Erytrytol, czyli erytrol, zwany także dobry cukrem. Kto może go spożywać i w jakiej ilości?

Erytrytol, czyli erytrol, zwany także dobry cukrem. Kto może go spożywać i w jakiej ilości? - zdjęcie

Aktywny tryb życia oraz przestrzeganie zasad zdrowej diety staje się nawykiem coraz większej grupy osób. Pełnowartościowe produkty spożywcze w codziennym jadłospisie nie tylko wpływają na utrzymanie prawidłowej wagi, ale przede wszystkim poprawiają samopoczucie i przyczyniają się do wspierana pracy organizmu. Jednym ze składników pokarmowych, którego eliminacja z jadłospisu pozwala pozytywnie wpłynąć na zdrowie oraz nastrój jest biały cukier. Mimo swojego słodkiego smaku, nadmierne spożywanie cukru prowadzi do otyłości, rozwoju nowotworów, a także zaburzeń metabolicznych i rozwoju próchnicy. Alternatywą dla niego jest coraz bardziej ceniony erytrytol, który jest bardzo zdrowym słodzikiem.

Co warto wiedzieć o erytrytolu?

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest erytryol?
  • ile kalorii ma erytrol?
  • jaki zamiennik cukru białego wybrać: erytrol, stewię czy ksylitol?
  • czy erytrytol jest cukrem dla każdego?
  • gdzie kupować erytrol?

Zobacz też artykuł: Poziom cukru we krwi - jakie są normy?

Erytrytol – co to jest?

Biały cukier jest obecnie uznawany za substancję, która przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo, jego przewlekłe i nadmierne spożywanie prowadzi do obniżenia samopoczucia, senności oraz zwiększonego przyrostu masy ciała. Tradycyjny cukier prowadzi także do zwiększenia poziomu cukru we krwi, co może doprowadzić do stanu hiperglikemii, czyli przecukrzenia organizmu. 

Zainteresowanie społeczeństwa pełnowartościową dietą sprawia, że coraz większa grupa osób decyduje się na całkowitą rezygnację z białego cukru. Najczęściej jest on zastępowany zamiennikami, a jednym z najzdrowszych alternatyw jest erytrytol. Czym jest erytrytol? Inaczej nazywany erytrolem, jest słodzikiem o bardzo niskim indeksie glikemicznym. To substancja przypominająca tradycyjny cukier, występuje pod postacią białych drobinek w kształcie mikroskopijnych kryształków. 

Erytrytol jest substancją, która została uznana przez Światową Organizację Zdrowia za całkowicie bezpieczną dla człowieka. To słodzik, który wyróżnia się niską wartością energetyczną, dlatego jest powszechnie wybieraną alternatywą białego cukru. Wyróżnia się słodkim posmakiem, który doskonale imituje tradycyjny cukier. Jego zaletą jest brak wpływu na poziom glukozy we krwi, czego konsekwencją może być rozwój ogólnoustrojowych chorób lub obniżenie samopoczucia. Dodatkowo, erytrol wykazuje prozdrowotne działanie na organizm. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu możliwe jest skuteczne zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Ponadto, zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy, dzięki zatrzymywaniu procesu fermentacji cukrów przez bakterie odpowiadające za powstawanie ubytków nazębnych. 

Ile kalorii ma erytrytol?

Stołowy cukier jest substancją, która wyróżnia się dużą kalorycznością, co oznacza, że przyczynia się do zwiększania masy ciała i otyłości. Erytrytol, obok stewii jest substancją o najniższym indeksie glikemicznym. Według tabel kaloryczności, w 1 gramie erytrolu znajduje się 0,2 kcal. W przypadku białego cukry na 1 gram produktu przypada aż 4 kcal, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie i sylwetkę.

Kalorie dostarczane do organizmu przez erytrytol są zerowe. Wynika to z faktu, iż organizm ludzki nie jest w stanie go trawić, dlatego tez nie ulega wewnętrznym procesom metabolicznym. Taka właściwość sprawia, że całkowita objętość erytrolu przyjęta wraz z posiłkiem jest wydalana wraz z moczem.

Według tabel kaloryczności erytrytol posiada od 0,2 do 0,4 kcal na 1 gram produktu, cukier stołowy natomiast na 1 gram produktu dostarcza aż 4 kcal. Jednak mało kto wie, że erytrytol nie dostarcza nam żadnych kalorii, ponieważ organizm nie jest w stanie go strawić, co za tym idzie, nie ulega metabolizmowi i jest wydalany wraz z moczem z naszego organizmu.

Erytrytol czy ksylitol – który wybrać?

Ksylitol jest związkiem, który powszechnie nazywany jest cukrem brzozowymPodobnie to erytrolu, uznawany jest za zdrowszy zamiennik cukru białego, który nie przynosi niekorzystnych skutków dla organizmu.

Wiele osób zastanawia się, jaka forma zamiennika w diecie sprawdzi się lepiej. Różnica między ksylitolem a erytrolem wynika z odmiennego indeksu glikemicznego. Ilość kalorii zawartej w erytrolu jest równa zeru, z kolei ksylitol wyróżnia się kalorycznością mniejszą od tradycyjnego cukru o około 40%. To szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę oraz borykających się z nadwagą, które dla zdrowia powinny unikać przyjmowania zbędnych kalorii w diecie.

Erytrytol czy stewia – która opcja jest zdrowsza?

Erytrol jest słodzikiem, który obecnie uznawany jest za najzdrowszy zamiennik cukru. Wynika to z licznych korzyści, jakie zapewnia dla organizmu. Należą do nich:

  • smak imitujący biały cukier - dodawanie erytrolu do potraw nie zmienia ich smaku,
  • brak efektu uzależnienia - w przeciwieństwie do cukru stołowego, erytrol nie wpływa uzależniająco na organizm. Słodzenie potraw erytrytolem nie uruchamia mechanizmu, który prowadzi do zwiększonej częstotliwości sięgania po słodkie przekąski,
  • szerokie zastosowanie - konsystencja erytrytolu pozwala na dodawanie go do wszelkich form wypieków, napojów i dań, w których pojawia się konieczność zastosowania cukru sacharozowego.

Równie często wybieranym słodzikiem przez osoby, które ograniczają spożycie białego cukru, jest stewia. To rodzaj słodziku, który wyróżnia się zerowym indeksem glikemicznym oraz prozdrowotnym wpływem na organizm. Ze względu na działanie antyoksydacyjne i brak wpływu na zmianę poziomu glukozy we krwi, jest równie zdrowa dla człowieka, jak w przypadku erytrytolu.

Cukier erytrytol dla każdego?

Stosowanie słodzików do niedawna było kontrowersyjnym tematem. Ich prozdrowotny wpływ na organizm budził kontrowersje, niemniej jednak obecnie erytrol, tak samo jak stewia czy ksylitol uznawane są za całkowicie bezpieczne dla człowieka. Ze względu na właściwości erytrolu, niski indeks glikemiczny oraz brak wpływu na rozwój próchnicy może być stosowany bez względu na stan zdrowia czy przyjmowane leki. Dodatkowo, bardzo często polecany jest dla cukrzyków, ze względu na brak oddziaływania na prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Mimo to, nadmierne spożywanie erytrolu w dawce większej niż 1g na 1 kg masy ciała może prowadzić do pojawienia się bólu brzucha, biegunki, gazów oraz wzdęć. Pojawienie się efektów ubocznych wynika z indywidualnej tolerancji organizmu na dostarczany do przewodu pokarmowego erytrytol.

Erytrytol – gdzie kupić?

Wiele osób zastanawia się, w jakich sklepach zaopatrzyć się w erytrol. Warto stawiać na sprawdzone miejsca zakupu, które oferują produkty najwyższej jakości, która jest potwierdzona odpowiednimi certyfikatami. Zaufanym punktem sprzedaży z pewnością jest apteka internetowa, która w swojej ofercie posiada zdrową żywność.

Biały cukier obecnie uznawany jest za substancję uzależniającą, która przyczynia się do zwiększenia masy ciała, a także prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Erytrol jest zdrowym zamiennikiem cukru sacharozowego, który jest całkowicie bezpieczny dla organizmu. 

Szkodliwe skutki stosowania Erytrolu - lekarze ostrzegają, może doprowadzić do zawału i udaru

Czy można spożywać erytrytol w dużych ilościach? Warto zainteresować się wynikami badań przeprowadzonych w jednym z amerykańskich instytutów i dokładniej przyjrzeć się tej substancji. Pierwsze badania o niepokojących wynikach zostały przeprowadzone na osobach, u których występowało zwiększone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wynikało z nich, że takie osoby były dwa razy bardziej narażone na atak serca lub udar, jeśli miały najwyższy poziom erytrytolu we krwi. Jeżeli poziom erytrytolu we krwi był u nich w górnych 25 %, to w zestawieniu z dolną granicą pojawiło się mocno podwyższone ryzyko udaru oraz zawału. Badania wzbudziły niepokój w środowisku lekarskim, więc wykonano dodatkowe testy w laboratorium, które potwierdziły że erytrytol sprzyja krzepnięciu płytek. 

Kolejne etapy badań zostały przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych i w Europie na blisko 3 tysiącach osób. Prawie trzy czwarte badanych cierpiało na chorobę wieńcową lub wysokie ciśnienie krwi, a co piąta osoba miała stwierdzoną cukrzycę. Badania wykazały, że podwyższony poziom erytrytolu skutkował większym ryzykiem ataku serca, udaru lub śmierci w ciągu najbliższych lat. Co istotne, przebadano także kilkoro zdrowych chętnych. Ich zadaniem było przyjęcie napoju, który zawierał 30 g erytrytolu. Testy prowadzone przez kolejne trzy dni miały na celu przedstawienie wahania poziomu erytrytolu i ocenienie ryzyka zakrzepów, które pojawia się u zdrowych osób stosujących ten zamiennik cukru. Okazało się, że trzydzieści gramów tej substancji wystarczyło, aby jej stężenie we krwi w bardzo gwałtowny sposób, a to oznaczało duże ryzyko wystąpienia zakrzepów i zawału.

Trzeba przyznać, że powyższe dane są niepokojące, warto zatem bacznie śledzić najnowsze doniesienia dotyczące erytrytolu i bezpieczeństwa jego stosowania. Zaleca się stosować tę substancję z umiarem, a w razie niepokojących objawów po jej spożyciu skonsultować się z lekarzem. Szczególną ostrożność zaleca się osobom z chorobami serca.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ nerwowy

Zaburzenia lękowe: diagnoza, leki i terapia CBT w atakach paniki
Zaburzenia lękowe to powszechny problem dotykający milionów ludzi na całym świecie, często utrudniający codzienne funkcjonowanie. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy, jakie leki przeciwlękowe mogą pomóc oraz dlaczego terapia poznawczo...

Układ rozrodczy i moczowy

Inkontynencja: przyczyny, rodzaje i skuteczne leczenie nietrzymania moczu (NTM)
Inkontynencja, czyli nietrzymanie moczu i kału, dotyczy coraz większej liczby ludzi. To problem, o którym trzeba mówić głośno, ponieważ znacznie obniża on jakość życia milionów osób oraz negatywnie wpływa na ich zdrowi...

Układ pokarmowy

Leki na problemy trawienne – ranking preparatów na wzdęcia, zaparcia i biegunki
Problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki, mogą znacząco obniżać komfort życia. Na szczęście istnieje wiele skutecznych sposobów na szybkie uporanie się z tymi dolegliwościami....

Choroby kobiece

Badania na tarczycę FT3, FT4, TSH – jak i kiedy je wykonać? Interpretacja wyników i normy pracy tarczycy
Brak energii, złe samopoczucie, zbyt niska lub wysoka masa ciała – każdy z tych objawów może wiązać się z zaburzeniami hormonalnymi. Regularne badanie tarczycy, a zwłaszcza poziomu hormonów przez nią produkowanych, to pierwszy...

Choroby skóry

Jak powstają zaskórniki zamknięte? Jak się ich pozbyć?
Zaskórniki zamknięte są jednym z najczęstszych problemów skórnych, które dotykają osoby w różnym wieku. Chociaż najczęściej pojawiają się w okresie dojrzewa...

Układ pokarmowy

Szukasz dobrego suplementu wspierającego funkcjonowanie wątroby?
Wątroba to jeden z najważniejszych organów wewnętrznych człowieka. W prawidłowo funkcjonującej wątrobie zachodzi ponad 500 reakcji chemicznych i metabolicznych. Aby...

Kosmetyki i uroda

Zbawienna moc odżywek - czyli walka z wypadającymi włosami
Niedobory witamin i minerałów, zaburzenia hormonalne, geny, a także brak odpowiedniej ochrony i przesadna stylizacja to najczęstsze przyczyny osłabienia i utraty włosów. Walkę z tym problemem można prowadzić n...

Choroby męskie

Zakola problem wielu mężczyzn – kilka rad jak sobie z nimi poradzić?
Wielu mężczyzn zmaga się łysieniem. Przypadłość ta nie dotyczy tylko mężczyzn w dojrzałym wieku, ale i tych około 20-30. roku życia. Jak sobie z tym radzić?...

Kosmetyki i uroda

Sucha skóra w zimę? Razem sobie poradzimy!
Gdy przychodzą chłodne dni, skóra szczególnie na naszych buziach zaczyna być nieprzyjemnie ściągnięta, szczypie i piecze. Na dworze mróz i zimny w...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem