Chlorofil to substancja chemiczna, którą poznajemy już w szkole podstawowej. W trakcie nauki niewiele jednak mówi się o jej dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. Co to jest chlorofil i jakie są jego właściwości? Warto zgłębić się w ten temat, aby w pełni wykorzystać zalety płynące z suplementacji chlorofilu i cieszyć się jego odżywczymi właściwościami.
Artykuł ten pozwoli się dowiedzieć:
- Co to jest chlorofil?
- Właściwości chlorofilu
- Działanie chlorofilu na organizm
- Chlorofil w płynie - jak często go pić?
- Chlorofil - zastosowanie w leczeniu
- Chlorofil roślinny w płynie - gdzie kupić tę substancję?
Zobacz także artykuł: Chlorella - czym jest i dlaczego warto ją stosować?
Co to jest chlorofil?
Chlorofil został odkryty w XIX wieku, jako jeden z kluczowych składników biorących udział w procesie fotosyntezy - wytwarzania związków organicznych z materii nieorganicznej. Jest to także barwnik, który nadaje roślinom charakterystyczny, zielony kolor - to dzięki niemu młode liście czy wiosenna trawa mają tak żywe odcienie, choć jest to skutek poboczny. Występuje między innymi w algach oraz fotosyntezujących bakteriach i gromadzi się przede wszystkim w liściach roślin oraz ich łodygach. Co to jest chlorofil pod kątem składu chemicznego? To cząsteczka, która zawiera niemal 3% magnezu i przybiera formę czterech pierścieni pirolowych. W przyrodzie najczęściej występuje chlorofil a oraz chlorofil b - oba rodzaje pełnią w procesie fotosyntezy odmienne role. Co ciekawe, budowa chlorofilu jest zbliżona do hemoglobiny, czyli barwnika nadającego naszej krwi odcień czerwony.
Właściwości chlorofilu
Chlorofil, poza kluczową rolę w procesie wytwarzania związków organicznych, ma także dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Najczęściej wydaje nam się, że warzywa i owoce są zdrowe z uwagi na zawartość witamin i minerałów, jednak kluczowy jest właśnie chlorofil właściwości tego składnika są bardzo szerokie i potwierdzone naukowymi badaniami. Wpływa on korzystnie na pobudzenie produkcji krwi, a także zapobiega starzeniu i obok np. beta-karotenu, chroni nas przed wolnymi rodnikami oraz toksynami, dzięki czemu pozwala zachować młodość i urodę na dłużej. Aby doświadczyć jego zbawiennego działania, należy wprowadzić do diety duże ilości surowych pokarmów roślinnych. Szczególnie obfite w chlorofil są warzywa zielone - jarmuż, szpinak, trawa jęczmienna, natka pietruszki, koperek czy mniszek lekarski. Wchłanianie składników odżywczych ułatwia obecność tłuszczy, warto więc łączyć te grupy w swoich posiłkach. Dostarczenie odpowiedniej ich ilości może być jednak trudne w codziennym żywieniu - warto więc wspomóc się naturalnymi suplementami, takimi jak skoncentrowany chlorofil w płynie, który zapewni odpowiednią dla zdrowia jego dawkę.
Działanie chlorofilu na organizm
Chlorofil działanie pod postacią zielonych warzyw jest znane już od wielu lat, choć stosunkowo niedawno dowiedzieliśmy się, że są one tak zdrowe właśnie z uwagi na obecność tego barwnika - wcześniej, wszystkie korzyści z ich spożywania przypisywane były minerałom i witaminom. Chlorofil wpływa korzystnie na całokształt organizmu człowieka i wspiera różnorodne układy - od układu krążenia, po trawienny. Składnik ten przede wszystkim:
- Oczyszcza organizm poprzez usuwanie toksyn oraz regulowanie pH organizmu.
- Wzmacnia odporność, wspomaga walkę z wirusami i bakteriami, zapobiegając chorobom i zakażeniom.
- Podobnie jak krzem działa przeciwstarzeniowo, dodatkowo wydłuża cykl życia naszych komórek oraz łagodzi podrażnienia skóry i wspomaga jej regenerację.
- Odbudowuje uszkodzoną florę bakteryjną w jelitach, dzięki czemu usprawnia trawienie i zapobiega wzdęciom oraz dolegliwościom żołądkowym.
- Zawarty w nim magnez koi nerwy i wspomaga redukcję stresu, korzystnie oddziałując na układ nerwowy.
- Stymuluje wydzielanie hormonów u kobiet, stabilizuje nieregularne cykle miesiączkowe oraz pobudza produkcję mleka.
Jego całościowy korzystny wpływ na organizm sprawia, że chlorofil jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z nadciśnieniem, nadmiarowymi kilogramami oraz przewlekłym stresem i zmęczeniem, czyli dolegliwościami, które dotykają większość z nas.
Chlorofil w płynie – jak często go pić?
Chlorofil do picia to bardzo wygodny sposób na uzupełnienie diety o dobroczynne substancje, zapewniający szybkie działanie i dobre wchłanianie. Płynny ekstrakt pozyskuje się z całkowicie naturalnych i bezpiecznych źródeł, między innymi morwy białej lub lucerny. Można go z powodzeniem łączyć z wodą, bezcukrowymi sokami lub herbatami, a po konsultacji z lekarzem - podawać nawet małym dzieciom. Jego smak jest przyjemny i bardzo orzeźwiający, ma piękny odcień i jest idealny jako wzbogacenie letnich napojów. Do zdrowych koktajli warto dodać także spirulinę, która jeszcze bardziej podniesie ich walory. Na rynku dostępny jest także chlorofil w płynie w postaci skoncentrowanych kropel, którego dzienna dawka jest równoważna spożyciu nawet 1 kilograma świeżych, zielonych warzyw - ilości, którą regularnie spożywa niewiele osób. Warto jest spożywać go codziennie, zgodnie z zalecanym dawkowaniem - regularność pozwoli nam szybciej i w pełni odczuć moc tej substancji. Od jego stosowania powinny się powstrzymać tylko kobiety w ciąży - dla nich korzystniejsza będzie bogata w chlorofil dieta.
Chlorofil – zastosowanie w leczeniu
Chlorofil - zastosowanie tego składnika stanowi bezpieczne wsparcie leczenia wielu schorzeń - jest on bezpieczny, dokładnie przebadany i niemal pozbawiony skutków ubocznych. Całościowo wzmacnia on organizm, dodaje energii i usprawnia jego funkcjonowanie. Stanowi wsparcie w leczeniu oraz profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Co ważne, suplementy go zawierające mogą także wspomóc walkę z rakiem. Chlorofil ułatwia wydalanie szkodliwych związków chemicznych, pochodzących np. z dymu papierosowego, dzięki czemu skutecznie eliminuje część uszkodzeń DNA, które powodują substancje kancerogenne. Stanowi także całkowicie naturalny, lecz silny preparat przeciwzapalny, łagodzi więc przewlekłe bóle stawów. Chlorofil będzie więc uzupełnieniem terapii artretyzmu, ale także chronicznego zapalenia trzustki lub zapalenia zatok. Osoby cierpiące na nadwagę powinny zdecydowanie zwiększyć jego udział w diecie, ponieważ oczyszcza on układ pokarmowy, pobudza rozwój prawidłowej flory bakteryjnej oraz prawidłową perystaltykę jelit. Dodatkowo, zmniejsza apetyt i pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Skutecznie łagodzi też przewlekły stres, na który w obecnych czasach narażeni jesteśmy codziennie. Chlorofil pozwoli uspokoić układ nerwowy i zredukuje szkodliwy wpływ stresorów na organizm człowieka.
Chlorofil roślinny w płynie – gdzie kupić tę substancję?
Preparaty chlorofilu do picia dostępne są w różnych pojemnościach, dostosowanych do potrzeb pacjenta. Za koncentrat w kroplach zapłacimy już od 30 zł za butelkę, koszt płynnego chlorofilu to natomiast około 70 zł za półlitrowe opakowanie. Są to dawki wystarczające na około trzy miesiące regularnej suplementacji. W ofercie aptek można znaleźć także kapsułki - każdy więc znajdzie dla siebie najwygodniejszą formę podania.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.