Dieta wrzodowa – jakie są zasady i co można jeść? Kiedy należy stosować dietę wrzodową?

Dieta wrzodowa – jakie są zasady i co można jeść? Kiedy należy stosować dietę wrzodową? - zdjęcie

Dieta wrzodowa powinna być stosowana przez osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Wyjaśniamy, jakie są główne zasady diety wrzodowej, które produkty są w jej przypadku polecane, a których należy unikać.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • dlaczego dieta odgrywa tak istotną rolę przy chorobie wrzodowej,
  • jakie są najważniejsze zasady diety wrzodowej,
  • co można jeść na diecie wrzodowej,
  • jak wygląda przykładowy jadłospis przy diecie wrzodowej.

Przeczytaj też: Wrzody żołądka – przyczyny, objawy i leczenie

Choroba wrzodowa – dieta jako element leczenia

Choroba wrzodowa, najczęściej wywołana przez zakażenie bakterią Helicobacter pylori, jest uznawana za jedną z najpowszechniejszych chorób przewodu pokarmowego – szacuje się, że cierpi na nią nawet 10% populacji. Choć w leczeniu wrzodów żołądka niezwykle istotną rolę odgrywa terapia farmakologiczna, to nie wystarczy, by skutecznie wyeliminować towarzyszące chorobie dolegliwości. Niezbędnym elementem kuracji powinna być także odpowiednia, lekkostrawna dieta.

W dużym uproszczeniu dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy, w skrócie zwana dietą wrzodową, polega na ograniczeniu produktów, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Prawidłowo skomponowana pozwala na dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie sprzyja łagodzeniu objawów choroby – bólów żołądka i brzucha, zgagi, nudności czy odbijania.

Dzięki znacznemu ograniczeniu spożycia produktów i potraw nasilających wydzielanie kwasu solnego dieta wrzodowa pomaga neutralizować sok żołądkowy, a w efekcie – nie drażni błony śluzowej żołądka. Dietę na wrzody należy stosować przede wszystkim w okresach zaostrzenia choroby, w trakcie terapii farmakologicznej oraz po chirurgicznym lub endoskopowym leczeniu powikłań tego schorzenia.

Dieta wrzodowa – zasady

Jak już wspominaliśmy, podstawą diety wrzodowej jest ograniczenie produktów i potraw, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Wśród nich wymienia się przede wszystkim:

  • kawa, również bezkofeinowa,
  • mocna herbata,
  • napoje gazowane,
  • napoje alkoholowe,
  • rosoły, wywary z kości i grzybów,
  • kwaśne owoce,
  • nierozcieńczone soki owocowe i warzywne
  • produkty marynowane, wędzone, smażone, pikantne, kwaśne oraz zbyt słone.

Dieta na wrzody powinna też uwzględniać produkty zawierające tłuszcze łatwostrawne, które hamują wydzielanie soku żołądkowego. Do tej grupy zalicza się między innymi:

  • masło,
  • śmietanka,
  • oleje roślinne, oliwa z oliwek,
  • margaryny miękkie,
  • słabe roztwory cukru – na przykład kompoty.

Przy komponowaniu diety wrzodowej należy także pamiętać o włączeniu artykułów żywnościowych, które neutralizują działanie kwasu solnego. Należą do nich: mleko, niekwaśny twarożek, jajka, chude mięso oraz ryby. W chorobie wrzodowej trzeba również ograniczyć produkty, które mogą drażnić błonę śluzową żołądka:

  • termicznie – potrawy za zimne lub zbyt gorące,
  • mechanicznie – produkty o dużej zawartości błonnika pokarmowego,
  • chemicznie – kwaśne owoce, nierozcieńczone soki, potrawy wędzone, marynowane i pikantne, keczup, ocet, musztarda, sól.

W diecie wrzodowej energia powinna pochodzić w około 50% z węglowodanów, 30% z tłuszczu oraz 20% z białka. Zaleca się spożywanie 5-6 posiłków dziennie co 2-3 godziny. Ostatni posiłek w ciągu dnia należy zjeść nie później niż godzinę przed snem. Najlepszą metodą przygotowywania potraw przy diecie wrzodowej jest gotowanie na parze lub w wodzie oraz duszenie bez wcześniejszego smażenia, a rzadziej pieczenie. Przy zaostrzonych objawach choroby posiłki powinny mieć konsystencję papkowatą. Z kolei w okresie remisji można wrócić do normalnego odżywiania, jednak z wyłączeniem produktów wywołujących nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dieta wrzodowa – co można jeść, a czego nie wolno?


Produkty spożywcze lub potrawy

Zalecane w diecie wrzodowej

Przeciwwskazane w diecie wrzodowej

Produkty zbożowe

·         mąka pszenna jasna

·         kasza manna, kukurydziana, jęczmienna drobna

·         płatki owsiane

·         ryż

·         drobne makarony

·         pieczywo świeże, razowe i żytnie

·         grube kasze – gryczana, pęczak

·         makarony razowe

Mleko i przetwory mleczne

·         mleko słodkie

·         ser biały chudy

·         świeży kefir

·         sery żółte, topione, pleśniowe

Jajka

·         gotowane na miękko

·         jajecznica na parze

·         gotowane na twardo

·         jajecznica smażona

·         sadzone

Mięso i ryby

·         chude mięso – cielęcina, wołowina, królik

·         chudy drób – kurczak, indyk bez skóry

·         chude ryby – dorsz, leszcz, sola, szczupak

·         tłuste mięso i drób – wieprzowina, gęś, kaczka, dziczyzna, parówki, mięsa wędzone i peklowane

·         tłuste ryby – łosoś, śledź, halibut, sardynki

Warzywa

·         gotowane – marchew, pietruszka, seler, buraki, szpinak, kalafior, dynia, ziemniaki

·         surowe – zielona sałata, pomidor bez skórki

·         wszystkie odmiany kapusty

·         ogórki

·         rzodkiewka

·         rzepa

·         papryka

·         warzywa smażone

Owoce

·         dojrzałe bez skórki i pestek

·         gotowane lub przecierane – jabłka, truskawki, morele

·         banany

·         rozcieńczone soki owocowe

·         owoce surowe i suszone

·         gruszki

·         śliwki

·         agrest

·         czereśnie

Tłuszcze

·         świeże masło

·         oleje roślinne

·         oliwa z oliwek

·         wysokogatunkowe margaryny

·         kwaśna śmietana

·         smalec

·         słonina

·         boczek

·         margaryny twarde



Dieta przy chorobie wrzodowej – przykładowy jadłospis

Jak można komponować posiłki przy diecie wrzodowej? Oto przykładowy jadłospis, który mogą wykorzystać osoby cierpiące na wrzody żołądka:

  • śniadanie – dwa jajka na miękko, bułka pszenna czerstwa z cienką warstwą masła,
  • drugie śniadanie – kasza manna gotowana na mleku z dżemem truskawkowym,
  • obiad – cukinia nadziewana drobiowym mięsem mielonym i pomidorami pieczona w piekarniku, drobna kasza jęczmienna,
  • podwieczorek – mleczny koktajl z bananem,
  • kolacja – drobny makaronem pszenny z twarogiem i miodem.

Dieta wrzodowa powinna być elementem leczenia choroby wrzodowej żołądka, wspomagającym terapię farmakologiczną. Dieta na wrzody polega przede wszystkim na spożywaniu produktów lekkostrawnych oraz ograniczeniu tych, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...
Przeziębienie i grypa Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Ciąża i dziecko Zespół Edwardsa – co to jest, jaki ma wpływ na dziecko i jakie są objawy trisomii chromosomu 18?
Ciąża to wspaniały okres w życiu każdej kobiety. Jednak czasem mogą pojawić się niespodziewane komplikacje w postaci chorób genetycznych dziecka. Przykładem takiej choroby jest Zespół Edwardsa. Niestety w zdecydowanej większości przypad...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta PDW (morfologia krwi) – wskaźniki, normy, obniżony. Wskaźnik anizocytozy płytek krwi
PDW to badanie, jedno ze składowych podstawowej morfologii, które pozwala ocenić zróżnicowanie płytek krwi pod kątem ich objętości. Innymi słowy, jest wskaźnikiem anizocytozy w wynikach morfologii krwi, który mierzy si...
Serce i układ krążenia Holter EKG: na czym polega, ile trwa i jak się przygotować? Wskazania i przebieg badania
Holter EKG pozwala dokonać pomiaru pracy najbardziej obciążonego organu naszego ciała - serca. Z poniższego artykułu dowiesz się: dlaczego coraz młodsi ludzie umierają na serce i jakie najczęstsze zaniedbania kardiologiczne stwierdzane s...
Układ rozrodczy i moczowy Ból jajnika: objawy, przyczyny, łagodzenie dolegliwości. Co wywołuje kłucie w jajniku?
Ból jajnika może być wyjątkowo niepokojący dla każdej kobiety. Ta nieprzyjemna dolegliwość objawia się kłuciem, uczuciem rozpierania po prawej lub lewej stronie podbrzusza....
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Słuch i szumy uszne Świecowanie uszu – na czym polega i czy jest to bezpieczne? Czy warto kupić świece do uszu?
Regularne i prawidłowe dbanie o higienę uszu ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia oraz jakości słuchu. Zaniedbywanie bądź też błędy w czyszczeniu uszu mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, skutkujących nawet utratą słuchu, ...
Układ pokarmowy Metformina - panaceum XXI wieku? Wszechstronny lek, skuteczny nie tylko w leczeniu cukrzycy
Metformina to substancja, która od lat stosowana jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Chociaż na rynku farmaceutycznym obecna jest już niemal pół wieku, wciąż odkrywane są nowe i wielokierunkowe efekty jej sto...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem