Dieta w ciąży – jak odżywiać się w czasie ciąży? Witaminy, polecane produkty i kaloryczność diety przyszłej mamy

Dieta w ciąży – jak odżywiać się w czasie ciąży? Witaminy, polecane produkty i kaloryczność diety przyszłej mamy - zdjęcie

Z tego artykułu dowiesz się:

  • dlaczego zdrowe odżywianie w ciąży jest ważne,
  • jakich witamin szczególnie potrzebuje przyszła mama,
  • jakie produkty powinna jeść kobieta w ciąży,
  • czego nie należy jeść w ciąży,
  • ile kalorii powinno się jeść w ciąży.

Przeczytaj też: Sprawdzone witaminy dla kobiet w ciąży – suplementacja ciężarnej

Zdrowe odżywianie w ciąży – dlaczego jest ważne?

Wciąż nie brakuje kobiet, które traktują ciążę jako okres dietetycznej rozpusty. Wychodzą one z założenia, że skoro i tak przybiorą na wadze, to mogą w tym czasie pozwolić sobie na nieco więcej – szczególnie że po narodzinach będą chciały wrócić przedciążowej formy, więc wtedy będą pilnowały tego, co znajduje się na ich talerzu. Warto jednak mieć świadomość, że to spory błąd, którego konsekwencje może ponieść nienarodzony jeszcze maluszek.

Odpowiednia dieta w ciąży ma bezpośredni wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Składniki odżywcze zawarte w posiłkach spożywanych przez przyszłą mamę odgrywają istotną rolę w kształtowaniu narządów wewnętrznych, układu nerwowego czy kośćca dziecka. Z tego powodu dieta kobiety w ciąży musi być przemyślana, urozmaicona, właściwie zbilansowana, a przy tym lekkostrawna. Od tego, jak będzie wyglądał jadłospis przyszłej mamy, w znacznym stopniu zależy, czy uda jej się zapewnić maluszkowi jak najlepszy start.

Witaminy w ciąży – jakich potrzebuje przyszła mama?

W odpowiednio skomponowanej diecie kobiety ciężarnej nie powinno zabraknąć wszystkich niezbędnych substancji odżywczych – między innymi witamin. W ciąży szczególnie ważne są witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Dlaczego są one aż tak istotne i jaką pełnią funkcję w przebiegu ciąży oraz rozwoju dziecka?


Witaminy

Rola w przebiegu ciąży

Witamina A

Wspiera rozwój komórek płodu, wzrost kości i zawiązków zębów, wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku, odporność, stan skóry oraz błon śluzowych.

Witaminy z grupy B

Zapewniają prawidłowe działanie układu nerwowego i immunologicznego, wspomagają pracę mózgu, biorą udział w przemianach białek, tłuszczów oraz węglowodanów. W czasie ciąży szczególnie wzrasta zapotrzebowanie na witaminę B9, czyli kwasu foliowego. Jest on niezbędny do syntezy DNA, a tym samym wzrostu i funkcjonowania wszystkich komórek organizmu, wpływa na rozwój układu nerwowego u płodu.

Witamina C

Jest jednym z antyoksydantów, wspiera działanie układu odpornościowego, a ponadto uczestniczy w procesach metabolicznych i produkcji kolagenu. Witamina C w ciąży jest niezbędna dla zapewnienia właściwego rozwoju płodu. Jej optymalna ilość zmniejsza ryzyko wystąpienia niskiej masy urodzeniowej dziecka oraz przedwczesnego porodu.

Witamina D

Wpływa na funkcjonowanie ważnych układów w organizmie: kostny, nerwowy, mięśniowy, immunologiczny i krążenia. Przy niedoborze witaminy D w ciąży rośnie ryzyko przedwczesnego porodu, małej masy urodzeniowej dziecka oraz stanu przedrzucawkowego.

Witamina E

Należy do grupy przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko poronienia i wad rozwojowych płodu oraz wspiera rozwój wzroku u dziecka.



Dieta w ciąży – co powinna jeść przyszła mama?

Dieta przyszłej mamy powinna bazować na zdrowych, świeżych i starannie dobranych produktach. Komponując jadłospis w ciąży, pod uwagę należy brać między innymi takie artykuły spożywcze jak:

  • jajka – zawierają witaminę A, witaminę B12, białko oraz żelazo;
  • oliwa – jest źródłem witaminy E;
  • szpinak – zawiera duże ilości kwasu foliowego, a także witaminę C, żelazo oraz beta-karoten. Może utrudniać przyswajanie wapnia, dlatego warto spożywać go ze śmietaną lub serem;
  • jogurty – dostarczają pożyteczne bakterie probiotyczne, które wspomagają wchłanianie pożywienia, a ponadto biorą udział w wytwarzaniu witamin z grupy B. Jogurty są również bogate w białko, witaminy D i E, wapń, potas i fosfor;
  • ryby morskie – zawierają witaminę D, która wspiera przyswajanie wapnia i fosforu, oraz witaminy z grupy B, magnez, żelazo i kwasy omega-3. Dobrym wyborem są między innymi łosoś, makrela czy tuńczyk;
  • awokado – jest źródłem białka roślinnego, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, witaminy C, magnezu i żelaza;
  • mięso drobiowe – zawiera białko zwierzęce, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, cynk i potas;
  • mleko – dostarcza dużą ilość wapnia, a ponadto białko, witaminę B12, kwas foliowy, witaminę D oraz potas;
  • pomidory – zawierają potas, a także kwas foliowy, witaminę C oraz błonnik;
  • kasza gryczana – jest cennym źródłem magnezu, a dodatkowo dostarcza do organizmu błonnik, kwas foliowy i żelazo;
  • gruboziarniste pieczywo – zawiera błonnik, który usprawnia trawienie i zapobiega zaparciom w ciąży, a ponadto witaminy z grupy B, magnez i cynk;
  • świeże soki – dostarczają witamin i minerałów. Ważne jest, by były to soki świeżo wyciskane, nie z kartonu;
  • kiełki – są skarbnicą rozmaitych substancji odżywczych, w tym witamin i minerałów, a dodatkowo zawierają białka i enzymy, dzięki którym są lekkostrawne.

Należy oczywiście pamiętać, że to tylko część produktów, które warto uwzględnić w jadłospisie przyszłej mamy. Najistotniejsze jest, by dieta w ciąży zapewniała odpowiednią podaż kluczowych dla zachowania zdrowia kobiety i rozwoju maleństwa substancji – a te można znaleźć również w innych zdrowych produktach.

Czego nie można jeść w ciąży?

Oprócz artykułów zalecanych w diecie przyszłych mam, istnieje też grupa produktów zakazanych. Czego unikać w ciąży? Kobiety w ciąży powinny kategorycznie zrezygnować z:

  • izomerów trans kwasów tłuszczowych – to rodzaj tłuszczu obecny przede wszystkim w wysoko przetworzonej żywności. Izomery trans przenikają barierę łożyskową, a ich występowanie może przyczyniać się do wystąpienia stanu przedrzucawkowego, zaburzeń rozwoju płodu i atopii;
  • surowego nabiału, jaj, mięs oraz ryb – w surowym mięsie i nabiale mogą znajdować się drobnoustroje, które wywołują toksoplazmozę lub listeriozę. Ponadto surowe, źle przygotowane lub krwiste produkty mogą powodować zakażenia pokarmowe;
  • alkoholu – nawet niewielka ilość alkoholu może przyczynić się do zaburzeń rozwoju dziecka, dlatego kobietom w ciąży zalecana jest całkowita abstynencja;
  • serów pleśniowych – dotyczy to produktów wytwarzanych z surowego, niepasteryzowanego mleka.

Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży

Wiele kobiet, które planują powiększenie rodziny lub właśnie obserwują u siebie pierwsze objawy ciąży, zaczyna się zastanawiać: jak nie przytyć w ciąży? Otóż nie da się tego uniknąć – tycie w ciąży jest całkowicie normalne i naturalne. Ważne jest jednak, by wzrost masy ciała nie był zbyt duży – zdrowe przybieranie na wadze, czyli tyle, ile trzeba, to lepszy rozwój dziecka i łatwiejszy powrót do dawnej sylwetki po porodzie. Ile więc kalorii jeść w ciąży? Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży jest uzależnione między innymi od etapu ciąży:

  • w I trymestrze – nie zmienia się,
  • w II trymestrze – wzrasta o 360 kalorii,
  • w III trymestrze – wzrasta o 475 kalorii.

Co istotne, wzrost dziennego zapotrzebowania na energię w II i III trymestrze odnosi się do okresu przed ciążą.

W wielu kręgach wciąż panuje przekonanie, że kobieta w ciąży może, a nawet powinna jeść za dwoje. W ostatnim czasie zaczęło się to zmieniać – nie za dwoje, a dla dwojga. Z tego powodu dieta w ciąży powinna być urozmaicona, zawierać niezbędne substancje odżywcze oraz bazować na świeżych, zdrowych produktach.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Przeziębienie i grypa Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....
Ciąża i dziecko Zespół Edwardsa – co to jest, jaki ma wpływ na dziecko i jakie są objawy trisomii chromosomu 18?
Ciąża to wspaniały okres w życiu każdej kobiety. Jednak czasem mogą pojawić się niespodziewane komplikacje w postaci chorób genetycznych dziecka. Przykładem takiej choroby jest Zespół Edwardsa. Niestety w zdecydowanej większości przypad...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Odporność, wzmocnienie organizmu Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w ...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Kosmetyki i uroda Jak dbać o cerę z przebarwieniami? Przebarwienia na skórze - przyczyny powstawania i sposoby ich usuwania
Cera z przebarwieniami to problem, z którym boryka się wiele osób. Mogą pojawiać się na twarzy, szyi, wokół ust, a nawet w okolicach intymnych, wpływając nie tylko na wyg...
Kosmetyki i uroda Najlepsze kremy do twarzy na zimę - ranking produktów. Jak wybrać najlepiej nawilżający, ochronny krem do twarzy?
Zima to czas, kiedy skóra twarzy jest narażona na niekorzystne warunki atmosferyczne – mróz, wiatr i suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach. To sprawia, że wymaga ona szczególnej pielęgn...
Choroby skóry Jak zadbać o suche i zniszczone dłonie? Jak zabezpieczyć pękającą skórę dłoni w zimne dni?
Zimą skóra dłoni jest szczególnie narażona na przesuszenie, pękanie i uszkodzenia. Niskie temperatury, wiatr oraz suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach powodują utratę n...
Jama ustna Halitoza - jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust?
Nieprzyjemny zapach z ust, czyli halitoza, to problem, który może powodować dyskomfort zarówno dla osoby dotkniętej tym schorzeniem, jak i jej otoczenia. Może on wynikać z wielu...
Choroby neurologiczne Ból głowy rano po przebudzeniu? Co powoduje poranne bóle głowy i jak im zapobiegać?
Poranne bóle głowy to częsty problem, który może znacznie obniżyć komfort życia i wpływać na codzienne funkcjonowanie. Ich przyczyny mogą być różnorodne – od błahyc...
Przeziębienie i grypa Katar i zatkany nos częste objawy przeziębienia: 5 skutecznych sposobów jak szybko odblokować zatkany nos?
Zatkany nos to jedna z najbardziej uciążliwych dolegliwości towarzyszących przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Utrudnia swobodne oddychanie, zaburza sen i obniża komfort życia. Na szczęście...
Układ pokarmowy Zaburzenia pracy jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia pracy jelit to częsty problem, który może objawiać się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Ich przyczyny są różnorodne – od nieprawidłowej diety ...
Układ oddechowy Wirus hMPV - cichy sprawca infekcji dróg oddechowych: co musisz wiedzieć od objawów po diagnostykę i leczenie
Ludzki metapneumowirus (hMPV) to stosunkowo mało znany, lecz powszechnie występujący patogen, który wywołuje infekcje dróg oddechowych. Choć objawy zakażenia przypominają grypę lub przeziębienie, wirus ten ...
Choroby skóry Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Skuteczne zabiegi i polecane produkty
Blizny potrądzikowe to problem, z którym boryka się wiele osób, niezależnie od wieku. Choć trądzik sam w sobie może być uciążliwy, to często jego skutki w postaci blizn są jeszc...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem