Dieta sirtfood, inaczej dieta sirtuinowa, zaczęła cieszyć się ogromnym zainteresowaniem za sprawą brytyjskiej piosenkarki Adele, która dzięki niej miała schudnąć ponad 40 kilogramów. Sprawdzamy, na czym polega dieta SIRT i co można na niej jeść.
Z tego artykułu dowiesz się:
- na czym polega dieta sirtfood,
- czym są sirtuiny,
- jakie są fazy i etapy diety sirtuinowej,
- jakie produkty są polecane na diecie sirtfood.
Przeczytaj też: Dieta OXY – na czym polega i jakie są jej efekty? Etapy, opinie i jadłospis na diecie OXY
Dieta sirtfood – na czym polega?
Dieta sirtfood to model żywienia opracowany przez dwóch absolwentów Uniwersytetu w Surrey w Anglii – Aidana Gogginsa i Glena Mattena. Główne zasady diety sirtfood to:
- ograniczenie kaloryczności posiłków (na początkowych etapach),
- picie zielonych koktajli sirtuinowych,
- zwiększenie spożywania produktów bogatych w aktywatory sirtuin.
Co bardzo ważne, autorzy diety kładą nacisk na wdrożenie odpowiednich produktów do jadłospisu, a nie eliminację konkretnych artykułów spożywczych. Za sprawą takiego podejścia dieta SIRT ma być łatwiejsza do wprowadzenia w życie, a tym samym bardziej efektywna.
Sirtuiny – co to jest?
Osoby, które pierwszy raz słyszą o diecie sirtuinowej, zwykle zastanawiają się: czym tak właściwie są sirtuiny? To grupa białek występujących w organizmie, pełniących szereg istotnych funkcji – wpływają na regulowanie metabolizmu, kontrolowanie stanów zapalnych czy przebieg procesów starzenia się. Tak zwana dieta Adele, jak często określa się dietę sirtfood, zakłada zwiększenie ilości sirtuin w organizmie, czego efektem ma być przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej oraz spowolnienie starzenia się. Ponadto sirtuiny mają nasilać syntezę białek mięśniowych, dzięki czemu spadek masy ciała nie wiąże się z utratą masy mięśniowej.
W diecie SIRT istotną rolę odgrywają aktywatory sirtuin – czyli produkty bogate w substancje aktywujące produkcję sirtuin. Syntezę sirtuin pobudzają:
- polifenole – związki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Cennym źródłem antyoksydantów są głównie owoce i warzywa;
- kwasy tłuszczowe omega-3 – substancje o silnym działaniu przeciwzapalnym. Znajdziemy je na przykład w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich, oleju lnianym i nasionach chia;
- leucyna – aminokwas egzogenny, która ma wzmacniać pozytywny wpływ diety na zdrowie. Występuje w produktach o wysokiej zawartości białka, takich jak chudy nabiał, mięso, ryby, jajka i rośliny strączkowe.
Dieta sirtuinowa – fazy i etapy
Dieta sirtfood składa się z dwóch faz, a każda z nich dzieli się dodatkowo na dwa etapy. Na czym polega każdy z nich?
|
Etap I |
Etap II |
Faza 1. diety sirtfood |
Etap trwa od 1. do 3. dnia diety.
Kaloryczność całodziennego jadłospisu powinna wynosić maksymalnie 1000 kcal.
W tym czasie każdego dnia należy spożywać trzy koktajle sirtuinowe i jeden
posiłek stały, bogaty w substancje pobudzające produkcję sirtuin. |
Etap trwa od 4. do 7. dnia diety.
Kaloryczność całodniowego jadłospisu powinna wynosić maksymalnie 1500 kcal. W
tym czasie każdego dnia należy spożywać dwa koktajle sirtuinowe i dwa posiłki
stałe. |
Faza 2. diety sirtfood |
Etap trwa od 8. do 21. dnia diety.
Nie ma wytycznych dotyczących kaloryczności całodniowego jadłospisu. W tym
czasie każdego dnia należy spożywać jeden koktajl sirtuinowy, trzy posiłki
stałe oraz opcjonalnie jedną lub dwie przekąski. Dieta powinna być oparta na
produktach sirt. |
Etap trwa po 21. dniu diety. Nie ma
zaleceń dotyczących kaloryczności całodniowego jadłospisu. Dieta powinna
bazować na produktach sirt i uwzględniać wypijanie koktajli sirtuinowych. |
Z czego można przygotować koktajl sirtuinowy? W tym celu można wykorzystać jarmuż, seler, rukolę, pietruszkę, zieloną herbatę i cytryny. Zaleca się, by na pierwszym etapie 1. fazy diety po koktajl sięgać rano, po południu i wieczorem, natomiast posiłek stały zjadać o dowolnej porze, ale nie później niż o godzinie 19. Co ważne, odstęp między koktajlem a posiłkiem stałym powinien wynosić co najmniej dwie godziny.
Produkty polecane na diecie sirtfood
Dieta sirtuinowa bazuje na produktach zwanych aktywatorami sirtuin. Autorzy tego modelu żywienia wskazują 20 kluczowych produktów, których nie powinno zabraknąć w diecie SIRT. Są to:
- papryczka chili Bird’s Eye,
- gryka,
- kapary,
- seler wraz z liśćmi,
- kakao,
- kawa,
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- zielona herbata,
- jarmuż,
- lubczyk,
- daktyle Medjool,
- pietruszka,
- czerwona cykoria,
- czerwona cebula,
- czerwone wino,
- rukola,
- soja,
- truskawki,
- kurkuma,
- orzechy włoskie.
Oprócz wyżej wymienionych produktów istnieje także długa lista innych artykułów spożywczych, które pobudzają syntezę sirtuin.
Warzywa | biała cebula, żółta cykoria, rzeżucha, zielona fasolka szparagowa, endywia, szalotka, brokuły, szparagi, karczochy, kapusta bok choy, fasola, bób |
Owoce | czerwone winogrona, maliny, żurawina, kumkwat, jagody goji, czarne porzeczki, jeżyny, śliwki, jabłka |
Orzechy i nasiona | nasiona słonecznika, pistacje, nasiona chia, orzeszki ziemne, orzechy pekan, kasztany |
Zboża | mąka razowa, komosa ryżowa |
Zioła i przyprawy | tymianek, ostra papryka, mięta, imbir, szałwia, oregano, koper, szczypiorek |
Napoje | czarna herbata, biała herbata |
Dieta sirtfood, potocznie zwana dietą Adele, zdobywa coraz większą popularność. Polega ona przede wszystkim na wzbogaceniu jadłospisu o produkty wspierające syntezę sirtuin – białek pełniących niezwykle istotne funkcje w organizmie człowieka. Choć dieta SIRT jest polecana głównie osobom mającym na celu redukcję wagi, ze względu na korzystny wpływ sirtuin na nasze zdrowie, produkty sirtuinowe może wprowadzić do jadłospisu każdy z nas.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.