Dereń jadalny jest rośliną wyróżniającą się bogatą zawartością witamin i minerałów. Wykazuje on liczne właściwości lecznicze i korzystnie wpływa na zdrowie, dzięki czemu jest on często wykorzystywany w medycynie naturalnej.
Dereń jadalny – co to za roślina?
Dereń jadalny to roślina, której właściwości lecznicze są znane i doceniane od wieków, a za sprawą których znalazł on zastosowanie w medycynie naturalnej. Dzięki zawartości cennych witamin i minerałów największym zainteresowaniem cieszą się podłużne, czerwone owoce derenia. Choć niewielkie, są bogatym źródłem witaminy A, C oraz P, a ponadto żelaza, potasu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi czy manganu. Zawierają także inne substancje, potrzebne do utrzymania organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji – beta-karoten, flawonoidy czy kwasy organiczne.
Dereń – właściwości lecznicze i prozdrowotne
Dereń jadalny wykazuje liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne:
- pomaga niwelować objawy niedokrwistości;
- działa przeciwzapalnie i ściągająco;
- wykazuje właściwości zapierające;
- wzmacnia odporność organizmu;
- działa moczopędnie.
Dzięki temu sprawdza się on jako środek wspomagający terapię zaburzeń składu krwi oraz wspierający zwalczanie infekcji oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego i moczowego.
Dereń jadalny – na jakie dolegliwości pomaga?
W medycynie naturalnej dereń jadalny jest stosowany między innymi w walce z anemią. Dostarcza do organizmu duże ilości żelaza, stanowiącego główny składnik hemoglobiny zawartej w erytrocytach. To właśnie ona jest odpowiedzialna za transport tlenu do wszystkich komórek ciała – niedobory żelaza mogą więc przyczyniać się do nieprawidłowego funkcjonowania organów oraz prowadzić do niedotlenienia.
Przy niewłaściwym poziomie żelaza w organizmie mogą również pojawić się objawy anemii, inaczej zwanej niedokrwistością. Są to przede wszystkim: bladość skóry, ogólne osłabienie, bezsenność, bóle głowy, zajady w kącikach ust i łamliwość włosów. Spożywanie owoców derenia jadalnego pozwala łagodzić te symptomy i wspomaga leczenie anemii. Są one też polecane kobietom skarżącym się na bardzo obfite miesiączki.
W medycynie niekonwencjonalnej dereń jadalny jest także wykorzystywany do zwalczania dolegliwości żołądkowych. Ze względu na zawartość kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków, wykazuje właściwości przeciwzapalne i ściągające, niwelując towarzyszące im objawy. Z kolei znajdujące się w roślinie garbniki działają zapierająco, co sprawia, że dereń jadalny sprawdza się również przy biegunkach i problemach z przemianą materii, regulując pracę układu trawiennego.
Dereń jadalny zapewni też doskonałe wsparcie w przeziębieniu czy stanach gorączkowych. Dzięki dużej zawartości witaminy C dereń jadalny skutecznie wzmacnia odporność organizmu. Dużą popularnością cieszą się także soki z derenia oraz nalewki z owoców lub kwiatów tej rośliny. Warto sięgać po nie zwłaszcza jesienią i zimą, czyli w okresach wzmożonej zachorowalności. Dereń jadalny może również wspomagać leczenie chorób nerek i infekcji układu moczowego. Roślina ta wykazuje właściwości moczopędne, zwiększając wydalanie wody i sodu wraz z moczem.
Jak spożywać dereń jadalny? Polecane przepisy z dereniem
Najcenniejszą częścią derenia jadalnego są bez wątpienia owoce. Po przemrożeniu można je jeść na surowo, a ponadto wykorzystać do przyrządzania soków, likierów, nalewek, sosów, nadzienia do cukierków czy przetworów, w tym dżemów, konfitur i syropów. Forma spożywania derenia zależy też od tego, czemu ma ono służyć. Na przykład przy problemach z układem trawiennym, najlepiej sprawdza się sok lub wywar z derenia. Na przeziębienie natomiast poleca się tak zwaną dereniówkę, czyli nalewkę z owoców lub kwiatów derenia. Nalewka z derenia słynie ze swego niezwykłego smaku i aromatu, nie ustępując nawet tej przygotowanej z rokitnika.
Jak zrobić konfiturę z derenia?
Lista składników:
- 1 kg dojrzałych owoców derenia,
- 2 kg cukru.
Owoce należy obrać, opłukać i wydrylować. Cukier wsypujemy do ½ litra wody i gotujemy, następnie dodajemy owoce i odstawiamy na 24 godziny. Potem gotujemy całość na dużym ogniu, a gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i smażymy, aż owoce staną się przezroczyste. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoików.
Jak przygotować herbatę z derenia? Czubatą łyżeczkę suszonych owoców wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Herbatę z derenia można pić bez ograniczeń, co zwykle nie dotyczy innych napojów ziołowych.
Dereń jadalny – gdzie rośnie i kiedy zbierać owoce?
Dereń jadalny często występuje dziko na polach, łąkach oraz w lasach. To krzew lub małe drzewo i cienkim pniu, na przełomie lutego i marca wydające niewielkie białe kwiaty. Owoce derenia są dość małe, mają podłużny kształt, czerwony kolor i twardą skórkę. Ich smak można porównać do żurawiny lub kwaśnej wiśni. Dereń jadalny ma duże pestki, których nie należy spożywać. Bez obaw jednak można jeść skórkę – a nawet powinno się to robić, ponieważ to właśnie w niej zawarte są najcenniejsze składniki. Owoce derenia jadalnego można zbierać od lipca do października.
Wysoka zawartość witamin, minerałów i innych cennych składników sprawia, że dereń jadalny jest cenionym środkiem wspierającym leczenie wielu dolegliwości. Z powodzeniem można go stosować wspomagająco w walce z anemią, problemach ze strony układu pokarmowego, przy przeziębieniach czy infekcjach układu moczowego.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.