Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej - zdjęcie

Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.

Chlorella – niezwykła alga japońska?

Chlorella to zielona alga słodkowodna, która rośnie w zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu, któremu zawdzięcza intensywny, zielony kolor, nazwę oraz cenne właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko spośród wszystkich alg, ale nawet wszystkich roślin – zawartość czystego chlorofilu wynosi od 3 do 5%. Chlorella jest też bogatym źródłem witamin, aminokwasów, cukrów oraz kwasów nukleinowych. To wszystko sprawia, że jest nazywana niezwykłą algą japońską oraz zaliczana do grupy superżywności, tak zwanych superfoods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Chlorella – jakie ma właściwości odżywcze?

Chlorella to prawdziwa bomba witaminowa. Alga ta zawiera także cenne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji substancje odżywcze, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy nukleinowe. Wartości odżywcze chlorelli to:


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g

Wartość energetyczna

410 kcal

Białko

58,4 g

Tłuszcz

9,3 g

Węglowodany

23,2 g

Błonnik

0,3 g

Witamina A

51300 IU

Witamina C

10,4 mg

Tiamina (witamina B1)

1,7 mg

Ryboflawina (witamina B2)

4,3 mg

Niacyna (witamina B3)

23,8 mg

Witamina B6

1,4 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

94 µg

Witamina B12

0,1 µg

Witamina E

1,5 mg

Wapń

221 mg

Żelazo

130 mg

Magnez

315 mg

Fosfor

895 mg

Cynk

71 mg


Chlorella – właściwości prozdrowotne

Chlorella słynie przede wszystkim ze swych niezwykłych właściwości detoksykujących. W medycynie alternatywnej japońska alga znajduje powszechne zastosowanie w oczyszczaniu organizmu, a zwłaszcza wątroby, jednocześnie wspierając pracę i przyspieszając regenerację tego narządu. Chlorella ma zdolność wiązania szkodliwych substancji – toksyn, metali ciężkich, alkoholu, pestycydów czy chemikaliów znajdujących się w zanieczyszczonym środowisku – a następnie usuwania ich z organizmu. Ponadto ogranicza ona ich wchłanianie.

Chlorella ma również korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Stymuluje ona produkcję białych krwinek, czyli leukocytów, które wspomagają organizm w walce z bakteriami i wirusami. Chlorella ma też działanie antybakteryjne, dzięki czemu przyspiesza gojenie ran. Ta właściwość algi japońskiej okazuje się zbawienna także dla osób, które skarżą się na nieświeży oddech lub nadmierną potliwość.

Chlorella może być również wykorzystywana jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Sprawdza się między innymi w przypadku powtarzających się zaparć, wzdęć, gazów, zatruć pokarmowych oraz zapalenia błony śluzowej jelit. Ponadto japońska alga wspiera trawienie oraz obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Chlorella może także wspomagać odchudzanie – lepsza przemiana materii i szybsze wydalanie toksycznych związków sprzyja utracie zbędnych kilogramów oraz ułatwia kontrolę masy ciała.

Chlorella może również pomóc zapobiec anemii w ciąży, co jest zasługą wysokiej zawartości kwasu foliowego, witaminy B12 oraz żelaza. Niekiedy jest ona też zalecana jako środek zmniejszający ryzyko białkomoczu, obrzęków oraz nadciśnienia związanego z ciążą. Należy jednak pamiętać, by stosowanie preparatów z chlorellą wcześniej skonsultować z lekarzem.

Suplementacja chlorelli często jest polecana także wegetarianom i weganom – alga ta jest cennym źródłem dużej ilości pełnowartościowego białka oraz żelaza, które jest niezbędne do prawidłowej pracy układu krwionośnego. W chlorelli znajduje się również witamina B12, szczególnie ważna dla osób na diecie roślinnej, lecz nie zawiera ona jej na tyle, by dodatkowa, odpowiednio dobrana suplementacja nie była potrzebna.

Chlorella – działania uboczne

Chlorella najczęściej występuje pod postacią tabletek, kapsułek, płynnych wyciągów lub w formie sproszkowanej. By jej przyjmowanie przyniosło oczekiwane rezultaty, należy przestrzegać zasad jej dawkowania – wszelkie wskazówki znajdziemy zawsze na opakowaniu produktu. Najczęściej jednak dzienne dawkowanie wynosi od kilku do kilkunastu tabletek, a w przypadku chlorelli w proszku – od 3 do 5 g. Suplementację należy stosować przez około 2 miesiące, po których wskazana jest przerwa.

Chlorella jest dobrze tolerowana przez organizm, dlatego wystąpienie skutków ubocznych przy właściwym dawkowaniu jest niewielkie. Mimo to spożywana w nadmiarze chlorella może spowodować:

  • reakcję alergiczną,
  • efekt światłouczulający,
  • wzdęcia, biegunka,
  • uczucie ociężałości.

Podczas przyjmowania chlorelli może też dojść do zaostrzenia zmian trądzikowych, co jest wynikiem oczyszczania się organizmu.

Chlorella a spirulina

Chlorella i spirulina są bardzo często ze sobą mylone, a niekiedy ich nazwy bywają używane zamiennie. Nie dzieje się tak bez przyczyny – zarówno chlorella, jak i spirulina to algi, które wykazują fantastyczne właściwości prozdrowotne. Okazuje się jednak, że oprócz pewnych różnic w wyglądzie i budowie komórkowej tych alg, chlorella znacznie skuteczniej detoksykuje organizm, natomiast spirulina lepiej go odżywia. Obie algi nierzadko są spożywane równocześnie – ich działanie się uzupełnia, co pozwala osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty.

Jak spożywać chlorellę?

Chlorella ma dość specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Chlorellę w tabletkach przyjmuje się jak każdy inny suplement diety, natomiast w formie sproszkowanej może służyć za dodatek do wielu potraw i produktów – koktajli, jogurtów, kefirów, sosów, ciast czy deserów. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza koktajl z chlorellą, w którym za sprawą licznych dodatków, wspomniany posmak nie jest tak wyczuwalny.

Koktajl z chlorellą – przepis 1

Lista składników:

  • 1 łyżeczkę chlorelli,
  • 1 zielone kiwi,
  • 1 plasterek świeżego ananasa,
  • ½ banana,
  • 2 łyżki jagód goji,
  • 250 ml wody.

Wszystkie składniki należy blendować przez około minutę do uzyskania ciemnozielonego koktajlu.

Koktajl z chlorellą – przepis 2

Lista składników:

  • 2 łyżeczki chlorelli,
  • ½ dojrzałego awokado,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki,
  • 1 banan,
  • garść świeżego szpinaku,
  • szklanka soku jabłkowego.

Wszystkie składniki należy zblendować, po czym koktajl jest gotowy do spożycia.

Chlorella, zwana również niezwykłą algą japońską, to cenne źródło substancji odżywczych, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych oraz kwasów nukleinowych. Dzięki temu chlorella wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, a przede wszystkim detoksykujące, a ponadto wzmacnia układ immunologiczny i wspomaga zwalczanie problemów trawiennych.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań.&n...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Przeziębienie i grypa

Katar i zatkany nos częste objawy przeziębienia: 5 skutecznych sposobów jak szybko odblokować zatkany nos?
Zatkany nos to jedna z najbardziej uciążliwych dolegliwości towarzyszących przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Utrudnia swobodne oddychanie, zaburza sen i obniża komfort życia. Na szczęście...

Układ pokarmowy

Zaburzenia pracy jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia pracy jelit to częsty problem, który może objawiać się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Ich przyczyny są różnorodne – od nieprawidłowej diety ...

Układ oddechowy

Wirus hMPV - cichy sprawca infekcji dróg oddechowych: co musisz wiedzieć od objawów po diagnostykę i leczenie
Ludzki metapneumowirus (hMPV) to stosunkowo mało znany, lecz powszechnie występujący patogen, który wywołuje infekcje dróg oddechowych. Choć objawy zakażenia przypominają grypę lub przeziębienie, wirus ten ...

Choroby skóry

Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Skuteczne zabiegi i polecane produkty
Blizny potrądzikowe to problem, z którym boryka się wiele osób, niezależnie od wieku. Choć trądzik sam w sobie może być uciążliwy, to często jego skutki w postaci blizn są jeszc...

Choroby i dolegliwości

Nietrzymanie moczu w nocy – jak odzyskać spokojny sen?
Nietrzymanie moczu to dolegliwość, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i płci. Statystycznie, zmagają się z nią częściej kobiety, przede wszystkim ze względu na anatomię u...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jakie witaminy i suplementy zażywać po 65. roku życia? Ranking najlepszych produktów dla seniora na 2025 rok
Z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby żywieniowe i może mieć trudności z przyswajaniem niektórych składników odżywczych. Właściwie dobrana suplementacja może znacząco wpłynąć na jakość życia seniorów, wspierając ich zdrowie i d...

Układ nerwowy

Jak zwiększyć poziom testosteronu? Naturalne metody i najlepsze boostery testosteronu
Testosteron to kluczowy hormon występujący zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, który wpływa nie tylko na libido i samopoczucie, ale ma znacznie szersze spektrum działania na organizm. Utrzymanie jego prawidłowego poziomu jest możliwe dzięki...

Układ rozrodczy i moczowy

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy choroby?
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub podagra, to przewlekła choroba zapalna dotykająca około 1% populacji. Charakteryzuje się stanami zapalnymi stawów i nerek, spowodowanymi nadmiernym gromadzeniem się kwasu moczowego w organiz...

Pierwsza pomoc

Zawał serca – objawy, przyczyny i rozpoznanie na wczesnym etapie
Współczesny styl życia - ciągły pośpiech, stres i niezdrowe nawyki - może mieć poważny wpływ na zdrowie, szczególnie na nasze serce. Zawał mięśnia sercowego pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem