Bazylia - właściwości odżywcze i lecznicze. Jak zrobić pesto z bazylii?

Bazylia - zdjęcie

Właściwości ziół i roślin uprawnych doceniane są ze względu na właściwości prozdrowotne oraz walory smakowe. Jedną z roślin, która z powodzeniem wykorzystywana jest w kuchni oraz ziołolecznictwie jest bazylia. Bazylia jest gatunkiem rośliny jednorocznej, która wywodzi się z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Ze względu na intensywny, ale łagodny smak wchodzi w skład mieszanki prowansalskiej. Właściwości lecznicze bazylii sprawiają, że wykorzystywana jest przemyśle kosmetycznym oraz farmakologicznym. Jej działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne sprawiają, że warto włączyć jej suszone lub świeże liście oraz nasiona do codziennej diety. Co warto wiedzieć o właściwościach bazylii? Jak wykorzystać ją w kuchni?

Z artykułu dowiesz się:

  • jakie są najpopularniejsze odmiany bazylii?
  • jak uprawiać bazylię we własnym ogrodzie?
  • gdzie warto hodować bazylię?
  • jakie właściwości lecznicze wyróżniają bazylię?
  • jak przygotować słynne pesto z bazylii?

Charakterystyka bazylii

Bazylia jest rośliną jednoroczną, która z powodzeniem może być uprawiana w przydomowych ogródkach. Jej popularność i wykorzystanie w kuchni wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej, gdzie wciąż stosowana jest jako dodatek do sałatek, zup, sosów czy makaronów. Obecnie, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne wykorzystywana jest również w przemyśle kosmetycznym, jako składnik aktywny szamponów lub peelingów do skóry głowy, a także farmakologicznym, jako środek poprawiający nastrój.

 Bazylia ogrodowa, inaczej pospolita jest niewielkich rozmiarów krzewem, który wyróżnia się charakterystycznymi, okrągłymi listkami o zielonym wybarwieniu. Kwiaty bazylii pojawiają się na krzewie w okresie między lipcem, a sierpniem, a jej znakiem rozpoznawczym jest wyrazisty smak oraz zapach. Choć w kuchni wykorzystywane są głównie liście bazylii, jej pozostałe części, takie jak kwiaty lub nasiona również nadają się do spożycia. Po poddaniu rośliny procesowi ekstrakcji możliwe jest również wytworzenie olejku eterycznego, który sprawdza się, jako dodatek do kosmetyków na wypadanie włosów oraz przeciwtrądzikowych.

Gatunki i odmiany bazylii do uprawy w ogrodzie

Ziele bazylii jest mało wymagającą odmianą rośliny. Brak dużych wymagań i łatwość uprawy sprawia, że bazylia z powodzeniem hodowana jest w przydomowych ogrodach lub donicach na balkonie. Jakie gatunki ziela szczególnie sprawdzą się do obsadzenia w ogrodzie?

  • bazylia drobnolistna - to jeden z najpopularniejszych odmian bazylii, która osiąga wysokość 50 cm. Wyróżnia się jasnozielonymi, drobnymi listkami, które posiadają bardzo intensywny zapach. Bazylia drobnolistna wykorzystywana jest w kuchni oraz w celach leczniczych. Jej ekstrakt zawiera duże ilości witaminy B, A oraz C, dzięki czemu jest dodawany do szamponów łagodzących do skóry głowy.
  • bazylia czerwona - to gatunek bazylii, wyróżniający się liśćmi w kolorze czerwieni. Smak liści czerwonej odmiany rośliny jest lekko korzenny i delikatny. Właściwości czerwonej bazylii sprawiają, że wykorzystywana jest jako środek uspokajający oraz napotny.
  • bazylia krymska - to odmiana rośliny o pikantnym smaku oraz intensywnie zielonych liściach. Ze względu na walory smakowe wykorzystywana jest w kuchni, a także ziołolecznictwie, ze względu na właściwości łagodzące problemy żołądkowe.

Gdzie i jak hodować bazylię?

Bazylia jest rośliną jednoroczną, której okres wegetacyjny jest bardzo krótki. Jej krzak można kupić w wielu supermarketach oraz centrach ogrodniczych, niemniej jednak najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne wysianie nasion do wcześniej przygotowanego podłoża w ogrodzie lub donicy. Łatwość pielęgnacji i uprawy sprawia, że roślina hodowana jest w wielu domach na balkonach, rabatach lub kuchennych parapetach.

Gdzie najlepiej hodować bazylię? Jak zapewnić jej najlepsze warunki do wzrostu? Nasiona ziela można posiać bezpośrednio w glebie lub też w donicy czy innym pojemniku. Najlepszym stanowiskiem do jej uprawy jest słoneczna i zaciszna destynacja. Podłoże, które zapewni jej najszybszy i prawidłowy wzrost powinno być żyzne oraz lekkie. Zbyt zbita gleba może prowadzić do uruchomienia procesów gnilnych korzeni, czego efektem będzie obumieranie rośliny. Bazylia powinna być regularnie podlewana niewielką ilością wody w taki sposób, aby nie doprowadzić do przemoczenia ziemi. 

Bazylia: właściwości lecznicze

Bazylia jest rośliną docenianą przez osoby specjalizujące się w ziołolecznictwie. Podobnie do innych ziół, jej kaloryczność jest bardzo niska, dlatego jest świetnym dodatkiem do potraw dla osób, które walczą z nadwagą i otyłością. Właściwości lecznicze bazylii wynikają z obecności w jej liściach witamin A, C, kwasu foliowego, a także licznych pierwiastków i minerałów, do których należą: wapń, potas, magnez, żelazo oraz miedź. Z kolei działanie antybakteryjne i przeciwzapalne bazylii jest możliwe, dzięki obecności flawonoidów, garbników oraz saponin.

Jakie właściwości lecznicze wyróżniają bazylię?

  • pozytywny wpływ na układ trawienny - suszona lub świeża bazylia znacznie poprawia procesy trawienne. Trawione składniki pokarmowe są lepiej przyswajane, a roślina wpływa również na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego, 
  • wpływ na metabolizm - bazylia działa na zwiększenie produkcji śliny oraz wykazuje właściwości przeciwskurczowe,
  • działanie przeciwzapalne - regularne spożywanie bazylii prowadzi do uruchomienia procesów przeciwzapalnych we wnętrzu ustroju,
  • działanie przeciwbakteryjne - właściwości przeciwbakteryjne bazylii mogą być wykorzystywane do leczenia stanów zapalnych na powierzchni skóry twarzy oraz owłosionej skóry głowy. Ze względu na takie możliwości rośliny, olejek eteryczny z bazylii jest stosowany jako dodatek do szamponów oraz kosmetyków przeciwtrądzikowych,
  • wpływ na układ nerwowy - bazylia, dzięki bogactwu witamin i minerałów pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Jej właściwości wpływają wyciszająco oraz antystresowo na organizm człowieka.

Bazylia jest zielem o licznym właściwościach leczniczych. Takie działanie sprawia, że jest częsty wykorzystywanym surowcem w przemyśle kosmetycznym oraz farmakologicznym.

Bazylia w formie pesto - właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne pesto z bazylii sprawiają, że wiele osób decyduje się na regularne przygotowywanie tego pysznego sosu. Pesto bazyliowe tworzone jest z dodatkiem oliwy z oliwek, czyli zdrowego tłuszczu, co pozwala na lepsze wchłanianie witamin i minerałów, które zawiera roślina. Jakie właściwości zdrowotne wyróżniają pesto z bazylii?

  • poprawa trawienia treści pokarmowych,
  • zmniejszenie uciążliwych wzdęć,
  • działanie rozkurczające, zwłaszcza na poszczególne elementy układu pokarmowego,
  • zdolności moczopędne, co prowadzi do usuwania nadmiaru wody z organizmu,
  • silne działanie przeciwdepresyjne i poprawiające samopoczucie,
  • działanie przeciwzapalne.

Bazylia jest rośliną o licznych właściwościach prozdrowotnych. Łatwa uprawa oraz dostępność różnych form rośliny w sprzedaży sprawia, że jej działanie wykorzystywane jest w różnych branżach.

Jak samemu zrobić pesto?

Jednym z najpopularniejszych zastosowań bazylii w kuchni jest wykonanie pesto, które może być dodatkiem do makaronów. To bardzo szybka i łatwa w wykonaniu potrawa, której smak doceniany jest przez miłośników kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej. Jak przygotować je samodzielnie w domu?

Krok 1: Na rozgrzaną patelnię należy wsypać 50 g orzeszków piniowych i przez kilka minut prowadzić do ich delikatnego zarumienienia się,

Krok 2: W wysokim naczyniu należy ulokować podprażone orzeszki, 75 ml oliwy z oliwek najwyższej jakości, dwie garści świeżych liści bazylii, 50 g parmezanu, jeden ząbek czosnku, sok z połowy cytryny oraz szczyptę soli oraz pieprzu,

Krok 3: Po zamknięciu pojemnika, ułożone w nim składniki należy połączyć za pomocą blendera.

W przypadku powstania zbyt gęstego sosu należy dodać do niego odrobinę oliwy tak, aby jego konsystencja była perfekcyjna.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem