Reishi stosowane są od ponad dwóch tysięcy lat w medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu. Grzyby uznawane były za magiczne i zbierano je przy wilgotnych brzegach. Informacje na temat grzybów reishi znaleźć można w wielu różnych źródłach, których historia sięga setek lat przed naszą erą. W Azji są one symbolem silnego zdrowia i długowieczności. Wykonywano z nich talizmany, które miały za zadanie chronić przed chorobami.
Zobacz także artykuł: Jak wzmocnić układ odpornościowy u dzieci?
Reishi - Ganoderma lucidum czyli lakownica żółtawa: Grzyb leczniczy nazywany boskim grzybem nieśmiertelności
Grzyby reishi to japońska nazwa gatunku grzybów, które należą do rodziny lakownicowatych. Nazywane są także lingzhi, co w Chinach oznacza zioło o duchowej mocy. W Azji grzyby reishi uważane są za lekarstwo w zasadzie na każdą dolegliwość.
Reishi charakteryzują się półkolistym kształtem i brązowym kolorem. Występuje aż 6 odmian tych grzybów (biała, żółta, czerwona, niebieska, fioletowa i czarna), ale według naukowców najcenniejsza jest czerwona. Hodowla grzybów reishi jest wymagająca, a mieszkańcy terenów, na których występują, otaczają je religijną czcią.
Grzyby mają bardzo bogatą historię i przez co najmniej 4 tysiące lat medycy odkryli wiele zastosowań reishi. Ludzie w tamtym okresie uważali, że grzyby wzmacniają płodność czy wspomagają odchudzanie. W dawnych czasach reishi poszukiwany był niemalże przez wszystkich podróżników, gdyż wierzono, że ma magiczną moc. Nie odstraszało ich to, że grzyby te znaleźć było można wyłącznie w bardzo odległych zakątkach świata. Posiadaczem tego grzyba chciał być każdy król, a lokalni poeci pisali dzieła z reishi w roli głównej - tego typu informacje znajdują się w chińskich zapisach z XVI wieku.
Grzyb reishi – sekretne działanie i właściwości
Grzyby reishi stanowią bogactwo cennych dla zdrowia składników aktywnych. Należą do nich m.in. związki polisacharydowe, np. alfa- i betaglukany, kumaryna i alkaloidy. Na szczególną uwagę zasługują komponenty steroidowe, które przypominają ludzkie hormony, w tym płciowe, wśród których można wyróżnić, np. kwas ganoderowy. Poza tym grzyby reishi zawierają witaminy i minerały, takie jak mangan, miedź, magnez, cynk, german oraz witaminy z grupy B i 17 aminokwasów. Właściwości tych wszystkich substancji powodują, że grzyb działa prozdrowotnie na ludzki organizm.
Wspomaganie układu odpornościowego
Reishi zawierają w składzie beta-glukan, który zwiększa ilość limfocytów T i makrofagów, a to przekłada się na poprawienie odporności organizmu. Dzięki temu warto spożywać grzyby reishi podczas okresu jesienno-zimowego, ale również w trakcie chemioterapii, kiedy organizm jest mocno osłabiony. Warto także poznać inne sposoby na wzmocnienie organizmu dorosłych.
Regulacja poziomu krwi
Ekstrakt z grzybów reishi obniża poziom glukozy we krwi, dzięki czemu może hamować enzym używany przez wątrobę do wytwarzania glukozy. Mogą także zapobiegać albo hamować postęp cukrzycowych powikłań nerkowych.
Profilaktyka chorób krążenia
Ze względu na zawartość triterpenidów, grzyby reishi obniżają ciśnienie tętnicze, ale także wykazują działanie przeciwagregacyjnie, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Dzięki temu reishi są skutecznym środkiem w profilaktyce schorzeń układu krążenia.
Korzystny wpływ na łagodzenie alergii
Triterpenoidy wykazują także działanie przeciwhistaminowe. Blokują związki, które są mediatorami stanu zapalnego, przez co obniżają nasilenie alergii. To wpływa na wyciszenie nadreaktywnego systemu odpornościowego, co może wpływać zbawiennie na osoby z alergiami oraz chorobami autoimmunologicznymi. Grzyby reishi mogą okazać się zatem skuteczną alternatywą dla leków antyalergicznych.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Polisacharydy, które obecne są w grzybie, wspierają układ immunologiczny w walce z wirusem Epsteina-Barra, który odpowiada za mononukleozę. Ponadto zawarte w nim kwasy ganoderowe, które wchodzą w skład Ganodermy, działają przeciwko wirusowi HIV, znacząco zmniejszając jego replikację.
Promowanie długowieczności
Spożywanie grzybów reishi poprawiać może zarówno jakość, jak i długość życia. Przez działanie modulujące oraz stymulujące funkcje układu odpornościowego, organizm staje się bardziej odporny na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych.
Inne właściwości grzybów reishi:
- łagodzenie objawów astmy oskrzelowej,
- skutecznie wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli,
- wspomaganie walki z cukrzycą,
- wspomaganie walki z chorobami neurodegeneracyjnymi,
- ułatwianie zasypiania,
- działanie antyoksydacyjne poprzez redukcję nadmiaru wolnych rodników.
Jak dawkować spożywanie grzyba reishi?
Spożywanie grzybów reishi zależy oczywiście od określonego preparatu oraz jego formy. Bezpieczne oraz zalecane dziennie spożycie grzybów reishi w sproszkowanej postaci to od 1 do 2 łyżeczek, które należy rozpuścić w szklance wody. Z kolei preparat w postaci tabletek, należy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle jest to 1-2 tabletki dziennie.
Grzyb reishi na raka – czy działa?
Przeprowadzono wiele badań, z których wynika, że reishi mogą wykazywać działanie antynowotworowe. Zawierają one w składzie polisacharydy i saponiny, zmniejszające namnażanie komórek nowotworowych w płucach zajętych przez raka. Efekt ten ma być wynikiem śmierci komórek nowotworowych, do której doprowadzają wspomniane substancje. Natomiast z innych badań wynika, że grzyby reishi mogą zmniejszać ilość guzów u ludzi, którzy zmagają się z nienowotworowymi guzami odbytnicy i okrężnicy.
Gdzie kupić grzyb reishi? Grzyb reishi – tabletki czy proszek?
Grzyby reishi można nabyć w aptekach, zarówno stacjonarnych jak i online, zielarskich sklepach albo ze zdrową żywnością. Dostępny jest w formie proszku albo tabletek. Formę warto wybrać w zależności od preferencji. Proszek wymaga dodania do napoju, np. wody, z kolei tabletkę wystarczy połknąć. Należy jednak pamiętać, że tego typu preparaty powinny mieć Certyfikat Unii Europejskiej, a także wiele innych, np. JAS, GMP, ISO, ECOCERT. Gwarantują one nie tylko wysoką skuteczność preparatu, ale także bezpieczeństwo jego stosowania.
Jakie są skutki uboczne stosowania grzyba reishi?
Reishi są względnie bezpieczne w stosowaniu, jednak należy pamiętać o spożywaniu odpowiednich dawek. Zaleca się, aby grzyby w formie sproszkowanej stosować nie dłużej niż 30 dni. Przy dłuższym spożywaniu może wystąpić:
- świąd,
- bóle oraz zawroty głowy,
- niestrawność,
- wysypka,
- krwawe stolce,
- krwawienie z nosa.
U osób, które cierpią na trombocytopenię, spożywanie większej dawki niż zakłada norma, zwiększać może ryzyko krwawień. W najgorszym wypadku może dojść do uszkodzenia wątroby.
Jak w każdym przypadku, również spożywanie grzybów reishi ma kilka przeciwwskazań. Grzyba nie powinny przyjmować dzieci, kobiety w okresie ciąży oraz laktacji, ponieważ nie istnieją badania, które potwierdzałyby bezpieczeństwo stosowania go u tych grup osób. Oprócz tego z ich spożywania zrezygnować powinny wszystkie osoby zmagające się z nadciśnieniem, niskim ciśnieniem oraz mające problemy z krzepnięciem krwi. Grzyby reishi wykluczyć powinny także osoby, które są około 2 tygodnie przed operacją albo po niej.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.