Błonnik – rola w organizmie, źródła w diecie, normy spożycia

Błonnik i jego rola - zdjęcie

Błonnik pokarmowy to kluczowy element prawidłowego działania naszego orgaznimu. Jego niedobór może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. W artykule wskażemy odpowiedź na pytanie co to jest błonnik, że dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Wskażemy, że dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi około 20 - 40g. Działanie błonnika jest zbawienne dla problemów z nadwagą, cukrzycą czy zaparciami. Produkty najbogatsze w błonnik to rośliny strączkowe, kasze oraz otręby żytnie. Poznamy rewelacyjne działanie błonnika witalnego na walkę z otyłością.

Warto także zajrzeć do artykułu na temat korzystnego wpływu błonnika na nasz układ pokarmowy

Błonnik pokarmowy – czym jest i jakie ma znaczenie

Co to jest błonnik? Błonnik pokarmowyznany także pod nazwą włókna pokarmowego, są to pozostałości komórek roślinnych, które nie zostały strawione przez nasz przewód pokarmowy. Są jedynie częściowo hydrolizowane przez bakterię okrężnicy. W skład błonnika wchodzi celuloza, lignina, hemicelulozy, gumy, pektyny oraz śluzy. 

Błonnik właściwości wykazuje przede wszystkim w takich obszarach jak:

  • zwiększenie objętości treści pokarmowej w jelicie cienkim. Prowadzi to do zdolności wiązania wody i zwiększenia wydzielania soków trawiennych,
  • wiązanie związków toksycznych, np. metali ciężkich. Błonnik uniemożliwia ich wchłonięcie w przewodzie pokarmowym,
  • tworzenia korzystnych warunków dla rozwoju fizjologicznej flory bakteryjnej jelit,
  • obniżanie wykorzystania energii z pożywienia,
  • ochrona organizmu przed powstawaniem kamieni żółciowych,
  • zmniejszanie ryzyka zapalenia wyrostka robaczkowego, hemoroidów, żylaków, przepukliny,
  • poprawne i bezbolesne wypróżnienie,
  • pobudzanie ukrwienia jelit oraz wiązanie nadmiaru kwasu solnego. 
  • Spektrum działania błonnika pokarmowego jest więc bardzo obszerne.

Błonnik pokarmowy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny

Wyróżnić możemy rozpuszczalny błonnik oraz nierozpuszczalny błonnik. Oby dwa rodzaje są niezwykle ważne dla zachowania odpowiedniego zdrowia, trawienia i profilaktyki przed tzw. chorobami dietozależnymi, jak np. otyłość czy cukrzyca. 

Błonnik rozpuszczalny produkty, które mają go w swoim składzie najwięcej to przede wszystkim rośliny strączkowe (fasola czy soczewica), owoce (jabłka, jagody, cytrusy), otręby owsiane i produkty jęczmienne. Rozpuszczalny błonnik bardzo korzystnie wpływa na przemiany metaboliczne węglowodany oraz tłuszczów. Błonnik rozpuszczalny to pektyny, betaglukany, fruktany oraz oligosacharydy. 

Do błonnika nierozpuszczalnego zaliczamy hemicelulozę, celulozę oraz ligniny. Gdzie jest najwięcej błonnika nierozpuszczalnego? Przede wszystkim w takim produkcie jak siemię lniane, pełnoziarniste produkty pszenne, warzywa (seler, kapusta, buraki, kalafior). Błonnik nierozpuszczalny wpływa na pracę jelita grubego przyspieszając pasaż jelitowy.

Błonnik a choroby układu krążenia, nowotworowe i cukrzyca

Produkty bogate w błonnik zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, przede wszystkim na raka żołądka oraz raka piersi. Co więcej, błonnik w diecie zmniejsza wchłanianie cholesterolu, co zapobiega chorobom układu krążenia, np. miażdżycy. Błonnik pokarmowy zmniejsza uczucie głodu, oraz obniża stężenie glukozy we krwi, co chroni lub wspomaga pracę organizmu podczas cukrzycy.

Ile błonnika dziennie można przyjmować?

Każda osoba, która pragnie zadbać o poprawne działanie swojego organizmu, a w szczególności układu pokarmowego zadaje sobie pytanie, ile dziennie błonnika powinna dostarczyć w swojej diecie?. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje, że zapotrzebowania na błonnik to ilość około 20-40g na dzień. Istnieje również przelicznik mówiący, że na każde 1000 kcal należy przyjąć mniej więcej 10-12g błonnika. Co bardzo istotne, aby błonnik wywierał pozytywny wpływ na pracę nasze organizmu, musimy spożywać prócz odpowiedniej jego ilości, także odpowiednią ilość wody. Rekomenduje się mniej więcej 2-3 litry dziennie. Na błonnik zapotrzebowanie naszego organizmu jest więc wysokie. Jeśli nie prowadzimy urozmaiconej diety, nie trudno o jego niedobór. Warto także zwrócić uwagę na jakość błonnika, należy przyjmować jedynie specjalistyczne i przebadane produkty.

Skutki uboczne i przeciwwskazania

Jeśli w naszej diecie będziemy spożywać zbyt dużo lub zbyt mało błonnika, wówczas mogą wystąpić skutki uboczne, najczęściej w postaci problemów jelitowych. Na podaż błonnika powinny szczególnie zwrócić uwagę osoby, które po raz pierwszy dostarczają błonnik w zalecanej ilości. Jeśli błonnik będzie przyjmowany przez nas w nadmiarze, może spowodować utrudnianie wchłaniania niektórych składników mineralnych i witamin. Co więcej, błonnik na zaparcia to doskonałe rozwiązanie. Jednak jeśli zapomnimy o przyjęciu odpowiedniej liczby płynów, paradoksalnie błonnik może spotęgować nasz problem. Co więcej, nadmiar błonnik może zmniejszyć skuteczność działania tabletek antykoncepcyjnych. 

Pewnego rodzaju przeciwskazaniem jest zespół jelita drażliwego, jak również choroby zapalne jelit. Takie osoby powinny przede wszystkim skonsultować zamiar suplementacji z lekarzem specjalistą.

W czym jest błonnik? Produkty bogate w błonnik

Błonnik, gdzie najwięcej go znajdziemy? Produkty bogate w błonnik dostępne są na wyciągnięcie naszej ręki. Aby zacząć prowadzić dobrze zbilansowaną dietę dostarczającą wymaganą ilość błonnika, wystarczy regularnie spożywać takie produkty jak:

  • pieczywo razowe i pełnoziarniste (zamiast pszenne),
  • orzechy,
  • warzywa strączkowe (ciecierzyca, fasola, groch, bób, soja),
  • kaszę,
  • otręby,
  • owoce (jabłka, grejpfrut, pomarańcz, cytryna),

Błonnik witalny na otyłość i cukrzycę. Jak działa błonnik witalny?

Błonnik a odchudzanie to dwa powiązane ze sobą zagadnienia. Błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczów i cukrów, co sprzyja walce z nadprogramowymi kilogramami. Najbardziej skuteczny w walce z nadwagą jest błonnik witalny. Składa się on głównie z nasion babki jajowatej oraz babki płesznik. Nasiona pęcznieją w jelitach (wchłaniają nadmiar wody i toksyn). Zaczynają wytwarzać śluz, dzięki któremu to, co zalega w jelitach, z łatwością może zostać wydalone. Procesy trawienne są o dużo bardziej efektywne.

Jakie produkty są bogate w błonnik i wartości odżywcze?

Produkty najbogatsze w błonnik i inne wartości odżywcze to mąka z pełnego przemiału, płatki żytnie, ziarna słonecznika, pestki dyni, suszone morele, figi i śliwki, kurkuma. Co więcej, dostępne są różnorodne suplementy diety, dzięki którym dobierzesz idealny błonnik dla swoich potrzeb.

Dieta bogata w błonnik jak może pomóc na zaparcia?

Błonnik pokarmowy bardzo skutecznie pobudza perystaltykę jelit i prowadzi do regularnych wypróżnień oraz niweluje problem zaparćBłonnik na zaparcie jest jednym z najlepszych dostępnych sposobów.

Radzimy jak długo zażywać błonnik 

Błonnik powinniśmy zażywać przez mniej więcej 3 tygodnie, następnie wykonać tygodniową przerwę i powtórzyć kurację.

Jeśli chcesz zadbać o własne zdrowie, poprawić ogólny stan swojego organizmu lub pozbyć się kilogramów i problemów z wypróżnieniem, zacznij dbać o swoją dietę i suplementuj odpowiednie preparaty z błonnikiem. Do dzieła! 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...
Przeziębienie i grypa Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Ciąża i dziecko Zespół Edwardsa – co to jest, jaki ma wpływ na dziecko i jakie są objawy trisomii chromosomu 18?
Ciąża to wspaniały okres w życiu każdej kobiety. Jednak czasem mogą pojawić się niespodziewane komplikacje w postaci chorób genetycznych dziecka. Przykładem takiej choroby jest Zespół Edwardsa. Niestety w zdecydowanej większości przypad...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta PDW (morfologia krwi) – wskaźniki, normy, obniżony. Wskaźnik anizocytozy płytek krwi
PDW to badanie, jedno ze składowych podstawowej morfologii, które pozwala ocenić zróżnicowanie płytek krwi pod kątem ich objętości. Innymi słowy, jest wskaźnikiem anizocytozy w wynikach morfologii krwi, który mierzy si...
Serce i układ krążenia Holter EKG: na czym polega, ile trwa i jak się przygotować? Wskazania i przebieg badania
Holter EKG pozwala dokonać pomiaru pracy najbardziej obciążonego organu naszego ciała - serca. Z poniższego artykułu dowiesz się: dlaczego coraz młodsi ludzie umierają na serce i jakie najczęstsze zaniedbania kardiologiczne stwierdzane s...
Układ rozrodczy i moczowy Ból jajnika: objawy, przyczyny, łagodzenie dolegliwości. Co wywołuje kłucie w jajniku?
Ból jajnika może być wyjątkowo niepokojący dla każdej kobiety. Ta nieprzyjemna dolegliwość objawia się kłuciem, uczuciem rozpierania po prawej lub lewej stronie podbrzusza....
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Słuch i szumy uszne Świecowanie uszu – na czym polega i czy jest to bezpieczne? Czy warto kupić świece do uszu?
Regularne i prawidłowe dbanie o higienę uszu ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia oraz jakości słuchu. Zaniedbywanie bądź też błędy w czyszczeniu uszu mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, skutkujących nawet utratą słuchu, ...
Układ pokarmowy Metformina - panaceum XXI wieku? Wszechstronny lek, skuteczny nie tylko w leczeniu cukrzycy
Metformina to substancja, która od lat stosowana jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Chociaż na rynku farmaceutycznym obecna jest już niemal pół wieku, wciąż odkrywane są nowe i wielokierunkowe efekty jej sto...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem