Daktyle – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść daktyle?

Daktyle – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak jeść daktyle? - zdjęcie

Daktyle, zarówno świeże, jak i suszone, są skarbnicą ważnych dla zdrowia substancji. Są cenione przez sportowców, a ponadto pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego czy wspierają trawienie.

Daktyle – owoce daktylowca

Daktyle to owoce daktylowca – prastarego drzewa owocowego, które jest uprawiane już od czasów prehistorycznych. Obecnie daktylowiec występuje przede wszystkim w południowo-zachodniej części Azji, Afryce Północnej oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Dojrzały daktylowiec może osiągać nawet 40 metrów wysokości i ma 40 gron owocowych – w każdym z nich znajduje się około 30 daktyli. Wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości daktyli sprawiają, że są one nazywane chlebem życia, natomiast sama palma daktylowa zyskała miano drzewa życia.

Daktyle – wartości odżywcze. W jakiej postaci są najlepsze?

Daktyle są dostępne w postaci świeżej lub suszonej. I jedne, i drugie są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz salicylanów, które wykazują właściwości podobne do aspiryny. Istnieje wiele odmian daktyli – wśród najpopularniejszych wymieniamy Deglet Noor oraz Medjool. Jakie mają wartość odżywcze?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g świeżych daktyli Deglet Noor

Zawartość w 100 g świeżych daktyli Medjool

Wartość energetyczna

282 kcal

277 kcal

Białko

2,45 g

1,81 g

Węglowodany

75,03 g

74,97 g

Tłuszcz

0,39 g

0,15 g

Błonnik

8 g

6,7 g

Witamina C

0,4 mg

0 mg

Tiamina

0,052 mg

0,050 mg

Ryboflawina

0,066 mg

0,060 mg

Niacyna

1,274 mg

1,610 mg

Witamina B6

0,165 mg

0,249 mg

Kwas foliowy

19 µg

15 µg

Witamina A

10 IU

149 IU

Witamina E

0,05 mg

0 mg

Witamina K

2,7 µg

2,7 µg

Wapń

39 mg

64 mg

Żelazo

1,02 mg

0,90 mg

Magnez

43 mg

54 mg

Fosfor

62 mg

62 mg

Potas

656 mg

696 mg

Sód

2 mg

1 mg

Cynk

0,29 mg

0,44 mg




Suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze do owoców surowych. Wyjątek stanowi zawartość błonnika – daktyle świeże mają go nieco mniej niż suszone, w których wynosi ona około 8,7 g na 100 g.

Daktyle – właściwości zdrowotne. Kto powinien jeść daktyle?

Zdaniem naukowców, daktyle mogą chronić nas przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Spożywanie daktyli przyczynia się do poprawy profilu lipidowego, a dzięki temu pozwala zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Tym samym mogą zmniejszyć też ryzyko wystąpienia innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość potasu w daktylach. W przypadku odmiany Deglet Noor w 100 g owoców znajduje się 656 mg tego pierwiastka, a w daktylach Medjool jest go jeszcze więcej – bo aż 696 mg. Dlaczego jest to takie ważne? Otóż potas pozwala utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym. Daktyle zawierają także naturalne salicylany – to substancje, które działają jak aspiryna, a przy tym nie podrażniają żołądka.

Daktyle mogą okazać się pomocne również w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Bogactwo błonnika sprawia, że daktyle przyspieszają perystaltykę jelit, przynosząc ulgę w zaparciach. Przy trudnościach z wypróżnianiem polecane są zwłaszcza suszone daktyle, które mają nieco więcej błonnika pokarmowego niż surowe. Przy zaparciach dobrym rozwiązaniem mogą być także suplementy diety, takie jak tabletki z daktylami, które przywracają naturalny rytm wypróżnień. Suszone owoce sprawdzą się też przy zespole jelita drażliwego. Obecny w nich tryptofan to aminokwas, który bierze udział w metabolizmie serotoniny – a jej zmniejszona ilość może wpływać na nasilenie objawów towarzyszących schorzeniu.

Daktyle powinny zagościć także w diecie osób, które zmagają się z nadkwasotą. Owoce te wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy, dzięki czemu zmieniają pH soku żołądkowego na bardziej zasadowe. To z kolei pozwala na zmniejszenie dolegliwości występujących przy nadkwaśności. Po daktyle warto sięgać również w stanach silnego stresu, wyczerpania psychicznego czy w przypadku bezsenności. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, oraz taurynę, która ułatwia zasypianie i ma działanie antydepresyjne. W walce ze stresem oksydacyjnym dobre efekty mogą dawać także suplementy z daktylami w płynie, które dodatkowo wzmacniają układ immunologiczny i redukują zmęczenie.

Daktyle powinni też jeść sportowcy. Znajduje się w nich dużo cukrów prostych, więc są świetnym źródłem energii. Ponadto skutecznie uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach oraz potasu w organizmie, co jest niezwykle istotne przy długotrwałym wysiłku. Osobom aktywnym fizycznie poleca się także suplementy z daktylami w płynie, które pomagają zachować elastyczność stawów oraz wspierają produkcję kolagenu, niezbędnego do prawidłowego działania kości i chrząstek.

Daktyle – przeciwwskazania. Kto nie powinien spożywać daktyli?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych związanych z jedzeniem daktyli niektóre osoby nie powinny włączać ich do diety. Są to przede wszystkim chorzy na cukrzycę – daktyle mają wysoki indeks glikemiczny (103) i przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Do przeciwwskazań do jedzenia daktyli zalicza się także:

  • nieżyt żołądka,
  • kolkę żołądkową
  • wzdęcia,
  • migrenę.

Jak jeść daktyle?

Daktyle można jeść zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Można je też z powodzeniem dodawać do różnych dań – sałatek, musli, jaglanek, zup mlecznych, twarożku na słodko, ciast i innych wypieków czy kasz. Daktyle mogą także doskonale zastąpić słodycze. Popularną przekąską są tak zwane kulki mocy, które robi się z suszonych daktyli, płatków owsianych, orzechów, żurawiny, wiórków kokosowych i miodu. Syrop z daktyli natomiast może być stosowany jako zamiennik cukru do herbaty lub kawy.

Daktyle nie bez powodu nazywane są chlebem życia. Owoce daktylowca zawierają witaminy, minerały i inne substancje pomocne w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji – wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego, redukują stres oraz są dobrym źródłem zdrowej energii.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ rozrodczy i moczowy

7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający 7-13 minut. Panom najczęściej udaje s...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dieta i odchudzanie

Dieta alkaliczna – sposób odżywania, który pomoże Ci odkwasić organizm
Współcześnie, coraz więcej osób poszukuje skutecznych metod na poprawę swojego zdrowia i samopoczucia. Jednym z bardziej popularnych podejść, jest oczywiście dieta alkaliczna, która ma na celu przywrócenie równo...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem