Dieta kopenhaska ma zapewniać znaczną redukcję wagi w krótkim czasie. Jednak mimo oczywistych wad od dłuższego czasu cieszy się ona sporą popularnością. Wyjaśniamy, na czym polega dieta kopenhaska i czy jest bezpieczna dla organizmu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czym jest dieta kopenhaska,
- jakie są główne zasady diety kopenhaskiej,
- jak wygląda jadłospis przy diecie kopenhaskiej,
- jakie są efekty diety kopenhaskiej,
- jakie skutki uboczne może powodować dieta kopenhaska.
Przeczytaj też: Dieta dr. Dąbrowskiej – skąd popularność tej diety i jakie są jej główne zasady? Dla kogo ta restrykcyjna dieta owocowo-warzywna?
Dieta kopenhaska – najważniejsze informacje
Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej rygorystycznych diet, jaką kiedykolwiek stworzono. Jej główną zasadą jest spożywanie posiłków, których łączna wartość energetyczna nie przekracza 1000 kalorii, choć zwykle oscyluje w granicach 600-800 kalorii. To bardzo restrykcyjny model żywienia, ponoć powstały w jednym z kopenhaskich szpitali, który jest zaliczany do tak zwanych diet alternatywnych – w tej grupie znajduje się między innymi słynna proteinowa dieta Dukana. Dieta kopenhaska trwa 13 dni – przez ten czas należy ściśle przestrzegać rozpisanego jadłospisu, a jakiekolwiek odstępstwa są zakazane i oznaczają konieczność ponownego przystąpienia do diety.
Na czym polega dieta kopenhaska? Główne zasady
Dieta kopenhaska wiąże się z przestrzeganiem kilku niezwykle restrykcyjnych zasad:
- dzienny jadłospis składa się z trzech posiłków,
- śniadanie należy zjeść między 8:00 a 9:00, obiad między 12:00 a 14:00, natomiast kolację między 17:00 a 18:00 (dopuszczalne są 30-minutowe odstępstwa),
- zakazane jest spożywanie jakiegokolwiek alkoholu, słodyczy i produktów zbożowych,
- zabronione jest podjadanie między posiłkami i dodawanie potraw do jadłospisu,
- każdego dnia należy wypisać co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej.
Co ważne, po zakończonej diecie kopenhaskiej można ją powtórzyć najwcześniej po dwóch latach.
Dieta kopenhaska – jadłospis
W diecie kopenhaskiej obowiązuje konkretny jadłospis, który został rozpisany na 13 dni. Łącznie przygotowano siedem zestawów, więc większość z nich powtarza się w drugim tygodniu diety.
Dzień diety | Śniadanie | Obiad | Kolacja |
Dzień 1. i 8. | czarna kawa z kostką cukru | 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor | befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny |
Dzień 2. i 9. | czarna kawa z kostką cukru | befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, surowy owoc | plaster chudej wędliny, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego |
Dzień 3. i 10. | czarna kawa z kostką cukru, grzanka | szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, surowy mały owoc | 2 jajka na twardo, plaster chudej wędliny, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny |
Dzień 4. i 11. | czarna kawa z kostką cukru | jajko na twardo, tarta marchewka, mały twarożek lub serek wiejski | pół szklanki kompotu owocowego bez cukru, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego |
Dzień 5. i 12. | 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny | chuda gotowana lub smażona bez tłuszczu ryba z dodatkiem soku z cytryny | befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów |
Dzień 6. i 13. | czarna kawa z kostką cukru, grzanka | gotowana lub duszona pierś z kurczaka, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny | 2 jajka na twardo, duża marchew |
Dzień 7. | herbata bez cukru (najlepiej zielona) | pierś kurczaka grillowana lub z piekarnika, świeży owoc | nic |
W zależności od potrzeb dopuszcza się zamianę obiadu i kolacji, ale wyłącznie w ramach jednego dnia. Każde inne odstępstwo jest zakazane – w takim przypadku należy ponownie przystąpić do diety, ale nie wcześniej niż po upływie 3 miesięcy. Po zakończeniu diety kopenhaskiej zaleca się kontynuowanie diety niskokalorycznej – na przykład 1000 kalorii.
Co jednak należy zauważyć, jadłospis w diecie kopenhaskiej jest nie tylko bardzo monotonny, ale przede wszystkim niedoborowy – zarówno w energię, jak i podstawowe substancje odżywcze. Stawia to dietę kopenhaską w zdecydowanej opozycji do innych modeli żywienia – na przykład diety DASH uznawanej za najzdrowszą na świecie czy nawet diety paleo, inspirowaną sposobem żywienia naszych praprzodków żyjących w czasach prehistorycznych, której także zarzuca się ryzyko powstawania niedoborów.
Dieta kopenhaska – efekty
Najważniejszym efektem stosowania diety kopenhaskiej – z punktu widzenia osób odchudzających się – jest wyraźna utrata wagi w bardzo krótkim czasie. Ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej? Okazuje się, że w ciągu 13 dni diety spadek masy ciała może wynieść od 5 do 8 kilogramów. Dla porównania, za najbezpieczniejsze tempo odchudzania uznaje się od 0,5 do 1 kilograma tygodniowo. Jednak redukcja wagi to nie jedyne efekty diety kopenhaskiej – choć pozostałe przez specjalistów są określane wprost jako skutki uboczne.
Jakie wady ma dieta kopenhaska?
Dieta 13-dniowa kopenhaska może kusić obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Zwolennicy tego modelu żywienia przekonują, że nie da się doprowadzić do niedoborów w niecałe dwa tygodnie, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że ten okres wystarczy, by spowolnić przemianę materii, osłabić organizm i wyrobić niezdrowe nawyki. Jakie skutki uboczne ma dieta kopenhaska? Najważniejsze wady tego sposobu żywienia to:
- zbyt niska kaloryczność – drastyczny spadek wartości energetycznej spożywanych posiłków może powodować zaparcia i zasłabnięcia oraz przyczynić się do spowolnienia przemiany materii. Ponadto niewystarczająca podaż kalorii sprawia, że organizm zaczyna pobierać energię z tkanek mięśniowych, co przejawia się trudnościami w wykonywaniu nawet prostych czynności;
- zakwaszenie organizmu – dieta kopenhaska jest niezbilansowana i zawiera minimalną ilość węglowodanów. Konsekwencją jej stosowania może być zakwaszenie organizmu, które objawia się wzdęciami, zgagą, bólami głowy, mięśni i stawów, uczuciem wyczerpania, ogólną nerwowością oraz ociężałością;
- utrata przede wszystkim wody – niewiele osób zdaje sobie sprawę, że przy diecie kopenhaskiej organizm traci głównie wodę;
- efekt jo-jo – każda drastycznie niskokaloryczna dieta to większe ryzyko wystąpienia efektu jo-jo;
- pogorszenie samopoczucia – osoby na diecie kopenhaskiej często zmagają się z osłabieniem, zmęczeniem i rozdrażnieniem.
Dieta kopenhaska to obietnica zdumiewających efektów w zaskakująco krótkim czasie. Jednak wiele osób wciąż zastanawia się, ile może schudnąć, zamiast zapytać, jakim kosztem. Dieta kopenhaska jest bowiem niezwykle rygorystyczna i może mieć bardzo niekorzystny wpływ na organizm. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest więc zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta, która stanie się elementem naszego stylu życia i da trwałe efekty.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.