Czosnek znalazł wszechstronne zastosowanie nie tylko w medycynie, ale również w kuchni czy kosmetyce. Używany jest jako przyprawa, ale ze względu na swoje prozdrowotne i lecznicze właściwości wykorzystywany jest również w leczeniu infekcji i przeziębienia. Czy czosnek rzeczywiście pomaga na przeziębienie? Jak przyrządzić czosnek na przeziębienie, ile i jak go stosować? Jak jeść czosnek na przeziębienie?
Jak działa czosnek na przeziębienie? Właściwości czosnku
Czosnek jest bogatym źródłem wielu witamin, soli mineralnych i rzadkich mikroelementów. Zawiera bowiem związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe i cukry. Dodatkowo, w jednym ząbku czosnku znajduje się wiele witamin z grupy B, P, C i prowitamina A oraz mikroelementów, t.j. kobalt, chrom czy nikiel. Dodatkowo, czosnek charakteryzuje się wysoką skutecznością w walce z infekcjami zarówno bakteryjnymi, jak i wirusowymi czy pasożytniczymi. Jest skuteczny w leczeniu zakażenia górnych dróg oddechowych (nosa, gardła i zatok). Usuwa bowiem objawy nieżytu nosa i łagodzi kaszel, ułatwiając odkrztuszanie. Roślina zawiera allicynę (związek o charakterystycznym, ostrym zapachu), czyli substancję, która wykazuje działanie antybiotyczne. Z tego powodu czosnek określany jest jako naturalny antybiotyk. Badania dowiodły, że czosnek to doskonały środek, który wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Możliwe jest to dzięki lotnym związkom siarki i olejkom eterycznym. Regularne stosowanie czosnku umożliwia zwalczenie przeziębienia spowodowanego infekcją, ale pomaga również na kaszel i zapalenie śluzówki nosa. Ponadto roślina ta, ma właściwości napotne, a dodatkowo jest niezwykle pomocna w okresie przeziębienia, któremu towarzyszy gorączka. Wszystko to czyni czosnek doskonałym, domowym sposobem na przeziębienie. Z tego powodu, czosnek powinien stanowić element codziennej diety nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Regularne jedzenie czosnku pomaga wzmocnić odporność, ale włączenie go do diety podczas przeziębienia czy choroby ma również korzystne działanie, gdyż przyspiesza powrót do zdrowia.
Jak jeść czosnek na przeziębienie?
Czosnek powinien być stałym elementem diety, szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań, czyli w sezonie jesienno-zimowym. Jedzenie jednego ząbku czosnku bowiem korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Należy wskazać, że najzdrowszy jest surowy czosnek, gdyż podczas obrąbki termicznej (smażenia, gotowania czy pieczenia) traci swoje prozdrowotne właściwości. Można go zatem dodawać do dań jako przyprawa (w plastrach lub w formie zmiażdżonej). Niemniej jednak czosnek warto zastosować również wówczas, kiedy pojawią się już pierwsze objawy przeziębienia lub grypy. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie czosnku według domowych przepisów. Warto stosować zmiażdżony czosnek z ciepłym mlekiem. Taki napój działa antywirusowo i wzmacniająco. Dodatkowo, nie tylko obniża gorączkę, rozgrzewa i wzmaga potliwość, ale również ułatwia odkrztuszanie i udrażnia drogi oddechowe. Do mikstury z czosnkiem i mlekiem można dodać też inne prozdrowotne składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni – miód czy imbir. Prozdrowotne działanie wykazuje również syrop przygotowany z czosnku. Wówczas do posiekanego czosnku, zgodnie z przepisem należy wcisnąć cytrynę. Całość zalewana jest niewielką ilością przegotowanej, ale chłodnej wody. Tak przyrządzony syrop można osłodzić miodem i dodać do niego imbir czy kurkumę. Miód, imbir, cebula, cytryna czy kurkuma zawierają wiele cennych składników i właściwości odżywczych, które korzystnie działają na organizm człowieka i przyspieszają powrót do zdrowia.
Czosnek to naturalny antybiotyk, dlatego bez wahania mogą go spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci. Dodatkowo, bez obaw może być stosowany rownież przez kobiety w ciąży. Niemniej jednak wiele osób, ze względu na specyficzny zapach, ma problemy z jedzeniem surowej przyprawy. W takiej sytuacji warto sięgnąć po czosnek dostępny w aptekach w formie tabletek.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.