Czym jest dereń jadalny? Właściwości, zastosowanie i przepisy z dereniem jadalnym

Czym jest dereń jadalny? Właściwości, zastosowanie i przepisy z dereniem jadalnym - zdjęcie

Dereń jadalny jest rośliną wyróżniającą się bogatą zawartością witamin i minerałów. Wykazuje on liczne właściwości lecznicze i korzystnie wpływa na zdrowie, dzięki czemu jest on często wykorzystywany w medycynie naturalnej.

Dereń jadalny – co to za roślina?

Dereń jadalny to roślina, której właściwości lecznicze są znane i doceniane od wieków, a za sprawą których znalazł on zastosowanie w medycynie naturalnej. Dzięki zawartości cennych witamin i minerałów największym zainteresowaniem cieszą się podłużne, czerwone owoce derenia. Choć niewielkie, są bogatym źródłem witaminy A, C oraz P, a ponadto żelaza, potasu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi czy manganu. Zawierają także inne substancje, potrzebne do utrzymania organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji – beta-karoten, flawonoidy czy kwasy organiczne.

Dereń – właściwości lecznicze i prozdrowotne

Dereń jadalny wykazuje liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne:

  • pomaga niwelować objawy niedokrwistości;
  • działa przeciwzapalnie i ściągająco;
  • wykazuje właściwości zapierające;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • działa moczopędnie.

Dzięki temu sprawdza się on jako środek wspomagający terapię zaburzeń składu krwi oraz wspierający zwalczanie infekcji oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego i moczowego.

Dereń jadalny – na jakie dolegliwości pomaga?

W medycynie naturalnej dereń jadalny jest stosowany między innymi w walce z anemią. Dostarcza do organizmu duże ilości żelaza, stanowiącego główny składnik hemoglobiny zawartej w erytrocytach. To właśnie ona jest odpowiedzialna za transport tlenu do wszystkich komórek ciała – niedobory żelaza mogą więc przyczyniać się do nieprawidłowego funkcjonowania organów oraz prowadzić do niedotlenienia.

Przy niewłaściwym poziomie żelaza w organizmie mogą również pojawić się objawy anemii, inaczej zwanej niedokrwistością. Są to przede wszystkim: bladość skóry, ogólne osłabienie, bezsenność, bóle głowy, zajady w kącikach ust i łamliwość włosów. Spożywanie owoców derenia jadalnego pozwala łagodzić te symptomy i wspomaga leczenie anemii. Są one też polecane kobietom skarżącym się na bardzo obfite miesiączki.

W medycynie niekonwencjonalnej dereń jadalny jest także wykorzystywany do zwalczania dolegliwości żołądkowych. Ze względu na zawartość kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków, wykazuje właściwości przeciwzapalne i ściągające, niwelując towarzyszące im objawy. Z kolei znajdujące się w roślinie garbniki działają zapierająco, co sprawia, że dereń jadalny sprawdza się również przy biegunkach i problemach z przemianą materii, regulując pracę układu trawiennego.

Dereń jadalny zapewni też doskonałe wsparcie w przeziębieniu czy stanach gorączkowych. Dzięki dużej zawartości witaminy C dereń jadalny skutecznie wzmacnia odporność organizmu. Dużą popularnością cieszą się także soki z derenia oraz nalewki z owoców lub kwiatów tej rośliny. Warto sięgać po nie zwłaszcza jesienią i zimą, czyli w okresach wzmożonej zachorowalności. Dereń jadalny może również wspomagać leczenie chorób nerek i infekcji układu moczowego. Roślina ta wykazuje właściwości moczopędne, zwiększając wydalanie wody i sodu wraz z moczem.

Jak spożywać dereń jadalny? Polecane przepisy z dereniem

Najcenniejszą częścią derenia jadalnego są bez wątpienia owoce. Po przemrożeniu można je jeść na surowo, a ponadto wykorzystać do przyrządzania soków, likierów, nalewek, sosów, nadzienia do cukierków czy przetworów, w tym dżemów, konfitur i syropów. Forma spożywania derenia zależy też od tego, czemu ma ono służyć. Na przykład przy problemach z układem trawiennym, najlepiej sprawdza się sok lub wywar z derenia. Na przeziębienie natomiast poleca się tak zwaną dereniówkę, czyli nalewkę z owoców lub kwiatów derenia. Nalewka z derenia słynie ze swego niezwykłego smaku i aromatu, nie ustępując nawet tej przygotowanej z rokitnika.

Jak zrobić konfiturę z derenia?

Lista składników:

  • 1 kg dojrzałych owoców derenia,
  • 2 kg cukru.

Owoce należy obrać, opłukać i wydrylować. Cukier wsypujemy do ½ litra wody i gotujemy, następnie dodajemy owoce i odstawiamy na 24 godziny. Potem gotujemy całość na dużym ogniu, a gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i smażymy, aż owoce staną się przezroczyste. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoików.

Jak przygotować herbatę z derenia? Czubatą łyżeczkę suszonych owoców wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Herbatę z derenia można pić bez ograniczeń, co zwykle nie dotyczy innych napojów ziołowych.

Dereń jadalny – gdzie rośnie i kiedy zbierać owoce?

Dereń jadalny często występuje dziko na polach, łąkach oraz w lasach. To krzew lub małe drzewo i cienkim pniu, na przełomie lutego i marca wydające niewielkie białe kwiaty. Owoce derenia są dość małe, mają podłużny kształt, czerwony kolor i twardą skórkę. Ich smak można porównać do żurawiny lub kwaśnej wiśni. Dereń jadalny ma duże pestki, których nie należy spożywać. Bez obaw jednak można jeść skórkę – a nawet powinno się to robić, ponieważ to właśnie w niej zawarte są najcenniejsze składniki. Owoce derenia jadalnego można zbierać od lipca do października.

Wysoka zawartość witamin, minerałów i innych cennych składników sprawia, że dereń jadalny jest cenionym środkiem wspierającym leczenie wielu dolegliwości. Z powodzeniem można go stosować wspomagająco w walce z anemią, problemach ze strony układu pokarmowego, przy przeziębieniach czy infekcjach układu moczowego.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Mięśnie i kości

Jak odbudować chrząstkę i maź stawową? Sprawdzone sposoby na regenerację i ochronę stawów przed zwyrodnieniem
Choroba zwyrodnieniowa stawów zaliczana jest do najczęściej występujących chorób przewlekłych. Stanowi jedną z przyczyn niepełnosprawności osób starszych, odpowiadając za występowanie uciążliwych objawów....

Choroby kobiece

Hemoroidy – jak leczyć i złagodzić pierwsze objawy? Jak pozbyć się hemoroidów?
Hemoroidy, czyli żylaki odbytu, powstają wskutek powiększania się guzków krwawniczych i odpowiadają za występowanie uciążliwych objawów. Hemoroidy dotyczą coraz większej liczby osób, stając się poważnym problemem......

Układ rozrodczy i moczowy

Kamienie nerkowe – jak je zdiagnozować i co zrobić, aby się ich szybko pozbyć?
Kamica nerkowa, nazywana także kamicą moczową, zaliczana jest do najczęściej występujących chorób układu moczowo-płciowego. Polega na tworzeniu się złogów w drogach moczowych ze składników występujących w moczu....

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem