Czosnek pospolity to gatunek byliny, który należy do rodziny amarylkowatych. Co ciekawe, jest zarówno warzywem, przyprawą, jak i rośliną leczniczą. Pozytywnie oddziałuje na organizm człowieka, gdyż korzystnie wpływa na zdrowie. Niemniej jednak mimo wielu właściwości leczniczych (stosowany jest jako lekarstwo), spożyty w nadmiarze może powodować skutki uboczne. Jakie zatem właściwości ma czosnek? Czy jedzenie świeżego czosnku może być szkodliwe? Co daje jego regularne włączenie do diety?
Właściwości i działanie czosnku
Czosnek wykazuje właściwości prozdrowotne, lecznicze na organizm człowieka, wśród których wymienić należy:
- zwiększenie odporności organizmu,
- właściwości zwalczające bakterie, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami,
- działanie ochronne przed zawałem i udarem,
- korzystne działanie na pracę układu trawiennego,
- pozytywny wpływ na regulację ciśnienia krwi,
- właściwości przeciwnowotworowe.
Ponadto, czosnek zmniejsza przekrwienie i pomaga zbić gorączkę. Czosnek zawiera flawonoidy, witaminy z grupy B, pektyny, adenozynę i sole mineralne (związki wapnia, magnezu, selenu, fosforu i żelaza). Czosnek określany jest również jako naturalny antybiotyk, wykazuje bowiem działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dzięki właściwościom leczniczym nie tylko zwiększa odporność, ale również ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, niweluje ból gardła, zmniejsza duszności. Dodatkowo stosowany jest w przypadku objawów przeziębienia i grypy. Warto również wskazać, że czosnek poprawia przemianę tłuszczów i zapobiega odkładaniu cholesterolu w ścianach naczyń, działając przeciwmiażdżycowo. Ponadto, korzystnie działa na wątrobę i żołądek, pobudzając organy do pracy, co przekłada się na wytwarzanie soków trawiennych i wspomaganie trawienia. Z tego powodu czosnek pozytywnie wpływa na proces odchudzania.
Jak jeść czosnek? Czy surowy czosnek szkodzi?
Czosnek pospolity można spożywać na wiele sposobów, dlatego znalazł szerokie zastosowanie kulinarne. Zazwyczaj stosuje się go w postaci posiekanych bądź roztartych świeżych ząbków, które poddawane są obróbce termicznej. Ponadto, czosnek jako przyprawa może być stosowany w formie suszonej lub granulowanej. Najczęściej jednak używany jest czosnek surowy, który nie szkodzi, a wręcz przeciwnie – wykazuje najwięcej wartości odżywczych i leczniczych. Pojawia się pytanie: ile ząbków czosnku dziennie należy spożywać? Należy zatem wskazać, że zalecane dzienne spożycie to nie więcej niż 2 ząbki.
Ból brzucha po zjedzeniu czosnku
Spożycie czosnku zazwyczaj nie wiąże się z wystąpieniem żadnych negatywnych efektów. Niemniej jednak w sytuacji, kiedy zostanie przekroczona jego dzienna, zalecana porcja, może wywołać negatywne działanie i skutki uboczne. U niektórych osób zjedzenie zbyt dużej ilości czosnku może spowodować problemy trawienne, szczególnie w przypadku występowania dolegliwości z żołądkiem lub dwunastnicą. Z tego powodu osoby, które po spożyciu czosnku doznają nieprzyjemnych dolegliwości w postaci bólu brzucha, żołądka czy niestrawności (wzdęć, gazów, zgagi), powinny zaprzestać stosowania przyprawy w diecie, a ewentualne problemy z żołądkiem skonsultować z lekarzem. Rozwiązaniem problemu może być również zastąpienie świeżego (surowego) czosnku ekstraktem z warzywa, który nie podrażnia ścian żołądka.
Przeciwwskazania do jedzenia czosnku
Czosnek pospolity, mimo że jest bezpieczny, nie może być stosowany w diecie przez każdego. Nie powinny go spożywać osoby z dolegliwościami ostrego nieżytu żołądka i jelit, chorobami wątroby, a także z nasiloną hipotonią. Ponadto, jedzenie czosnku nie jest wskazane w przypadku osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową. Warto również wskazać, że wbrew powszechnym opiniom, nie ma przeciwwskazań do stosowania czosnku przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Niemniej jednak należy zachować umiar i nie przekraczać zalecanej do spożycia dawki czosnku.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.