Błonnik – rola w organizmie, źródła w diecie, normy spożycia

Błonnik i jego rola - zdjęcie

Błonnik pokarmowy to kluczowy element prawidłowego działania naszego orgaznimu. Jego niedobór może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. W artykule wskażemy odpowiedź na pytanie co to jest błonnik, że dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Wskażemy, że dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi około 20 - 40g. Działanie błonnika jest zbawienne dla problemów z nadwagą, cukrzycą czy zaparciami. Produkty najbogatsze w błonnik to rośliny strączkowe, kasze oraz otręby żytnie. Poznamy rewelacyjne działanie błonnika witalnego na walkę z otyłością.

Warto także zajrzeć do artykułu na temat korzystnego wpływu błonnika na nasz układ pokarmowy

Błonnik pokarmowy – czym jest i jakie ma znaczenie

Co to jest błonnik? Błonnik pokarmowyznany także pod nazwą włókna pokarmowego, są to pozostałości komórek roślinnych, które nie zostały strawione przez nasz przewód pokarmowy. Są jedynie częściowo hydrolizowane przez bakterię okrężnicy. W skład błonnika wchodzi celuloza, lignina, hemicelulozy, gumy, pektyny oraz śluzy. 

Błonnik właściwości wykazuje przede wszystkim w takich obszarach jak:

  • zwiększenie objętości treści pokarmowej w jelicie cienkim. Prowadzi to do zdolności wiązania wody i zwiększenia wydzielania soków trawiennych,
  • wiązanie związków toksycznych, np. metali ciężkich. Błonnik uniemożliwia ich wchłonięcie w przewodzie pokarmowym,
  • tworzenia korzystnych warunków dla rozwoju fizjologicznej flory bakteryjnej jelit,
  • obniżanie wykorzystania energii z pożywienia,
  • ochrona organizmu przed powstawaniem kamieni żółciowych,
  • zmniejszanie ryzyka zapalenia wyrostka robaczkowego, hemoroidów, żylaków, przepukliny,
  • poprawne i bezbolesne wypróżnienie,
  • pobudzanie ukrwienia jelit oraz wiązanie nadmiaru kwasu solnego. 
  • Spektrum działania błonnika pokarmowego jest więc bardzo obszerne.

Błonnik pokarmowy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny

Wyróżnić możemy rozpuszczalny błonnik oraz nierozpuszczalny błonnik. Oby dwa rodzaje są niezwykle ważne dla zachowania odpowiedniego zdrowia, trawienia i profilaktyki przed tzw. chorobami dietozależnymi, jak np. otyłość czy cukrzyca. 

Błonnik rozpuszczalny produkty, które mają go w swoim składzie najwięcej to przede wszystkim rośliny strączkowe (fasola czy soczewica), owoce (jabłka, jagody, cytrusy), otręby owsiane i produkty jęczmienne. Rozpuszczalny błonnik bardzo korzystnie wpływa na przemiany metaboliczne węglowodany oraz tłuszczów. Błonnik rozpuszczalny to pektyny, betaglukany, fruktany oraz oligosacharydy. 

Do błonnika nierozpuszczalnego zaliczamy hemicelulozę, celulozę oraz ligniny. Gdzie jest najwięcej błonnika nierozpuszczalnego? Przede wszystkim w takim produkcie jak siemię lniane, pełnoziarniste produkty pszenne, warzywa (seler, kapusta, buraki, kalafior). Błonnik nierozpuszczalny wpływa na pracę jelita grubego przyspieszając pasaż jelitowy.

Błonnik a choroby układu krążenia, nowotworowe i cukrzyca

Produkty bogate w błonnik zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, przede wszystkim na raka żołądka oraz raka piersi. Co więcej, błonnik w diecie zmniejsza wchłanianie cholesterolu, co zapobiega chorobom układu krążenia, np. miażdżycy. Błonnik pokarmowy zmniejsza uczucie głodu, oraz obniża stężenie glukozy we krwi, co chroni lub wspomaga pracę organizmu podczas cukrzycy.

Ile błonnika dziennie można przyjmować?

Każda osoba, która pragnie zadbać o poprawne działanie swojego organizmu, a w szczególności układu pokarmowego zadaje sobie pytanie, ile dziennie błonnika powinna dostarczyć w swojej diecie?. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje, że zapotrzebowania na błonnik to ilość około 20-40g na dzień. Istnieje również przelicznik mówiący, że na każde 1000 kcal należy przyjąć mniej więcej 10-12g błonnika. Co bardzo istotne, aby błonnik wywierał pozytywny wpływ na pracę nasze organizmu, musimy spożywać prócz odpowiedniej jego ilości, także odpowiednią ilość wody. Rekomenduje się mniej więcej 2-3 litry dziennie. Na błonnik zapotrzebowanie naszego organizmu jest więc wysokie. Jeśli nie prowadzimy urozmaiconej diety, nie trudno o jego niedobór. Warto także zwrócić uwagę na jakość błonnika, należy przyjmować jedynie specjalistyczne i przebadane produkty.

Skutki uboczne i przeciwwskazania

Jeśli w naszej diecie będziemy spożywać zbyt dużo lub zbyt mało błonnika, wówczas mogą wystąpić skutki uboczne, najczęściej w postaci problemów jelitowych. Na podaż błonnika powinny szczególnie zwrócić uwagę osoby, które po raz pierwszy dostarczają błonnik w zalecanej ilości. Jeśli błonnik będzie przyjmowany przez nas w nadmiarze, może spowodować utrudnianie wchłaniania niektórych składników mineralnych i witamin. Co więcej, błonnik na zaparcia to doskonałe rozwiązanie. Jednak jeśli zapomnimy o przyjęciu odpowiedniej liczby płynów, paradoksalnie błonnik może spotęgować nasz problem. Co więcej, nadmiar błonnik może zmniejszyć skuteczność działania tabletek antykoncepcyjnych. 

Pewnego rodzaju przeciwskazaniem jest zespół jelita drażliwego, jak również choroby zapalne jelit. Takie osoby powinny przede wszystkim skonsultować zamiar suplementacji z lekarzem specjalistą.

W czym jest błonnik? Produkty bogate w błonnik

Błonnik, gdzie najwięcej go znajdziemy? Produkty bogate w błonnik dostępne są na wyciągnięcie naszej ręki. Aby zacząć prowadzić dobrze zbilansowaną dietę dostarczającą wymaganą ilość błonnika, wystarczy regularnie spożywać takie produkty jak:

  • pieczywo razowe i pełnoziarniste (zamiast pszenne),
  • orzechy,
  • warzywa strączkowe (ciecierzyca, fasola, groch, bób, soja),
  • kaszę,
  • otręby,
  • owoce (jabłka, grejpfrut, pomarańcz, cytryna),

Błonnik witalny na otyłość i cukrzycę. Jak działa błonnik witalny?

Błonnik a odchudzanie to dwa powiązane ze sobą zagadnienia. Błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczów i cukrów, co sprzyja walce z nadprogramowymi kilogramami. Najbardziej skuteczny w walce z nadwagą jest błonnik witalny. Składa się on głównie z nasion babki jajowatej oraz babki płesznik. Nasiona pęcznieją w jelitach (wchłaniają nadmiar wody i toksyn). Zaczynają wytwarzać śluz, dzięki któremu to, co zalega w jelitach, z łatwością może zostać wydalone. Procesy trawienne są o dużo bardziej efektywne.

Jakie produkty są bogate w błonnik i wartości odżywcze?

Produkty najbogatsze w błonnik i inne wartości odżywcze to mąka z pełnego przemiału, płatki żytnie, ziarna słonecznika, pestki dyni, suszone morele, figi i śliwki, kurkuma. Co więcej, dostępne są różnorodne suplementy diety, dzięki którym dobierzesz idealny błonnik dla swoich potrzeb.

Dieta bogata w błonnik jak może pomóc na zaparcia?

Błonnik pokarmowy bardzo skutecznie pobudza perystaltykę jelit i prowadzi do regularnych wypróżnień oraz niweluje problem zaparćBłonnik na zaparcie jest jednym z najlepszych dostępnych sposobów.

Radzimy jak długo zażywać błonnik 

Błonnik powinniśmy zażywać przez mniej więcej 3 tygodnie, następnie wykonać tygodniową przerwę i powtórzyć kurację.

Jeśli chcesz zadbać o własne zdrowie, poprawić ogólny stan swojego organizmu lub pozbyć się kilogramów i problemów z wypróżnieniem, zacznij dbać o swoją dietę i suplementuj odpowiednie preparaty z błonnikiem. Do dzieła! 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem