Dieta niskopurynowa – jakie są jej zasady, przeciwskazania, przepisy. Kto powinien stosować dietę niskopurynową?

Dieta niskopurynowa – jakie są jej zasady, przeciwskazania, przepisy. Kto powinien stosować dietę niskopurynową? - zdjęcie

Artretyzm, dna moczanowa i pogarda to wspólna nazwa dla współczesnej choroby cywilizacyjnej. Szacuje się, iż w skali globalnej choruje na nią 1-2% zachodniej populacji, a na przestrzeni dekad liczba zachorowań podwaja się. Choć jest to jednostka chorobowa znana od czasów starożytnych, dopiero teraz naukowcy i lekarze wypracowują odpowiednie metody jej leczenia i profilaktyki. Jedną z terapeutycznych form wspomagania organizmu w czasie trwania choroby jest dieta niskopurynowa.

W niniejszym artykule dokonujemy krótkiej charakterystyki diety niskopurynowej, zwracamy uwagę na wskazania do jej stosowania oraz podajemy listę produktów dozwolonych w diecie. W tekście przybliżamy także zasady diety niskopurynowej, wyjaśniamy jej podstawowe założenia oraz podajemy elementy przykładowego jadłospisu.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat dny moczanowej i podagry, przeczytaj artykuł: Dna moczanowa – podagra – objawy, przyczyny, leczenie, dieta

Czym tak właściwie jest dieta niskopurynowa?

Dieta niskopurynowa to dieta lecznicza, stosowana w przypadku wystąpienia zjawiska zwanego hiperurykemią. Jest to jednostka chorobowa wywołana podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi człowieka. Kwas ten powstaje z tzw. związków purynowych, które trafiają do organizmu wraz z dostarczanym do niego pożywieniem. Puryny to substancje naturalnie występujące w komórkach, z których poziomu są następnie metabolizowane do postaci wspomnianego wcześniej kwasu moczowego. Mimo że służy on do ochrony ludzkich naczyń krwionośnych, jego nadmierna ilość w organizmie może stanowić znaczne zagrożenie życia człowieka. Aby wyeliminować więc ryzyko wystąpienia tego niepożądanego zjawiska, warto sięgnąć po dietę niskopurynową.

Komu zalecane jest stosowanie diety niskopurynowej?

Jako że dieta niskopurynowna zaliczana jest do kategorii diet o charakterze leczniczym, a nie diet odchudzających (jak np. dieta DASH czy dieta proteinowa), jej stosowanie zaleca się przede wszystkim osobom borykającym się z konkretnymi rodzajami schorzeń zdrowotnych. Dieta niskopurynowa, podobnie jak inne diety lecznicze (m.in. dieta wrzodowa, pomocna w terapii problemów skórnych czy ta skierowana wyłącznie dla cukrzyków), ma wspomagać terapię pacjenta i wzmacniać jego organizm podczas walki z chorobą. Szczególnym wskazaniem do jej przestrzegania są takie dolegliwości i stany chorobowe jak: dna moczanowa, artretyzm czy kamica nerkowa. U pacjentów cierpiących na powyżej wymienione choroby wykazuje się – w trakcie badań klinicznych – nadmierne stężenie kwasu moczowego. Nadmiar ten powstaje wskutek dostarczania do organizmu wraz z pożywieniem wysokiej ilości puryn. Dieta purynowa – o wysokiej zawartości związków purynowych, przekształcających się we wspomniany wcześniej kwas moczowy – stanowi znaczące zagrożenie życia i zdrowia tych osób. Ratunkiem okazuje się być dieta niskopurynowa. Co jeść można w trakcie jej stosowania? Jako że produkty bez puryn właściwie nie istnieją, ich ilość ograniczyć można jedynie dzięki zmianie nawyków żywieniowych, zastępując żywność bogatą w puryny produktami o ich mniejszym stężeniu w składzie.

Podstawowe zasady diety niskopurynowej

Dieta nisko purynowa zaliczana jest do diet lekkostrawnych. Jej cechą charakterystyczną jest niska zawartość tłuszczów, przy jednoczesnym zwiększeniu ilości spożywanych węglowodanów. Przygotowane posiłki powinny być gotowane w dużej ilości wody lub na parze. Dozwolone jest także przyrządzanie dań pieczonych w folii lub duszonych, uprzednio jednak niepodsmażanych. Istotną w diecie niskopurynowej zasadą jest ponadto regularne spożywanie posiłków – najlepiej od czterech do pięciu dziennie, przy zachowaniu restrykcji, mówiącej o tym, iż ostatnie z dań powinno być zjedzone maksymalnie 3-4 godziny przed snem. O tym z kolei, jakie produkty są dozwolone, a jakie zabronione w diecie niskopurynowej, zadecydowali eksperci dietetyczni. Dzięki randomizowanym badaniom klinicznym wykonywanym w warunkach laboratoryjnych udało im się stworzyć wykaz produktów o niskiej zawartości puryn w składzie. W dostępnych źródłach literaturowych spis ten przyjmuje najczęściej postać nietekstową, wizualną. Tabela produktów niskopurynowych w sposób przejrzysty informuje o bezpieczeństwie stosowania danego produktu w diecie niskopurynowejJadłospis oraz przepisy na poszczególne dania niskopurynowe zależne są wówczas od rekomendacji przedstawionych przez dietetyków,
a opracowana przez nich tabela puryn pozwala na uniknięcie spożycia niebezpiecznych dla zdrowia pacjentów produktów żywnościowych. Znaczącym zaleceniem w omawianym systemie dietetycznym jest także odpowiednie nawodnienie i dbałość o prawidłowe funkcjonowanie wodno-elektrolitowej gospodarki organizmu. Przyjmowanie co najmniej dwóch litrów wody dziennie zapobiega bowiem wytrącaniu się kwasu moczowego w nerkach i łagodzi objawy kamicy nerkowej.

Jakie produkty są dozwolone na diecie niskopurynowej?

Do diet o bardzo różnorodnym, a jednocześnie wysoko sklasyfikowanym składzie dozwolonych produktów spożywczych należy dieta niskopurynowa. Tabela wskazująca bezpieczeństwo spożycia poszczególnego rodzaju żywności dzieli je na trzy podkategorie. Czynnikiem różnicującym szereg produktów jest zaś ilość wytwarzanego kwasu moczowego po ich konsumpcji.

Pierwszą grupę produktów dopuszczonych do spożycia w diecie niskopurynowej stanowi żywność, z której powstaje mniej niż 50 mg wspomnianego kwasu moczowego. Zalicza się do niej przede wszystkim:

  • warzywa (np. ziemniaki, buraki, cebula, kapusta – pekińska, biała i kwaszona, marchew, ogórki, sałata, rzodkiewki i pomidory),
  • owoce egzotyczne i krajowe (np. pomarańcze, ananas, kiwi, agrest, brzoskwinie, wiśnie, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, truskawki i winogrona) oraz ich przetwory (np. dżemy i konfitury),
  • ziarna – np. sezamu, słonecznika lub pestki dyni,
  • orzechy – głównie laskowe, ziemne i włoskie,
  • niektóre wędliny i wyroby masarskie (np. mortadela i metka),
  • chudy twaróg, sery żółte i pleśniowe,
  • jaja,
  • oliwa z oliwek,
  • cukier, miód,
  • makarony,
  • jasne pieczywo,
  • ryż i kasze.

Drugą z dozwolonych w diecie niskopurynowej grup żywności stanowią produkty wytwarzające w procesie trawiennym od 50 do 100 mg kwasu moczowego. Choć ich spożycie jest możliwe, ich ilość w menu należy ograniczać. Sporadycznie można więc sięgać po ryby (m.in. flądry i liny), parówki, kaszanki, niektóre warzywa (np. dynię, zieloną fasolkę szparagową, kapustę włoską i czerwoną, fasolę, groch i soczewicę). Kontrolować należy również spożycie należących do tej kategorii owoców – melonów i bananów.

Jakie produkty są zakazane na diecie niskopurynowej?

Trzecią z omawianych kategorii żywnościowych stanowią produkty niedozwolone w diecie niskopurynowej. Jako że ich spożycie powoduje wzrost stężenia kwasu moczowego w organizmie w ilości powyżej 100 mg, należy je bezwzględnie wyeliminować z codziennego jadłospisu. Wykaz produktów zakazanych obejmuje:

  • wędzone, tłuste ryby i owoce morza (np. karpie, śledzie, makrelę, sardynki, łososia oraz krewetki),
  • mięso (w tym cielęcinę, jagnięcinę, wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę, gęsinę i zająca oraz pieczonego kurczaka),
  • konserwy i wywary mięsne,
  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – głównie smalec i słoninę,
  • warzywa kapustne (brokuły, kalafior, brukselska) i inne (groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak i soja),
  • rabarbar,
  • grzyby (w tym pieczarki i boczniaki),
  • czekoladę,
  • przyprawy korzenne i ostre (także pieprz i musztardę),
  • alkohol oraz pozostałe napoje (głównie: kawa, kakao, mocna herbata, słodkie napoje gazowane i nierozcieńczone soki owocowe).

Dieta niskopurynowa – jadłospis

Dieta ubogopurynowa powinna składać się z jadłospisu stworzonego na bazie produktów dozwolonych w diecie. Posiłki w systemie odżywiania się osób chorujących na dnę moczanową lub kamicę nerkową muszą być lekkostrawne, z możliwie jak najmniejszym stężeniem puryn w składzie. Przykładowy dzienny jadłospis w diecie niskopurynowej obejmować może: śniadanie, podczas którego spożyty zostanie omlet jajeczny, usmażony na maśle, podany z dżemem wiśniowym; drugie śniadanie – serek twarogowy lub wiejski z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki oraz pieczywem razowym; obiad – schab pieczony z warzywami, np. ziemniakami i marchewką; deser – garść orzechów lub owoc (np. grejpfrut); kolacja – w postaci porcji kaszy jaglanej, duszonego szpinaku z dodatkiem suszonych pomidorów i jogurtu naturalnego.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jakie witaminy i suplementy zażywać po 65. roku życia? Ranking najlepszych produktów dla seniora na 2025 rok
Z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby żywieniowe i może mieć trudności z przyswajaniem niektórych składników odżywczych. Właściwie dobrana suplementacja może znacząco wpłynąć na jakość życia seniorów, wspierając ich zdrowie i d...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań.&n...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Choroby skóry

Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Skuteczne zabiegi i polecane produkty
Blizny potrądzikowe to problem, z którym boryka się wiele osób, niezależnie od wieku. Choć trądzik sam w sobie może być uciążliwy, to często jego skutki w postaci blizn są jeszc...

Choroby i dolegliwości

Nietrzymanie moczu w nocy – jak odzyskać spokojny sen?
Nietrzymanie moczu to dolegliwość, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i płci. Statystycznie, zmagają się z nią częściej kobiety, przede wszystkim ze względu na anatomię u...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jakie witaminy i suplementy zażywać po 65. roku życia? Ranking najlepszych produktów dla seniora na 2025 rok
Z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby żywieniowe i może mieć trudności z przyswajaniem niektórych składników odżywczych. Właściwie dobrana suplementacja może znacząco wpłynąć na jakość życia seniorów, wspierając ich zdrowie i d...

Układ nerwowy

Jak zwiększyć poziom testosteronu? Naturalne metody i najlepsze boostery testosteronu
Testosteron to kluczowy hormon występujący zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, który wpływa nie tylko na libido i samopoczucie, ale ma znacznie szersze spektrum działania na organizm. Utrzymanie jego prawidłowego poziomu jest możliwe dzięki...

Układ rozrodczy i moczowy

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy choroby?
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub podagra, to przewlekła choroba zapalna dotykająca około 1% populacji. Charakteryzuje się stanami zapalnymi stawów i nerek, spowodowanymi nadmiernym gromadzeniem się kwasu moczowego w organiz...

Pierwsza pomoc

Zawał serca – objawy, przyczyny i rozpoznanie na wczesnym etapie
Współczesny styl życia - ciągły pośpiech, stres i niezdrowe nawyki - może mieć poważny wpływ na zdrowie, szczególnie na nasze serce. Zawał mięśnia sercowego pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie....

Oczy, wady wzroku

Jak łagodzić objawy infekcyjnego zapalenia spojówek? Domowe sposoby na piekące i czerwone oczy
Infekcyjne zapalenie spojówek to częsty problem zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wdrożenie odpowiedniego postępowania już przy pierwszych objawach choroby pozwoli na złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwo...

Kosmetyki i uroda

Niacynamid – czy Twoja skóra go pokocha? Działanie i polecane kosmetyki
Niacynamid, znany również jako witamina B3, zdobywa coraz większą popularność w świecie pielęgnacji skóry. Ten wszechstronny składnik jest ceniony za swoje działanie na r&oa...

Dieta i odchudzanie

Dieta w SIBO i IMO – jak radzić sobie z zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego?
SIBO oraz IMO to coraz częściej diagnozowane schorzenia, które mogą powodować szereg uciążliwych i nie zawsze specyficznych objawów. W poniższym artykule przedstawiamy najczęstsze symptomy, przyczyny oraz czynniki ryzyka rozwoju SIBO i IM...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem