Dieta proteinowa – zasady i fazy. Co można jeść na diecie proteinowej?

Dieta proteinowa – zasady i fazy. Co można jeść na diecie proteinowej? - zdjęcie

Dieta proteinowa to sposób odżywiania, w którym jadłospis składa się przede wszystkim z produktów bogatych w białko, czyli proteiny. Dieta białkowa często jest stosowana na odchudzanie i daje bardzo szybkie efekty, jednak budzi spore kontrowersje wśród specjalistów.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • na czym polega dieta proteinowa,
  • jakie są etapy diety proteinowej,
  • co można jeść na diecie proteinowej,
  • jakie są zalety i możliwe skutki uboczne diety proteinowej.

Przeczytaj też: Dieta Dukana – najważniejsze informacje, jadłospisy, fazy. Czy warto stosować dietę Dukana?

Dieta proteinowa – podstawowe zasady

Dieta proteinowa, inaczej dieta białkowa, ma różne odmiany. Jej podstawową zasadą jest spożywanie produktów bogatych w białko przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów. Jedną z popularniejszych diet proteinowych jest dieta Dukana. Zdaniem jej autora skuteczność dieta polega na tym, że do trawienia białka organizm zużywa znacznie więcej energii niż w przypadku węglowodanów czy tłuszczów. Tym samym zapasy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej są lepiej wykorzystywane, a efekty diety – szybciej widoczne.

Ponadto w trakcie stosowania diety proteinowej w organizmie stale brakuje glukozy pochodzącej z węglowodanów – dla niektórych tkanek stanowi ona jedyne źródło energii. Taki stan prowadzi do ketozy, czyli przekształcenia zgromadzonego tłuszczu w ciała ketonowe, które są zastępczym źródłem energii. Wpływ na skuteczność diety proteinowej ma także fakt, że białko zapewnia uczucie sytości na długi czas, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów.

Ważną zasadą, a jednocześnie zaletą diety białkowej jest również to, że nie wiążą się z nią restrykcje kaloryczne. Można jeść, ile się chce, ale wyłącznie produkty zalecane w konkretnym etapie diety. Inne zasady diety proteinowej to:

  • wypijanie dwóch szklanek wody do każdego posiłku,
  • rezygnacja ze stosowania jakiegokolwiek tłuszczu w trakcie pierwszego i drugiego etapu diety – włącznie z oliwą,
  • ograniczenie ćwiczeń w pierwszych tygodniach diety – początkowo organizm może być osłabiony,
  • suplementacja witamin – podczas pierwszej i drugiej fazy ich ilość dostarczana do organizmu może okazać się niewystarczająca.

Etapy diety proteinowej – co trzeba wiedzieć?

Dieta białkowa jest podzielona na cztery etapy, a w każdej z nich dozwolone jest spożywanie nieco innych produktów:

  • faza I diety proteinowej (uderzeniowa) – trwa od 1 do 10 dni. W trakcie tego etapu dochodzi do największego spadku wagi, wynoszącego od 5 kg w 5 dni do 20 kg w 10 dni. W fazie pierwszej można jeść wyłącznie produkty zawierające białko w dużych ilościach. Dodatkowo trzeba wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie;
  • faza II diety proteinowej (naprzemienna) – trwa do momentu, w którym osiągniemy cel wagowy. Średnio tempo chudnięcia wynosi 1 kg tygodniowo. Etap ten polega na stosowaniu naprzemiennych cykli, w który spożywa się tylko produkty białkowe oraz produkty białkowe w połączeniu z dozwolonymi warzywami. Najpopularniejsze są cykle 1 dzień białkowy na 1 dzień białkowo-warzywny, który ułatwia trzymanie się diety, oraz 5 dni na 5 dni, przynoszący najszybsze efekty. Ponadto w fazie drugiej trzeba wypijać 1,5 litra płynów dziennie oraz jeść w łyżki otrębów owsianych i 1 łyżkę otrębów pszennych;
  • faza III diety proteinowej (utrwalenia) – to bardzo ważny etap, gdyż od niego zależy utrzymanie efektów diety. Jego długość zależy od spadku wagi. Każdy stracony kilogram to 10 dni fazy utrwalenia. Etap ten zakłada jeden dzień białkowy tygodniowo, w pozostałe dni można dodatkowo spożywać warzywa, 1 porcję owoców, porcję żółtego sera i 2 kromki chleba pełnoziarnistego, a raz w tygodniu zjeść porcję 200 g makaronu lub kaszy. Etap ten przewiduje też dwa dowolne posiłki w tygodniu. Ucztowanie nie powinno jednak następować dzień po dniu, nie należy także się przejadać;
  • faza IV diety proteinowej (stabilizacji) – ostatni etap diety białkowej powinien trwać do końca życia. Przez 6 dni w tygodniu można jeść wszystko, ale jednego dnia jadłospis powinien wyglądać tak jak w fazie pierwszej.

Dieta proteinowa – co można jeść?

Produkty dozwolone w diecie proteinowej zależą od etapu, na którym znajduje się dana osoba. Codzienny jadłospis powinien składać się wyłącznie z produktów przewidzianych dla konkretnej fazy, ponieważ tylko restrykcyjne przestrzeganie zasad pozwala na osiągnięcie oczekiwanych rezultatów. Co zatem można włączyć do diety białkowej?


Etap diety proteinowej

Dozwolone produkty

Faza I

·         mięso – kurczak, indyk, chuda wołowina, konina

·         chude wędliny

·         ryby – sola, dorsz, łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela

·         owoce morza

·         jajka

·         chudy nabiał – mleko, jogurty, kefir, maślanka

Faza II

·         wszystkie produkty z etapu I oraz:

·         warzywa – pomidory, rzodkiewka, szpinak, szparagi, por, zielona fasolka szparagowa, grzyby, kapusta, seler, koper, sałata, bakłażan, cukinia, papryka

·         w ograniczonych ilościach – marchew, buraki

Faza III

·         wszystkie produkty z etapu I i II oraz:

·         owoce oprócz bananów, winogron, czereśni i owoców suszonych

·         produkty zbożowe – pieczywo razowe, kasze i makarony (raz w tygodniu), ryż (okazjonalnie), raz na jakiś czas również ziemniaki

·         warto włączyć inne rodzaje mięs – udziec jagnięcy, schab gotowany, szynkę

·         dwa razy w tygodniu dozwolony jest dowolny posiłek

Faza IV

·         można jeść wszystko, ale z zachowaniem 1 dnia białkowego w tygodniu


Czego natomiast nie można jeść na diecie proteinowej? W dużym skrócie – produktów, które nie zostały przewidziane dla danego etapu.

Dieta proteinowa – zalety i możliwe skutki uboczne

Istnieje jedna podstawowa zaleta diety proteinowej – odchudzanie przebiega naprawdę szybko, a redukcja masy ciała jest widoczna już w pierwszych dniach jej stosowania. Na popularność diety białkowej wpływa też fakt, że nie narzuca ona żadnych restrykcji kalorycznych – o ile spożywamy produkty dozwolone, możemy je jeść do woli.

Nie brakuje jednak specjalistów, którzy do diety proteinowej nie tylko podchodzą z rezerwą, ale nawet odradzają jej stosowanie. Przekonują, że to dieta niefizjologiczna, która może doprowadzić do trwałych zaburzeń metabolicznych, licznych dolegliwości i rozwoju różnych chorób:

  • nadmiernego obciążenia nerek i wątroby, którego konsekwencją może być niewydolność narządów,
  • rozregulowania procesów metabolicznych,
  • utraty wapnia wraz z moczem, co przyczynia się do rozwoju osteoporozy,
  • powstania insulinooporności i rozwoju cukrzycy,
  • dny moczanowej,
  • obniżenia odporności.

Ponadto dieta proteinowa jest przeznaczona wyłącznie dla osób całkowicie zdrowych. Dla niektórych może okazać się także zbyt monotonna.

Dieta proteinowa polega na spożywaniu przede wszystkim produktów bogatych w białko przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów. Dieta proteinowa często jest stosowana przez osoby, którym zależy na szybkiej utracie zbędnych kilogramów. Warto jednak mieć świadomość, że dieta białkowa nie jest pozbawiona wad i budzi spore kontrowersje wśród specjalistów żywienia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Przeziębienie i grypa Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....
Odporność, wzmocnienie organizmu Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Ciąża i dziecko Zespół Edwardsa – co to jest, jaki ma wpływ na dziecko i jakie są objawy trisomii chromosomu 18?
Ciąża to wspaniały okres w życiu każdej kobiety. Jednak czasem mogą pojawić się niespodziewane komplikacje w postaci chorób genetycznych dziecka. Przykładem takiej choroby jest Zespół Edwardsa. Niestety w zdecydowanej większości przypad...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta PDW (morfologia krwi) – wskaźniki, normy, obniżony. Wskaźnik anizocytozy płytek krwi
PDW to badanie, jedno ze składowych podstawowej morfologii, które pozwala ocenić zróżnicowanie płytek krwi pod kątem ich objętości. Innymi słowy, jest wskaźnikiem anizocytozy w wynikach morfologii krwi, który mierzy si...
Serce i układ krążenia Holter EKG: na czym polega, ile trwa i jak się przygotować? Wskazania i przebieg badania
Holter EKG pozwala dokonać pomiaru pracy najbardziej obciążonego organu naszego ciała - serca. Z poniższego artykułu dowiesz się: dlaczego coraz młodsi ludzie umierają na serce i jakie najczęstsze zaniedbania kardiologiczne stwierdzane s...
Układ rozrodczy i moczowy Ból jajnika: objawy, przyczyny, łagodzenie dolegliwości. Co wywołuje kłucie w jajniku?
Ból jajnika może być wyjątkowo niepokojący dla każdej kobiety. Ta nieprzyjemna dolegliwość objawia się kłuciem, uczuciem rozpierania po prawej lub lewej stronie podbrzusza....
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Słuch i szumy uszne Świecowanie uszu – na czym polega i czy jest to bezpieczne? Czy warto kupić świece do uszu?
Regularne i prawidłowe dbanie o higienę uszu ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia oraz jakości słuchu. Zaniedbywanie bądź też błędy w czyszczeniu uszu mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, skutkujących nawet utratą słuchu, ...
Układ pokarmowy Metformina - panaceum XXI wieku? Wszechstronny lek, skuteczny nie tylko w leczeniu cukrzycy
Metformina to substancja, która od lat stosowana jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Chociaż na rynku farmaceutycznym obecna jest już niemal pół wieku, wciąż odkrywane są nowe i wielokierunkowe efekty jej sto...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem