
Aktywny tryb życia oraz przestrzeganie zasad zdrowej diety staje się nawykiem coraz większej grupy osób. Pełnowartościowe produkty spożywcze w codziennym jadłospisie nie tylko wpływają na utrzymanie prawidłowej wagi, ale przede wszystkim poprawiają samopoczucie i przyczyniają się do wspierana pracy organizmu. Jednym ze składników pokarmowych, którego eliminacja z jadłospisu pozwala pozytywnie wpłynąć na zdrowie oraz nastrój jest biały cukier. Mimo swojego słodkiego smaku, nadmierne spożywanie cukru prowadzi do otyłości, rozwoju nowotworów, a także zaburzeń metabolicznych i rozwoju próchnicy. Alternatywą dla niego jest coraz bardziej ceniony erytrytol, który jest bardzo zdrowym słodzikiem.
Co warto wiedzieć o erytrytolu?
Z artykułu dowiesz się:
- czym jest erytryol?
- ile kalorii ma erytrol?
- jaki zamiennik cukru białego wybrać: erytrol, stewię czy ksylitol?
- gdzie kupować erytrol?
- jakie ma skutki uboczne i czy może być rakotwórczy?
Erytrytol – co to jest?
Biały cukier jest obecnie uznawany za substancję, która przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo, jego przewlekłe i nadmierne spożywanie prowadzi do obniżenia samopoczucia, senności oraz zwiększonego przyrostu masy ciała. Tradycyjny cukier prowadzi także do zwiększenia poziomu cukru we krwi, co może doprowadzić do stanu hiperglikemii, czyli przecukrzenia organizmu.
Zainteresowanie społeczeństwa pełnowartościową dietą sprawia, że coraz większa grupa osób decyduje się na całkowitą rezygnację z białego cukru. Najczęściej jest on zastępowany zamiennikami, a jednym z najzdrowszych alternatyw jest erytrytol. Czym jest erytrytol? Inaczej nazywany erytrolem, jest słodzikiem o bardzo niskim indeksie glikemicznym. To substancja przypominająca tradycyjny cukier, występuje pod postacią białych drobinek w kształcie mikroskopijnych kryształków.
Erytrytol - czy jest zdrowy?
Czy jest zdrowy i bezpieczny dla zdrowia? Erytrytol jest substancją, która została uznana przez Światową Organizację Zdrowia za całkowicie bezpieczną dla człowieka.
To słodzik, który wyróżnia się niską wartością energetyczną, dlatego jest powszechnie wybieraną alternatywą białego cukru. Wyróżnia się słodkim posmakiem, który doskonale imituje tradycyjny cukier. Jego zaletą jest brak wpływu na poziom glukozy we krwi, czego konsekwencją może być rozwój ogólnoustrojowych chorób lub obniżenie samopoczucia. Dodatkowo, erytrol wykazuje prozdrowotne działanie na organizm. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu możliwe jest skuteczne zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Ponadto, zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy, dzięki zatrzymywaniu procesu fermentacji cukrów przez bakterie odpowiadające za powstawanie ubytków nazębnych. A więc - czy jest zdrowy? Tak, ale ma swoje skutki uboczne, w dużych ilościach.
Ile kalorii ma erytrytol?
Erytrytol, obok stewii jest substancją o najniższym indeksie glikemicznym. Według tabel kaloryczności, w 1 gramie erytrolu znajduje się 0,2 kcal. W przypadku białego cukry na 1 gram produktu przypada aż 4 kcal, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie i sylwetkę.
Kalorie dostarczane do organizmu przez erytrytol są zerowe. Wynika to z faktu, iż organizm ludzki nie jest w stanie go trawić, dlatego też nie ulega wewnętrznym procesom metabolicznym. Taka właściwość sprawia, że całkowita objętość erytrolu przyjęta wraz z posiłkiem jest wydalana wraz z moczem.
Według tabel kaloryczności erytrytol posiada od 0,2 do 0,4 kcal na 1 gram produktu, cukier stołowy natomiast na 1 gram produktu dostarcza aż 4 kcal. Jednak mało kto wie, że erytrytol nie dostarcza nam żadnych kalorii, ponieważ organizm nie jest w stanie go strawić, co za tym idzie, nie ulega metabolizmowi i jest wydalany wraz z moczem z naszego organizmu.
Erytrytol czy ksylitol – który wybrać?
Ksylitol jest związkiem, który powszechnie nazywany jest cukrem brzozowym. Podobnie to erytrolu, uznawany jest za zdrowszy zamiennik cukru białego, który nie przynosi niekorzystnych skutków dla organizmu.
Wiele osób zastanawia się, jaka forma zamiennika w diecie sprawdzi się lepiej. Różnica między ksylitolem a erytrolem wynika z odmiennego indeksu glikemicznego. Ilość kalorii zawartej w erytrolu jest równa zeru, z kolei ksylitol wyróżnia się kalorycznością mniejszą od tradycyjnego cukru o około 40%. To szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę oraz borykających się z nadwagą, które dla zdrowia powinny unikać przyjmowania zbędnych kalorii w diecie.
Erytrytol czy stewia – która opcja jest zdrowsza?
Erytrol jest słodzikiem, który obecnie uznawany jest za najzdrowszy zamiennik cukru. Wynika to z licznych korzyści, jakie zapewnia dla organizmu. Należą do nich:
- smak imitujący biały cukier - dodawanie erytrolu do potraw nie zmienia ich smaku,
- brak efektu uzależnienia - w przeciwieństwie do cukru stołowego, erytrol nie wpływa uzależniająco na organizm. Słodzenie potraw erytrytolem nie uruchamia mechanizmu, który prowadzi do zwiększonej częstotliwości sięgania po słodkie przekąski,
- szerokie zastosowanie - konsystencja erytrytolu pozwala na dodawanie go do wszelkich form wypieków, napojów i dań, w których pojawia się konieczność zastosowania cukru sacharozowego.
Równie często wybieranym słodzikiem przez osoby, które ograniczają spożycie białego cukru, jest stewia. To rodzaj słodziku, który wyróżnia się zerowym indeksem glikemicznym oraz prozdrowotnym wpływem na organizm. Ze względu na działanie antyoksydacyjne i brak wpływu na zmianę poziomu glukozy we krwi, jest równie zdrowa dla człowieka, jak w przypadku erytrytolu.
Cukier erytrytol dla każdego?
Stosowanie słodzików do niedawna było kontrowersyjnym tematem. Ich prozdrowotny wpływ na organizm budził kontrowersje, niemniej jednak obecnie erytrol, tak samo jak stewia czy ksylitol uznawane są za całkowicie bezpieczne dla człowieka. Ze względu na właściwości erytrolu, niski indeks glikemiczny oraz brak wpływu na rozwój próchnicy może być stosowany bez względu na stan zdrowia czy przyjmowane leki. Dodatkowo, bardzo często polecany jest dla cukrzyków, ze względu na brak oddziaływania na prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Mimo to, nadmierne spożywanie erytrolu w dawce większej niż 1g na 1 kg masy ciała może prowadzić do pojawienia się bólu brzucha, biegunki, gazów oraz wzdęć. Pojawienie się efektów ubocznych wynika z indywidualnej tolerancji organizmu na dostarczany do przewodu pokarmowego erytrytol.
Erytrytol – gdzie kupić?
Wiele osób zastanawia się, w jakich sklepach zaopatrzyć się w erytrol. Warto stawiać na sprawdzone miejsca zakupu, które oferują produkty najwyższej jakości, która jest potwierdzona odpowiednimi certyfikatami. Zaufanym punktem sprzedaży z pewnością jest apteka internetowa, która w swojej ofercie posiada zdrową żywność.
Biały cukier obecnie uznawany jest za substancję uzależniającą, która przyczynia się do zwiększenia masy ciała, a także prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Erytrol jest zdrowym zamiennikiem cukru sacharozowego, który jest całkowicie bezpieczny dla organizmu.
Erytrol - skutki uboczne
Erytrol to popularny słodzik, który zyskuje coraz większą popularność jako alternatywa dla cukru. Choć uznawany jest za bezpieczny, jak każdy produkt, może powodować pewne skutki uboczne, zwłaszcza przy nadmiernym spożyciu. Większość osób toleruje erytrol bez problemów, jednak u niektórych mogą wystąpić reakcje, które warto mieć na uwadze. Skutki uboczne mogą obejmować:
- Bóle brzucha i wzdęcia
- Wzdęcia i gazy
- Biegunka, zwłaszcza przy spożywaniu większych ilości
- Reakcje alergiczne, choć rzadko występujące
- Zawroty głowy i nudności przy nadmiarze spożycia
Warto pamiętać, że skutki uboczne erytrolu rzadko są poważne, ale ważne jest, by kontrolować ilość spożywanego słodzika, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem trawiennym.
Erytrol rakotwórczy?
Erytrol jest szeroko stosowanym słodzikiem, który budzi obawy dotyczące jego wpływu na zdrowie, w tym pytanie, czy jest rakotwórczy. Dotychczasowe badania naukowe nie wykazały żadnych dowodów na to, że erytrol jest rakotwórczy. Substancja ta została uznana za bezpieczną przez wiele organizacji zdrowotnych, w tym przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Erytrol nie wykazuje cech rakotwórczych, co oznacza, że nie powoduje raka ani nie zwiększa ryzyka jego wystąpienia. Mimo że nie jest rakotwórczy, warto zachować ostrożność w spożywaniu dużych ilości słodzików, ponieważ ich nadmierne spożycie może prowadzić do innych problemów zdrowotnych.
Źródła:
- T. A. Mazi, K. Stanhope, Erythritol: An In-Depth Discussion of Its Potential to Be a Beneficial Dietary Component, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/publication/366830519_Erythritol_An_In-Depth_Discussion_of_Its_Potential_to_Be_a_Beneficial_Dietary_Component [dostęp:] 19.03.2025.
- P. Kowalowski, M. Kowalowska, K. Stanowska i in., Naturalne środki słodzące w świetle dopuszczalności ich spożycia w Polsce i krajach Unii Europejskiej, „Borgis – Postępy Fitoterapii” 2004, nr 1, s. 4-9.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.