Zioła i napary roślinne zdecydowanie wróciły do łask! Dziś przyjrzymy się hibiskusowi - jest on nie tylko przepięknym krzewem, który w niektórych odmianach zdobi polskie ogródki, ale przede wszystkim zdobył uznanie dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Przygotowany w odpowiedni sposób nie tylko pozytywnie wpłynie na stan naszego organizmu, ale będzie również cieszył nasze podniebienie wyjątkowym smakiem.
Hibiskus (ketmia szczawiowa) – podstawowe informacje
Hibiskus (a także: hibiskus bagienny lub hibiskus bylinowy) jest rośliną zielną, należy do rodziny ślazowatych. Nazywany czerwonym złotem faraonów, znany był już w starożytnym Egipcie, gdzie napar przygotowany z jego kwiatów cieszył się dużą popularnością. Współcześnie naturalnie występuje w południowej i zachodniej Afryce oraz na terenie południowej i wschodniej Azji. Jest rośliną, która najlepiej rośnie w klimatach tropikalnych, jednak odpowiednia pielęgnacja umożliwia hodowanie go w mniej sprzyjających warunkach, w tym również w Polsce.
Hibiskus znany jest również pod innymi nazwami - róża chińska, ketmia. Posiada piękne, ogromne kwiaty, które osiągają średnicę nawet do 20-30 cm. To właśnie one posiadają najwięcej wartości prozdrowotnych i z nich przygotowywana jest aromatyczna herbata. Zakwitłe kwiaty są zrywane, suszone, a następnie pakowane do szczelnych pojemników, aby jak najdłużej zachowały swój wyjątkowy aromat.
Właściwości lecznicze hibiskusa
Jeśli borykamy się z obniżoną odpornością i związanymi z tym częstymi infekcjami, odpowiedzią na nasze problemy może być właśnie hibiskus. Właściwości prozdrowotne tej rośliny znane są od wieków, a współcześnie często jest składnikiem herbat na przeziębienie. Wysoka zawartość witaminy C pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko rozwoju wirusów i bakterii w organizmie. Co więcej, ketmia pełna jest antyoksydantów, dzięki czemu łagodzi stany zapalne i zmniejsza ryzyko powstawania nowych.
Chińska róża jest również powszechnie stosowana jako element terapii leczenia nadciśnienia tętniczego. Naturalnie występujące w hibiskusie przeciwutleniacze obniżają poziom cholesterolu oraz wspierają oczyszczanie tętnic z odkładających się w nich złogów tłuszczowych. Regularne picie naparu znacząco obniża ryzyka wystąpienia miażdżycy czy zawału, a jednocześnie wspomaga pracę serca i całego układu krążenia.
Obecnie prowadzone badania sugerują, że herbata z hibiskusa może mieć działanie przeciwnowotworowe, zmniejszając ryzyko wystąpienia raka. Co więcej, ketmia może również posiadać właściwości immunomodulujące i pozytywnie wpływać na pracę układu nerwowego.
Jakie zastosowania ma hibiskus?
Hibiskus jest szeroko stosowany w przemyśle farmaceutycznym, gdzie wyciąg z niego stał się popularnym składnikiem suplementów diety. W wysokim stężeniu jest stosowany jako środek przeczyszczający. Jednak najczęściej występuje w postaci suszu z całych lub rozdrobionych kwiatów i sprzedawany indywidualnie lub jako element mieszanki ziół.
Prozdrowotnymi właściwościami hibiskusa zainteresowała się również branża kosmetyczna. Badania potwierdzają, że preparaty zawierające hibiskus zdecydowanie poprawiają wygląd skóry naczynkowej i przyczyniają się do likwidacji tzw. pajączków na twarzy. Ketmia wspiera również ukrwienie skóry, dzięki czemu działa ujędrniająco i łagodząco.
Herbaty z hibiskusa nie powinny pić osoby o niskim ciśnieniu. Nie jest to jeszcze dokładnie zbadane, ale podejrzewa się, że ketmia może mieć działanie wczesnoporonne - dlatego odradza się kobietom w ciąży picie naparów, które w składzie mają susz z hibiskusa.
Jak działa hibiskus?
Poziom przeciwutleniaczy występujących w herbacie z hibiskusa, może być porównany do tego w białej herbacie. Pod wieloma względami te napary mają podobne właściwości, jednak herbata z hibiskusa posiada bardziej intensywny, kwaskowaty smak.
Ketmia z jednej strony polecana jest osobom z obniżonym apetytem, gdyż jej kwaśny aromat wpływa pobudzająco na łaknienie. Jednocześnie dzięki delikatnym właściwościom przeczyszczającym, hibiskus oczyszcza organizm i układ pokarmowy, wspierając proces utraty wagi – jest jednym z popularniejszych składników herbat odchudzających, podobnie jak zielona herbata.
Dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom, napar z hibiskusa znacząco poprawia ogólny stan organizmu. Co więcej, regularne picie go zmniejsza ryzyko raka prostaty, jednocześnie pozytywnie wpływa zarówno na potencję, jak i na libido.
Herbata z kwiatu hibiskusa
Do najpopularniejszych roślin i ziół, z których mogą powstawać napary, należą m.in. mięta, melisa, szałwia czy właśnie hibiskus. Herbata przyrządzona z jego kwiatów ma piękny, głęboki czerwony kolor. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno - jednak najsmaczniejsza jest pita tuż po odpowiednim przygotowaniu.
Susz z kwiatów hibiskusa powinniśmy zalać wodą o temperaturze 90-95 stopni i parzyć przez ok. 10 minut, a następnie oddzielić kwiaty od gotowej herbaty. Aby picie naparu przyniosło oczekiwaną poprawę zdrowia, należy wypijać przynajmniej 2-3 filiżanki dziennie, a pierwsze efekty zauważymy nawet już po 6 tygodniach.
Jeśli mamy ochotę na zimny napój, a nie chcemy czekać, aż nasza hibiskusowa herbata ostygnie, możemy zalać susz zimną wodą i odczekać ok. 15 minut przed odsączeniem kwiatów. Niezależnie od tego, w jakiej temperaturze wody przygotujemy napar, jeśli będziemy stosować się do określonych czasów parzenia, będziemy mogli wykorzystać tę samą porcję hibiskusa jeszcze nawet aż do dwóch kolejnych zaparzeń.
Możemy pić napar z samego hibiskusa – taka herbata będzie mocno kwasowa, a jej smak intensywny. Wiele mieszanek owocowych zawiera w sobie kwiaty hibiskusa – to dzięki nim większość herbat owocowych uzyskuje intensywnie czerwony kolor. Niezależnie od tego czy będziemy pić herbatę wyłącznie hibiskusową, czy zmieszaną z innymi ziołami lub owocami, wprowadzenie jej do naszej codzienności gwarantuje poprawę stanu zdrowia i długotrwałe, pozytywne efekty.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.