Podstawowym elementem walki z trądzikiem jest właściwa pielęgnacja. Jednak niezwykle pomocna może okazać się również dieta na trądzik, bogata przede wszystkim w produkty zawierające witaminy z grupy B, cynk, błonnik oraz beta-karoten.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czy dieta wpływa na cerę i może pomóc w walce z trądzikiem,
- jakie są podstawowe zasady diety na trądzik,
- jakie produkty są pomocne w walce z trądzikiem,
- czego należy unikać w diecie antytrądzikowej,
- jak wygląda przykładowy jadłospis przy diecie na trądzik.
Przeczytaj też: Metody walki z trądzikiem
Dieta a trądzik – czy odżywianie wpływa na stan cery?
Trądzik to jedna z najpowszechniej występujących chorób skóry – dotyka nawet 80% osób w okresie dojrzewania oraz 15% w starszym wieku. Na stan cery trądzikowej wpływa wiele czynników – gospodarka hormonalna, emocje, występowanie stanów zapalnych w organizmie czy pielęgnacja skóry. Wygląd i kondycję cery można poprawić, stosując przepisane przez dermatologa leki, na przykład iwermektynę, czy dbając o prawidłową pielęgnację, która powinna obejmować dokładne oczyszczanie, tonizowanie, nawilżanie oraz regularne wykonywanie peelingu.
Na stanie skóry – nie tylko trądzikowej – odbija się także nasza dieta. Prowadzone w tym obszarze badania wskazały, że osoby, które dotychczas odżywiały się tradycyjnie i nie miały problemów skórnych, po rozszerzeniu jadłospisu o produkty wysokoprzetworzone zaobserwowały pojawiające się zmiany trądzikowe. Jeśli więc zmagamy się z trądzikiem lub zauważyliśmy zmiany skórne na twarzy, plecach czy dekolcie, powinniśmy pomyśleć o wprowadzeniu zmian w sposobie odżywiania i zastosowaniu diety na trądzik.
Dieta przy trądziku – najważniejsze zasady
Dieta na trądzik pospolity i różowaty powinna bazować przede wszystkim na produktach o jak najniższym stopniu przetworzenia, które nie powodują stanów zapalnych w organizmie. Dieta przy trądziku zakłada spożywanie dużych ilości świeżych produktów – zwłaszcza warzyw i owoców zawierających przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i redukują zmiany skórne.
Dieta antytrądzikowa powinna również obejmować produkty o niskim indeksie glikemicznym. Oprócz owoców i warzyw są to pełnoziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, jaja, ryby i mięso, przy czym należy spożywać je w umiarkowanych ilościach. Stosując dietę na trądzik, należy też wyeliminować produkty, które potencjalnie mogą zaostrzać zmiany lub powodować powstawanie nowych. Niektórzy obserwują pogorszenie wyglądu skóry po zjedzeniu nabiału, czekolady czy ostrych przypraw – nie musi to jednak dotyczyć każdej osoby.
Odpowiednia dieta na trądzik – co należy jeść?
W diecie przeciw trądzikowi nie może zabraknąć owoców i warzyw, które są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, niezbędnych dla zachowania dobrej kondycji skóry. W diecie na trądzik polecane są także nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja, chude, ekologiczne mięso, a ponadto pieczywo pełnoziarniste oraz kasza jęczmienna, gryczana i bulgur.
Prawidłowo skomponowana dieta na trądzik powinna również uwzględniać produkty zawierające duże ilości cynku, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, kwasów omega-3 oraz beta-karotenu. Substancje te możemy znaleźć między innymi w:
- cynk – owoce morza, ryby, wątróbka,
- błonnik i witaminy z grupy B – pieczywo z pełnego ziarna, makaron, grube kasze,
- witaminy z grupy B – jaja, rośliny strączkowe, orzechy, pestki,
- kwasy omega-3 i witamina E – orzechy, nasiona, ryby morskie, olej rzepakowy i lniany,
- beta-karoten – papryka, pomidor, marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż.
Dieta w trądziku – produkty przeciwwskazane
W diecie antytrądzikowej należy unikać przede wszystkim wysokoprzetworzonej żywności, bogatej w cukry proste, sól, tłuszcze trans, konserwanty i inne dodatki. Niewskazane są też słodycze, cukier, słodzone napoje, dania typu fast food, chipsy i inne słone przekąski. Na zdrowsze odpowiedniki warto zamienić także tłuste mięso czy białe pieczywo.
Z jadłospisu należy również wyeliminować inne produkty, które zaostrzają istniejące zmiany lub przyczyniają się do powstawania nowych – u niektórych osób niekorzystny wpływ na cerę mają ostre przyprawy, czekolada czy nabiał. Jeśli podejrzewamy, że określony produkt pogarsza stan naszej cery, zrezygnujmy z jego spożywania przez co najmniej 4 tygodnie – dzięki temu będziemy mogli realnie ocenić, czy przyniosło to efekty.
Jedzenie na trądzik – przykładowy jadłospis
Różnorodność produktów dozwolonych w diecie na trądzik pozwala na przygotowywanie urozmaiconych, a przy tym bardzo smacznych posiłków. Przykładowy jadłospis w diecie przeciw trądzikowi może wyglądać następująco:
- śniadanie – jajecznica z duszonymi pomidorami i szpinakiem, pieczywo razowe żytnie na zakwasie,
- drugie śniadanie – chleb pełnoziarnisty żytni z hummusem, papryką czerwoną i kiełkami jarmużu,
- lunch – zupa rybna na pomidorach z łososiem i dorszem,
- obiad – dorsz duszony w pomidorach i oliwkach, kasza jęczmienna, gryczana lub bulgur,
- kolacja – sałatka z pomidorami, papryką, cebulą czerwoną i ciecierzycą.
Sposób odżywiania ma bardzo duży wpływ na wygląd i kondycję cery – nie tylko trądzikowej. Właściwie zbilansowana dieta na trądzik może nam pomóc poprawić stan skóry i uporać się z uporczywymi zmianami – podczas jej komponowania uwzględniajmy przede wszystkim żywność niskoprzetworzoną, świeże owoce i warzywa, produkty o niskim indeksie glikemicznym, nasiona roślin strączkowych oraz jaja, ryby i mięso.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.