Problemy z potencją stanowią dla mężczyzn wstydliwe schorzenie, które przekłada się nie tylko na sferę seksualną, ale również psychiczną. Zaburzenia erekcji bowiem są przyczyną zaniżonej samooceny, wpływają na pewność siebie, a niekiedy mogą powodować nawet stany depresyjne. Dlatego też panowie, którzy mają problemy z osiągnięciem i utrzymaniem wzwodu, zanikiem erekcji lub ze zbyt słabym wzwodem sięgają po środki z apteki, które umożliwiają utrzymanie sprawności seksualnej na odpowiednim, satysfakcjonującym poziomie. Należy jednak wskazać, że równie pozytywny wpływ na męską potencję i uzyskanie silnego, twardego, pełnego wzwodu ma odpowiednia dieta. W tym znaczeniu warto włączyć do jadłospisu produkty, które powszechnie określane są jako afrodyzjaki. Do produktów żywnościowych, które w naturalny sposób stymulują libido i poprawiają potencję, należą nie tylko owoce i warzywa, ale również przyprawy i zioła. Niemniej jednak równie pozytywny wpływ na potencję wykazuje kakao, które odnaleźć można w czekoladkach i czekoladach. Pojawia się jednak pytanie, jaka czekolada jest najlepsza na libido? Jak działa kakao na męską potencję i poprawę erekcji?
Kakao na potencję – czekolada i czekoladki na lepszą erekcję
Kakao to proszek, który powstaje z nasion owoców kakaowca. Warto wskazać, że ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne, kakao znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni. Kakao bowiem, które zawarte jest między innymi w czekoladzie i czekoladkach jest produktem, który określany jest jako afrodyzjak. Warto zatem wskazać, że kakao jest źródłem przeciwutleniaczy, substancji poprawiających nastrój oraz tych, które zwiększają popęd seksualny. Dlatego też należy podkreślić, że kakao w tym znaczeniu ma właściwości pobudzające seksualnie.
Kakao jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku i potasu. Składniki te pomagają w walce ze stresem, który jest psychogennym czynnikiem negatywnie wpływającym na męską potencję. Dodatkowo taka kompilacja składników sprawia, że kakao poprawia koncentrację, a także przyspiesza regenerację.
Należy podkreślić, że kakao jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed czynnikami chorobotwórczymi, a także zwalczają wolne rodniki. Z tego powodu włączenie kakao do diety może zwiększyć szanse nie tylko w walce z chorobami krążenia, ale również zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Możliwe jest to dzięki zawartym w kakao polifenolom, które mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżające ciśnienie krwi w organizmie i obniżające poziom „złego cholesterolu”. Należy zatem wskazać, że schorzenia te w negatywny sposób wpływają na sprawność seksualną i przyczyniają się do powstania zaburzeń erekcji.
Kakao jest silnym afrodyzjakiem. Posiada bowiem w swym składzie hormon – anandamid. Wykazuje on podobne działanie do ludzkich endorfin, czyli hormonu szczęścia. Dlatego też jedzenie czekolady – szczególnie gorzkiej czekolady, która zawiera najwięcej kakao – poprawia humor. Możliwe jest to również dzięki zawartej w ziarnach kakaowca fenyloetyloaminie, która wpływa na uwalnianie się hormonów szczęścia i wzbudza stan ekscytacji. Stan ten poprawiając humor, zwiększa jednocześnie libido – ochotę na seks. Dlatego czekolada i kakao uważane są za produkty poprawiające nastrój i afrodyzjak wpływający pozytywnie na potencję.
Czekolada, czekoladki i inne produkty zawierające kakao, choć pozytywnie wpływają na potencję i osiągnięcie oraz utrzymanie erekcji, nie należą do najzdrowszych. Produkty te zawierają duże ilości cukru, który negatywnie wpływa na zdrowie i może przyczynić się do powstania chorób, które mogą niekorzystnie oddziaływać na sferę seksualną. Z tego powodu zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest włączenie do diety owoców i warzyw. W tym znaczeniu pozytywny wpływ na potencję ma ananas, arbuz, banany, brzoskwinie czy morele. Dodatkowo zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta chroni przed chorobami i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała, co ma również znaczenie dla aktywności seksualnej.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.