iażdżyca stopniowo zmniejsza światło tętnic, utrudniając swobodny przepływ krwi w organizmie. Choroba uznawana jest za przewlekłą, a nieleczona prowadzi do niedokrwienia narządów wewnętrznych. Narażone na jej wystąpienie są osoby prowadzące siedzący tryb życia i odżywiający się nieprawidłowo. Aktywność fizyczna i odpowiednio skomponowana dieta miażdżycowa pomagają w profilaktyce oraz leczeniu choroby.
Z artykułu dowiesz się:
- Jak powinna wyglądać dieta dla miażdżycowców?
- Które produkty spożywcze można spożywać, a których unikać na diecie miażdżycowej?
- Jak skomponować jadłospis dla miażdżycowca?
- Z jakich przepisów korzystać na diecie miażdżycowej?
Więcej o miażdżycy przeczytasz w artykule: Miażdżyca: przyczyny, objawy, dieta - jak leczyć miażdżycę?
Dieta miażdżycowa - podstawowe informacje
Dietę miażdżycową stosować można w profilaktyce i leczeniu choroby. Opiera się ona o zróżnicowane produkty spożywcze, które mają dostarczyć organizmowi niezbędnych mu składników odżywczych. Prawidłowo skomponowana dieta miażdżycowa powinna być uboga w tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego oraz cukry proste. Zamiast nich do jadłospisu włączyć należy produkty zawierające tłuszcze nienasycone i błonnik. Codzienne menu dobrze uzupełnić o warzywa i owoce, a zamiast mięsa spożywać ryby morskie. Przestrzeganie powyższych zasad ma prowadzić do ograniczenia cholesterolu w krwi, którego nadmiar uznawany jest za bezpośrednią przyczynę miażdżycy. O tym, jaka dieta przy miażdżycy będzie najlepsza można porozmawiać z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Miażdżyca to poważna choroba, mogąca prowadzić do szeregu powikłań zdrowotnych. Jednym z nich jest zakrzepica żył głębokich, o której więcej dowiesz się z artykułu: Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie.
Dla kogo jest dieta miażdżycowa?
Dietę ograniczającą tłuszcze zwierzęce, cholesterol oraz cukry proste powinny stosować osoby, u których zdiagnozowano miażdżycę. Prawidłowy sposób odżywiania jest ważnym wsparciem leczenia, dlatego dieta miażdżycowa jest często polecana w gabinetach lekarskich. Chory powinien postawić na spożywanie większej ilości warzyw, owoców, produktów zbożowych, czy ryb, przy jednoczesnym ograniczeniu jedzenia mięsa. Do posiłków można dodawać oleje roślinne, pestki dyni, czy nasiona słonecznika.
Z diety zmniejszającej poziom cholesterolu we krwi mogą korzystać nie tylko osoby chore na miażdżyce, ale także chcące zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia. Odpowiednio wcześnie stosowana dieta przeciwmiażdżycowa zapobiega rozwojowi choroby, pomaga utrzymać właściwą masę ciała i dostarcza do organizmu niezbędną mu energię.
Osobami szczególnie narażonymi na zachorowanie na miażdżycę są osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Dowiedz się więcej na ten temat z artykułu: Cholesterol - jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
Jakie produkty można jeść na diecie miażdżycowej?
Menu w profilaktyce i leczeniu miażdżycy dobrze oprzeć na posiłkach ubogich w cukry proste i cholesterol. Dania warto przygotowywać poprzez tradycyjne gotowanie, przyrządzanie na parze lub pieczenie w folii. O szczegółowe zalecenia w diecie miażdżycowej spytać możesz swojego lekarza lub dietetyka.
Osoby stosujące dietę miażdżycową powinny włączyć do jadłospisu takie produkty, jak:
- ryby morskie,
- oleje roślinne (w tym olej słonecznikowy, sojowy, czy kukurydziany),
- warzywa i owoce,
- nasiona roślin strączkowych,
- produkty zbożowe,
- czosnek, imbir, siemię lniane,
- mleko, jogurty i kefiry odtłuszczone,
- orzechy, pestki i nasiona.
Oprócz przestrzegania diety warto zadbać o suplementację. Kapsułki Vitaminum A+E Medana mają działanie
profilaktyczne w chorobach związanych z "wolnymi rodnikami", do
których należy miażdżyca.
Dieta miażdżycowa - czego należy szczególnie unikać?
W przypadku wystąpienia miażdżycy nóg dieta powinna być bezwzględnie przestrzegana. Tylko w ten sposób ustrzec się można przed przykrymi konsekwencjami choroby, do których należy zawał serca, udar mózgu, a nawet amputacja. Które z produktów należy wyrzucić z codziennego jadłospisu?
- słodycze, ciasta, słodzone napoje,
- tłuste mięso,
- żółtka jaj,
- potrawy fast food, chipsy, frytki,
- błyskawiczne zupy,
- dania zawierające dużo soli kuchennej,
- tłuste sery, smalec, śmietanki,
- potrawy głęboko smażone.
Osoby chorujące na miażdżyce powinny pamiętać, że czynnikiem przykładającym się do postępu choroby są używki. Warto tym samym zrezygnować z picia alkoholu i palenia papierosów zarówno przed, jak i po jej zdiagnozowaniu.
Dieta miażdżycowa - przykładowy jadłospis
Podstawową zasadą odżywiania jest spożywanie dużej ilości posiłków w ciągu dnia. Małe, pełnowartościowe porcje będą lepiej przyswajane przez organizm, a dodatkowo pomogą zadbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Nadwaga przyczynia się bowiem do rozwoju choroby, dlatego należy dążyć do redukcji ciała do optymalnego poziomu. Zobacz przykładowy jadłospis w diecie miażdżycowej:
Śniadanie
Chleb graham, wędlina drobiowa, plasterki ogórka, zielona herbata
Przekąska
Mix z sałaty, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórka, chudego twarogu, polany oliwą z oliwek podany z bułką grahamką i kawą zbożową
Obiad
Gotowane ziemniaki, duszona pierś z indyka, pomidorki koktajlowe, sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
Podwieczorek
Koktajl z odtłuszczonego jogurtu naturalnego, banana, jagód i naturalnego soku jabłkowego
Kolacja
Grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z pastą rybną lub chudym twarogiem i pomidorkami, garść pestek dyni, zielona herbata
Do codziennego jadłospisu w diecie miażdżycowej włączyć można także mleczko pszczele.
Polecane przepisy na diecie miażdżycowej
Zróżnicowana dieta jest podstawą skutecznej profilaktyki i leczenia choroby. Oprócz nieprzetworzonych produktów dostępnych w sklepach, osoby stosujące ten sposób żywienia mogą sięgać po niecodzienne przepisy na pożywne dania. Jakie przykłady diety miażdżycowej można wykorzystać w kuchni?
Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i sosem czosnkowym
Makaron (250g) ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania. Dwie małe piersi z kurczaka potnij w drobną kostkę i przysmaż na oleju z oliwek z tymiankiem, pieprzem, oregano i bazylią. Cztery garści fasolki szparagowej ugotuj na miękko. W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dodaj do odtłuszczonego jogurtu naturalnego (200g). Przypraw pieprzem i odstaw do lodówki na około 10 minut. Na ugotowany makaron połóż ciepłe piersi z kurczaka, a następnie wyłóż na nie fasolkę szparagową. Całość polej sosem czosnkowym. Smacznego!
Domowy sos tzatziki
Cztery ogórki gruntowe zetrzyj na tarce, po czym odstaw na bok. Po upływie około 10 minut odciśnij sok i dodaj 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Pod bieżącą wodą opłukaj pęczek koperku, posiekaj go i dodaj do ogórków z czosnkiem. Dodaj 200g odtłuszczonego jogurtu greckiego i dokładnie wymieszaj. Sos przypraw pieprzem i odstaw na pół godziny do lodówki. Gotowe!
Niedobór witamin i minerałów w diecie możesz uzupełniać
przez przyjmowanie preparatów w tabletkach, kapsułkach lub syropach.
Należy pamiętać, by dieta dla chorych na miażdżycę była zróżnicowana. Jej podstawą powinno być ograniczenie potraw bogatych w nienasycone tłuszcze, sól, cukier prosty i cholesterol. W zamian należy spożywać posiłki pełnowartościowe powstające na bazie morskich ryb, warzyw, czy olejów roślinnych.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.