Banany uważa się za źródło wielu witamin i minerałów. Są to jednocześnie owoce dość kaloryczne i i nie każdy może je włączyć do swojej codziennej diety. Właściwości bananów są szczególnie doceniane przez osoby uprawiające sport, ponieważ już kilka kęsów daje zastrzyk energii.
Z poniższego artykułu dowiesz się:
- jakie wartości odżywcze mają banany i kto powinien je jeść,
- na co pomaga uwzględnienie bananów w codziennej diecie,
- czy banany pomagają w przypadku wrzodów żołądka, nadciśnienia lub niestrawności,
- jakie znaczenie ma pektyna zawarta w bananach,
- czy lepszy jest dojrzały czy niedojrzały banan,
- jakie potrawy można przygotować z bananów.
Chociaż banany mają wiele właściwości, to najlepiej oprzeć dietę o różnorodne produkty. By zaspokoić potrzeby Twojego ciała warto dostarczać do organizmu witaminy i minerały.
Banan: wartości odżywcze i kalorie. Kto powinien je jeść?
Banany dostarczają do organizmu wiele witamin. Zawierają dużo potasu (aż 360 mg w 100 g owocu), a także są źródłem magnezu, wapnia, jodu i fosforu. Banany w diecie dostarczają też dużo witaminy C, B6, A, E i K. Przyjrzyjmy się zatem tym owocom, by dowiedzieć się, co zawiera banan.
Ile kalorii ma banan?
Owoce kojarzą nam się z produktami dietetycznymi i zdrowymi. Jest to oczywiście prawda, ale osoby będące na diecie muszą pamiętać o wysokiej kaloryczności bananów, która wynosi 88-95 kcal na 100 gramów. Niewiele nam to mówi, jeśli nie wiemy ile waży nasz owoc. Zakłada się jednak, że średniej wielkości banan waży od 120 do 200 g. Daje nam to kaloryczność na poziomie 115-190 kcal.
Ile cukru ma banan?
Banany mają w sobie sporo cukru - 24 g na 100 g. Nie oznacza to, że nie możemy ich jeść. Wszystko zależy od tego, jakie potrzeby ma nasz organizm. Nie dla każdej osoby cukier zawarty w bananie będzie niewskazany.
Ile białka zawiera banan?
Zawartość białka w bananie wynosi zaledwie 1 g na 100 g owocu.
Kto powinien jeść banany?
Ile zatem węglowodanów ma banan? Jak już wiemy owoce te są doskonałym źródłem energii. 100 g banana dostarczy nam aż 20-24 g węglowodanów. Dlatego właśnie są ważne w diecie sportowców. Dodają energii i z tego właśnie powodu są spożywane przez osoby, które uczestniczą w biegach długodystansowych. To obowiązkowy widok na każdym maratonie. Pozwalają one uniknąć biegaczom wyczerpania psychicznego i fizycznego, a jednocześnie nie powodują żadnych rewolucji żołądkowych. Banany mają w sobie łatwo przyswajalne cukry, powodujące szybki dopływ energii.
Dla kogo banany nie są wskazane?
Jak łatwo wywnioskować na podstawie powyższych informacji, spożywanie bananów nie jest dobre dla osób cierpiących na cukrzycę. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości cukrów prostych oraz wysokiego indeksu glikemicznego. Banany nie zawsze muszą być jednak zupełnie wykluczone z diety diabetyka. W przypadku cukrzyków z wyregulowaną glikemią nie są one produktem zakazanym, ale warto wybierać takie, które są mniej dojrzałe. Nie należy natomiast sięgać po chipsy bananowe, ponieważ są one smażone i dodatkowo słodzone.
Banany w codziennej diecie dzieci i dorosłych – na co pomagają?
Banany to nie tylko wartości odżywcze. To przede wszystkim natychmiastowy zastrzyk energii, której przecież tak często nam brakuje. Wiele osób żyje w pośpiechu i zapomina o regularnym jedzeniu. Warto zawsze mieć przy sobie banana. Jego zjedzenie zajmuje tylko chwilę, a przypływ sił witalnych poczujemy natychmiast. Pozwoli nam to dotrwać do kolejnego pełnowartościowego posiłku.
Co ważne, banany mają korzystny wpływ na nasz wygląd. Mimo wysokiej kaloryczności, są polecane podczas diety odchudzającej. Spożywanie tych owoców może zainteresować zwłaszcza panów, szczególnie ze względu na właściwości przyśpieszające metabolizm. Podczas diety często znacznie ograniczamy ilość dostarczanych do organizmu kalorii i przez to czujemy spadek energii i zmęczenie. Banan szybko doda nam sił i pozwoli wykonać trening, który jest nieodłącznym elementem procesu odchudzania. Dodatkowo banany, dzięki dużej zawartości błonnika, regulują pracę jelit, wspomagając cały nasz układ trawienny.
Zawartość cynku w bananach powoduje, że ich spożywanie poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci. Wobec tego, banany są często polecane przez dermatologów, w przypadku kuracji związanej ze zwalczaniem trądziku. Dla osób, którym ze względu na tryb życia trudno utrzymać zbalansowaną dietę, oprócz bananów poleca się zażywanie preparatów bez recepty.
Banany w diecie: banany a nadciśnienie, wrzody żołądka, niestrawność i wzdęcia
Dla osób cierpiących na wrzody żołądka polecane jest spożywanie bananów ze względu na właściwości lecznicze, ponieważ mają one wysoką zdolność do neutralizowania kwaśnego soku żołądkowego. To też nieodłączny składnik diety wątrobowej. Ponadto wpływają korzystnie na zmniejszenie podrażnienia błony śluzowej żołądka i należą do owoców lekkostrawnych.
Banany, dzięki wysokiej zawartości potasu, regulują ciśnienie. Składnik ten jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi tętniczej.
Podczas problemów żołądkowych dobrym wyborem będzie spożywanie papki z banana, ponieważ wspomoże ona zagęszczenie treści żołądkowej. Jest to ważne w procesie odzyskiwania sił po chorobie.
Pektyny owocowe: pektyna w bananie – w jaki sposób wpływa na organizm?
Banany dzięki zawartości pektyny mają w sobie mieszankę węglowodanów, wpływającą korzystnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. Ponadto, pektyna zawarta w bananach przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn i poprawy tolerancji na glukozę.
Dojrzałe czy zielone: które banany najlepiej kupować?
Wiele właściwości banana zależy od tego, jak dojrzały jest banan. Im jest dojrzalszy, tym więcej ma kalorii i jego indeks glikemiczny jest wyższy. Skrobia zawarta w bananie, wraz z dojrzewaniem przekształca się w cukry proste. W wyniku tego, przyjmuje się, że mniej dojrzałe banany mają indeks glikemiczny oscylujący w okolicach 60, natomiast dojrzałe powyżej 70. Który banan jest zdrowszy? Musimy ocenić sami, ponieważ zależy to od tego, jakie są nasze wymagania albo jaki smak preferujemy.
Zdrowe desery i koktajle z bananami – 3 ciekawe przepisy
Koktajl z bananem i szpinakiem
Składniki:
2 banany
garść szpinaku
jogurt naturalny
Całość wystarczy zmiksować. Jeżeli otrzymany koktajl będzie dla nas za gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Dla urozmaicenia smaku można użyć odrobiny miodu.
Tak przygotowany napój najlepiej spożywać schłodzony.
Chlebek bananowy
Składniki:
4 banany
250 g cukru
4 jajka
200 ml oleju roślinnego
300 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
posiekane orzechy (0,5 szklanki)
Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni C. W międzyczasie wbijamy do miski jajka, które to miksujemy lub roztrzepujemy. Dodajemy cukier, olej i rozgniecione banany. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy. Całość wykładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pieczemy mniej więcej przez godzinę.
Ciasteczka z płatków owsianych z bananem
2 banany
2 łyżki miodu
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki ulubionych orzechów (włoskie, nerkowce itp.)
2 łyżki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki itp.)
Banany rozgniatamy w misce. Następnie dodajemy miód, płatki owsiane, posiekane wcześniej orzechy i bakalie. Całość mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy okrągłe ciasteczka, które następnie kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut do zrumienienia.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.