Dieta ubogoresztkowa - zasady, wskazania i polecane produkty

Dieta ubogoresztkowa - zasady, wskazania i polecane produkty - zdjęcie
Dieta ubogoresztkowa, zwana także dietą bezresztkową i niskobłonnikową, zaliczana jest do grupy diet leczniczych, które należy stosować jedynie w ściśle określonych przypadkach. Najczęściej zalecana jest u pacjentów cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z artykułu dowiesz się, czym dokładnie jest dieta bezresztkowa i kiedy należy ją wprowadzić.
 

Kluczowe wnioski z artykułu:

  • Dieta ubogoresztkowa opiera się na lekkostrawnych produktach spożywczych ubogich w błonnik.
  • Zaliczana jest do grupy diet leczniczych i powinna być stosowana jedynie po konsultacji z lekarzem i dietetykiem.
  • Najczęściej znajduje zastosowanie u pacjentów cierpiących na choroby układu pokarmowego, przewlekłe biegunki, chorobę wrzodową oraz kamicę żółciową.

Na czym polega dieta ubogoresztkowa?

Dieta lekkostrawna ubogoresztkowa charakteryzuje się obniżoną zawartością błonnika pokarmowego (w odróżnieniu od diety bogatoresztkowej), który może wykazać działanie drażniące na błonę śluzową jelit i żołądka. Standardowy sposób żywienia zakłada przyjmowanie od 25 do 40 gramów błonnika na dobę. W przypadku diety bezresztkowej ilość tę należy zmniejszyć do 10-25 gramów dziennie. Lekarze zalecają ograniczenie spożycia surowych warzyw i owoców oraz produktów spożywczych bogatych we włókna pokarmowe. Jadłospis powinien opierać się na potrawach gotowanych na parze, duszonych i pieczonych bez dodatku tłuszczu. Należy zrezygnować ze spożywania smażonych, tłustych i ciężkostrawnych posiłków.

Dieta niskoresztkowa ogranicza udział składników wzdymających, ostrych przypraw, alkoholu oraz napojów gazowanych. Należy przy tym pamiętać, że odpowiednio przygotowany jadłospis powinien kompleksowo odpowiadać na potrzeby żywieniowe człowieka i dostarczać wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Dania należy spożywać regularnie. Warto zadbać jednocześnie o właściwą temperaturę potraw, które nie mogą być ani gorące, ani zbyt zimne.

Kiedy zaleca się stosowanie diety bezresztkowej?

Dietę niskobłonnikową stosuje się przeważnie w stanach zapalnych wątroby, trzustki, pęcherzyka i dróg żółciowych, w chorobie wrzodowej oraz w przewlekłym wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Dobrze sprawdzi się także u pacjentów cierpiących na kamicę żółciową oraz w chorobach jelit, którym często towarzyszą biegunki, zaparcia oraz bóle brzucha. Wśród wskazań do zmiany diety na bezresztkową wymienia się również chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz nowotwory układu pokarmowego.

Dieta lekkostrawna znajduje również zastosowanie po operacjach oraz przed planowanymi badaniami diagnostycznymi. Kiedy konieczna będzie dieta ubogoresztkowa? Przed kolonoskopią zmniejszy skutki przyjmowania zalecanych środków przeczyszczających. Nie pogarsza jednocześnie wiarygodności badań. Opisywane zasady żywienia należy wdrożyć na kilka dni przed badaniem. Dieta ubogoresztkowa przed operacją oraz po procedurach chirurgicznych chroni przed odczuwaniem dyskomfortu ze strony układu trawiennego.

Dieta ubogoresztkowa – co jeść? Produkty zalecane przez dietetyków

Podstawą diety bezresztkowej powinny być lekkostrawne produkty spożywcze, które nie podrażniają układu trawiennego. Co powinna zawierać dieta ubogoresztkowa? Produkty zalecane obejmują m.in.:

  • oczyszczone produkty zbożowe,
  • chude mięsa i wędliny przygotowywane bez dodatku tłuszczu,
  • chude ryby (np. sandacz i mintaj),
  • niskotłuszczowe mleko,
  • chude sery,
  • gotowane jajka,
  • świeże masło,
  • tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy i słonecznikowy).

Co można dodać do diety ubogoresztkowej? Co jeść w przypadku problemów jelitowych? Dieta niskobłonnikowa zakłada ograniczenie spożywania włókna pokarmowego. Właśnie dlatego pacjenci powinni sięgać po dojrzałe owoce bez skóry, które można podawać po obróbce termicznej w formie musów i przecierów. Najlepszym wyborem są jabłka, banany, truskawki, brzoskwinie i morele. Również warzywa należy spożywać po ugotowaniu. Potrawy możesz wzbogacić delikatnymi przyprawami, do których należy natka pietruszki, koperek oraz cynamon. Należy ograniczyć cukier, miód oraz dżemy i budynie.

Dieta ubogoresztkowa a zdrowie jelit – jak wpływa na układ trawienny?

Głównym zadaniem diety ubogoresztkowej jest ograniczenie spożywania substancji drażniących, które mogą nasilać objawy chorób układu trawiennego. Warto pamiętać o tym, że duże ilości błonnika zwiększają ryzyko występowania biegunek oraz wydzielania gazów. Odpowiednio skomponowany jadłospis zmniejsza ponadto ryzyko stanów zapalnych. Przyczynia się tym samym do zmniejszenia objawów chorób jelit i choroby wrzodowej. W przypadku dolegliwości ze strony układu trawiennego pomocne mogą okazać się także tabletki na trawienie.

Czy dieta bezresztkowa jest bezpieczna dla każdego?

Dieta ubogoresztkowa powinna być stosowana jedynie w przypadku występowania wskazań medycznych. Ograniczenie podaży błonnika powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem. Znaczne ograniczenie włókna pokarmowego może negatywnie wpłynąć na mikroflorę jelitową, zaburzając funkcjonowanie układu odpornościowego oraz utrudniając utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Przykładowa dieta ubogoresztkowa – jadłospis na cały dzień

Ubogoresztkowa dieta przed kolonoskopią powinna składać się z 4-5 posiłków spożywanych o stałych porach. Przykładowa dieta ubogoresztkowa rozpocznie się od śniadania, na które możesz przygotować kaszę manną gotowaną na wodzie podawaną z musem z sezonowych owoców.

Drugie śniadanie może składać się z kanapki z białego pieczywa, chudej wędliny i pomidora bez skóry.

Na obiad podaj duszonego na parze sandacza w towarzystwie gotowanych ziemniaków i puree z marchewki.

Na podwieczorek przygotuj ulubioną galaretkę owocową lub kisiel.

Co jeszcze zawiera dieta ubogoresztkowa? Zupy na lekkich warzywnych wywarach to doskonały pomysł na kolację. W tej roli świetnie sprawdzi się krem z ziemniaków i dyni.

Źródła:

  • Dieta ubogoresztkowa, Materiały udostępnione przez Podhalański Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II w Nowym Targu, https://www.pszs.eu/_userdata/file/dieta-ubogoresztkowa_2051.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Dieta ubogoresztkowa, Materiały udostępnione przez Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Sanoku, https://www.zozsanok.pl/wp/wp-content/uploads/diety/dieta-ubogoresztkowa.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Dieta ubogoresztkowa, Materiały udostępnione przez Specjalistyczny Szpital im. dra Alfreda Sokołowskiego w Wałbrzychu, https://www.zdrowie.walbrzych.pl/pliki/dt-07-dieta-ubogoresztkowa-1909.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Robert Franczyk, Przygotowanie do kolonoskopii wybranych grup pacjentów, Gastroenterologia Kliniczna, tom 10, nr 4/2018.
  • Martyna Kawa, Dieta ubogoresztkowa. Zasady tworzenia jadłospisu — wskazania i przeciwwskazania, https://dietetycy.org.pl/dieta-ubogoresztkowa/ (dostęp 10.07.2024).
  • Joanna Kudła, Bartosz Wanot, Cezary Michalski, Normy żywieniowe a zaburzenia odżywiania i diety, http://212.87.236.17:8080/Content/6238/4_Wanot_Michalski_Kudla_Dieta.pdf (dostęp 10.07.2024).
  • Joanna Ludwiszewska, Dieta ubogoresztkowa – zasady, wskazania, jadłospis diety bezresztkowej, https://wylecz.to/diety/dieta-ubogoresztkowa-zasady-wskazania-jadlospis-diety-bezresztkowej/ (dostęp 10.07.2024).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Mięśnie i kości

Jak odbudować chrząstkę i maź stawową? Sprawdzone sposoby na regenerację i ochronę stawów przed zwyrodnieniem
Choroba zwyrodnieniowa stawów zaliczana jest do najczęściej występujących chorób przewlekłych. Stanowi jedną z przyczyn niepełnosprawności osób starszych, odpowiadając za występowanie uciążliwych objawów....

Choroby kobiece

Hemoroidy – jak leczyć i złagodzić pierwsze objawy? Jak pozbyć się hemoroidów?
Hemoroidy, czyli żylaki odbytu, powstają wskutek powiększania się guzków krwawniczych i odpowiadają za występowanie uciążliwych objawów. Hemoroidy dotyczą coraz większej liczby osób, stając się poważnym problemem......

Układ rozrodczy i moczowy

Kamienie nerkowe – jak je zdiagnozować i co zrobić, aby się ich szybko pozbyć?
Kamica nerkowa, nazywana także kamicą moczową, zaliczana jest do najczęściej występujących chorób układu moczowo-płciowego. Polega na tworzeniu się złogów w drogach moczowych ze składników występujących w moczu....

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem