Dieta sirtfood (sirtuinowa) – jakie są jej zasady? Fazy diety SIRT i polecane produkty

Dieta sirtfood (sirtuinowa) – jakie są jej zasady? Fazy diety SIRT i polecane produkty - zdjęcie

Dieta sirtfood, inaczej dieta sirtuinowa, zaczęła cieszyć się ogromnym zainteresowaniem za sprawą brytyjskiej piosenkarki Adele, która dzięki niej miała schudnąć ponad 40 kilogramów. Sprawdzamy, na czym polega dieta SIRT i co można na niej jeść.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • na czym polega dieta sirtfood,
  • czym są sirtuiny,
  • jakie są fazy i etapy diety sirtuinowej,
  • jakie produkty są polecane na diecie sirtfood.

Przeczytaj też: Dieta OXY – na czym polega i jakie są jej efekty? Etapy, opinie i jadłospis na diecie OXY

Dieta sirtfood – na czym polega?

Dieta sirtfood to model żywienia opracowany przez dwóch absolwentów Uniwersytetu w Surrey w Anglii – Aidana Gogginsa i Glena Mattena. Główne zasady diety sirtfood to:

  • ograniczenie kaloryczności posiłków (na początkowych etapach),
  • picie zielonych koktajli sirtuinowych,
  • zwiększenie spożywania produktów bogatych w aktywatory sirtuin.

Co bardzo ważne, autorzy diety kładą nacisk na wdrożenie odpowiednich produktów do jadłospisu, a nie eliminację konkretnych artykułów spożywczych. Za sprawą takiego podejścia dieta SIRT ma być łatwiejsza do wprowadzenia w życie, a tym samym bardziej efektywna.

Sirtuiny – co to jest?

Osoby, które pierwszy raz słyszą o diecie sirtuinowej, zwykle zastanawiają się: czym tak właściwie są sirtuiny? To grupa białek występujących w organizmie, pełniących szereg istotnych funkcji – wpływają na regulowanie metabolizmu, kontrolowanie stanów zapalnych czy przebieg procesów starzenia się. Tak zwana dieta Adele, jak często określa się dietę sirtfood, zakłada zwiększenie ilości sirtuin w organizmie, czego efektem ma być przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej oraz spowolnienie starzenia się. Ponadto sirtuiny mają nasilać syntezę białek mięśniowych, dzięki czemu spadek masy ciała nie wiąże się z utratą masy mięśniowej.

W diecie SIRT istotną rolę odgrywają aktywatory sirtuin – czyli produkty bogate w substancje aktywujące produkcję sirtuin. Syntezę sirtuin pobudzają:

  • polifenole – związki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Cennym źródłem antyoksydantów są głównie owoce i warzywa;
  • kwasy tłuszczowe omega-3 – substancje o silnym działaniu przeciwzapalnym. Znajdziemy je na przykład w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich, oleju lnianym i nasionach chia;
  • leucyna – aminokwas egzogenny, która ma wzmacniać pozytywny wpływ diety na zdrowie. Występuje w produktach o wysokiej zawartości białka, takich jak chudy nabiał, mięso, ryby, jajka i rośliny strączkowe.

Dieta sirtuinowa – fazy i etapy

Dieta sirtfood składa się z dwóch faz, a każda z nich dzieli się dodatkowo na dwa etapy. Na czym polega każdy z nich?

 

 

Etap I

Etap II

Faza 1. diety sirtfood

Etap trwa od 1. do 3. dnia diety. Kaloryczność całodziennego jadłospisu powinna wynosić maksymalnie 1000 kcal. W tym czasie każdego dnia należy spożywać trzy koktajle sirtuinowe i jeden posiłek stały, bogaty w substancje pobudzające produkcję sirtuin.

Etap trwa od 4. do 7. dnia diety. Kaloryczność całodniowego jadłospisu powinna wynosić maksymalnie 1500 kcal. W tym czasie każdego dnia należy spożywać dwa koktajle sirtuinowe i dwa posiłki stałe.

Faza 2. diety sirtfood

Etap trwa od 8. do 21. dnia diety. Nie ma wytycznych dotyczących kaloryczności całodniowego jadłospisu. W tym czasie każdego dnia należy spożywać jeden koktajl sirtuinowy, trzy posiłki stałe oraz opcjonalnie jedną lub dwie przekąski. Dieta powinna być oparta na produktach sirt.

Etap trwa po 21. dniu diety. Nie ma zaleceń dotyczących kaloryczności całodniowego jadłospisu. Dieta powinna bazować na produktach sirt i uwzględniać wypijanie koktajli sirtuinowych.


Z czego można przygotować koktajl sirtuinowy? W tym celu można wykorzystać jarmuż, seler, rukolę, pietruszkę, zieloną herbatę i cytryny. Zaleca się, by na pierwszym etapie 1. fazy diety po koktajl sięgać rano, po południu i wieczorem, natomiast posiłek stały zjadać o dowolnej porze, ale nie później niż o godzinie 19. Co ważne, odstęp między koktajlem a posiłkiem stałym powinien wynosić co najmniej dwie godziny.

Produkty polecane na diecie sirtfood

Dieta sirtuinowa bazuje na produktach zwanych aktywatorami sirtuin. Autorzy tego modelu żywienia wskazują 20 kluczowych produktów, których nie powinno zabraknąć w diecie SIRT. Są to:

  • papryczka chili Bird’s Eye,
  • gryka,
  • kapary,
  • seler wraz z liśćmi,
  • kakao,
  • kawa,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • zielona herbata,
  • jarmuż,
  • lubczyk,
  • daktyle Medjool,
  • pietruszka,
  • czerwona cykoria,
  • czerwona cebula,
  • czerwone wino,
  • rukola,
  • soja,
  • truskawki,
  • kurkuma,
  • orzechy włoskie.

Oprócz wyżej wymienionych produktów istnieje także długa lista innych artykułów spożywczych, które pobudzają syntezę sirtuin.


Warzywa

biała cebula, żółta cykoria, rzeżucha, zielona fasolka szparagowa, endywia, szalotka, brokuły, szparagi, karczochy, kapusta bok choy, fasola, bób

Owoce

czerwone winogrona, maliny, żurawina, kumkwat, jagody goji, czarne porzeczki, jeżyny, śliwki, jabłka

Orzechy i nasiona

nasiona słonecznika, pistacje, nasiona chia, orzeszki ziemne, orzechy pekan, kasztany

Zboża

mąka razowa, komosa ryżowa

Zioła i przyprawy

tymianek, ostra papryka, mięta, imbir, szałwia, oregano, koper, szczypiorek

Napoje

czarna herbata, biała herbata



Dieta sirtfood, potocznie zwana dietą Adele, zdobywa coraz większą popularność. Polega ona przede wszystkim na wzbogaceniu jadłospisu o produkty wspierające syntezę sirtuin – białek pełniących niezwykle istotne funkcje w organizmie człowieka. Choć dieta SIRT jest polecana głównie osobom mającym na celu redukcję wagi, ze względu na korzystny wpływ sirtuin na nasze zdrowie, produkty sirtuinowe może wprowadzić do jadłospisu każdy z nas.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...

Mięśnie i kości Ból stopy: możliwe przyczyny. Jak pozbyć się bólu stóp?
Ból stopy może mieć wiele przyczyn, zaczynając od urazu, na poważnych chorobach ogólnoustrojowych kończąc. Potrafi mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego warto nie zwl...
Informacje dla pacjenta Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?
Cenne właściwości lecznicze ostropestu znane były już w średniowieczu. Później, podobnie jak inne zioła, popadł w niełaskę, ponieważ ludzie zachłysnęli się nowoczesną medycyną, oferują...
Układ oddechowy Zapalenie płuc: rodzaje, objawy, diagnoza. Jak leczyć powikłania po zapaleniu płuc?
Zapalenie płuc jest szczególnie groźne w przypadku osób w podeszłym wieku oraz dzieci – nieleczone może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań (czasem nawet zagrażających życiu chorego)....
Układ pokarmowy Podagrycznik - właściwości, skutki uboczne. Na co pomaga?
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń....
Choroby i dolegliwości Ból z lewej strony brzucha. Co jest po lewej stronie brzucha na dole?
Bóle brzucha stanowią częstą dolegliwość zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W zależności od tego, w której jego części jest zlokalizowany, może świadczyć o innych pr...
Serce i układ krążenia MCHC w morfologii krwi: badanie, normy i interpretacja wyników
MCHC w morfologii krwi to wskaźnik oznaczający stężenie hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Choć nie jest to samodzielny parametr stanowiący podstawę do diagnozy, zbyt wysokie lub zbyt n...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem