Dieta antyhistaminowa – zasady, wskazania, produkty zakazane przy alergii na histaminę i przykładowy jadłospis

Dieta antyhistaminowa – zasady, wskazania, produkty zakazane przy alergii na histaminę i przykładowy jadłospis - zdjęcie
Dieta antyhistaminowa stosowana jest u osób cierpiących na nietolerancję oraz alergię na histaminę. Polega na wykluczeniu produktów bogatych w ten związek oraz tych, które stymulują jego wydzielanie w organizmie. W ten sposób łagodzi uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego, przywracając komfort życia. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, na czym polega ten sposób żywienia i jak ułożyć dobrze zbilansowany jadłospis.
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Histamina to amina biogenna, należąca do grupy hormonów tkankowych.
  • Histamina występująca w pożywieniu może wywoływać objawy alergii i nietolerancji pokarmowej, prowadząc do problemów trawiennych.
  • W przypadku wystąpienia alergii lub nietolerancji konieczne może okazać się wdrożenie diety antyhistaminowej, która polega na wykluczeniu produktów bogatych w ten związek.
  • Dieta antyhistaminowa polega dodatkowo na eliminacji produktów, które mogą stymulować nadmierne wydzielanie histaminy przez organizm.

Czym jest dieta antyhistaminowa i w jakim celu się ją stosuje?

Dieta antyhistaminowa stosowana jest u osób, u których stwierdzono alergię lub nietolerancję na histaminę zawartą w pożywieniu. Związek, będący hormonem tkankowym, należy do grupy amin biogennych. Magazynowany jest w formie nieaktywnej, po czym uwalnia się m.in. wskutek kontaktu z alergenami, pośrednicząc w występowaniu reakcji uczuleniowych.

Histamina w żywności powstaje wskutek działania bakterii. Dieta polega przede wszystkim na wykluczeniu produktów bogatych w histaminę oraz tych, które mogą powodować jej nadmierne wydzielanie przez organizm. Głównym celem zmiany nawyków żywieniowych jest złagodzenie dolegliwości.

Dieta antyhistaminowa – podstawowe zasady, których należy przestrzegać

Dieta antyhistaminowa powinna być stosowana wyłącznie u osób cierpiących na alergię lub nietolerancję pokarmową. Sam jadłospis musi kompleksowo odpowiadać na potrzeby żywieniowe człowieka oraz wykluczać produkty wysoko histaminowe. Właśnie dlatego na wszystkich etapach wdrażania diety warto skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka.

I faza eliminacji

W pierwszej kolejności należy zrezygnować ze składników bogatych w histaminę.

Dieta antyhistaminowa - produkty zakazane obejmują m.in.:

  • pomidory,
  • szpinak,
  • kiszonki,
  • cytrusy,
  • sery dojrzewające twarde i półtwarde,
  • wędliny dojrzewające i surowe,
  • konserwy,
  • tłuste ryby,
  • napoje alkoholowe,
  • czekoladę,
  • orzechy.

Warto pamiętać jednak o tym, że nie ma jednej określonej listy produktów. Niektóre źródła wskazują wyłącznie na produkty zawierające wysoką zawartość histaminy, inne natomiast dodają także składniki, które mogą wywoływać jej nadmierne wydzielanie w organizmie. Na jej ilość w pożywieniu wpływa również sposób obróbki, przetwarzania oraz przechowywania. Ostateczny wybór produktów przedyskutuj z lekarzem.

Głównym celem fazy eliminacji jest zmniejszenie objawów związanych z nietolerancją histaminy. W tym czasie należy sięgać przede wszystkim po świeże warzywa i owoce. Etap może trwać od 2 do 8 tygodni.

II faza testu

Następny etap polega na stopniowym wprowadzaniu wcześniej wykluczonych produktów. Faza trwa ok. 6 tygodni, podczas których ustalana jest indywidualna wrażliwość pacjenta. Należy uwzględnić przy tym stres oraz przyjmowane leki antyalergiczne. Dzięki temu możliwe jest stworzenie spersonalizowanej listy szkodliwych produktów, które wywołują dokuczliwe objawy.

III dieta długoterminowa

Głównym celem tej fazy jest przygotowanie dobrze zbilansowanego jadłospisu, opartego na zdrowej żywności i uwzględniającego indywidualną wrażliwość na histaminę. Niekiedy pacjenci obawiają się zbyt restrykcyjnych, trudnych do utrzymania zasad odżywiania. Dobrze przygotowany jadłospis powinien tym samym urozmaicony, smaczny oraz odpowiadać na potrzeby organizmu, chroniąc przed niedoborami.

Wysoki poziom histaminy we krwi – przyczyny i skutki

Wysoki poziom histaminy we krwi może być związany z niedoborem diaminooksydazy (DAO), czyli enzymu odpowiadające za kontrolę homeostazy związku. Wzrost stężenia aminy we krwi może wynikać jednocześnie ze spożycia zbyt dużej ilości histaminy w jedzeniu. Nadmiar hormonu tkankowego powoduje często reakcję organizmu podobną do uczulenia. Aktualnie nie ustalono jednej konkretnej dawki histaminy uznanej za bezpieczną.

Uczulenie na histaminę – objawy i diagnostyka

Jak rozpoznać uczulenie na histaminę? Objawy obejmują przede wszystkim symptomy zbliżone do alergii. Należą do nich m.in.:

  • biegunki, wzdęcia oraz zaparcia,
  • bóle żołądka i brzucha,
  • bóle i zawroty głowy,
  • przekrwienie nosa,
  • łzawienie i przekrwienie oczu,
  • niedociśnienie,
  • bąble uczuleniowe,
  • arytmia,
  • świąd,
  • zaczerwienienia skóry ciała i twarzy.

Brak charakterystycznych objawów znacznie utrudnia diagnostykę. Rozpoznanie choroby najczęściej odbywa się w oparciu o wywiad oraz wykluczenie innych alergii związanych z nadmiernym wydzielaniem histaminy. Często przeprowadza się przy tym badanie aktywności i stężenia enzymu DAO.

Produkty wysoko histaminowe i ich wpływ na organizm

W przypadku osób uczulonych na histaminę spożycie związku może prowadzić do wystąpienia wielu kłopotliwych objawów zarówno żołądkowo-jelitowych, jak i pozajelitowych. Ich nasilenie zależy od indywidualnych predyspozycji pacjenta. Warto pamiętać jednak o tym, że najczęściej obserwuje się jednoczesne wystąpienie od kilku do nawet kilkunastu symptomów. Spożycie bardzo dużej ilości aminy prowadzi do zatrucia histaminą, która może wywoływać objawy także u zdrowych osób. O alergii i nietolerancji mówimy wtedy, gdy podobne symptomy dają bezpieczne dawki związku. W łagodzeniu objawów może pomóc suplementacja DAO oraz mocne leki na alergię.

Produkty spożywcze dozwolone w diecie antyhistaminowej

Na czym powinna opierać się dieta antyhistaminowa? Produkty zbożowe należą do najbezpieczniejszych składników diety. Bez obaw można sięgać po większość warzyw i owoców. Pacjenci mogą jeść również inne produkty bez histaminy, do których należą: przetwory mleczne oraz mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, jagnięce oraz cielęce. Dietę uzupełnij rybami, takimi jak: sandacz, dorsz, pstrąg oraz halibut. Pamiętaj o tym, aby mięso i ryby spożywać na świeżo lub od razu mrozić.

Przykładowy jadłospis na diecie antyhistaminowej

Dieta przy nietolerancji histaminy powinna być zdrowa, smaczna i urozmaicona. Zadbaj o prawidłowe zbilansowanie wszystkich składników odżywczych. Jeśli nie wiesz, jak przygotować jadłospis, skorzystaj z naszej inspiracji:

  1. Śniadanie: jaglanka z musem malinowym, borówkami i migdałami.
  2. Drugie śniadanie: kanapki z pastą jajeczną rzodkiewką, ogórkiem i papryką.
  3. Obiad: pieczony indyk z warzywami i sosem jogurtowym podawany z ziemniakami lub kaszą.
  4. Podwieczorek: sałatka owocowa z wiśniami, morelami, jabłkiem i bananem.
  5. Kolacja: omlet z serem mozzarella i sałatką z buraka.

Źródła:

  • Krzysztof Buczyłko, et.al., Wytyczne diagnostyki i postępowania w nietolerancji histaminy, Alergologia Polska, vol. 10, nr 3/2023.
  • Marcelina Bartuzi, Natalia Ukleja-Sokołowska, Nietolerancja histaminy, a dieta współczesnego człowieka, Alergia Astma Immunologia, vol. 26, nr 4/2021.
  • Gabriela Gutowska, Czy histamina zawarta w żywności może Ci zaszkodzić?, http://www.nutrilife.pl/index.php?art=365 (dostęp 12.08.2024).
  • Justyna Kowalska-Bąbik, Dieta antyhistaminowa – czy histamina może szkodzić?, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/alergie-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-antyhistaminowa-czy-histamina-moze-szkodzic/ (dostęp 12.08.2024).
  • Ewelina Ogrzewała, Dieta antyhistaminowa – produkty, przykładowa dieta, https://www.medme.pl/artykuly/dieta-antyhistaminowa-produkty-przykladowa-dieta,73696.html (dostęp 12.08.2024).
  • Krzysztof Łukasz Piwowarek, Jerzy Kruszewski, Zespoły nietolerancji amin biogennych. Część I. Histamina i nietolerancja histaminy, Lek. Wojsk., vol. 95, nr 3/2017.
  • Katarzyna Rygalska, Dieta antyhistaminowa, https://dietetycy.org.pl/dieta-antyhistaminowa/ (dostęp 12.08.2024).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem