Kaszel bardzo często towarzyszy chorobie – przeziębieniu czy grypie. Dokuczliwy kaszel uniemożliwia codzienne funkcjonowanie. W okresie wzmożonej zachorowalności pojawić się może zarówno przewlekły, suchy, jak i meczący, mokry kaszel. Chorzy najczęściej sięgają po dostępne w aptekach tabletki i syropy na kaszel. Niemniej jednak warto wykorzystać naturalne, Domowe sposoby na nieprzyjemne dolegliwości. Warto wówczas wykorzystać imbir, miód, cebulę, czosnek bądź przygotować syrop sosnowy. Jak zatem zrobić domowy syrop na kaszel? Jaki syrop jest najlepszy?
Domowy syrop na kaszel – przepis na syrop z czosnku
Czosnek określany jest jako naturalny antybiotyk. Roślina bowiem korzystnie wpływa na odporność. Właściwości czosnku mają działanie wzmacniające organizm w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia. Roślina dodatkowo ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Warto podkreślić, że pozytywny wpływ na wzmocnienie odporności wykazuje syrop z czosnku, który warto pić profilaktycznie, jeszcze przed wystąpieniem pierwszych objawów przeziębienia i grypy, którym towarzyszy kaszel – suchy lub mokry. Jak przygotować syrop z czosnku? Roślinę należy umieścić w naczyniu i zmiażdżyć, by puściła sok. Kolejnym krokiem jest dodanie soku z cytryny i miodu. Wszystkie składniki należy wymieszać (najlepiej zblendować), by uzyskać jednolitą masę. Niemniej jednak, aby mikstura nabrała leczniczych właściwości, musi być przechowywana w chłodnym miejscu przez kilka dni. Dorośli powinni przyjmować syrop dwa razy dziennie. Dzieci z kolei mogą spożywać syrop zmieszany z mlekiem. Dla najmłodszych bowiem smak syropu może być zbyt ostry.
Domowy syrop na kaszel z cebuli
Najpopularniejszym domowym syropem jest ten, przygotowywany z cebuli. Warzywo to wykazuje nie tylko działanie łagodzące kaszel, ale dodatkowo wzmacniające układ odpornościowy i zapobiegające anemii. Co ważne, syrop ten mogą stosować zarówno dorośli, jak i dzieci oraz kobiety w ciąży. Jak przygotować domowy syrop z cebuli? W tym ceku należy obrać i drobno posiekać dwie cebule. Kolejnym krokiem jest przełożenie pokrojonego warzywa do naczynia i obfite posypanie go cukrem. Zamiast cukru można również użyć miodu i dobrze wymieszać. Naczynie z wymieszanymi składnikami należy odstawić na kilka godzin (około 5), by cebula puściła sok. Po tym czasie konieczne jest odcedzenie syropu. Tak przygotowaną prozdrowotną miksturę można podawać po jednej łyżce co około 2-3 godziny. Syrop mogą spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci.
Przepis na domowy syrop z miodu, cytryny i imbiru
Skuteczną recepturą na kaszel jest syrop wykonany z miodu, cytryny i imbiru. Taki specyfik bowiem łączy prozdrowotne, lecznicze właściwości produktów. Miód ma silne właściwości przeciwzapalne, imbir wykazuje działanie rozgrzewające, z kolei cytryna ma dużą zawartość witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy człowieka. Jak przygotować taki syrop? Należy wlać miód do małego naczynia (do około 3/4 jego wysokości), kolejnym krokiem jest pokrojenie cytryny w plastry, ale bez obierania jej ze skóry. Tak przygotowane składniki należy ze sobą połączyć. Do mikstury należy dodać starty imbir, a całość dokładnie wymieszać. Syrop należy zakręcić i odstawić na 24 godziny, by składniki dokładnie się połączyły. Tak przyrządzony syrop można dodawać do herbaty zamiast cukru bądź spożywać po jednej łyżce dziennie.
Domowy syrop na kaszel z babki lancetowatej
Babka lancetowata to roślina, której właściwości lecznicze znane są od dawna. Ma ona działanie nie tylko wykrztuśne, ale również bakteriobójcze. Dlatego też z babki lancetowatej przygotowywany jest syrop, który wykazuje korzystne działanie na męczący, suchy kaszel, dzięki czemu przynosi ulgę w chorobach górnych dróg oddechowych. Jak przygotować leczniczy domowy syrop? Należy pociąć około 100 gram świeżych liści babki lancetowatej i dodać do nich 100 mililitrów przegotowanej wody. Połączone składniki należy zmiksować, a z miazgi wycisnąć sok i rozpuścić w nim 100 gram cukru. Miksturę należy gotować na wolnym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia. Syrop z babki lancetowatej można stosować każdego dnia po 1 łyżce kilka razy dziennie.
Domowy syrop na kaszel z marchwi
Syrop z gotowanej marchewki z imbirem to mikstura, która znana jest od dawna na przewlekły kaszel. Marchew bowiem zawiera wiele witamin z grupy B, C, E, H, K i PP, a także potas, mangan, żelazo i inne przeciwutleniacze. Syrop z marchwi ma działanie wykrztuśne, a dodatkowo wzmacnia odporność. Może być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jak przygotować syrop z marchwi? Wystarczy zagotować marchew i dodać do niej imbir, warzywo to nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej, a co ciekawe jego wartość zdrowotna nawet wzrasta. W gotowanej marchewce bowiem jest więcej przeciwutleniaczy oraz kwasu askorbinowego. Imbir z kolei działa odkażająco i odświeżająco, dlatego sprawdza się w infekcjach górnych dróg oddechowych, gdyż wspomaga wydzielanie śluzu.
Domowy syrop na kaszel z buraka
Na kaszel skuteczny jest również syrop z buraka. Jedne, duże warzywo należy zetrzeć i przełożyć do naczynia i dodać dwie łyżki miodu. Składniki należy wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez około 20 minut tak, by nie dopuścić do zagotowania. Tak przygotowany syrop należy spożywać po łyżce co godzinę.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.