Dieta redukcyjna – najważniejsze zasady i polecane produkty. Przykładowy jadłospis na diecie redukcyjnej

Dieta redukcyjna – najważniejsze zasady i polecane produkty. Przykładowy jadłospis na diecie redukcyjnej - zdjęcie

Dieta redukcyjna stosowana jest w celu redukcji masy ciała, a jej główną zasadą jest obniżenie kaloryczności całodziennego jadłospisu. Wyjaśniamy, na czym polega dieta redukcyjna i podpowiadamy, jak ją układać, by uzyskać trwałe efekty odchudzania.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest dieta redukcyjna,
  • jakie są najważniejsze zasady diety redukcyjnej,
  • co można jeść na diecie redukcyjnej,
  • jak wygląda przykładowy jadłospis na diecie redukcyjnej,
  • ile można schudnąć na diecie redukcyjnej.

Przeczytaj też: Dieta DASH – jakie są jej zasady, jakie daje efekty i co wolno jeść? Czy warto stosować dietę DASH?

Dieta redukcyjna – podstawowe informacje

Dieta redukcyjna to inaczej dieta odchudzająca lub niskoenergetyczna. Stosuje się ją przede wszystkim w celu zmniejszenia masy ciała i osiągnięcia prawidłowej wagi, dlatego jest ona przeznaczona głównie dla osób borykających się z nadwagą lub otyłością. Charakteryzuje się ona obniżoną kalorycznością w stosunku do całkowitego zapotrzebowania organizmu na energię, wysoką zawartością błonnika oraz niewielką ilością węglowodanów prostych. Co ważne, właściwie skomponowane diety redukcyjne zapewniają nie tylko spadek masy ciała, ale i przynoszą wymierne korzyści zdrowotne.

Dieta redukcyjna – zasady

Prosta dieta redukcyjna jest zmodyfikowaną wersją zdrowej diety, zgodnej z zalecanymi normami żywienia. Kluczowym założeniem diety redukcyjnej jest zmniejszenie kaloryczności całodziennego jadłospisu o 500-1000 kcal poniżej całkowitego zapotrzebowania organizmu na energię. Przed rozpoczęciem diety redukcyjnej powinniśmy więc poznać nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne (całkowitą przemianę materii), czyli liczbę kalorii, przy której nasza waga utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Całkowita przemiana materii zależy od:

  • podstawowej przemiany materii – wpływ na nią ma wiek, płeć, wydatek energetyczny potrzebny do realizacji podstawowych procesów życiowych oraz stan fizjologiczny,
  • aktywności fizycznej.

Pozostałe ważne zasady diety redukcyjnej to:

  • kaloryczność nie mniejsza niż 1000 kcal,
  • posiłki zawierające wszystkie niezbędne składniki odżywcze na poziomie aktualnych norm żywienia,
  • spożywanie 4-5 niewielkich, lekkostrawnych posiłków dziennie,
  • posiłki bogate w błonnik pokarmowy,
  • przyjmowanie co najmniej 1,5 litrów niesłodzonych płynów dziennie,
  • stosowanie urozmaiconych produktów z różnych grup,
  • rezygnacja z żywności wysokoprzetworzonej, słodyczy, gazowanych napojów i słonych przekąsek.

Układając dietę redukcyjną, należy pamiętać o odpowiednim rozłożeniu energii w poszczególnych posiłkach. Przy czterech posiłkach powinno to wyglądać następująco:

  • śniadanie – 25% energii,
  • drugie śniadanie – 15%,
  • obiad – 35%,
  • kolacja – 25%.

Energia powinna być rozłożona nieco inaczej przy pięciu posiłkach dziennie:

  • śniadanie – 20% energii,
  • drugie śniadanie – 15%,
  • obiad – 30%,
  • podwieczorek – 15%,
  • kolacja – 20%.

Bardzo ważny jest także właściwy dobór proporcji makroskładników. Mogę one wynosić:

  • białko – 15-25% energii z diety,
  • węglowodany – 45-55%,
  • tłuszczu – 20-35%.


Grupa produktów

Produkty spożywcze zalecane na diecie redukcyjnej

Warzywa

świeże lub mrożone, najlepiej w różnych kolorach – sałata, kapusta, jarmuż, cykoria, brokuły, pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, dynia, cebula, rzodkiewka, ogórek

Owoce

świeże lub mrożone, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym – jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, borówki, agrest, grejpfrut, pomarańcza, jabłka, brzoskwinie, morele

Produkty zbożowe

pieczywo razowe, płatki owsiane, brązowy ryż, makaron razowy, kasze jęczmienna, gryczana i jaglana

Mięso

gotowane, pieczone, duszone lub grillowane bez tłuszczu – indyk i kurczak bez skóry, cielęcina, chuda wołowina, dziczyzna, królik

Ryby i owoce morza

pieczone, gotowane, bez skóry – mintaj, okoń, pstrąg, szczupak, dorsz, tuńczyk, krewetki, kraby

Tłuszcze

w małych ilościach – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, masło

Chudy nabiał

Mleko, jogurt naturalny, kefir, białe sery

Napoje

woda, herbata zielona, napary owocowe i ziołowe, soki warzywne



Gotowa dieta redukcyjna – przykładowy jadłospis

Podczas komponowania jadłospisu na diecie redukcyjnej kluczowe będzie utrzymanie odpowiedniej kaloryczności posiłków przy jednoczesnym zapewnieniu prawidłowej podaży witamin, minerałów i innych składników odżywczych.

Przykładowy jadłospis – dieta 1200 kcal:

  • śniadanie – 2 kromki razowego chleba z pastą jajeczną, cykoria, herbata bez cukru;
  • drugie śniadanie – kromka razowego chleba z dżemem niskosłodzonym, szklanka maślanki;
  • obiad – pieczona panga z pieczarkami, dziki ryż, surówka z kapusty czerwonej, cebuli i jabłka, szklanka wody;
  • podwieczorek – jabłko, jogurt owocowy z otrębami;
  • kolacja – sałatka z makaronem sojowym, piersią z kurczaka i sosem sojowym, herbata owocowa bez cukru.

Przykładowy jadłospis – dieta 1500 kcal:

  • śniadanie – owsianka z malinami, migdałami i kakao;
  • drugie śniadanie – kromka chleba żytniego z szynką, jajkiem i pomidorem;
  • obiad – potrawa z kurczakiem, brązowym ryżem, serem feta i fasolką szparagową;
  • podwieczorek – płatki owsiane z jogurtem, morelami suszonymi i orzechami;
  • kolacja – tortilla z hummusem, cukinią i rukolą.

Ile można schudnąć na diecie redukcyjnej?

Zarówno szybkość chudnięcia, jak i liczba utraconych kilogramów na diecie redukcyjnej uzależnione są od ustalonego deficytu kalorii oraz czasu trwania diety. Za najbezpieczniejsze tempo odchudzania uznaje się 0,5 kilograma tygodniowo – taki efekt pomaga osiągnąć obniżenie kaloryczności codziennych posiłków o 500 kcal.

Osobom z dużą nadwagą lub otyłym nierzadko poleca się natomiast redukcję kaloryczności jadłospisu nawet o 1000 kcal dziennie – w takiej sytuacji możemy gubić nawet 1 kilogram tygodniowo. Należy jednak mieć na uwadze, że osoby z dużą nadwagą i otyłe początkowo mogą chudnąć szybciej – jest to spowodowane nie tylko utratą tkanki tłuszczowej, ale i wody metabolicznej zatrzymywanej w przestrzeniach międzykomórkowych. By dieta redukcyjna przynosiła szybsze rezultaty, warto połączyć ją z aktywnością fizyczną.

Dieta redukcyjna to inaczej dieta odchudzająca, którą stosuje się w celu zmniejszenia masy ciała. Przy układaniu diety redukcyjnej kluczowe jest obniżenie kaloryczności dziennego jadłospisu o 500-1000 kcal poniżej całkowitego zapotrzebowania organizmu na energię. Taki deficyt pozwoli uzyskać bezpieczne tempo odchudzania, a efekty diety będą nie tylko zadowalające, ale przede wszystkim trwałe.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Ciąża i dziecko

Witaminy prenatalne – ranking TOP 10 najlepszych preparatów dla kobiet w ciąży w 2025 roku
Poznaj ranking najlepszych witamin prenatalnych 2025 roku. Dowiedz się, jakie składniki są kluczowe dla zdrowia mamy i dziecka, oraz jak wybrać odpowiednie suplementy na każdy trymestr ciąży. Szczegółowy przewodnik po suplementacji w ciąży....

Dieta i odchudzanie

Dieta okienkowa (Intermittent Fasting) – jak obliczyć deficyt kaloryczny i wybrać odpowiedni rodzaj IF?
Intermittent Fasting: naukowe podejście do okresowego postu. Dowiedz się, jak bezpiecznie wdrożyć dietę okienkową i obliczyć indywidualny deficyt kaloryczny....

Przeziębienie i grypa

Jak zbić gorączkę u dorosłego? Najlepsze domowe i farmakologiczne sposoby
Jak skutecznie i bezpiecznie zbić gorączkę? Kompletny przewodnik z domowymi i farmakologicznymi metodami leczenia podwyższonej temperatury u dorosłych....

Kosmetyki i uroda

Maść z witaminą A na twarz – efekty, które Cię zaskoczą!
Jednym z najbardziej popularnych produktów kosmetycznych oferowanych w aptekach, jak i drogeriach jest maść z witaminą A. Popularność tę zyskała ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie i korzystne działanie. Maść ta sprawdzi ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Odrobaczanie dziecka – jak to zrobić? Po czym poznać, że dziecko ma pasożyty?
Pasożyty jelitowe to problem, który może dotyczyć każdego dziecka, niezależnie od wieku. Zastanawiasz się, jak rozpoznać objawy zakażenia i skutecznie odrobaczyć dziecko?...

Choroby skóry

Czerwone pieprzyki na ciele – czy jest się czym niepokoić?
Czerwone pieprzyki na ciele, choć zazwyczaj niegroźne, budzą niepokój u wielu osób. Czy ich obecność na skórze wymaga konsultacji z lekarzem? W tym artykule omówim...

Kosmetyki i uroda

Wąkrotka azjatycka w kosmetykach – dobroczynne właściwości i działanie
Wąkrotka azjatycka, znana również jako Centella Asiatica, od wieków cieszy się uznaniem w medycynie naturalnej. Obecnie zdobywa coraz większą popularność jako składnik ...

Serce i układ krążenia

Jakie są najlepsze suplementy na obniżenie cholesterolu? Ranking 10 sprawdzonych preparatów
Cholesterol. Może być dobry i zły. Ten dobry to HDL, a zły określany jest terminem LDL. Dobrego cholesterolu powinno się mieć jak najwięcej, ponieważ działa on ochronnie i zmniejsza możliwość wystąpienia miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyni...

Serce i układ krążenia

Jak obniżyć kortyzolu? Diagnostyka i naturalne metody leczenia hiperkortyzolemii
Czym jest kortyzol i jaką rolę pełni w organizmie, jakie są przyczyny i konsekwencje podwyższonego poziomu kortyzolu? Jak rozpoznać pierwsze sygnały zaburzeń poziomu kortyzolu? Sprawdź jak skutecznie zwalczyć objawy wysokiego kortyzolu......

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem