Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym

Botulizm  - zdjęcie
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żywności.

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest botulizm,
  • jaki jest mechanizm działania toksyny,
  • jak dochodzi do zakażenia jadem kiełbasianym,
  • jaka bakteria jest odpowiedzialna za zatrucie,
  • jak rozpoznać objawy,
  • w jaki sposób przebiega diagnostyka,
  • na czym polega leczenie botulizmu.

Zobacz także artykuł: "Dieta oczyszczająca z toksyn - jak szybko i skutecznie usunąć nadmiar szkodliwych substancji z organizmu?".

Botulizm - co to jest i jakie są jego przyczyny?

Botulizm to choroba porażeniowa wywoływana przez Gram-dodatnie pałeczki jadu kiełbasianego, odpowiedzialne za wytwarzanie toksyny botulinowej. Choroba po raz pierwszy została opisana już w XIX wieku, kiedy wyizolowano bakterie Clostridium botulinum, produkujące neurotoksyny, różniące się serologicznie. Poszczególne typy oznaczono kolejnymi literami alfabetu. Za botulizm u ludzi najczęściej odpowiada typ A, B, E oraz sporadycznie F.

Zatrucie toksyną botulinową występuje relatywnie rzadko w populacji ogólnej, jednak wykazuje wysoką śmiertelność, jeśli nie zostanie podjęte natychmiastowe leczenie. Diagnostyka opiera się na analizie krwi, kału, surowicy treści żołądka lub badaniu jedzenia spożytego przez pacjenta.

Toksyna botulinowa - mechanizm działania i skutki zatrucia

Jad kiełbasiany jest jedną z najsilniejszych toksyn bakteryjnych. Warto pamiętać o tym, że wystarczy zaledwie kilka nanogramów związku, który absorbowany jest do krwioobiegu, trafiając następnie do nerwów obwodowych. Toksyna botulinowa prowadzi przede wszystkim do porażenia wiotkiego. Zaburza uwalnianie acetylocholiny w zakończeniach nerwów ruchowych. Oddziałuje tym samym na synapsy nerwów obwodowych oraz zwoje ruchowe rdzenia przedłużonego.

Początkowo neurotoksyna atakuje nerwy czaszkowe, rozprzestrzeniając się następnie po całym organizmie. W następstwie zatrucia dochodzi do porażenia nerwu przeponowego, co stanowi najczęściej bezpośrednią przyczynę śmierci pacjenta. Poszczególne typy toksyny różnią się budową antygenową, jednak wykazują podobny wpływ na organizm człowieka.

Zatrucie jadem kiełbasianym - jak dochodzi do zakażenia?

Botulizm pokarmowy to najczęstsze zatrucie jadem kiełbasianym u dorosłych. Następuje w wyniku spożycia skażonej żywności. Gdzie występuje jad kiełbasiany? Toksynę znajdziemy m.in. w źle zakonserwowanej żywności pasteryzowanej i konserwowej, w tym również w wędlinach i pasztetach oraz przeterminowanych jogurtach. Właśnie dlatego należy zrezygnować ze spożywania konserw w przypadku wybrzuszenia wieczka. Naszą uwagę powinno zwrócić także syczenie podczas otwierania opakowania oraz widoczne pęcherzyki gazu.

Za jeden ze sprawdzonych sposobów inaktywacji toksyny uchodzi obróbka termiczna pokarmu w 100 stopniach Celsjusza przez 10 min. W przypadku podejrzenia skażenia bakterią należy jednak zrezygnować zupełnie ze spożywania pokarmu. Zachowaj przy tym ostrożność podczas przygotowywania domowych przetworów. Wśród bezpiecznych metod konserwacji można wymienić m.in. gotowanie pod ciśnieniem w wysokich temperaturach oraz dodatek dużej ilości soli.

Bakteria Clostridium botulinum - źródło toksyny w produktach spożywczych

Za wystąpienie choroby odpowiedzialne są Gram-dodatnie bakterie beztlenowe Clostridium botulinum. Mikroorganizmy zdolne są do wytwarzania jadu kiełbasianego, który wykazuje zdolność do łączenia się z płytką nerwowo-mięśniową. Bakterie mogą występować w glebie, osadach morskich oraz mułach rzecznych i jeziornych. Mają postać smukłych laseczek, tworzących obraz pędu czosnku lub małej łyżeczki. Należy podkreślić, że pacjent nie jest zakaźny, a do transmisji dochodzi podczas spożywania zakażonego jedzenia.

Wczesne objawy zatrucia jadem kiełbasianym - jak rozpoznać zagrożenie?

Jak rozpoznać jad kiełbasiany? Czym charakteryzuje się botulizm? Objawy najczęściej pojawiają się w okresie od 12 do 36 godzin. Mogą wystąpić jednak już od 2h do nawet 8 dni po spożyciu zakażonej żywności.

W pierwszej kolejności występują zaburzenia trawienne, takie jak nudności i biegunka. Następnie toksyna atakuje nerwy czaszkowe, prowadząc do porażenia mięśni oka oraz opadania powieki. Pacjenci mogą cierpieć ponadto na suchość w ustach, trudności z połykaniem oraz z mówieniem. Wczesne symptomy obejmują także podwójne widzenie, osłabienie oraz zawroty głowy.

W przypadku łagodnego zatrucia mogą nie występować inne objawy. Przebieg ostrego botulizmu charakteryzuje się osłabieniem mięśni rąk i nóg, utratą kontroli nad utrzymaniem głowy, trudnościami z oddawaniem moczu oraz dusznościami.

Jak przebiega diagnoza botulizmu?

Jedną z podstawowych metod diagnostycznych jest rozpoznanie charakterystycznych objawów. Warto pamiętać o tym, że ostry przebieg zatrucia może prowadzić do śmierci wskutek upośledzenia zdolności oddechowych. Dlatego tak ważna jest szybka konsultacja lekarska. Dodatkowo przeprowadzane są testy laboratoryjne krwi lub kału chorego oraz próbek żywności. W przypadku wątpliwości można zdecydować się również na konsultację neurologiczną oraz wykonanie tomografii komputerowej, elektromiografii lub badania płynu rdzeniowo-kręgowego, które umożliwią wykrycie charakterystycznych zmian spowodowanych przez toksynę.

Leczenie botulizmu - jak działa antytoksyna i czy są inne metody terapii?

Jak można zwalczyć botulizm? Leczenie choroby opiera się na podaniu dożylnym wieloważnej antytoksyny botulinowej, która pozwala na jej inaktywowanie. Antytoksyna chroni przed dalszym uszkodzeniem nerwów. Nie odwraca jednak już powstałych niedowładów. Antybiotykoterapia nie jest przeprowadzana w przypadku botulizmu pokarmowego. Niekiedy konieczne może okazać się zastosowanie leczenia wspomagającego. W tym celu można sięgać po respiratory oraz odżywianie za pomocą sondy. Całkowite wyleczenie jest możliwie i w zależności od nasilenia objawów trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy.

Źródła:

  • Botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym) - informacje ogólne, Materiały udostępnione przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, https://epibaza.pzh.gov.pl/story/botulizm-zatrucie-jadem-kie%C5%82basianym-informacje-og%C3%B3lne (dostęp 08.04.2024).
  • Magdalena Kizerwetter-Świda, Marian Binek, Zatrucie jadem kiełbasianym – problem wciąż aktualny, Post. Mikrobiol., vol. 40, nr 2/2010, https://www.researchgate.net/publication/279476825_ZATRUCIE_JADEM_KIELBASIANYM_PROBLEM_WCIAZ_AKTUALNY (dostęp 08.04.2024).
  • Monika Ostrowska, Botulizm, https://www.mp.pl/pacjent/neurologia/choroby/150836,botulizm, (dostęp 08.04.2024).
  • Karolina Rudnicka, et. al., Metody stosowane do wykrywania i identyfikacji toksyn botulinowych w próbkach klinicznych i żywności, Postępy Hig Med Dosw, vol. 74, 2020, https://phmd.pl/resources/html/article/details?id=204292&language=pl (dostęp 08.04.2024).
  • Mariola Śliwińska-Mossoń, Katarzyna Małolepsza, Diagnostyka i leczenie zatruć toksyną botulinową, Family Medicine & Primary Care Review, vol. 13, nr 1/2011.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem