Dieta ubogoresztkowa - zasady, wskazania i polecane produkty

Dieta ubogoresztkowa - zasady, wskazania i polecane produkty - zdjęcie
Dieta ubogoresztkowa, zwana także dietą bezresztkową i niskobłonnikową, zaliczana jest do grupy diet leczniczych, które należy stosować jedynie w ściśle określonych przypadkach. Najczęściej zalecana jest u pacjentów cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z artykułu dowiesz się, czym dokładnie jest dieta bezresztkowa i kiedy należy ją wprowadzić.
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Dieta ubogoresztkowa opiera się na lekkostrawnych produktach spożywczych ubogich w błonnik.
  • Zaliczana jest do grupy diet leczniczych i powinna być stosowana jedynie po konsultacji z lekarzem i dietetykiem.
  • Najczęściej znajduje zastosowanie u pacjentów cierpiących na choroby układu pokarmowego, przewlekłe biegunki, chorobę wrzodową oraz kamicę żółciową.

Na czym polega dieta ubogoresztkowa?

Dieta lekkostrawna ubogoresztkowa charakteryzuje się obniżoną zawartością błonnika pokarmowego (w odróżnieniu od diety bogatoresztkowej), który może wykazać działanie drażniące na błonę śluzową jelit i żołądka. Standardowy sposób żywienia zakłada przyjmowanie od 25 do 40 gramów błonnika na dobę. W przypadku diety bezresztkowej ilość tę należy zmniejszyć do 10-25 gramów dziennie. Lekarze zalecają ograniczenie spożycia surowych warzyw i owoców oraz produktów spożywczych bogatych we włókna pokarmowe. Jadłospis powinien opierać się na potrawach gotowanych na parze, duszonych i pieczonych bez dodatku tłuszczu. Należy zrezygnować ze spożywania smażonych, tłustych i ciężkostrawnych posiłków.

Dieta niskoresztkowa ogranicza udział składników wzdymających, ostrych przypraw, alkoholu oraz napojów gazowanych. Należy przy tym pamiętać, że odpowiednio przygotowany jadłospis powinien kompleksowo odpowiadać na potrzeby żywieniowe człowieka i dostarczać wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Dania należy spożywać regularnie. Warto zadbać jednocześnie o właściwą temperaturę potraw, które nie mogą być ani gorące, ani zbyt zimne.

Kiedy zaleca się stosowanie diety bezresztkowej?

Dietę niskobłonnikową stosuje się przeważnie w stanach zapalnych wątroby, trzustki, pęcherzyka i dróg żółciowych, w chorobie wrzodowej oraz w przewlekłym wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Dobrze sprawdzi się także u pacjentów cierpiących na kamicę żółciową oraz w chorobach jelit, którym często towarzyszą biegunki, zaparcia oraz bóle brzucha. Wśród wskazań do zmiany diety na bezresztkową wymienia się również chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz nowotwory układu pokarmowego.

Dieta lekkostrawna znajduje również zastosowanie po operacjach oraz przed planowanymi badaniami diagnostycznymi. Kiedy konieczna będzie dieta ubogoresztkowa? Przed kolonoskopią zmniejszy skutki przyjmowania zalecanych środków przeczyszczających. Nie pogarsza jednocześnie wiarygodności badań. Opisywane zasady żywienia należy wdrożyć na kilka dni przed badaniem. Dieta ubogoresztkowa przed operacją oraz po procedurach chirurgicznych chroni przed odczuwaniem dyskomfortu ze strony układu trawiennego.

Dieta ubogoresztkowa – co jeść? Produkty zalecane przez dietetyków

Podstawą diety bezresztkowej powinny być lekkostrawne produkty spożywcze, które nie podrażniają układu trawiennego. Co powinna zawierać dieta ubogoresztkowa? Produkty zalecane obejmują m.in.:

  • oczyszczone produkty zbożowe,
  • chude mięsa i wędliny przygotowywane bez dodatku tłuszczu,
  • chude ryby (np. sandacz i mintaj),
  • niskotłuszczowe mleko,
  • chude sery,
  • gotowane jajka,
  • świeże masło,
  • tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy i słonecznikowy).

Co można dodać do diety ubogoresztkowej? Co jeść w przypadku problemów jelitowych? Dieta niskobłonnikowa zakłada ograniczenie spożywania włókna pokarmowego. Właśnie dlatego pacjenci powinni sięgać po dojrzałe owoce bez skóry, które można podawać po obróbce termicznej w formie musów i przecierów. Najlepszym wyborem są jabłka, banany, truskawki, brzoskwinie i morele. Również warzywa należy spożywać po ugotowaniu. Potrawy możesz wzbogacić delikatnymi przyprawami, do których należy natka pietruszki, koperek oraz cynamon. Należy ograniczyć cukier, miód oraz dżemy i budynie.

Dieta ubogoresztkowa a zdrowie jelit – jak wpływa na układ trawienny?

Głównym zadaniem diety ubogoresztkowej jest ograniczenie spożywania substancji drażniących, które mogą nasilać objawy chorób układu trawiennego. Warto pamiętać o tym, że duże ilości błonnika zwiększają ryzyko występowania biegunek oraz wydzielania gazów. Odpowiednio skomponowany jadłospis zmniejsza ponadto ryzyko stanów zapalnych. Przyczynia się tym samym do zmniejszenia objawów chorób jelit i choroby wrzodowej. W przypadku dolegliwości ze strony układu trawiennego pomocne mogą okazać się także tabletki na trawienie.

Czy dieta bezresztkowa jest bezpieczna dla każdego?

Dieta ubogoresztkowa powinna być stosowana jedynie w przypadku występowania wskazań medycznych. Ograniczenie podaży błonnika powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem. Znaczne ograniczenie włókna pokarmowego może negatywnie wpłynąć na mikroflorę jelitową, zaburzając funkcjonowanie układu odpornościowego oraz utrudniając utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Przykładowa dieta ubogoresztkowa – jadłospis na cały dzień

Ubogoresztkowa dieta przed kolonoskopią powinna składać się z 4-5 posiłków spożywanych o stałych porach. Przykładowa dieta ubogoresztkowa rozpocznie się od śniadania, na które możesz przygotować kaszę manną gotowaną na wodzie podawaną z musem z sezonowych owoców.

Drugie śniadanie może składać się z kanapki z białego pieczywa, chudej wędliny i pomidora bez skóry.

Na obiad podaj duszonego na parze sandacza w towarzystwie gotowanych ziemniaków i puree z marchewki.

Na podwieczorek przygotuj ulubioną galaretkę owocową lub kisiel.

Co jeszcze zawiera dieta ubogoresztkowa? Zupy na lekkich warzywnych wywarach to doskonały pomysł na kolację. W tej roli świetnie sprawdzi się krem z ziemniaków i dyni.

Źródła:

  • Dieta ubogoresztkowa, Materiały udostępnione przez Podhalański Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II w Nowym Targu, https://www.pszs.eu/_userdata/file/dieta-ubogoresztkowa_2051.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Dieta ubogoresztkowa, Materiały udostępnione przez Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Sanoku, https://www.zozsanok.pl/wp/wp-content/uploads/diety/dieta-ubogoresztkowa.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Dieta ubogoresztkowa, Materiały udostępnione przez Specjalistyczny Szpital im. dra Alfreda Sokołowskiego w Wałbrzychu, https://www.zdrowie.walbrzych.pl/pliki/dt-07-dieta-ubogoresztkowa-1909.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Robert Franczyk, Przygotowanie do kolonoskopii wybranych grup pacjentów, Gastroenterologia Kliniczna, tom 10, nr 4/2018.
  • Martyna Kawa, Dieta ubogoresztkowa. Zasady tworzenia jadłospisu — wskazania i przeciwwskazania, https://dietetycy.org.pl/dieta-ubogoresztkowa/ (dostęp 10.07.2024).
  • Joanna Kudła, Bartosz Wanot, Cezary Michalski, Normy żywieniowe a zaburzenia odżywiania i diety, http://212.87.236.17:8080/Content/6238/4_Wanot_Michalski_Kudla_Dieta.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Joanna Ludwiszewska, Dieta ubogoresztkowa – zasady, wskazania, jadłospis diety bezresztkowej, https://wylecz.to/diety/dieta-ubogoresztkowa-zasady-wskazania-jadlospis-diety-bezresztkowej/ (dostęp 10.07.2024).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem