Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować?

Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować? - zdjęcie

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka lub groch włoski, jest warzywem strączkowym, które jest dobrze znane wśród wegan i wegetarian. Ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość wartościowego białka. Często zaliczana jest nawet do tzw. superfoods, czyli grupy pokarmów o ponadprzeciętnej wartości odżywczej. Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym warzywie?

Skąd pochodzi i czym jest ciecierzyca?

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) to jednoroczna roślina krzaczasta. Należy do rodziny bobowatych, pochodzi z Azji Zachodniej. Od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni arabskiej, a dziś przepisy na potrawy, których ciecierzyca jest podstawą, zyskują popularność na całym świecie – szczególnie hummus oraz falafele.

Krzaki ciecierzycy owocują, rodząc małe strąki, a w każdym znajduje się jeden do dwóch grochów. W ich smaku można wyczuć orzechową nutę, która idealnie komponuje się z wszelkimi sałatkami. Ciecierzyca może być spożywana świeża, bez przetworzenia, również w formie całego strąku. Jednak częściej spotkamy się z nią w łuskanej formie – do Polski dociera już przetworzona, wysuszona lub zakonserwowana w puszkach.

Ciecierzyca uprawiana jest obecnie w krajach o ciepłym klimacie, w których rzadko występują opady. W Europie króluje w krajach śródziemnomorskich, a w reszcie świata uprawiania jest przede wszystkim w Afryce, Azji Mniejszej i Środkowej oraz w Ameryce Południowej.

Jakie są rodzaje ciecierzycy?

Ciecierzyca występuje w dwóch odmianach: desi i kabuli. Ta pierwsza jest zdecydowanie mniejsza, pomarszczona i występuje w kilku kolorach – czarnym, kremowym, zielonym, brązowym oraz żółtym. Jest popularna i ceniona przede wszystkim w krajach arabskich. Na naszych półkach sklepowych znajdziemy głównie odmianę kabuli, która jest większa i posiada kremową barwę.

W Polsce praktycznie nie spotkamy się ze świeżą ciecierzycą. Do wyboru mamy taką w puszce – jest od razu gotowa do spożycia, jednak przez sposób zakonserwowania traci niektóre właściwości odżywcze  i niestety jest również mniej aromatyczna.

Suszona wymaga od nas odrobinę pracy przy przygotowaniu – jak gotować ciecierzycę? Ziarna należy namoczyć przez kilka godzin w wodzie, najlepiej jednak jest zostawić je na całą noc. Następnie gotujemy je aż do osiągnięcia oczekiwanego poziomu miękkości. Tak przygotowana ciecierzyca jest znacząco zdrowsza od swojej puszkowej konkurencji.

Jakie wartości odżywcze ma ciecierzyca?

Ciecierzyca obfituje w wartościowe składniki – jest idealnym źródłem roślinnego białka, może służyć jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Jest również bogata w zdrowe tłuszcze, węglowodany oraz błonnik. Cieciorka zawiera w sobie całe bogactwo minerałów, takich jak potas, cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo, a do tego obfituje w kwas foliowy.

Wprowadzenie ciecierzycy do jadłospisu będzie miało znaczący wpływ na poprawę stanu zdrowia. Duża zawartość błonnika pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała oraz zapobiega rozwojowi cukrzycy typu drugiego. W połączeniu z potasem oraz pozostałymi składnikami mineralnymi, wspomaga układ krążenia i wspiera leczenie nadciśnienia tętniczego. Spożywanie ciecierzycy jest również naturalnym sposobem na uzupełnienie niedoboru magnezu.

Ciecierzyca jest niezwykle pożywna i jest jednym z warzyw, które królują w nowej piramidzie żywieniowej. Co więcej, dzięki temu, że cieciorka zawiera tak wiele minerałów, witamin i składników odżywczych, będzie miała wspaniały wpływ na naszą odporność. W związku z tym jest idealnym warzywem do jedzenia w chłodniejsze dni i zapobiegnie niejednej infekcji.

Hummus z ciecierzycy

Najbardziej znaną potrawą z ciecierzycy jest oczywiście hummus. Przepisy różnią się między sobą dodatkami, które możemy wykorzystać, aby nadać paście wyjątkowy aromat. Jednak składniki klasycznej wersji hummusu są zawsze takie same – ciecierzycę łączymy z tahiną, czyli pastą z prażonego sezamu. Do tego dodajemy czosnek, odrobinę soli oraz soku z cytryny, a na końcu dolewamy oliwę lub olej sezamowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na jednolitą masę. Gotowy hummus możemy doprawić słodką papryką, czarnuszką i polać odrobiną oliwy, a następnie jeść z chlebem, warzywnymi paluszkami czy z sałatką.

Klasyczna wersja pasty z ciecierzycy jest tą najbardziej popularną, ale możemy ją urozmaicać w zależności od naszego gustu. Jeśli do hummusu dodamy ugotowaną dynię, uzyskamy jeszcze bardziej kremową konsystencję o lekko słodkawym aromacie. Przecier pomidorowy nada hummusowi kwaskowaty posmak, a wersję pikantną stworzymy dodając ostre papryczki. Tak naprawdę w wariantach hummusu, które stworzymy, ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Polecane przepisy z ciecierzycą

Ciecierzyca wspaniale komponuje się z innymi składnikami – jest wyrazista w smaku, ale jednocześnie odpowiednio przyprawiona, może każdorazowo nabrać nowego charakteru. Popularnym daniem jest wegański pasztet z ciecierzycy – dzięki dodatkowi wędzonej papryki, w smaku nawiązuje do mięsnej wersji. Możemy jeść go na ciepło, świeżo po upieczeniu, lub na zimno np. na kanapkach. Kolejnym wegetariańskim odpowiednikiem znanego dania kuchni polskiej są kotlety z ciecierzycy. Jest to również danie banalnie proste – wystarczy, że cieciorkę zmiksujemy z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki oraz przyprawami, a następnie obsmażymy na patelni.

Ciecierzyca jest również idealnym składnikiem do przygotowania pysznych kremów. Zupa z soczewicy i cieciorki będzie nie tylko bardzo gładka, pyszna i sycąca, ale w połączeniu z ostrymi przyprawami bezbłędnie nas rozgrzeje, wzmacniając nas i naszą odporność.

Najprostszym, ale jakże satysfakcjonującym daniem z cieciorki jest sałatka z ciecierzycą. Możemy najpierw uprażyć na maśle same nasiona, a następnie zmieszać je z sałatą, pomidorem oraz papryką i polać oliwą. Hummus idealnie wkomponuje się w warzywne sałatki z kaszą.

Ciecierzyca jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie nadaje wyjątkowy charakter każdej potrawie. Jest jednym z tych warzyw, które powinny regularnie pojawiać się na naszych talerzach!

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Choroby kobiece

Hemoroidy – jak leczyć i złagodzić pierwsze objawy? Jak pozbyć się hemoroidów?
Hemoroidy, czyli żylaki odbytu, powstają wskutek powiększania się guzków krwawniczych i odpowiadają za występowanie uciążliwych objawów. Hemoroidy dotyczą coraz większej liczby osób, stając się poważnym problemem epidemiologi...

Układ rozrodczy i moczowy

Kamienie nerkowe – jak je zdiagnozować i co zrobić, aby się ich szybko pozbyć?
Kamica nerkowa, nazywana także kamicą moczową, zaliczana jest do najczęściej występujących chorób układu moczowo-płciowego. Polega na tworzeniu się złogów w drogach moczowych ze składników występujących w moczu....

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem