Dieta antyhistaminowa – zasady, wskazania, produkty zakazane przy alergii na histaminę i przykładowy jadłospis

Dieta antyhistaminowa – zasady, wskazania, produkty zakazane przy alergii na histaminę i przykładowy jadłospis - zdjęcie
Dieta antyhistaminowa stosowana jest u osób cierpiących na nietolerancję oraz alergię na histaminę. Polega na wykluczeniu produktów bogatych w ten związek oraz tych, które stymulują jego wydzielanie w organizmie. W ten sposób łagodzi uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego, przywracając komfort życia. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, na czym polega ten sposób żywienia i jak ułożyć dobrze zbilansowany jadłospis.
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Histamina to amina biogenna, należąca do grupy hormonów tkankowych.
  • Histamina występująca w pożywieniu może wywoływać objawy alergii i nietolerancji pokarmowej, prowadząc do problemów trawiennych.
  • W przypadku wystąpienia alergii lub nietolerancji konieczne może okazać się wdrożenie diety antyhistaminowej, która polega na wykluczeniu produktów bogatych w ten związek.
  • Dieta antyhistaminowa polega dodatkowo na eliminacji produktów, które mogą stymulować nadmierne wydzielanie histaminy przez organizm.

Czym jest dieta antyhistaminowa i w jakim celu się ją stosuje?

Dieta antyhistaminowa stosowana jest u osób, u których stwierdzono alergię lub nietolerancję na histaminę zawartą w pożywieniu. Związek, będący hormonem tkankowym, należy do grupy amin biogennych. Magazynowany jest w formie nieaktywnej, po czym uwalnia się m.in. wskutek kontaktu z alergenami, pośrednicząc w występowaniu reakcji uczuleniowych.

Histamina w żywności powstaje wskutek działania bakterii. Dieta polega przede wszystkim na wykluczeniu produktów bogatych w histaminę oraz tych, które mogą powodować jej nadmierne wydzielanie przez organizm. Głównym celem zmiany nawyków żywieniowych jest złagodzenie dolegliwości.

Dieta antyhistaminowa – podstawowe zasady, których należy przestrzegać

Dieta antyhistaminowa powinna być stosowana wyłącznie u osób cierpiących na alergię lub nietolerancję pokarmową. Sam jadłospis musi kompleksowo odpowiadać na potrzeby żywieniowe człowieka oraz wykluczać produkty wysoko histaminowe. Właśnie dlatego na wszystkich etapach wdrażania diety warto skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka.

I faza eliminacji

W pierwszej kolejności należy zrezygnować ze składników bogatych w histaminę.

Dieta antyhistaminowa - produkty zakazane obejmują m.in.:

  • pomidory,
  • szpinak,
  • kiszonki,
  • cytrusy,
  • sery dojrzewające twarde i półtwarde,
  • wędliny dojrzewające i surowe,
  • konserwy,
  • tłuste ryby,
  • napoje alkoholowe,
  • czekoladę,
  • orzechy.

Warto pamiętać jednak o tym, że nie ma jednej określonej listy produktów. Niektóre źródła wskazują wyłącznie na produkty zawierające wysoką zawartość histaminy, inne natomiast dodają także składniki, które mogą wywoływać jej nadmierne wydzielanie w organizmie. Na jej ilość w pożywieniu wpływa również sposób obróbki, przetwarzania oraz przechowywania. Ostateczny wybór produktów przedyskutuj z lekarzem.

Głównym celem fazy eliminacji jest zmniejszenie objawów związanych z nietolerancją histaminy. W tym czasie należy sięgać przede wszystkim po świeże warzywa i owoce. Etap może trwać od 2 do 8 tygodni.

II faza testu

Następny etap polega na stopniowym wprowadzaniu wcześniej wykluczonych produktów. Faza trwa ok. 6 tygodni, podczas których ustalana jest indywidualna wrażliwość pacjenta. Należy uwzględnić przy tym stres oraz przyjmowane leki antyalergiczne. Dzięki temu możliwe jest stworzenie spersonalizowanej listy szkodliwych produktów, które wywołują dokuczliwe objawy.

III dieta długoterminowa

Głównym celem tej fazy jest przygotowanie dobrze zbilansowanego jadłospisu, opartego na zdrowej żywności i uwzględniającego indywidualną wrażliwość na histaminę. Niekiedy pacjenci obawiają się zbyt restrykcyjnych, trudnych do utrzymania zasad odżywiania. Dobrze przygotowany jadłospis powinien tym samym urozmaicony, smaczny oraz odpowiadać na potrzeby organizmu, chroniąc przed niedoborami.

Wysoki poziom histaminy we krwi – przyczyny i skutki

Wysoki poziom histaminy we krwi może być związany z niedoborem diaminooksydazy (DAO), czyli enzymu odpowiadające za kontrolę homeostazy związku. Wzrost stężenia aminy we krwi może wynikać jednocześnie ze spożycia zbyt dużej ilości histaminy w jedzeniu. Nadmiar hormonu tkankowego powoduje często reakcję organizmu podobną do uczulenia. Aktualnie nie ustalono jednej konkretnej dawki histaminy uznanej za bezpieczną.

Uczulenie na histaminę – objawy i diagnostyka

Jak rozpoznać uczulenie na histaminę? Objawy obejmują przede wszystkim symptomy zbliżone do alergii. Należą do nich m.in.:

  • biegunki, wzdęcia oraz zaparcia,
  • bóle żołądka i brzucha,
  • bóle i zawroty głowy,
  • przekrwienie nosa,
  • łzawienie i przekrwienie oczu,
  • niedociśnienie,
  • bąble uczuleniowe,
  • arytmia,
  • świąd,
  • zaczerwienienia skóry ciała i twarzy.

Brak charakterystycznych objawów znacznie utrudnia diagnostykę. Rozpoznanie choroby najczęściej odbywa się w oparciu o wywiad oraz wykluczenie innych alergii związanych z nadmiernym wydzielaniem histaminy. Często przeprowadza się przy tym badanie aktywności i stężenia enzymu DAO.

Produkty wysoko histaminowe i ich wpływ na organizm

W przypadku osób uczulonych na histaminę spożycie związku może prowadzić do wystąpienia wielu kłopotliwych objawów zarówno żołądkowo-jelitowych, jak i pozajelitowych. Ich nasilenie zależy od indywidualnych predyspozycji pacjenta. Warto pamiętać jednak o tym, że najczęściej obserwuje się jednoczesne wystąpienie od kilku do nawet kilkunastu symptomów. Spożycie bardzo dużej ilości aminy prowadzi do zatrucia histaminą, która może wywoływać objawy także u zdrowych osób. O alergii i nietolerancji mówimy wtedy, gdy podobne symptomy dają bezpieczne dawki związku. W łagodzeniu objawów może pomóc suplementacja DAO oraz mocne leki na alergię.

Produkty spożywcze dozwolone w diecie antyhistaminowej

Na czym powinna opierać się dieta antyhistaminowa? Produkty zbożowe należą do najbezpieczniejszych składników diety. Bez obaw można sięgać po większość warzyw i owoców. Pacjenci mogą jeść również inne produkty bez histaminy, do których należą: przetwory mleczne oraz mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, jagnięce oraz cielęce. Dietę uzupełnij rybami, takimi jak: sandacz, dorsz, pstrąg oraz halibut. Pamiętaj o tym, aby mięso i ryby spożywać na świeżo lub od razu mrozić.

Przykładowy jadłospis na diecie antyhistaminowej

Dieta przy nietolerancji histaminy powinna być zdrowa, smaczna i urozmaicona. Zadbaj o prawidłowe zbilansowanie wszystkich składników odżywczych. Jeśli nie wiesz, jak przygotować jadłospis, skorzystaj z naszej inspiracji:

  1. Śniadanie: jaglanka z musem malinowym, borówkami i migdałami.
  2. Drugie śniadanie: kanapki z pastą jajeczną rzodkiewką, ogórkiem i papryką.
  3. Obiad: pieczony indyk z warzywami i sosem jogurtowym podawany z ziemniakami lub kaszą.
  4. Podwieczorek: sałatka owocowa z wiśniami, morelami, jabłkiem i bananem.
  5. Kolacja: omlet z serem mozzarella i sałatką z buraka.

Źródła:

  • Krzysztof Buczyłko, et.al., Wytyczne diagnostyki i postępowania w nietolerancji histaminy, Alergologia Polska, vol. 10, nr 3/2023.
  • Marcelina Bartuzi, Natalia Ukleja-Sokołowska, Nietolerancja histaminy, a dieta współczesnego człowieka, Alergia Astma Immunologia, vol. 26, nr 4/2021.
  • Gabriela Gutowska, Czy histamina zawarta w żywności może Ci zaszkodzić?, http://www.nutrilife.pl/index.php?art=365 (dostęp 12.08.2024).
  • Justyna Kowalska-Bąbik, Dieta antyhistaminowa – czy histamina może szkodzić?, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/alergie-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-antyhistaminowa-czy-histamina-moze-szkodzic/ (dostęp 12.08.2024).
  • Ewelina Ogrzewała, Dieta antyhistaminowa – produkty, przykładowa dieta, https://www.medme.pl/artykuly/dieta-antyhistaminowa-produkty-przykladowa-dieta,73696.html (dostęp 12.08.2024).
  • Krzysztof Łukasz Piwowarek, Jerzy Kruszewski, Zespoły nietolerancji amin biogennych. Część I. Histamina i nietolerancja histaminy, Lek. Wojsk., vol. 95, nr 3/2017.
  • Katarzyna Rygalska, Dieta antyhistaminowa, https://dietetycy.org.pl/dieta-antyhistaminowa/ (dostęp 12.08.2024).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Kosmetyki i uroda

Olej rycynowy – jakie ma właściwości lecznicze i na co go stosować?
W ostatnich czasach obserwujemy tendencję powrotu do leków naturalnych, stosowanych od wieków przez naszych przodków. Obecnie swój renesans przechodzi olej rycynowy. Rycyna należy do jednych z najstarszych środków używanych w medycynie ludow...

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Mięśnie i kości

Szczękościsk – przyczyny, objawy, leczenie. Czy może ustąpić samoistnie?
Szczękościsk to problem, który dotyka coraz więcej osób, wywołując dyskomfort i dolegliwości bólowe. Często jest on bagatelizowany, jednak jego przewlekła forma może prow...

Kosmetyki i uroda

Witamina E na twarz – eliksir młodości i sposób na piękną cerę
Witamina E, inaczej alfa-tokoferol to składnik, który bardzo często pojawia się w produktach do pielęgnacji twarzy, jak i ciała. Nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie ta witamina posiada wiele dobroczynnych właściwości dla sk&oa...

Układ oddechowy

Astma sercowa – objawy, których nie możesz lekceważyć. Jakie badania wykonać?
Astma sercowa, inaczej dychawica sercowa, jest poważnym stanem, który może zagrażać zdrowiu i życiu. Charakterystyczne dla niej są nocne napady duszności, w czasie których pewną ulgę przynosi zmiana pozycji ciała....

Układ oddechowy

Astma alergiczna: przyczyny, leczenie i łagodzenie objawów
Astma oskrzelowa należy do najczęściej występujących chorób układu oddechowego. Najczęściej diagnozowana jest postać atopowa o podłożu alergicznym....

Oczy, wady wzroku

Retinopatia cukrzycowa – przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie
Retinopatia cukrzycowa jest poważnym powikłaniem związanym z cukrzycą, które może prowadzić do utraty wzroku, jeśli nie zostanie odpowiednio zdiagnozowane i leczone. W niniejszym artyk...

Układ oddechowy

Astma oskrzelowa u dzieci – jak ją rozpoznać i leczyć?
Astma zaliczana jest do najczęściej występujących przewlekłych chorób dróg oddechowych. Z artykułu dowiesz się, jak rozwija się astma oskrzelowa u dzieci i na czym polega leczenie....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Długo utrzymujący się, przewlekły katar u dziecka i niemowlaka – najlepsze metody leczenia
Co zrobić, kiedy katar u dziecka i niemowlaka utrzymuje się zaskakująco długo? Czy przewlekły nieżyt nosa u pociechy to powód do niepokoju? Sprawdźmy, jak sobie z tym poradzić....

Kosmetyki i uroda

Rozszerzone pory – czym są i jak sobie z nimi poradzić?
Wygląd cery ma ogromny wpływ na poczucie własnej wartości oraz pewność siebie. Stan skóry to nie tylko aspekt estetyczny, ale przede wszystkim informacja o tym co dzieje się wewnątrz organizmu. To jak nasza skóra wygląda jest...

Choroby wieku dziecięcego

Ropny katar u dziecka – jak skutecznie go leczyć?
Ostry nieżyt błon śluzowych nosa, zwany potocznie katarem, należy do najczęściej występujących chorób. Infekcja może mieć charakter wirusowy lub bakteryjny. Szczególny niepokój rodziców budzi ropny katar u dziecka....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem