Brokuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Czy brokuły chronią przed rakiem?

Brokuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Czy brokuły chronią przed rakiem? - zdjęcie

Brokuł to warzywo, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Ponadto zawiera sulforafan, czyli silny przeciwutleniacz, który pomaga chronić organizm przed nowotworami. Jakie właściwości mają brokuły i co warto o nich wiedzieć?

Brokuł – podstawowe informacje

Brokuł to odmiana kapusty warzywnej, zwana też zielonym kalafiorem, która była uprawiana już w starożytnej Grecji i Rzymie. Składa się z ciasno ułożonych różyczek, które wyrastają na grubej, krótkiej łodydze. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w rzeczywistości różyczki te są kwiatami, które nie zdążyły zakwitnąć – gdyby nie zostały zebrane, w ich miejscu pojawiłyby się żółte kwiaty. Największe europejskie uprawy brokułu znajdują się w Polsce, Anglii, Francji, Hiszpanii, Niemczech i we Włoszech.

Brokuły – wartości odżywcze

Brokuły są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Jakie są wartości odżywcze brokułów?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g ugotowanych brokułów

Wartość energetyczna

35 kcal

Białko ogółem

2,38 g

Węglowodany

7,18 g

Tłuszcze

0,41 g

Błonnik

3,3 g

Witamina C

64,9 mg

Tiamina (witamina B1)

0,063 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,123 mg

Niacyna (witamina B3)

0,553 mg

Witamina B6

0,2 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

108 µg

Witamina A

1548 IU

Witamina K

141,1 µg

Wapń

40 mg

Żelazo

0,67 mg

Magnez

21 mg

Fosfor

67 mg

Potas

293 mg

Sód

41 mg

Cynk

0,45 mg



Brokuły – właściwości zdrowotne

Brokułom przypisuje się przede wszystkim właściwości antynowotworowe, co jest zasługą obecności sulforafanu. To silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA, ułatwia likwidację komórek powstającego nowotworu oraz uniemożliwia ich rozprzestrzenianie się po organizmie. Regularne spożywanie produktów zawierających sulforafan, w tym brokułów, pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Naukowcy podkreślają jednak, że warzywa antynowotworowe właściwości zachowują tylko wtedy, gdy są prawidłowo ugotowane.

Brokuł wykazuje także inne działania prozdrowotne:

  • dzięki zawartości potasu usprawnia krążenie krwi i obniża ciśnienie tętnicze, a zarazem przyspiesza nadmiar sodu z organizmu;
  • znajdujący się w brokułach sulforafan może również łagodzić objawy autyzmu;
  • sulforafan pomaga też chronić organizm przed wrzodami dwunastnicy i żołądka oraz wspiera walkę z innymi chorobami układu pokarmowego, w tym zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka;
  • sulforafan chroni także przed zwyrodnieniami stawów oraz łagodzi towarzyszące im dolegliwości – na przykład w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Brokuły są również odpowiednie dla cukrzyków. Mają niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 15, a przy tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, na które cukrzycy są wyjątkowo narażeni. W brokułach znajduje się też chrom, który razem z insuliną reguluje poziom cukru we krwi. Brokuły do jadłospisu mogą włączyć także osoby, które muszą przestrzegać diety wątrobowej. Brokuł może również wspierać odchudzanie – niska kaloryczność tego warzywa sprzyja redukcji wagi, a zawarty w nim błonnik zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.

Popularne produkty z brokułami

Choć brokuły wykorzystujemy głównie w kuchni, warzywo to można też znaleźć w preparatach do pielęgnacji twarzy. Przykładem takiego produktu jest maseczka z ekstraktem z brokułu, która dogłębnie oczyszcza skórę. Z kolei ekstrakt z kiełków brokułu stosuje się w suplementach diety. Warzywo to może być także składnikiem gotowych posiłków dla niemowląt.

Jak ugotować brokuły?

Brokuły z powodzeniem można jeść na surowo, ale świetnie smakują również zapiekane lub gotowane – dużą popularnością cieszy się zwłaszcza ostatni z wymienionych sposobów na ich przygotowywanie. Jak prawidłowo gotować brokuły? Najczęściej wrzucamy brokuł do wrzącej wody i gotujemy przez kilka minut, w zależności od preferowanej miękkości warzywa.

Z badań naukowców wynika jednak, że brokuł zachowuje antynowotworowe właściwości, gdy jest blanszowany w temperaturze 76 stopni Celsjusza. Blanszowanie to krótkotrwałe zanurzanie warzyw w gorącej, a następnie zimnej wodzie – dzięki temu brokuły będą nie tylko zachwycać naturalnym smakiem i kolorem, ale przede wszystkim wciąż będą wykazywać antyrakowe właściwości. Natomiast zdaniem innych naukowców brokuły najlepiej łączyć z innymi produktami zawierającymi enzym mirozynaza – na przykład musztardą, rzodkiewkami, rukolą i innymi warzywami kapustnymi – co pozwala na szybsze aktywowanie ich przeciwnowotworowych właściwości.

Brokuły – przepisy

Brokuły można wykorzystywać podczas przygotowywania różnych potraw – dobrym pomysłem są między innymi zdrowa sałatka z brokułem, burgery z brokułów lub makaron z brokułami. Inna propozycja to zupa brokułowa. Jak ją przyrządzić?

Zupa brokułowa – przepis

Lista składników:

  • 1 brokuł,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • ¼ szklanki śmietany 18%.

Na połączonym oleju z masłem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora. Dodajemy sól, pieprz i smażymy na średnim ogniu. Później wrzucamy pokrojoną marchewkę, ziemniaki, serek śmietankowy i podsmażamy do momentu połączenia się składników. Do garnka wlewamy 2 litry wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy różyczki brokułu, starty czosnek, a następnie gotujemy całość i czekamy, aż brokuły zrobią się miękkie. Na końcu dodajemy śmietanę. Zupę można zblendować.

Brokuły są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu brokuł wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w tym antynowotworowe, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań.&n...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Przeziębienie i grypa

Katar i zatkany nos częste objawy przeziębienia: 5 skutecznych sposobów jak szybko odblokować zatkany nos?
Zatkany nos to jedna z najbardziej uciążliwych dolegliwości towarzyszących przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Utrudnia swobodne oddychanie, zaburza sen i obniża komfort życia. Na szczęście...

Układ pokarmowy

Zaburzenia pracy jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia pracy jelit to częsty problem, który może objawiać się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Ich przyczyny są różnorodne – od nieprawidłowej diety ...

Układ oddechowy

Wirus hMPV - cichy sprawca infekcji dróg oddechowych: co musisz wiedzieć od objawów po diagnostykę i leczenie
Ludzki metapneumowirus (hMPV) to stosunkowo mało znany, lecz powszechnie występujący patogen, który wywołuje infekcje dróg oddechowych. Choć objawy zakażenia przypominają grypę lub przeziębienie, wirus ten ...

Choroby skóry

Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Skuteczne zabiegi i polecane produkty
Blizny potrądzikowe to problem, z którym boryka się wiele osób, niezależnie od wieku. Choć trądzik sam w sobie może być uciążliwy, to często jego skutki w postaci blizn są jeszc...

Choroby i dolegliwości

Nietrzymanie moczu w nocy – jak odzyskać spokojny sen?
Nietrzymanie moczu to dolegliwość, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i płci. Statystycznie, zmagają się z nią częściej kobiety, przede wszystkim ze względu na anatomię u...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jakie witaminy i suplementy zażywać po 65. roku życia? Ranking najlepszych produktów dla seniora na 2025 rok
Z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby żywieniowe i może mieć trudności z przyswajaniem niektórych składników odżywczych. Właściwie dobrana suplementacja może znacząco wpłynąć na jakość życia seniorów, wspierając ich zdrowie i d...

Układ nerwowy

Jak zwiększyć poziom testosteronu? Naturalne metody i najlepsze boostery testosteronu
Testosteron to kluczowy hormon występujący zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, który wpływa nie tylko na libido i samopoczucie, ale ma znacznie szersze spektrum działania na organizm. Utrzymanie jego prawidłowego poziomu jest możliwe dzięki...

Układ rozrodczy i moczowy

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy choroby?
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub podagra, to przewlekła choroba zapalna dotykająca około 1% populacji. Charakteryzuje się stanami zapalnymi stawów i nerek, spowodowanymi nadmiernym gromadzeniem się kwasu moczowego w organiz...

Pierwsza pomoc

Zawał serca – objawy, przyczyny i rozpoznanie na wczesnym etapie
Współczesny styl życia - ciągły pośpiech, stres i niezdrowe nawyki - może mieć poważny wpływ na zdrowie, szczególnie na nasze serce. Zawał mięśnia sercowego pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem