Głóg – właściwości zdrowotne i stosowanie. Najlepsze przepisy z głogiem

Głóg – właściwości zdrowotne i stosowanie. Najlepsze przepisy z głogiem - zdjęcie

Głóg to popularna roślina ozdobna, która skrywa niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Kwiaty i owoce głogu były stosowane już w medycynie ludowej, dziś wciąż wykorzystuje się je w celach leczniczych i profilaktycznych.

Czym jest głóg?

Głóg to nazwa roślin należących do gatunku Crataegus. W Polsce najczęściej występujące odmiany to głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy oraz głóg pośredni. W naturalnych warunkach rośliny te przybierają postać ciernistych krzewów o wysokości 3-4 metrów albo drzew, które osiągają od 8 do 10 metrów. Głóg ma białe lub różowe kwiaty, a jego dojrzałe owoce mają kulisty lub elipsowaty kształt oraz ciemnoczerwony lub czerwonobrunatny kolor. Barwa owoców głogu może się jednak różnić w zależności od ich dojrzałości oraz gatunku rośliny – spotykane są też owoce w kolorach zielonym, żółtym, czerwonym czy ciemnofioletowym.

W celach leczniczych wykorzystywane są zarówno kwiaty i szczytowe liście głogu, jak i jego owoce. Rozkwitające kwiatostany głogu zbiera się w maju i czerwcu, a we wrześniu i październiku do zbioru nadają się owoce. Kwiaty suszy się w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 30°C, natomiast owoce są suszone w temperaturze 30°C, a następnie dosuszane w 50°C.

Co zawiera głóg?

Kwiaty i owoce głogu są bogatym źródłem składników mineralnych i innych związków, dzięki czemu są one powszechnie wykorzystywane w celach leczniczych i profilaktycznych. Głóg zawiera między innymi:

  • mikroelementy, w tym potas, wapń, magnez, fosfor i sód;
  • witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy;
  • flawonoidy, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy i naczyń krwionośnych;
  • procyjanidyny, które łagodnie obniżają ciśnienie tętnicze.

Właściwości zdrowotne głogu

Ze względu na wysoką zawartość cennych składników, głóg wykazuje liczne właściwości lecznicze – wpływa na pracę układu krążenia i układu odpornościowego, a ponadto ma działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe.


Właściwości głogu

Charakterystyka

Działanie na układ krążenia

Spożywanie ekstraktów z owoców lub kwiatów głogu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Głóg obniża poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu HDL. Głóg wspomaga także obniżanie ciśnienia krwi.

Działanie na układ odpornościowy

Głóg wykazuje właściwości przeciwzapalne, co jest w głównej mierze zasługą flawonoidów zawartych w ekstrakcie z owoców rośliny.

Działanie przeciwutleniające

Głóg cechuje się wysoką zawartością antyoksydantów, w tym polifenoli. Wodne i etanolowe wyciągi z głogu skutecznie wspierają walkę z wolnymi rodnikami.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe

Głóg wykazuje właściwości przeciwbakteryjnie, zwalczając między innymi gronkowce i paciorkowce, oraz przeciwgrzybicze.

Zastosowanie lecznicze głogu

Właściwości zdrowotne głogu sprawiają, że znajduje on szerokie zastosowanie w lecznictwie. Od dawna wykorzystywany w medycynie ludowej, jest polecany w przypadku takich dolegliwości jak biegunki, zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego, astma czy bezsenność. Medycyna chińska natomiast rekomenduje głóg jako wsparcie w niwelowaniu problemów trawiennych czy zaburzeniach krążenia.

Głóg jest uznawany za surowiec zielarski – występuje przede wszystkim w formie kwiatów i liści tej rośliny. Głóg jest również powszechnie dostępny pod postacią preparatów aptecznych. Najczęściej są to środki o działaniu obniżającym ciśnienie lub wspomagające pracę serca. Poprawiają one ukrwienie mięśnia sercowego i przepływ wieńcowy krwi oraz przyspieszają akcję serca, zwiększając jego tolerancję na niedobory tlenu. Co ciekawe, właściwości obniżające ciśnienie wykazuje także pokrzywa, której można użyć do przeprowadzenia detoksu pokrzywowego.

Głóg można też znaleźć w mieszankach o działaniu uspokajającym, przeciwdziałających miażdżycy czy wspierających terapię zaburzeń gospodarki lipidowej. Owoce głogu mogą być także składnikiem wzmacniających mieszanek witaminowych, a wyciąg z kwiatu głogu jest używany do produkcji środków stosowanych przy urazach i obrzękach.

Polecane przepisy z głogiem

Warto jednak wiedzieć, że głóg jest również rośliną niezwykle przydatną w kuchni. Bardzo popularne są zwłaszcza przetwory, takie jak dżemy, konfitury czy soki, a ponadto galaretki, cukierki głogowe, nalewki czy herbaty. Kwiaty i owoce głogu mogą być też wykorzystywane do przygotowywania naparów. Są one szczególnie polecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem, miażdżycą i innymi dolegliwościami ze strony układu krążenia – by ocenić jego kondycję oraz predyspozycje zawałowe wykonuje się badanie CRP. Napary z głogu sprawdzają się także w zwalczaniu bólów reumatycznych, stawowych i mięśniowych.

Napar z głogu – jak zrobić?

Głóg świetnie nadaje się do przyrządzania naparów. Jak go zrobić? Jedną łyżeczkę rozdrobnionych kwiatów i liści należy zalać szklanką ciepłej wody, ogrzewać pod przykryciem przez około 3 minuty, a następnie przecedzić. Zaleca się wypijać dwa razy dziennie po szklance odwaru przygotowanego bezpośrednio przed spożyciem.

Inna możliwość to przyrządzenie naparu z owoców głogu. W tym przypadku należy zalać dwie łyżeczki owoców głogu szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. Napar z owoców głogu najlepiej pić trzy razy dziennie. Z kolei do przygotowania herbaty z głogu wystarczy zalać gorącą wodą ususzone owoce – można je ususzyć samodzielnie lub kupić w sklepie zielarskim.

Jakie są przeciwskazania do stosowania głogu?

Choć głóg wykazuje doskonałe właściwości zdrowotne, istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Osoby cierpiące na poważne schorzenia przed sięgnięciem po głóg powinny skonsultować się z lekarzem – dotyczy to zwłaszcza chorych z niewydolnością serca. Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów z głogu jest także ciąża oraz karmienie piersią.

Głóg nie tylko pięknie wygląda – roślina ta posiada też cenne właściwości lecznicze. Głóg wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, wzmacnia układ odpornościowy, a ponadto wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe – może być więc stosowany jako wsparcie kuracji wielu schorzeń lub w celach profilaktycznych.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem