Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować?

Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować? - zdjęcie

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka lub groch włoski, jest warzywem strączkowym, które jest dobrze znane wśród wegan i wegetarian. Ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość wartościowego białka. Często zaliczana jest nawet do tzw. superfoods, czyli grupy pokarmów o ponadprzeciętnej wartości odżywczej. Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym warzywie?

Skąd pochodzi i czym jest ciecierzyca?

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) to jednoroczna roślina krzaczasta. Należy do rodziny bobowatych, pochodzi z Azji Zachodniej. Od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni arabskiej, a dziś przepisy na potrawy, których ciecierzyca jest podstawą, zyskują popularność na całym świecie – szczególnie hummus oraz falafele.

Krzaki ciecierzycy owocują, rodząc małe strąki, a w każdym znajduje się jeden do dwóch grochów. W ich smaku można wyczuć orzechową nutę, która idealnie komponuje się z wszelkimi sałatkami. Ciecierzyca może być spożywana świeża, bez przetworzenia, również w formie całego strąku. Jednak częściej spotkamy się z nią w łuskanej formie – do Polski dociera już przetworzona, wysuszona lub zakonserwowana w puszkach.

Ciecierzyca uprawiana jest obecnie w krajach o ciepłym klimacie, w których rzadko występują opady. W Europie króluje w krajach śródziemnomorskich, a w reszcie świata uprawiania jest przede wszystkim w Afryce, Azji Mniejszej i Środkowej oraz w Ameryce Południowej.

Jakie są rodzaje ciecierzycy?

Ciecierzyca występuje w dwóch odmianach: desi i kabuli. Ta pierwsza jest zdecydowanie mniejsza, pomarszczona i występuje w kilku kolorach – czarnym, kremowym, zielonym, brązowym oraz żółtym. Jest popularna i ceniona przede wszystkim w krajach arabskich. Na naszych półkach sklepowych znajdziemy głównie odmianę kabuli, która jest większa i posiada kremową barwę.

W Polsce praktycznie nie spotkamy się ze świeżą ciecierzycą. Do wyboru mamy taką w puszce – jest od razu gotowa do spożycia, jednak przez sposób zakonserwowania traci niektóre właściwości odżywcze  i niestety jest również mniej aromatyczna.

Suszona wymaga od nas odrobinę pracy przy przygotowaniu – jak gotować ciecierzycę? Ziarna należy namoczyć przez kilka godzin w wodzie, najlepiej jednak jest zostawić je na całą noc. Następnie gotujemy je aż do osiągnięcia oczekiwanego poziomu miękkości. Tak przygotowana ciecierzyca jest znacząco zdrowsza od swojej puszkowej konkurencji.

Jakie wartości odżywcze ma ciecierzyca?

Ciecierzyca obfituje w wartościowe składniki – jest idealnym źródłem roślinnego białka, może służyć jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Jest również bogata w zdrowe tłuszcze, węglowodany oraz błonnik. Cieciorka zawiera w sobie całe bogactwo minerałów, takich jak potas, cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo, a do tego obfituje w kwas foliowy.

Wprowadzenie ciecierzycy do jadłospisu będzie miało znaczący wpływ na poprawę stanu zdrowia. Duża zawartość błonnika pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała oraz zapobiega rozwojowi cukrzycy typu drugiego. W połączeniu z potasem oraz pozostałymi składnikami mineralnymi, wspomaga układ krążenia i wspiera leczenie nadciśnienia tętniczego. Spożywanie ciecierzycy jest również naturalnym sposobem na uzupełnienie niedoboru magnezu.

Ciecierzyca jest niezwykle pożywna i jest jednym z warzyw, które królują w nowej piramidzie żywieniowej. Co więcej, dzięki temu, że cieciorka zawiera tak wiele minerałów, witamin i składników odżywczych, będzie miała wspaniały wpływ na naszą odporność. W związku z tym jest idealnym warzywem do jedzenia w chłodniejsze dni i zapobiegnie niejednej infekcji.

Hummus z ciecierzycy

Najbardziej znaną potrawą z ciecierzycy jest oczywiście hummus. Przepisy różnią się między sobą dodatkami, które możemy wykorzystać, aby nadać paście wyjątkowy aromat. Jednak składniki klasycznej wersji hummusu są zawsze takie same – ciecierzycę łączymy z tahiną, czyli pastą z prażonego sezamu. Do tego dodajemy czosnek, odrobinę soli oraz soku z cytryny, a na końcu dolewamy oliwę lub olej sezamowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na jednolitą masę. Gotowy hummus możemy doprawić słodką papryką, czarnuszką i polać odrobiną oliwy, a następnie jeść z chlebem, warzywnymi paluszkami czy z sałatką.

Klasyczna wersja pasty z ciecierzycy jest tą najbardziej popularną, ale możemy ją urozmaicać w zależności od naszego gustu. Jeśli do hummusu dodamy ugotowaną dynię, uzyskamy jeszcze bardziej kremową konsystencję o lekko słodkawym aromacie. Przecier pomidorowy nada hummusowi kwaskowaty posmak, a wersję pikantną stworzymy dodając ostre papryczki. Tak naprawdę w wariantach hummusu, które stworzymy, ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Polecane przepisy z ciecierzycą

Ciecierzyca wspaniale komponuje się z innymi składnikami – jest wyrazista w smaku, ale jednocześnie odpowiednio przyprawiona, może każdorazowo nabrać nowego charakteru. Popularnym daniem jest wegański pasztet z ciecierzycy – dzięki dodatkowi wędzonej papryki, w smaku nawiązuje do mięsnej wersji. Możemy jeść go na ciepło, świeżo po upieczeniu, lub na zimno np. na kanapkach. Kolejnym wegetariańskim odpowiednikiem znanego dania kuchni polskiej są kotlety z ciecierzycy. Jest to również danie banalnie proste – wystarczy, że cieciorkę zmiksujemy z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki oraz przyprawami, a następnie obsmażymy na patelni.

Ciecierzyca jest również idealnym składnikiem do przygotowania pysznych kremów. Zupa z soczewicy i cieciorki będzie nie tylko bardzo gładka, pyszna i sycąca, ale w połączeniu z ostrymi przyprawami bezbłędnie nas rozgrzeje, wzmacniając nas i naszą odporność.

Najprostszym, ale jakże satysfakcjonującym daniem z cieciorki jest sałatka z ciecierzycą. Możemy najpierw uprażyć na maśle same nasiona, a następnie zmieszać je z sałatą, pomidorem oraz papryką i polać oliwą. Hummus idealnie wkomponuje się w warzywne sałatki z kaszą.

Ciecierzyca jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie nadaje wyjątkowy charakter każdej potrawie. Jest jednym z tych warzyw, które powinny regularnie pojawiać się na naszych talerzach!

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...
Przeziębienie i grypa Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Ciąża i dziecko Zespół Edwardsa – co to jest, jaki ma wpływ na dziecko i jakie są objawy trisomii chromosomu 18?
Ciąża to wspaniały okres w życiu każdej kobiety. Jednak czasem mogą pojawić się niespodziewane komplikacje w postaci chorób genetycznych dziecka. Przykładem takiej choroby jest Zespół Edwardsa. Niestety w zdecydowanej większości przypad...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta PDW (morfologia krwi) – wskaźniki, normy, obniżony. Wskaźnik anizocytozy płytek krwi
PDW to badanie, jedno ze składowych podstawowej morfologii, które pozwala ocenić zróżnicowanie płytek krwi pod kątem ich objętości. Innymi słowy, jest wskaźnikiem anizocytozy w wynikach morfologii krwi, który mierzy si...
Serce i układ krążenia Holter EKG: na czym polega, ile trwa i jak się przygotować? Wskazania i przebieg badania
Holter EKG pozwala dokonać pomiaru pracy najbardziej obciążonego organu naszego ciała - serca. Z poniższego artykułu dowiesz się: dlaczego coraz młodsi ludzie umierają na serce i jakie najczęstsze zaniedbania kardiologiczne stwierdzane s...
Układ rozrodczy i moczowy Ból jajnika: objawy, przyczyny, łagodzenie dolegliwości. Co wywołuje kłucie w jajniku?
Ból jajnika może być wyjątkowo niepokojący dla każdej kobiety. Ta nieprzyjemna dolegliwość objawia się kłuciem, uczuciem rozpierania po prawej lub lewej stronie podbrzusza....
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Słuch i szumy uszne Świecowanie uszu – na czym polega i czy jest to bezpieczne? Czy warto kupić świece do uszu?
Regularne i prawidłowe dbanie o higienę uszu ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia oraz jakości słuchu. Zaniedbywanie bądź też błędy w czyszczeniu uszu mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, skutkujących nawet utratą słuchu, ...
Układ pokarmowy Metformina - panaceum XXI wieku? Wszechstronny lek, skuteczny nie tylko w leczeniu cukrzycy
Metformina to substancja, która od lat stosowana jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Chociaż na rynku farmaceutycznym obecna jest już niemal pół wieku, wciąż odkrywane są nowe i wielokierunkowe efekty jej sto...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem