Dieta paleo (paleolityczna) – jakie są jej zasady, co można jeść, a czego nie wolno? Komu poleca się dietę paleo?

Dieta paleo (paleolityczna) – jakie są jej zasady, co można jeść, a czego nie wolno? Komu poleca się dietę paleo? - zdjęcie

Dieta paleo, inaczej zwana dietą paleolityczną, to sposób żywienia inspirowany dietą naszych praprzodków żyjących w czasach prehistorycznych. Dieta paleo bazuje na naturalnych produktach oraz zakłada całkowitą rezygnację z przetworzonej żywności.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • na czym polega dieta paleo,
  • co można jeść na diecie paleo,
  • czego należy unikać na diecie paleo,
  • jakie są zalety i wady diety paleo,
  • komu polecana jest dieta paleo,
  • jak wygląda przykładowy jadłospis zgodny z zasadami diety paleo.

Przeczytaj też: Węglowodany w diecie człowieka

Dieta paleo – zasady. Co trzeba o niej wiedzieć?

Zdaniem badaczy nasi praprzodkowie cieszyli się znacznie lepszym zdrowiem niż współcześni ludzie. Rzadko cierpieli na choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę typu 2 czy nowotwory, co według naukowców wiązało się z ich dietą. W czasach prehistorycznych człowiek żywił się tym, co udało mu się upolować, złowić czy zerwać z drzewa. Nie jadał zboża, nabiału, rafinowanego cukru, tłustych mięs czy produktów przetworzonych, które często stanowią nieodłączny element dzisiejszej diety, a powodują tycie, złe samopoczucie i przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Na tej podstawie w 1985 roku dr S. Boyd Eaton z uniwersytetu Amory w Atlancie sformułował teorię mówiącą o tym, że opierając się na wiedzy dotyczącej sposobu odżywiania naszych praprzodków, można opracować dietę idealnie dostosowaną do genetycznych uwarunkowań i potrzeb organizmu człowieka. Tę myśl rozwinął dr Loren Cordain, który opracował tak zwaną dietę paleo. Jej główne zasady to:

  • wysoka zawartość białka i redukcja ilości węglowodanów,
  • spożywanie dużych ilości chudego i nieprzetworzonego mięsa,
  • owoce i warzywo jak główne źródło węglowodanów,
  • rezygnacja z mięsnych produktów przetworzonych,
  • unikanie zbożowych produktów przetworzonych, ziemniaków, nabiału oraz cukru rafinowanego i jego pochodnych.

Dieta paleo – zasady. Co trzeba o niej wiedzieć?

Zdaniem badaczy nasi praprzodkowie cieszyli się znacznie lepszym zdrowiem niż współcześni ludzie. Rzadko cierpieli na choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę typu 2 czy nowotwory, co według naukowców wiązało się z ich dietą. W czasach prehistorycznych człowiek żywił się tym, co udało mu się upolować, złowić czy zerwać z drzewa. Nie jadał zboża, nabiału, rafinowanego cukru, tłustych mięs czy produktów przetworzonych, które często stanowią nieodłączny element dzisiejszej diety, a powodują tycie, złe samopoczucie i przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Na tej podstawie w 1985 roku dr S. Boyd Eaton z uniwersytetu Amory w Atlancie sformułował teorię mówiącą o tym, że opierając się na wiedzy dotyczącej sposobu odżywiania naszych praprzodków, można opracować dietę idealnie dostosowaną do genetycznych uwarunkowań i potrzeb organizmu człowieka. Tę myśl rozwinął dr Loren Cordain, który opracował tak zwaną dietę paleo. Jej główne zasady to:

  • wysoka zawartość białka i redukcja ilości węglowodanów,
  • spożywanie dużych ilości chudego i nieprzetworzonego mięsa,
  • owoce i warzywo jak główne źródło węglowodanów,
  • rezygnacja z mięsnych produktów przetworzonych,
  • unikanie zbożowych produktów przetworzonych, ziemniaków, nabiału oraz cukru rafinowanego i jego pochodnych.

Dieta paleo – co można jeść?

Uwzględniając dzisiejszą dostępność artykułów żywnościowych, produkty dozwolone na diecie paleolitycznej to przede wszystkim:

  • jajka,
  • orzechy, nasiona,
  • owoce morza,
  • oleje nierafinowane,
  • mięso – kurczak, indyk, kaczka, gęś, królik, zając, baranina, konina, dziczyzna, zwłaszcza z chowu pastwiskowego,
  • ryby – śledź, łosoś, sola, flądra, tuńczyk, sardynka, pstrąg, dorsz, halibut,
  • owoce – jabłka, śliwki, limonki, cytryny, pomarańcze, banany, gruszki, brzoskwinie, ananasy, grejpfruty, jagody, owoce leśne,
  • warzywa – marchew, pietruszka, seler, sałata, kalafior, brokuły, burak, bakłażan, jarmuż, szpinak, koper włoski.

Ponadto w ograniczonych ilościach można spożywać olej rzepakowy i kokosowy, miód, wino oraz kawę i herbatę.

Dieta paleolityczna – czego nie wolno jeść?

Istnieje także lista produktów zakazanych, których na diecie paleo należy bezwzględnie unikać:

  • oleje rafinowane – kukurydziany, słonecznikowy,
  • orzeszki ziemne,
  • produkty mleczne – jogurty, kefiry, mleko, sery,
  • warzywa o dużej zawartości skrobi – na przykład ziemniaki,
  • produkty przetworzone,
  • produkty zbożowe – kasze, ryże, pieczywo, makarony,
  • artykuły zawierające cukry proste i sól,
  • nasiona roślin strączkowych.

Dieta paleo – zalety i wady

Choć na temat diety paleolitycznej krążą różne opinie, ma ona bez wątpienia szereg zalet. Ten sposób odżywiania pozwala przede wszystkim na wyeliminowanie z codziennego jadłospisu produktów bogatych w cukry rafinowane oraz wysokoprzetworzonej żywności. Dieta paleo zakłada również rezygnację z tłuszczów rafinowanych oraz ograniczenie spożywania soli i tak zwanych pustych kalorii, a dozwolone w niej produkty mają niski indeks glikemiczny. Tym samym odżywianie paleo pozwala na regulację gospodarki lipidowej i insulinowej oraz eliminację potraw ciężkostrawnych i może stanowić element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Dieta paleolityczna nie jest jednak pozbawiona wad, które wynikają z braku całkowitej znajomości stylu życia i sposobu odżywiania się człowieka prehistorycznego. Co bardzo ważne, dieta paleo nie zawsze jest odpowiednio zbilansowana, co może prowadzić do powstawania niedoborów witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość białka, ten model odżywiania może przyczyniać się do znacznego obciążenia nerek i zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Nieumiejętnie skomponowany jadłospis nie zapewnia też niezbędnej ilości energii, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wskazuje się, że stosowanie diety paleo przez dłuższy czas może powodować:

  • hipercholesterolemię, czyli znaczne przekroczenie norm stężenia cholesterolu we krwi,
  • choroby nerek i wątroby,
  • nowotwory jelita grubego i prostaty,
  • osteoporozę i złamania,
  • niedobory witaminy D oraz niektórych minerałów, szczególnie wapnia.


Komu dieta paleo może pomóc?

Dieta paleo jest często stosowana jako dieta odchudzająca – i choć ograniczenie pustych kalorii w menu z pewnością sprzyja utracie zbędnych kilogramów, należy mieć na uwadze, że zakłada ona spożywanie dużej ilości białka. Ten sposób odżywiania wymienia się jednak jako dobrą metodę na zmniejszenie otyłości brzusznej. Ze względu na rezygnację zawierających gluten produktów zbożowych, dieta paleolityczna może też sprawdzić się w przypadku osób zmagających się z celiakią, uczulonych na gluten czy cierpiących na chorobę Hashimoto. Dieta paleo bywa również polecana osobom z chorobami autoimmunologicznymi.

Przykładowy jadłospis diety paleo

Jak z wymienionych wcześniej produktów można skomponować menu na cały dzień, które wpisze się w założenia diety paleo? Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy i pomysły na posiłki, które będą zgodne z zasadami diety paleolitycznej.

Śniadanie:

  • plaster chudej wołowiny lub kawałek chudej kiełbasy z dziczyzny, gruszka albo śliwki, filiżanka kawy bezkofeinowej;
  • omlet z pomidorami;
  • dwa jajka na miękko, sałatka z jabłka, marchewki i rodzynek, herbata lub kawa bezkofeinowa.

Drugie śniadanie:

  • sałatka z tuńczykiem, pomidorami i cebulą, migdały, woda mineralna;
  • awokado z krewetkami, świeże lub mrożone owoce, woda mineralna;
  • koktajl malinowo-brzoskwiniowy.

Obiad:

  • grillowana pierś z indyka, surówka z dowolnych warzyw lub warzywa gotowane na parze, owoce, woda z cytryną;
  • ryba morska pieczona w folii, sałata z oliwkami, grzyby duszone z cebulą na oliwie, woda z cytryną lub kieliszek białego wina;
  • duszona wołowina z cebulą, purée z dyni;
  • faszerowana pierś z indyka ze szpinakiem, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i pomidorów.

Kolacja:

  • sałatka z dowolnego mięsa lub ryby, marchewka, mieszanka zielonych sałat.

Przekąski:

  • jajka gotowane na twardo, niesolone orzechy, korzeń selera, pomidory.

Dieta paleo, inspirowana sposobem żywienia naszych praprzodków żyjących w okresie paleolitycznym, polega przede wszystkim na spożywaniu naturalnych produktów i rezygnacji z artykułów przetworzonych. Choć ma ona niekwestionowane zalety, należy pamiętać, że każda dieta powinna być dostosowana do potrzeb naszego organizmu – stąd podczas jej komponowania warto skorzystać z pomocy specjalisty.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań.&n...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Przeziębienie i grypa

Katar i zatkany nos częste objawy przeziębienia: 5 skutecznych sposobów jak szybko odblokować zatkany nos?
Zatkany nos to jedna z najbardziej uciążliwych dolegliwości towarzyszących przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Utrudnia swobodne oddychanie, zaburza sen i obniża komfort życia. Na szczęście...

Układ pokarmowy

Zaburzenia pracy jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia pracy jelit to częsty problem, który może objawiać się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Ich przyczyny są różnorodne – od nieprawidłowej diety ...

Układ oddechowy

Wirus hMPV - cichy sprawca infekcji dróg oddechowych: co musisz wiedzieć od objawów po diagnostykę i leczenie
Ludzki metapneumowirus (hMPV) to stosunkowo mało znany, lecz powszechnie występujący patogen, który wywołuje infekcje dróg oddechowych. Choć objawy zakażenia przypominają grypę lub przeziębienie, wirus ten ...

Choroby skóry

Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Skuteczne zabiegi i polecane produkty
Blizny potrądzikowe to problem, z którym boryka się wiele osób, niezależnie od wieku. Choć trądzik sam w sobie może być uciążliwy, to często jego skutki w postaci blizn są jeszc...

Choroby i dolegliwości

Nietrzymanie moczu w nocy – jak odzyskać spokojny sen?
Nietrzymanie moczu to dolegliwość, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i płci. Statystycznie, zmagają się z nią częściej kobiety, przede wszystkim ze względu na anatomię u...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jakie witaminy i suplementy zażywać po 65. roku życia? Ranking najlepszych produktów dla seniora na 2025 rok
Z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby żywieniowe i może mieć trudności z przyswajaniem niektórych składników odżywczych. Właściwie dobrana suplementacja może znacząco wpłynąć na jakość życia seniorów, wspierając ich zdrowie i d...

Układ nerwowy

Jak zwiększyć poziom testosteronu? Naturalne metody i najlepsze boostery testosteronu
Testosteron to kluczowy hormon występujący zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, który wpływa nie tylko na libido i samopoczucie, ale ma znacznie szersze spektrum działania na organizm. Utrzymanie jego prawidłowego poziomu jest możliwe dzięki...

Układ rozrodczy i moczowy

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy choroby?
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub podagra, to przewlekła choroba zapalna dotykająca około 1% populacji. Charakteryzuje się stanami zapalnymi stawów i nerek, spowodowanymi nadmiernym gromadzeniem się kwasu moczowego w organiz...

Pierwsza pomoc

Zawał serca – objawy, przyczyny i rozpoznanie na wczesnym etapie
Współczesny styl życia - ciągły pośpiech, stres i niezdrowe nawyki - może mieć poważny wpływ na zdrowie, szczególnie na nasze serce. Zawał mięśnia sercowego pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem