Dieta antyhistaminowa – zasady, wskazania, produkty zakazane przy alergii na histaminę i przykładowy jadłospis

Dieta antyhistaminowa – zasady, wskazania, produkty zakazane przy alergii na histaminę i przykładowy jadłospis - zdjęcie
Dieta antyhistaminowa stosowana jest u osób cierpiących na nietolerancję oraz alergię na histaminę. Polega na wykluczeniu produktów bogatych w ten związek oraz tych, które stymulują jego wydzielanie w organizmie. W ten sposób łagodzi uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego, przywracając komfort życia. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, na czym polega ten sposób żywienia i jak ułożyć dobrze zbilansowany jadłospis.
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Histamina to amina biogenna, należąca do grupy hormonów tkankowych.
  • Histamina występująca w pożywieniu może wywoływać objawy alergii i nietolerancji pokarmowej, prowadząc do problemów trawiennych.
  • W przypadku wystąpienia alergii lub nietolerancji konieczne może okazać się wdrożenie diety antyhistaminowej, która polega na wykluczeniu produktów bogatych w ten związek.
  • Dieta antyhistaminowa polega dodatkowo na eliminacji produktów, które mogą stymulować nadmierne wydzielanie histaminy przez organizm.

Czym jest dieta antyhistaminowa i w jakim celu się ją stosuje?

Dieta antyhistaminowa stosowana jest u osób, u których stwierdzono alergię lub nietolerancję na histaminę zawartą w pożywieniu. Związek, będący hormonem tkankowym, należy do grupy amin biogennych. Magazynowany jest w formie nieaktywnej, po czym uwalnia się m.in. wskutek kontaktu z alergenami, pośrednicząc w występowaniu reakcji uczuleniowych.

Histamina w żywności powstaje wskutek działania bakterii. Dieta polega przede wszystkim na wykluczeniu produktów bogatych w histaminę oraz tych, które mogą powodować jej nadmierne wydzielanie przez organizm. Głównym celem zmiany nawyków żywieniowych jest złagodzenie dolegliwości.

Dieta antyhistaminowa – podstawowe zasady, których należy przestrzegać

Dieta antyhistaminowa powinna być stosowana wyłącznie u osób cierpiących na alergię lub nietolerancję pokarmową. Sam jadłospis musi kompleksowo odpowiadać na potrzeby żywieniowe człowieka oraz wykluczać produkty wysoko histaminowe. Właśnie dlatego na wszystkich etapach wdrażania diety warto skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka.

I faza eliminacji

W pierwszej kolejności należy zrezygnować ze składników bogatych w histaminę.

Dieta antyhistaminowa - produkty zakazane obejmują m.in.:

  • pomidory,
  • szpinak,
  • kiszonki,
  • cytrusy,
  • sery dojrzewające twarde i półtwarde,
  • wędliny dojrzewające i surowe,
  • konserwy,
  • tłuste ryby,
  • napoje alkoholowe,
  • czekoladę,
  • orzechy.

Warto pamiętać jednak o tym, że nie ma jednej określonej listy produktów. Niektóre źródła wskazują wyłącznie na produkty zawierające wysoką zawartość histaminy, inne natomiast dodają także składniki, które mogą wywoływać jej nadmierne wydzielanie w organizmie. Na jej ilość w pożywieniu wpływa również sposób obróbki, przetwarzania oraz przechowywania. Ostateczny wybór produktów przedyskutuj z lekarzem.

Głównym celem fazy eliminacji jest zmniejszenie objawów związanych z nietolerancją histaminy. W tym czasie należy sięgać przede wszystkim po świeże warzywa i owoce. Etap może trwać od 2 do 8 tygodni.

II faza testu

Następny etap polega na stopniowym wprowadzaniu wcześniej wykluczonych produktów. Faza trwa ok. 6 tygodni, podczas których ustalana jest indywidualna wrażliwość pacjenta. Należy uwzględnić przy tym stres oraz przyjmowane leki antyalergiczne. Dzięki temu możliwe jest stworzenie spersonalizowanej listy szkodliwych produktów, które wywołują dokuczliwe objawy.

III dieta długoterminowa

Głównym celem tej fazy jest przygotowanie dobrze zbilansowanego jadłospisu, opartego na zdrowej żywności i uwzględniającego indywidualną wrażliwość na histaminę. Niekiedy pacjenci obawiają się zbyt restrykcyjnych, trudnych do utrzymania zasad odżywiania. Dobrze przygotowany jadłospis powinien tym samym urozmaicony, smaczny oraz odpowiadać na potrzeby organizmu, chroniąc przed niedoborami.

Wysoki poziom histaminy we krwi – przyczyny i skutki

Wysoki poziom histaminy we krwi może być związany z niedoborem diaminooksydazy (DAO), czyli enzymu odpowiadające za kontrolę homeostazy związku. Wzrost stężenia aminy we krwi może wynikać jednocześnie ze spożycia zbyt dużej ilości histaminy w jedzeniu. Nadmiar hormonu tkankowego powoduje często reakcję organizmu podobną do uczulenia. Aktualnie nie ustalono jednej konkretnej dawki histaminy uznanej za bezpieczną.

Uczulenie na histaminę – objawy i diagnostyka

Jak rozpoznać uczulenie na histaminę? Objawy obejmują przede wszystkim symptomy zbliżone do alergii. Należą do nich m.in.:

  • biegunki, wzdęcia oraz zaparcia,
  • bóle żołądka i brzucha,
  • bóle i zawroty głowy,
  • przekrwienie nosa,
  • łzawienie i przekrwienie oczu,
  • niedociśnienie,
  • bąble uczuleniowe,
  • arytmia,
  • świąd,
  • zaczerwienienia skóry ciała i twarzy.

Brak charakterystycznych objawów znacznie utrudnia diagnostykę. Rozpoznanie choroby najczęściej odbywa się w oparciu o wywiad oraz wykluczenie innych alergii związanych z nadmiernym wydzielaniem histaminy. Często przeprowadza się przy tym badanie aktywności i stężenia enzymu DAO.

Produkty wysoko histaminowe i ich wpływ na organizm

W przypadku osób uczulonych na histaminę spożycie związku może prowadzić do wystąpienia wielu kłopotliwych objawów zarówno żołądkowo-jelitowych, jak i pozajelitowych. Ich nasilenie zależy od indywidualnych predyspozycji pacjenta. Warto pamiętać jednak o tym, że najczęściej obserwuje się jednoczesne wystąpienie od kilku do nawet kilkunastu symptomów. Spożycie bardzo dużej ilości aminy prowadzi do zatrucia histaminą, która może wywoływać objawy także u zdrowych osób. O alergii i nietolerancji mówimy wtedy, gdy podobne symptomy dają bezpieczne dawki związku. W łagodzeniu objawów może pomóc suplementacja DAO oraz mocne leki na alergię.

Produkty spożywcze dozwolone w diecie antyhistaminowej

Na czym powinna opierać się dieta antyhistaminowa? Produkty zbożowe należą do najbezpieczniejszych składników diety. Bez obaw można sięgać po większość warzyw i owoców. Pacjenci mogą jeść również inne produkty bez histaminy, do których należą: przetwory mleczne oraz mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, jagnięce oraz cielęce. Dietę uzupełnij rybami, takimi jak: sandacz, dorsz, pstrąg oraz halibut. Pamiętaj o tym, aby mięso i ryby spożywać na świeżo lub od razu mrozić.

Przykładowy jadłospis na diecie antyhistaminowej

Dieta przy nietolerancji histaminy powinna być zdrowa, smaczna i urozmaicona. Zadbaj o prawidłowe zbilansowanie wszystkich składników odżywczych. Jeśli nie wiesz, jak przygotować jadłospis, skorzystaj z naszej inspiracji:

  1. Śniadanie: jaglanka z musem malinowym, borówkami i migdałami.
  2. Drugie śniadanie: kanapki z pastą jajeczną rzodkiewką, ogórkiem i papryką.
  3. Obiad: pieczony indyk z warzywami i sosem jogurtowym podawany z ziemniakami lub kaszą.
  4. Podwieczorek: sałatka owocowa z wiśniami, morelami, jabłkiem i bananem.
  5. Kolacja: omlet z serem mozzarella i sałatką z buraka.

Źródła:

  • Krzysztof Buczyłko, et.al., Wytyczne diagnostyki i postępowania w nietolerancji histaminy, Alergologia Polska, vol. 10, nr 3/2023.
  • Marcelina Bartuzi, Natalia Ukleja-Sokołowska, Nietolerancja histaminy, a dieta współczesnego człowieka, Alergia Astma Immunologia, vol. 26, nr 4/2021.
  • Gabriela Gutowska, Czy histamina zawarta w żywności może Ci zaszkodzić?, http://www.nutrilife.pl/index.php?art=365 (dostęp 12.08.2024).
  • Justyna Kowalska-Bąbik, Dieta antyhistaminowa – czy histamina może szkodzić?, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/alergie-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-antyhistaminowa-czy-histamina-moze-szkodzic/ (dostęp 12.08.2024).
  • Ewelina Ogrzewała, Dieta antyhistaminowa – produkty, przykładowa dieta, https://www.medme.pl/artykuly/dieta-antyhistaminowa-produkty-przykladowa-dieta,73696.html (dostęp 12.08.2024).
  • Krzysztof Łukasz Piwowarek, Jerzy Kruszewski, Zespoły nietolerancji amin biogennych. Część I. Histamina i nietolerancja histaminy, Lek. Wojsk., vol. 95, nr 3/2017.
  • Katarzyna Rygalska, Dieta antyhistaminowa, https://dietetycy.org.pl/dieta-antyhistaminowa/ (dostęp 12.08.2024).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem