Co zawiera czekolada?
Czekolada zawiera w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynnych wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.: węglowodany (główne źródło energii, dla mózgu – jedyne), białko, żelazo, niacynę, miedź, magnez, potas, cynk, mangan, błonnik, flawonoidy, antyoksydanty, teobrominę, fenylotylaminę, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Po zjedzeniu czekolady wzrasta w naszym mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin.
Czekolada chroni przed poważnymi chorobami
Najcenniejszą substancją zawartą w czekoladzie są flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia, likwidując stany zapalne i zapobiegając chorobom serca i nowotworom. Flawonoidy skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu oraz regulują skurcze serca. Na prawidłową pracę układu krążenia mają też wpływ polifenole, które rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi i zapobiegając zatorom czy zakrzepom, a także regulują prawidłowe ciśnienie krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia m.in. zawału serca czy udaru mózgu. Czekolada to bogate źródło magnezu, którego bardzo potrzebuje układ nerwowy oraz wszystkie mięśnie, także serce. Magnez chroni mięsień sercowy, zapobiegając niedotlenieniu i niedokrwieniu, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwskurczowe.
Czekolada - wsparcie dla organizmu
Zawarta w ciemnej czekoladzie teobromina nie wywołuje uczucia senności, wspomaga prawidłową pracę nerek i działa delikatnie moczopędnie. Cynk pełni ważne funkcje w organizmie, m.in. związane z prawidłową pracą układu odpornościowego. Co ważne, czekolada, wśród innych słodyczy zdecydowanie najmniej szkodzi zębom, a nawet zawiera substancje bakteriobójcze, które chronią przed próchnicą.
13 korzyści dla zdrowia
- Dodaje energii
- Łagodzi stres i poprawia nastrój
- Wspomaga pracę mózgu
- Reguluje ciśnienie krwi
- Przyspiesza metabolizm
- Opóźnia procesy starzenia i chroni przed nowotworami
- Wspomaga układ odpornościowy
- Pozytywnie wpływa na układ nerwowy
- Zapobiega próchnicy
- Zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu
- Łagodzi kaszel i pomaga w walce z infekcją
- Pobudza pracę nerek
- Poprawia krążenie, zapobiega zakrzepom i zatorom naczyń krwionośnych
Przy zakupie czekolady, najlepiej wybierać gorzką o zawartości masy kakaowej minimum 70%. Skład produktu powinien być jak najkrótszy, bez oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego i E476. Dobra czekolada charakteryzuje się gładką konsystencję i błyszczącą powierzchnią, a przy łamaniu na kawałki wydaje charakterystyczny trzask. Czekolada taka nie topi się pod wpływem zmiany temperatury powietrza. Dodatkowo należy pamiętać, aby w spożywaniu czekolady zachować umiar, ponieważ jest wysokokaloryczna.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.