Biała herbata wyjątkowe lecznicze i prozdrowotne właściwości zawdzięcza procesowi produkcji, jest bowiem najmniej przetworzonym rodzajem herbaty. Napar ten zawiera więcej składników odżywczych i witamin aniżeli herbata czarna i zielona. Charakteryzuje się delikatnym aromatem i smakiem. Czy biała herbata jest zdrowa? Jakie właściwości lecznicze ma napar z białej herbaty? Jak parzyć białą herbatę?
Właściwości zdrowotne i działanie białej herbaty
Zielona herbata jest bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Z tego względu, hamuje procesy starzenia się skóry. Dzięki zawartym w niej flawonoidom, czyli organicznym związkom chemicznym, które są silnymi przeciwutleniaczami, zapobiega chorobom układu krążenia i łagodzi reakcje alergiczne. Napar może być wykorzystywany w obniżeniu ciśnienia krwi oraz profilaktyce różnych odmian raka. Wykazuje również pozytywne właściwości w zwiększaniu poziomu dobrego cholesterolu i jednoczesnym zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Warto podkreślić, że przez poprawę ciśnienia, biała herbata wykazuje działanie ochronne serca i układu krwionośnego. Regularne picie naparu wzmacnia kości. Z tego względu biała herbata zalecana jest osobom, które zmagają się z zapaleniem stawów i osteoporozą. Ponadto, biała herbata jest źródłem witaminy C, która wspomaga odporność, a także łagodzi napięcia i stres. Dodatkowo, napar z białej herbaty przyczynia się do poprawy koncentracji oraz wykazuje działanie pobudzające i orzeźwiające. Warto wskazać, że w liściach białej herbaty znajdują się związki polifenolowe, aminokwasy, mikroelementy (np. mangan czy fluor) oraz niacyna.
Ekstrakty z białej herbaty wykorzystywane są także do produkcji naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych, które wykazują działanie ochronne przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.
Właściwości odchudzające białej herbaty
Biała herbata, dzięki zawartym w niej związkom, wykazuje pozytywne działanie w walce ze zbędnymi kilogramami. Regularne picie naparu, chroni organizm przed gromadzeniem się zbędnej tkanki tłuszczowej, a także przyspiesza jej spalanie. Ponadto, biała herbata zapewnia prawidłowy rytm wypróżnień i wspomaga prawidłową pracę jelit, co jest kluczowe podczas odchudzania. Napar umożliwia również oczyszczenie organizmu z toksyn, które nierzadko utrudniają zrzucenie zbędnych kilogramów. Warto jednak podkreślić, że biała herbata mimo jej właściwości odchudzających nie rozwiąże problemów z nadwagą. Dlatego też, powinna być stosowana pomocniczo jako substytut zróżnicowanej, zdrowej diety i wsparta aktywnością fizyczną.
Parzenie białej herbaty
Odpowiednie parzenie białej herbaty jest niezwykle istotne dla zachowania jej właściwości zdrowotnych. Warto podkreślić, że poddanie liści białej herbaty zbyt wysokiej temperaturze może spowodować utratę cennych wartości odżywczych. Z tego względu, jedną łyżeczkę suszu herbaty, należy zalać wodą o temperaturze 80-90 stopni. Parzenie powinno trwać od 2 do 5 minut. Tak przygotowana herbata zachowuje cenne właściwości zdrowotne i zapewnia optymalne działanie. Warto również wskazać, że w celu zwiększenia mocy naparu należy zwiększyć ilość liści do zaparzenia herbaty.
Czy stosowanie białej herbaty ma wady?
Herbata biała to napój, który mogą pić zarówno dorośli, jak i dzieci. W celu uzyskania korzystnego działania na organizm powinna być regularnie pita. Należy jednak wskazać, że naparu nie powinno się spożywać przed snem, gdyż jego właściwości pobudzające mogą być przyczyną bezsenności. Ponadto, herbata pita w zbyt dużych ilościach bądź zbyt mocne napary mogą skutkować wzrostem ilości garbników w organizmie, podrażniających błonę śluzową. Co więcej, biała herbata jest także źródłem polifenoli, które w zbyt dużym stężeniu, mogą przyczyniać się do zaburzenia wchłaniania żelaza czy witaminy B1. Warto jednak podkreślić, że nie są to przeciwwskazania, które stanowią przesłankę do zaprzestania stosowania białej herbaty w codziennej diecie.
Bibliografia:
Miazga-Sławińska M, Grzegorczyk A., Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania, KOSMOS, t. 63, 2014
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.