzie około 20-30% tłuszczów, z tego powodu często określany jest jako owoc maślany. Należy jednak wskazać, że awokado zawiera nienasycone tłuszczy omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Warto podkreślić, że mimo dużej zawartości tłuszczu, owoc wykazuje właściwości odchudzające. Tłuszcze nienasycone pomagają spalać tkankę tłuszczową oraz sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki, gdyż nadają uczucie sytości i zmniejszają chęć podjadania między posiłkami. Co więcej, tłuszcze nienasycone zwiększają tempo przemiany materii. Ponadto, smaczliwka zawiera składniki odżywcze i liczne enzymy, umożliwiające niwelowanie wszelkich stanów zapalnych w żołądku. Wpływają one również na poprawę zdolności organizmu do wchłaniania karotenoidów. Włączenie awokado do diety poprawia pracę żołądka i pozwala na skuteczniejsze wchłanianie wszelkich wartości odżywczych oraz wpływa na ogólną poprawę pracy całego układu trawiennego. Warto również wskazać, że smaczliwka zapobiega powstawaniu zaparć i wspomaga proces utarty zbędnych kilogramów.

Wartości i właściwości odżywcze awokado

Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Dodatkowo awokado posiada również substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Należy również wskazać, że owoc jest cennym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, gdyż w jego 100 gramach jest 6,3 gramów tego składnika. Co ważne, owoce smaczliwki są cennym źródłem fito-związków, do których należą glutation, luteina i beta-sitoserol. Owoce smaczliwki mają duży potencjał energetyczny, gdyż charakteryzują się wysoką zawartością kalorii i tłuszczu.

Zastosowanie awokado

Awokado ze względu na wiele wartości odżywczych i mineralnych znalazło zastosowanie w codziennej diecie. Może być używane jako masło, ze względu na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych. Warto również wskazać, że owoc poza zastosowaniem w kuchni coraz częściej wykorzystywany jest również w kosmetyce. Dzięki regenerującemu i wygładzającemu działaniu oraz niwelowaniu podrażnień pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów, dlatego stosowany jest jako komponent maseczek. Zawarte w avocado składniki czynne nadają skórze promienny wygląd oraz pomagają w usuwaniu plam pigmentacyjnych. Co więcej, stosowanie smaczliwki pomaga w kojeniu nieprzyjemnego uczucia świądu, który wywołany jest nadmierną suchością cery. Warto również wskazać, że regularne spożywanie awokado pomaga w skutecznej walce z powstawaniem trądziku i wyprysków skórnych, a dodatkowo wpływa na utrzymanie elastycznej i pełnej blasku skóry. Dodatkowo, dzięki zawartym w smaczliwce składnikom odżywczym, owoc reguluje proces wzrostu włosów i ma wpływ na kontrolę ich wypadania.

Ze względu na wiele właściwości leczniczych awokado polecane jest osobom, które zmagają się z miażdżycą i cukrzycą typu II. Ponadto, włączenie owocu do diety zalecane jest kobietom w ciąży, gdyż zawiera kwas foliowy, który odgrywa ogromną rolę w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu.

Bibliografia:

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Awokado – wartość żywieniowa, „Przemysł Spożywczy” 2015, nr 69(11), s. 33

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ nerwowy

Zaburzenia lękowe: diagnoza, leki i terapia CBT w atakach paniki
Zaburzenia lękowe to powszechny problem dotykający milionów ludzi na całym świecie, często utrudniający codzienne funkcjonowanie. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy, jakie leki przeciwlękowe mogą pomóc oraz dlaczego terapia poznawczo...

Układ rozrodczy i moczowy

Inkontynencja: przyczyny, rodzaje i skuteczne leczenie nietrzymania moczu (NTM)
Inkontynencja, czyli nietrzymanie moczu i kału, dotyczy coraz większej liczby ludzi. To problem, o którym trzeba mówić głośno, ponieważ znacznie obniża on jakość życia milionów osób oraz negatywnie wpływa na ich zdrowi...

Układ pokarmowy

Leki na problemy trawienne – ranking preparatów na wzdęcia, zaparcia i biegunki
Problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki, mogą znacząco obniżać komfort życia. Na szczęście istnieje wiele skutecznych sposobów na szybkie uporanie się z tymi dolegliwościami....

Choroby kobiece

Badania na tarczycę FT3, FT4, TSH – jak i kiedy je wykonać? Interpretacja wyników i normy pracy tarczycy
Brak energii, złe samopoczucie, zbyt niska lub wysoka masa ciała – każdy z tych objawów może wiązać się z zaburzeniami hormonalnymi. Regularne badanie tarczycy, a zwłaszcza poziomu hormonów przez nią produkowanych, to pierwszy...

Choroby skóry

Jak powstają zaskórniki zamknięte? Jak się ich pozbyć?
Zaskórniki zamknięte są jednym z najczęstszych problemów skórnych, które dotykają osoby w różnym wieku. Chociaż najczęściej pojawiają się w okresie dojrzewa...

Układ pokarmowy

Szukasz dobrego suplementu wspierającego funkcjonowanie wątroby?
Wątroba to jeden z najważniejszych organów wewnętrznych człowieka. W prawidłowo funkcjonującej wątrobie zachodzi ponad 500 reakcji chemicznych i metabolicznych. Aby...

Kosmetyki i uroda

Zbawienna moc odżywek - czyli walka z wypadającymi włosami
Niedobory witamin i minerałów, zaburzenia hormonalne, geny, a także brak odpowiedniej ochrony i przesadna stylizacja to najczęstsze przyczyny osłabienia i utraty włosów. Walkę z tym problemem można prowadzić n...

Choroby męskie

Zakola problem wielu mężczyzn – kilka rad jak sobie z nimi poradzić?
Wielu mężczyzn zmaga się łysieniem. Przypadłość ta nie dotyczy tylko mężczyzn w dojrzałym wieku, ale i tych około 20-30. roku życia. Jak sobie z tym radzić?...

Kosmetyki i uroda

Sucha skóra w zimę? Razem sobie poradzimy!
Gdy przychodzą chłodne dni, skóra szczególnie na naszych buziach zaczyna być nieprzyjemnie ściągnięta, szczypie i piecze. Na dworze mróz i zimny w...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem