Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady, wady i zalety oraz jadłospis? Czy warto przejść na dietę śródziemnomorską?

Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady, wady i zalety oraz jadłospis? Czy warto przejść na dietę śródziemnomorską? - zdjęcie

Badania wykazują, że dieta mieszkańców krajów śródziemnomorskich ma pozytywny wpływ na ich długość życia. Znacząco również obniża ryzyko związane z występowaniem chorób serca. Z tego względu coraz więcej ludzi decyduje się na wprowadzenie jej do swojego codziennego jadłospisu. Warto zaznaczyć, że istnieje naprawdę wiele wariancji diety śródziemnomorskiej, które zależą od konkretnego regionu. Jednakże w większości przypadków opierają się one na podobnych założeniach i używanych składnikach. Z tego artykułu dowiesz się, na czym polega dieta śródziemnomorska, jaki ma wpływ na zdrowie i czy warto jej spróbować. Poznasz również przykładowy jadłospis oraz kilka świetnych przepisów.

Zobacz też: Witaminy i suplementy na wiosnę, czyli jak zadbać o zdrowie po ciężkiej zimie? Przygotuj się do zdrowej wiosny!

Na czym polega dieta śródziemnomorska?

Dieta śródziemnomorska uchodzi za jedną z najbardziej popularnych diet. W głównej mierze polega na połączeniu kilku istotnych cech, które razem składają się na jej doskonałość. Przede wszystkim - w każdym posiłku obecne są warzywa i owoce. Najczęściej pochodzą one od lokalnych dostawców. Posiłki gotowane na ich bazie doprawiane są za pomocą naturalnych ziół. Zwykle ogranicza się używanie soli. Wskazane jest także częste jedzenie ryb i owoców morza. No i, być może najważniejsze - oliwa z oliwek, nazywana królową diety śródziemnomorskiej. To ona jest głównym składnikiem zdrowego tłuszczu, który w swoisty sposób wydobywa pyszny smak potraw. Dodaje się ją niemal do większości posiłków, ponieważ ma prozdrowotne właściwości. Oprócz tego, z uwagi na dużą zawartość błonnika, dania są dość sycące. Z pewnością nie jest to dieta, podczas której trzeba rygorystycznie trzymać się niskiej podaży kalorycznej, jak chociażby w przypadku diety kopenhaskiej. Co ważne, naukowcy polecają dietę śródziemnomorską również jako świetną propozycję dla kobiet w ciąży.

Jakie są główne zasady diety śródziemnomorskiej?

Odpowiednie praktykowanie diety śródziemnomorskiej pozwoli cieszyć się jej efektami przez długi, długi czas. Jedną z panujących zasad, jest unikanie czerwonego mięsa oraz jaj. Mogą one stanowić jedynie niewielki dodatek do potraw. Ważne są również owoce, które z powodzeniem mogą zastąpić zwykłe, niezbyt zdrowe słodycze. Niezwykle istotne są także pełnoziarniste produkty zbożowe, stanowiące składnik lub dodatek do sałatek i wielu innych potraw. A co, jeśli chodzi o napoje? Bardzo popularne okazuje się wino, oczywiście w umiarkowanych ilościach. Jednak o wiele ważniejszym elementem tej diety, stanowiący pewnego rodzaju jej trzon, jest zwykła woda. Odpowiedni poziom nawodnienia jest czymś, o co warto zadbać. Zdają sobie z tego sprawę również mieszkańcy słonecznych i ciepłych krajów śródziemnomorskich. 

Jakie produkty można spożywać w diecie śródziemnomorskiej?

Opinie o diecie śródziemnomorskiej są zwykle tak pozytywne, ze względu na mnogość produktów, jakie można spożywać w jej trakcie. Z tego też powodu można stworzyć wiele wymyślnych dań, które zadowolą każdego miłośnika dobrego jedzenia. Jakie konkretnie produkty można spożywać w trakcie tej diety? 

Odpowiedź na to pytanie może wynikać bezpośrednio z tak zwanej piramidy diety śródziemnomorskiej. Obecne w niej produkty są uporządkowane od najważniejszych (umiejscowionych w jej dolnej części stanowiącej trzon), aż do tych najmniej istotnych (obecnych w jej górnym wierzchołku). Co ciekawe, na samym dole, w towarzystwie ekologicznych produktów, znajduje się aktywność fizyczna.  Na kolejnym stopniu znajduje się woda i wszelkiego rodzaju napary

Następna z kolei jest oliwa z oliwek. Olej rzepakowy czy słonecznikowy nie jest tak popularny w śródziemnomorskich krajach, jak właśnie oliwa. Używana jako główne źródło tłuszczu, jest wykorzystywana podczas przyrządzania różnego rodzaju sałatek, makaronów oraz innych pyszności. Wiele osób lubi ją również jeść ze zwykłym pieczywem lub grzankami. Produkty te są obecne na tym samym stopniu piramidy, co oliwa. 

Wyżej umiejscowione zostały przyprawy, orzechy oraz zioła.  Kolejny poziom piramidy zawiera w sobie nabiał. Produkty mleczne są istotną częścią śniadań diety śródziemnomorskiej. Dobrej jakości sery, czy jogurty goszczą w wielu jadłospisach i są częścią całej gamy rozmaitych potraw.

Ryby i owoce morza to te produkty, które znajdują się wyżej. Powinno się je jeść częściej niż mięso, obecne na kolejnym poziomie. Na samej górze są słodycze, których spożycie należy ograniczyć do całkowitego minimum.

Jakie są możliwe efekty zdrowotne diety śródziemnomorskiej?

W większości przypadków dieta śródziemnomorska jest wybierana przez osoby chcące zrzucić parę zbędnych kilogramów. Choć schudnięcie jest jednym z efektów zdrowotnych, to nie jedynym, jaki ma do zaoferowania ten styl odżywiania. Składniki owej diety mają w sobie wiele drogocennych właściwości odżywczych, które niosą za sobą ogrom zbawiennego wpływu na organizm

Zacznijmy od oliwy z oliwek. Po pierwsze - zawiera ona witaminy A, D, E oraz K. Wspomaga trawienie, przeciwdziała miażdżycy, zakrzepom i wrzodom żołądka. Co więcej, jeśli ktoś zainteresował się odpowiednią dietą dla cukrzyków, to z pewnością wie, że oliwa z oliwek również wchodziła w jej skład. Dlaczego? Ponieważ w znakomity sposób reguluje poziom cukru we krwi i bierze udział w jego asymilacji.

Tłuste ryby zawarte w diecie są prawdziwym bogactwem nienasyconych kwasów omega-3. Kwasy te pozytywnie wpływają na pracę mózgu, serca i układu odpornościowego. Mają też działanie przeciwnowotworowe. 

Wielość warzyw i owoców w diecie śródziemnomorskiej nie powinna nikogo dziwić. Są niesamowitym źródłem wszelkich witamin i minerałów. Dzięki produktom zbożowym dieta śródziemnomorska może poszczycić się wysoką zawartością błonnika, jakże istotnego w procesie trawiennym. 

Jakie są wady diety śródziemnomorskiej?

Być może trudno w to uwierzyć, jednakże dieta śródziemnomorska również ma swoje wady. Na pewno największą z nich, jest cena niektórych produktów. Osoby nie mające bezpośredniego dostępu do świeżych dobrodziejstw rejonów śródziemnomorskich, będą musiały za nie sporo zapłacić. Szczególnie drogie mogą okazać się ryby, czy owoce morza.

Kolejnym minusem diety śródziemnomorskiej jest to, że nie wszystkie osoby mogą sobie na nią pozwolić. Chociażby ludzie po ostrym zapaleniu trzustki powinny zastanowić się nad specjalną dietą trzustkową, która wymaga zdecydowanie mniejszych ilości błonnika oraz tłuszczy. 

Przykładowy jadłospis diety śródziemnomorskiej

Śniadanie: Bruschetta z mozzarellą, pomidorami, świeżo zmielonym pieprzem i bazylią

II śniadanie: Sałatka z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, papryką, oliwą z oliwek i grzankami z masłem czosnkowym

Obiad: Paella w ziołach z warzywami i owocami morza

Podwieczorek: Jogurt grecki z granolą i mandarynkami

Kolacja: Pełnoziarniste pieczywo z masłem, ogórkami, rukolą i pomidorami

Dieta śródziemnomorska - przykładowe przepisy

Sałatka śródziemnomorska

Składniki: Rukola, pomidorki koktajlowe, papryka, oliwki, cebula czerwona, mozzarella biała, oliwa z oliwek

Sposób wykonania: Warzywa należy umyć. Następnie do miski wrzucamy rukolę. Potem kroimy pomidorki koktajlowe w połówki, paprykę w paski, a cebulę w kostkę. Na koniec dorzucamy całe oliwki i całość polewamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Aglio, olio e peperoncino

Składniki: Makaron spaghetti, czosnek, pół pęczka pietruszki, oliwa z oliwek, papryczka chili, parmezan.

Sposób wykonania: Gotujemy makaron al dente, następnie podsmażamy na oliwie czosnek i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Następnie wrzucamy na patelnie makaron i mieszamy. Do całości należy jeszcze dodać poszatkowaną pietruszkę oraz starty parmezan. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...

Mięśnie i kości Ból stopy: możliwe przyczyny. Jak pozbyć się bólu stóp?
Ból stopy może mieć wiele przyczyn, zaczynając od urazu, na poważnych chorobach ogólnoustrojowych kończąc. Potrafi mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego warto nie zwl...
Informacje dla pacjenta Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?
Cenne właściwości lecznicze ostropestu znane były już w średniowieczu. Później, podobnie jak inne zioła, popadł w niełaskę, ponieważ ludzie zachłysnęli się nowoczesną medycyną, oferują...
Układ oddechowy Zapalenie płuc: rodzaje, objawy, diagnoza. Jak leczyć powikłania po zapaleniu płuc?
Zapalenie płuc jest szczególnie groźne w przypadku osób w podeszłym wieku oraz dzieci – nieleczone może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań (czasem nawet zagrażających życiu chorego)....
Układ pokarmowy Podagrycznik - właściwości, skutki uboczne. Na co pomaga?
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń....
Choroby i dolegliwości Ból z lewej strony brzucha. Co jest po lewej stronie brzucha na dole?
Bóle brzucha stanowią częstą dolegliwość zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W zależności od tego, w której jego części jest zlokalizowany, może świadczyć o innych pr...
Serce i układ krążenia MCHC w morfologii krwi: badanie, normy i interpretacja wyników
MCHC w morfologii krwi to wskaźnik oznaczający stężenie hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Choć nie jest to samodzielny parametr stanowiący podstawę do diagnozy, zbyt wysokie lub zbyt n...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem