Grzyb reishi – działanie, właściwości i zastosowanie

Grzyb reishi – działanie, właściwości i zastosowanie - zdjęcie

Reishi stosowane są od ponad dwóch tysięcy lat w medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu. Grzyby uznawane były za magiczne i zbierano je przy wilgotnych brzegach. Informacje na temat grzybów reishi znaleźć można w wielu różnych źródłach, których historia sięga setek lat przed naszą erą. W Azji są one symbolem silnego zdrowia i długowieczności. Wykonywano z nich talizmany, które miały za zadanie chronić przed chorobami.

Zobacz także artykuł: Jak wzmocnić układ odpornościowy u dzieci?

Reishi - Ganoderma lucidum czyli lakownica żółtawa: Grzyb leczniczy nazywany boskim grzybem nieśmiertelności

Grzyby reishi to japońska nazwa gatunku grzybów, które należą do rodziny lakownicowatych. Nazywane są także lingzhi, co w Chinach oznacza zioło o duchowej mocy. W Azji grzyby reishi uważane są za lekarstwo w zasadzie na każdą dolegliwość.

Reishi charakteryzują się półkolistym kształtem i brązowym kolorem. Występuje aż 6 odmian tych grzybów (biała, żółta, czerwona, niebieska, fioletowa i czarna), ale według naukowców najcenniejsza jest czerwona. Hodowla grzybów reishi jest wymagająca, a mieszkańcy terenów, na których występują, otaczają je religijną czcią.

Grzyby mają bardzo bogatą historię i przez co najmniej 4 tysiące lat medycy odkryli wiele zastosowań reishi. Ludzie w tamtym okresie uważali, że grzyby wzmacniają płodność czy wspomagają odchudzanie. W dawnych czasach reishi poszukiwany był niemalże przez wszystkich podróżników, gdyż wierzono, że ma magiczną moc. Nie odstraszało ich to, że grzyby te znaleźć było można wyłącznie w bardzo odległych zakątkach świata. Posiadaczem tego grzyba chciał być każdy król, a lokalni poeci pisali dzieła z reishi w roli głównej - tego typu informacje znajdują się w chińskich zapisach z XVI wieku.

Grzyb reishi – sekretne działanie i właściwości

Grzyby reishi stanowią bogactwo cennych dla zdrowia składników aktywnych. Należą do nich m.in. związki polisacharydowe, np. alfa- i betaglukany, kumaryna i alkaloidy. Na szczególną uwagę zasługują komponenty steroidowe, które przypominają ludzkie hormony, w tym płciowe, wśród których można wyróżnić, np. kwas ganoderowy. Poza tym grzyby reishi zawierają witaminy i minerały, takie jak mangan, miedź, magnez, cynk, german oraz witaminy z grupy B i 17 aminokwasów. Właściwości tych wszystkich substancji powodują, że grzyb działa prozdrowotnie na ludzki organizm.

Wspomaganie układu odpornościowego

Reishi zawierają w składzie beta-glukan, który zwiększa ilość limfocytów T i makrofagów, a to przekłada się na poprawienie odporności organizmu. Dzięki temu warto spożywać grzyby reishi podczas okresu jesienno-zimowego, ale również w trakcie chemioterapii, kiedy organizm jest mocno osłabiony. Warto także poznać inne sposoby na wzmocnienie organizmu dorosłych.

Regulacja poziomu krwi

Ekstrakt z grzybów reishi obniża poziom glukozy we krwi, dzięki czemu może hamować enzym używany przez wątrobę do wytwarzania glukozy. Mogą także zapobiegać albo hamować postęp cukrzycowych powikłań nerkowych.

Profilaktyka chorób krążenia

Ze względu na zawartość triterpenidów, grzyby reishi obniżają ciśnienie tętnicze, ale także wykazują działanie przeciwagregacyjnie, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Dzięki temu reishi są skutecznym środkiem w profilaktyce schorzeń układu krążenia.

Korzystny wpływ na łagodzenie alergii

Triterpenoidy wykazują także działanie przeciwhistaminowe. Blokują związki, które są mediatorami stanu zapalnego, przez co obniżają nasilenie alergii. To wpływa na wyciszenie nadreaktywnego systemu odpornościowego, co może wpływać zbawiennie na osoby z alergiami oraz chorobami autoimmunologicznymi. Grzyby reishi mogą okazać się zatem skuteczną alternatywą dla leków antyalergicznych.

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

Polisacharydy, które obecne są w grzybie, wspierają układ immunologiczny w walce z wirusem Epsteina-Barra, który odpowiada za mononukleozę. Ponadto zawarte w nim kwasy ganoderowe, które wchodzą w skład Ganodermy, działają przeciwko wirusowi HIV, znacząco zmniejszając jego replikację.

Promowanie długowieczności

Spożywanie grzybów reishi poprawiać może zarówno jakość, jak i długość życia. Przez działanie modulujące oraz stymulujące funkcje układu odpornościowego, organizm staje się bardziej odporny na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych.

Inne właściwości grzybów reishi:

  • łagodzenie objawów astmy oskrzelowej,
  • skutecznie wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli,
  • wspomaganie walki z cukrzycą,
  • wspomaganie walki z chorobami neurodegeneracyjnymi,
  • ułatwianie zasypiania,
  • działanie antyoksydacyjne poprzez redukcję nadmiaru wolnych rodników.

Jak dawkować spożywanie grzyba reishi?

Spożywanie grzybów reishi zależy oczywiście od określonego preparatu oraz jego formy. Bezpieczne oraz zalecane dziennie spożycie grzybów reishi w sproszkowanej postaci to od 1 do 2 łyżeczek, które należy rozpuścić w szklance wody. Z kolei preparat w postaci tabletek, należy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle jest to 1-2 tabletki dziennie.

Grzyb reishi na raka – czy działa?

Przeprowadzono wiele badań, z których wynika, że reishi mogą wykazywać działanie antynowotworowe. Zawierają one w składzie polisacharydy i saponiny, zmniejszające namnażanie komórek nowotworowych w płucach zajętych przez raka. Efekt ten ma być wynikiem śmierci komórek nowotworowych, do której doprowadzają wspomniane substancje. Natomiast z innych badań wynika, że grzyby reishi mogą zmniejszać ilość guzów u ludzi, którzy zmagają się z nienowotworowymi guzami odbytnicy i okrężnicy.

Gdzie kupić grzyb reishi? Grzyb reishi – tabletki czy proszek?

Grzyby reishi można nabyć w aptekach, zarówno stacjonarnych jak i online, zielarskich sklepach albo ze zdrową żywnością. Dostępny jest w formie proszku albo tabletek. Formę warto wybrać w zależności od preferencji. Proszek wymaga dodania do napoju, np. wody, z kolei tabletkę wystarczy połknąć. Należy jednak pamiętać, że tego typu preparaty powinny mieć Certyfikat Unii Europejskiej, a także wiele innych, np. JAS, GMP, ISO, ECOCERT. Gwarantują one nie tylko wysoką skuteczność preparatu, ale także bezpieczeństwo jego stosowania.

Jakie są skutki uboczne stosowania grzyba reishi?

Reishi są względnie bezpieczne w stosowaniu, jednak należy pamiętać o spożywaniu odpowiednich dawek. Zaleca się, aby grzyby w formie sproszkowanej stosować nie dłużej niż 30 dni. Przy dłuższym spożywaniu może wystąpić:

  • świąd,
  • bóle oraz zawroty głowy,
  • niestrawność,
  • wysypka,
  • krwawe stolce,
  • krwawienie z nosa.

U osób, które cierpią na trombocytopenię, spożywanie większej dawki niż zakłada norma, zwiększać może ryzyko krwawień. W najgorszym wypadku może dojść do uszkodzenia wątroby.

Jak w każdym przypadku, również spożywanie grzybów reishi ma kilka przeciwwskazań. Grzyba nie powinny przyjmować dzieci, kobiety w okresie ciąży oraz laktacji, ponieważ nie istnieją badania, które potwierdzałyby bezpieczeństwo stosowania go u tych grup osób. Oprócz tego z ich spożywania zrezygnować powinny wszystkie osoby zmagające się z nadciśnieniem, niskim ciśnieniem oraz mające problemy z krzepnięciem krwi. Grzyby reishi wykluczyć powinny także osoby, które są około 2 tygodnie przed operacją albo po niej.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem