Dieta niskosodowa – wskazania, zasady, produkty dozwolone

Dieta niskosodowa – wskazania, zasady, produkty dozwolone - zdjęcie
Dieta niskosodowa polega przede wszystkim na ograniczeniu podaży sodu w codziennym żywieniu. Najczęściej stosowana jest w przypadku chorób układu krążeniowo-naczyniowego. W dzisiejszym artykule dowiesz się, kiedy warto zdecydować się na ten sposób żywienia i jak zaplanować codzienny jadłospis.
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Sód odpowiedzialny jest za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, pracę komórek mięśniowych, właściwe przewodzenie impulsów nerwowych oraz regulację gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu.
  • Zbyt duża ilość związku może prowadzić do podwyższenia ciśnienia.
  • Dieta niskosodowa stanowi ważny element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • W pierwszej kolejności należy ograniczyć podaż soli kuchennej oraz produktów bogatosodowych.

Dieta niskosodowa – dla kogo jest zalecana?

Kiedy warto zdecydować się na dietę niskosodową? Dla kogo będzie to najlepsze rozwiązanie? Ten rodzaj żywienia najczęściej znajduje zastosowanie u osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym. Sprawdzi się także u pacjentów otyłych oraz cukrzyków. Ograniczenie podaży soli i innych produktów bogatosodowych wyraźnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie zbyt dużej ilości sodu zwiększa ryzyko wystąpienia udaru, zawału serca, wylewu krwi do mózgu oraz zgonu wieńcowego. Nadmiar związku może powodować również osteoporozę, zmiany w błonie śluzowej żołądka i przełyku oraz odpowiadać za zaburzenia funkcjonowania nerek. Sprzyja ponadto powstawaniu obrzęków ciała.

Nie wiesz, ile soli dziennie należy spożywać? Fizjologiczne zapotrzebowanie naszego organizmu szacowane jest na 0,5 g na dobę. Ile sodu dziennie rekomenduje WHO? Światowa organizacja zdrowia przyjmuje, że osoba dorosła powinna spożywać maksymalnie ok. 5 g soli kuchennej dziennie, co odpowiada objętości jednej łyżeczki. Warto w tym miejscu przypomnieć, że średnie spożycie soli w naszym kraju wynosi ok. 10 g na dobę.

Mimo ciągle prowadzonych akcji edukacyjnych większość osób nie zdaje sobie sprawy, że jedynie 5-7% dziennego spożycia występuje naturalnie w pożywieniu. Reszta dodawana jest w procesie obróbki oraz w czasie gotowania.

Zasady diety niskosodowej

Na czym polega dieta niskosodowa? Zalecenia obejmują przede wszystkim ograniczenie spożycia soli kuchennej oraz produktów bogatosodowych. W niektórych przypadkach konieczne jest także zmniejszenie podaży produktów, które słyną z naturalnej wysokiej zawartości sodu. Są to przede wszystkim wysokotłuszczowe produkty mleczne. Warto zwrócić jednocześnie uwagę na sposób obróbki termicznej. Najlepiej sprawdzi się gotowanie, duszenie, pieczenie oraz smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Codzienny jadłospis powinien składać się z 4-5 dobrze zbilansowanych posiłków.

Co można jeść w diecie niskosodowej, a co należy ograniczyć?

Czego nie powinno spożywać się na diecie niskosodowej? Produkty zabronione obejmują:

  • konserwy,
  • kiszonki,
  • wędzonki,
  • marynaty,
  • wędliny i przetwory mięsne,
  • słodycze,
  • gotowe sosy, zupy i przyprawy w płynie.

Interesują Cię zasady diety niskosodowej? Czego nie jeść? Pamiętaj o tym, aby dokładnie czytać etykiety. Sód naturalnie występuje w wyjątkowo niewielkich ilościach. W codziennym życiu unikaj produktów, które zawierają w składzie: E621, E211, E250, E331 oraz E500b. Uważaj także na wodę mineralną. Makroelementy w organizmie możesz uzupełnić w inny sposób, bez zwiększania ilości sodu.

Dieta niskosodowa – co można jeść:

  • warzywa i owoce,
  • pieczywo niskosodowe,
  • przetwory mleczne,
  • chude mięso,
  • wędliny i przetwory mięsne własnego wyrobu,
  • jaja,
  • ziemniaki,
  • mąkę, kaszę i ryż.

Alternatywy dla soli – jak urozmaicić smak potraw?

Przyjmuje się, że przyzwyczajenie się do nowego smaku potraw może zająć od 2 do 4 tygodni. Warto pamiętać jednak o tym, że sól w diecie nie jest niezastąpiona. W Twojej kuchni powinny znaleźć się świeże oraz suszone zioła i przyprawy. Sięgaj m.in. po: koper, pieprz, pietruszkę, bazylię, imbir, paprykę, czosnek oraz oregano.

Norma sodu we krwi – jakie wartości są prawidłowe?

Elektrolity, czyli jony sodu, warunkują prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Norma sodu wynosi od 135 do 145 mmol/l (mEq/l). Jak badać sód? Norma we krwi jest taka sama zarówno w przypadku badań przeprowadzanych na czczo, jak i po spożyciu posiłku.

Szukasz roztworów do płukania gardła na bazie soli emskiej? Już dziś sprawdź ofertę sodu – ceny!

Nadmiar sodu – objawy i skutki zdrowotne

Za dużo sodu w organizmie może prowadzić do hipernatremii. Zwiększony poziom sodu we krwi najczęściej występuje u osób odwodnionych. Rzadko diagnozowany jest w związku z nadmierną podażą w diecie. Jak rozpoznać nadmiar sodu? Objawy obejmują:

  • utratę łaknienia,
  • nudności i wymioty,
  • zaburzenia stanu świadomości,
  • pobudzenie lub senność,
  • wzmożone napięcie mięśni i odruchów.

Przewlekła postać choroby często nie daje jednak żadnych symptomów.

Efekty stosowania diety niskosodowej

Badanie naukowe potwierdzają, że znaczne ograniczenie spożycia soli przyczynia się do zauważalnej redukcji ciśnienia krwi. Dzięki temu staje się istotną profilaktyką chorób układu krążeniowo-naczyniowego. Jednocześnie unikanie sodu umożliwia zmniejszenie obrzęków ciała.

Dieta niskosodowa – przykładowy jadłospis

Chcesz ograniczyć sód? W czym jest zawarta duża ilość soli? Związek znajdziesz przede wszystkim w przetworzonej żywności. Właśnie dlatego żywienie powinno opierać się na naturalnych składnikach i podstawowych produktach. W przykładowym jadłospisie mogą znaleźć się:

  • Śniadanie: płatki owsiane z orzechami włoskimi, jogurtem naturalnym, malinami oraz miodem.
  • II śniadanie – kanapki z niskosodowego pieczywa z samodzielnie przygotowaną wędliną, twarożkiem i surowymi warzywami.
  • Obiad – pieczony dorsz podawany z warzywami. W tej roli świetnie sprawdzi się pomidor, papryka, marchew oraz cukinia.
  • Podwieczorek – koktajl ze szpinakiem, jarmużem, kiwi, jabłkiem i pietruszką.
  • Kolacja – makaron z szarpanym kurczakiem w sosie pomidorowo-ziołowym.

Źródła:

  • Adam Bednarski, Alicja Czakon, Katarzyna Stolarz-Skrzypek, Danuta Czarnecka, Wiedza żywieniowa i praktyczne stosowanie się pacjentów z nadciśnieniem tętniczym do zaleceń ograniczenia spożycia soli kuchennej, nadciśnienie tętnicze, tom 17, nr 6/2013.
  • Hanna Dolińska, Dieta Niskosodowa, https://dietetycy.org.pl/dieta-niskosodowa/ (dostęp 11.08.2024),
  • Jerzy Głuszek, Wpływ soli kuchennej w diecie na ciśnienie tętnicze i stan zdrowia, Arterial Hypertension, vol. 6, nr 1/2002.
  • https://www.gov.pl/attachment/a34fc477-62cd-4931-b89f-6b2e97e9b2b1 (dostęp 11.08.2024).
  • Agnieszka Latoch, Stan wiedzy jako produktów mięsnych jako głównego źródła sodu w diecie wśród lubelskich studentów, Rocz Panstw Zakl Hig, vol. 63, nr 2/2012.
  • https://www.pszs.eu/_userdata/file/dieta-z-ograniczeniem-sodu_2052.pdf (dostęp 11.08.2024).
  • Aleksandra Szulc, Jak obniżyć ciśnienie krwi dietą?, https://dietetycy.org.pl/jak-obnizyc-cisnienie-krwi-dieta/ (dostęp 11.08.2024).
  • Ewa Talarek, Stężenie sodu - badanie, normy, wskazania, https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/174208,stezenie-sodu-badanie-normy-wskazania (dostęp 11.08.2024).
  • Magdalena Wiercińska, Hipernatremia (nadmiar sodu) - przyczyny, objawy, leczenie, https://www.mp.pl/pacjent/objawy/340369,hipernatremia-nadmiar-sodu-przyczyny-objawy-leczenie (dostęp 11.08.2024).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem