Cukinia – kalorie, wartości odżywcze i przepisy. Czy warto jeść cukinie?

Cukinia – kalorie, wartości odżywcze i przepisy. Czy warto jeść cukinie? - zdjęcie

Cukinia to lekkostrawne, niskokaloryczne i delikatne w smaku warzywo dyniowate o prozdrowotnych właściwościach. Oto podstawowe informacje na temat jego pochodzenia, wartości odżywczych i zastosowania w kuchni.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie wartości odżywcze ma cukinia,
  • ile kalorii ma cukinia,
  • czy cukinia ma właściwości lecznicze,
  • co można przyrządzić z cukinii,
  • w jakich dietach je się cukinię,
  • kto nie powinien jeść cukinii.

Przeczytaj także: Dieta proteinowa – zasady i fazy. Co można jeść na diecie proteinowej?

Cukinia – garść podstawowych informacji

Cukinia, nazywana również kabaczkiem, to warzywo dyniowate popularne na całym świecie. Warto wiedzieć, że w rzeczywistości kabaczek jest inną, chociaż bardzo podobną do cukinii odmianą. Warzywa dyniowate uprawiano już wiele wieków temu w Meksyku, Indiach czy Ameryce Południowej, jednak znana w Polsce cukinia została wyselekcjonowana we Włoszech – włoska nazwa „zucchina” oznacza po prostu „małą dynię”. Obecnie to pyszne i zdrowe warzywo hoduje się na całym świecie.

Cukinie to botaniczne odmiany dyni, różniące się od niej m.in. kształtem i zapachem. Wyróżniają je mocno wydłużone, ciemnozielone (rzadziej ciemnożółte) owoce o delikatnie żebrowanym kształcie. Kabaczek różni się od cukinii bardziej zaokrąglonym kształtem i mniej wyrazistym kolorem, może też mieć na skórce charakterystyczne plamki. W wielu regionach Polski oba określenia są jednak używane zamiennie. Nie jest to poważny błąd, bo warzywa mają bardzo podobne właściwości.

Jakie wartości odżywcze i ile kalorii ma cukinia?

Cukinia jest wartościowa pod względem odżywczym i niskokaloryczna. To powoduje, że chętnie sięgają po nią osoby stosujące diety redukcyjne i dbające o zdrowy tryb życia. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku i łatwa do przyrządzenia – bezpiecznie podawać ją można nawet małym dzieciom. W poniższej tabeli podajemy wybrane wartości odżywcze cukinii (na 100 g).


Cukinia kcal

20 kcal

Białko

2,71 g

Tłuszcze

0,4 g

Węglowodany

3,11 g

Witamina C

34,1 mg

Witamina B6

0,142 mg

Niacyna

0,705 mg

Ryboflawina

0,036 mg

Wapń

21 mg

Potas

459 mg

Fosfor

93 mg

Magnez

33 mg

Sód

3 mg


Czy cukinia ma właściwości lecznicze?

Regularne jedzenie cukinii może przynieść różne korzyści zdrowotne, ze względu na jej dobroczynne właściwości. Na kondycję organizmu pozytywnie wpływa m.in. wysoka zawartość przeciwutleniaczy, zapobiegających starzeniu się, wspierających odporność i witalność. Ze względu na dużą ilość potasu polecana jest osobom borykającym się ze schorzeniami układu krążenia – może wspierać utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i właściwego poziomu cholesterolu. Niskokaloryczność, niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość błonnika i wody to dobra wiadomość dla diabetyków, którzy mogą bezpiecznie spożywać to smaczne warzywo. Lekkostrawna, nieabsorbująca metali ciężkich cukinia okazuje się także nieoceniona przy kłopotach z układem trawiennym, w przypadku kobiet w ciąży i dzieci.

Polecane przepisy z wykorzystaniem cukinii

Co zrobić z cukinii? To wyjątkowo uniwersalne warzywo, które można jeść na surowo, gotować, smażyć, dusić, marynować i piec. Świetnie sprawdza się także cukinia z grilla. Można spożywać ją obraną lub razem ze skórką, do jedzenia nadają się również jej kwiaty. Dobry przepis na cukinie znajdziemy w kuchniach wielu krajów, m.in. w kuchni włoskiej, greckiej czy gruzińskiej. Oto kilka pomysłów na danie z cukinii.

Zupa z cukinii – przepis

Lista składników:

  • 0,5 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • odrobina masła

Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy. Zalewamy całość bulionem i gotujemy ok. pół godziny, na koniec blendujemy, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku. Można podawać z grzankami.

Zdrowa sałatka z surowej cukinii – przepis

Lista składników:

  • młoda cukinia
  • oliwa z oliwek
  • łyżka octu
  • łyżeczka miodu
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • skórka cytrynowa

Przygotowujemy dressing z oliwy, octu, miodu i skórki z cytryny. Kroimy cukinię na cienkie plastry lub robimy z niej makaron (np. za pomocą obieraczki). Łączymy z dressingiem i marynujemy minimum 15 minut, doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym tymiankiem.

W jakich dietach występuje cukinia?

„Cukinia przepisy” – to często wyszukiwane hasło. Nic dziwnego, ponieważ ze względu na prozdrowotne walory tego warzywa dania z cukinii cieszą się dużą popularnością wśród osób będących na wielu różnych dietach. Jego niska kaloryczność powoduje, że sprawdzi się właściwie w każdej diecie redukcyjnej. Przysmaki z cukinii znajdziemy m.in. w diecie cukrzycowej, diecie wątrobowej, diecie lekkostrawnej czy po prostu wegetariańskiej i wegańskiej.

Kto nie powinien jeść cukinii?

Cukinia jest wyjątkowo delikatnym i bezpiecznym warzywem. Jednak nawet w jej przypadku istnieją pewne przeciwskazania. Odradza się jej spożywanie osobom cierpiącym na wrzody żołądka i z poważnymi chorobami układu pokarmowego. Nie powinniśmy sięgać po nią, jeśli dokucza nam biegunka, mamy problemy z woreczkiem żółciowym bądź nerkami.

Warto też pamiętać, że nie należy jeść cukinii, jeżeli ma gorzki smak. Nieprzyjemny posmak wynika z obecności trujących substancji, które mogą nam zaszkodzić nawet wtedy, gdy warzywo zostanie ugotowane. Nie lekceważmy więc stanowiącej naturalne ostrzeżenie goryczki.

Cukinia należy do chętnie spożywanych warzyw – swoją popularność zawdzięcza m.in. niskiej kaloryczności i delikatnemu smakowi, dobrze komponującemu się z wieloma potrawami. Warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie, korzystając z wysokiej zawartości cennych witamin i minerałów.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań.&n...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Przeziębienie i grypa

Katar i zatkany nos częste objawy przeziębienia: 5 skutecznych sposobów jak szybko odblokować zatkany nos?
Zatkany nos to jedna z najbardziej uciążliwych dolegliwości towarzyszących przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Utrudnia swobodne oddychanie, zaburza sen i obniża komfort życia. Na szczęście...

Układ pokarmowy

Zaburzenia pracy jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia pracy jelit to częsty problem, który może objawiać się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Ich przyczyny są różnorodne – od nieprawidłowej diety ...

Układ oddechowy

Wirus hMPV - cichy sprawca infekcji dróg oddechowych: co musisz wiedzieć od objawów po diagnostykę i leczenie
Ludzki metapneumowirus (hMPV) to stosunkowo mało znany, lecz powszechnie występujący patogen, który wywołuje infekcje dróg oddechowych. Choć objawy zakażenia przypominają grypę lub przeziębienie, wirus ten ...

Choroby skóry

Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Skuteczne zabiegi i polecane produkty
Blizny potrądzikowe to problem, z którym boryka się wiele osób, niezależnie od wieku. Choć trądzik sam w sobie może być uciążliwy, to często jego skutki w postaci blizn są jeszc...

Choroby i dolegliwości

Nietrzymanie moczu w nocy – jak odzyskać spokojny sen?
Nietrzymanie moczu to dolegliwość, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i płci. Statystycznie, zmagają się z nią częściej kobiety, przede wszystkim ze względu na anatomię u...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jakie witaminy i suplementy zażywać po 65. roku życia? Ranking najlepszych produktów dla seniora na 2025 rok
Z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby żywieniowe i może mieć trudności z przyswajaniem niektórych składników odżywczych. Właściwie dobrana suplementacja może znacząco wpłynąć na jakość życia seniorów, wspierając ich zdrowie i d...

Układ nerwowy

Jak zwiększyć poziom testosteronu? Naturalne metody i najlepsze boostery testosteronu
Testosteron to kluczowy hormon występujący zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, który wpływa nie tylko na libido i samopoczucie, ale ma znacznie szersze spektrum działania na organizm. Utrzymanie jego prawidłowego poziomu jest możliwe dzięki...

Układ rozrodczy i moczowy

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy choroby?
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub podagra, to przewlekła choroba zapalna dotykająca około 1% populacji. Charakteryzuje się stanami zapalnymi stawów i nerek, spowodowanymi nadmiernym gromadzeniem się kwasu moczowego w organiz...

Pierwsza pomoc

Zawał serca – objawy, przyczyny i rozpoznanie na wczesnym etapie
Współczesny styl życia - ciągły pośpiech, stres i niezdrowe nawyki - może mieć poważny wpływ na zdrowie, szczególnie na nasze serce. Zawał mięśnia sercowego pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem