Indeks glikemiczny (IG) – co to jest? Jak sprawdzić jego zawartość w produktach.

Indeks glikemiczny (IG) – co to jest? Jak sprawdzić jego zawartość w produktach. - zdjęcie

Węglowodany, obok białek i tłuszczów, stanowią bardzo ważny element odżywiania, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Piramida żywienia, opracowana przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, zawiera zasady prawidłowego odżywiania człowieka. Na trzecim miejscu, po aktywności fizycznej oraz warzywach i owocach, znalazły się węglowodany. Stanowią one podstawowe źródło energetyczne organizmu. Jednak ich nadmiar w diecie, szczególnie cukrów prostych – glukozy i fruktozy, może odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej oraz powodować inne komplikacje zdrowotne.

Indeks glikemiczny – co to jest?

Indeks glikemiczny to wskaźnik informujący o wpływie produktów żywnościowych na wzrost poziomu glukozy we krwi, po upływie ok. 2-3 godzin, od ich spożycia. Określa szybkość zwiększenia jej stężenia, w porównaniu z tym, jakie nastąpiłoby po spożyciu tej samej ilości czystej glukozy. U zdrowego człowieka poziom cukru we krwi powinien w ciągu dnia być mniej więcej na stałym poziomie i nie przekraczać 150 mg/dl. Po każdym posiłku stężenie glukozy podnosi się, jednak po upływie 2-3 godzin powinno ono wrócić do normalnego poziomu. Nie wszystkie produkty spożywcze podnoszą poziom glukozy w jednakowym stopniu, niektóre z nich robią to w sposób gwałtowny, inne uwalniają glukozę stopniowo. Szczególne znaczenie ma to w przypadku diabetyków oraz osób zagrożonych ryzykiem wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych. Również każda osoba borykająca się z nadwagą powinna wiedzieć, co to jest indeks glikemiczny (IG) i jak stosować jego znajomość w praktyce. IG dla glukozy wynosi 100.

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Na wartość indeksu glikemicznego potraw wpływa wiele czynników. Należy do nich na przykład: rodzaj obecnych węglowodanów oraz innych składników pokarmowych, zawartość błonnika, stopień dojrzałości owoców lub warzyw, stopień rozdrobnienia produktu, sposób przetworzenia i obróbki termicznej oraz posiłki poprzedzające spożycie określonego produktu. Przetwarzanie i obróbka termiczna powodują, że ten sam produkt może mieć inny indeks glikemiczny. Na przykład surowa marchew o IG = 16, po ugotowaniu ma IG = 47, zaś różnica w IG między zwykłymi płatkami owsianymi a błyskawicznymi wynosi 12. Znajomość tego faktu pozwala lepiej planować i komponować przygotowywanie posiłków, począwszy od doboru produktów, a skończywszy na ich obróbce termicznej.

Gdzie można znaleźć informacje o indeksie glikemicznym?

Znajomość indeksu glikemicznego umożliwia komponowanie codziennego jadłospisu tak, by zapobiec dużym wahaniom poziomu cukru we krwi. Należy pamiętać, że IG nie charakteryzuje kaloryczności produktu, co powinno być uwzględnione w przygotowywaniu posiłków. Dawniej wartość indeksu glikemicznego można było sprawdzić jedynie w specjalnych tabelach, dostępnych w opracowaniach naukowych. Obecnie niemal na każdym opakowaniu produktu znajdziemy jego indeks glikemiczny. Tabela, w której umieszczone są wartości IG poszczególnych produktów, znacznie ułatwia dokonywanie wyboru.

Indeks glikemiczny – tabela

Wartości IG produktów, podzielonych na poszczególne kategorie, zamieszczono w tabelach poniżej.




Indeks glikemiczny wszystkich orzechów (laskowych, włoskich, pistacjowych, arachidowych oraz migdałów) wynosi 15, natomiast mięsa, ryb, jajek i tłuszczów IG=0.

Jaki indeks glikemiczny mają poszczególne produkty?

Produkty spożywcze zostały podzielone na 3 główne kategorie: o niskim IG (poniżej 55), średnim IG (między 56, a 69) oraz wysokim, gdzie IG przekracza 70. Do produktów o zerowym indeksie glikemicznym należą: masło, oleje roślinne, ser żółty, jaja, drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, łosoś oraz dorsz. Niską wartość IG mają: sałata lodowa (10), agrest, kapusta, orzechy i migdały, pomidor, por, rzodkiewka, ogórek, papryka, pieczarki (15), marchew surowa (16), czekolada gorzka, wiśnie (22), grapefruit (25), mleko pełnotłuste (27), mandarynki, chudy twaróg (30), mleko odtłuszczone (32), jogurt naturalny (36), gruszka, jabłka (38), truskawki (40), pomarańcze (42), groszek zielony (48), chleb żytni razowy (50), kasza gryczana, kukurydza konserwowa, ryż brązowy gotowany (55). Przykłady produktów o średnim IG: marchew gotowana (47), ananas świeży, musli, winogrona czarne (59), makaron gotowany (61), burak ćwikłowy, rodzynki, ryż biały gotowany (64), ananas w puszce (65), ziemniaki gotowane (69). Przykładowe produkty o wysokim IG: chleb pszenny, kasza jęczmienna (70), kasza jaglana (71), arbuz (72), dynia, frytki (75), makaron kukurydziany bezglutenowy, żelki (78), płatki kukurydziane (81), chipsy ziemniaczane (90), bagietka (99), daktyle suszone (103). W serwisie Wapteka.pl, w dziale Leki OTC i suplementy oraz Odchudzanie i ujędrnianie można znaleźć wiele zdrowych produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym

I Śniadanie:

  • Kromka chleba razowego z masłem, dwa jajka na miękko, sałata. Herbata.

II Śniadanie:

  • Jabłko, gorzka czekolada

Obiad:

  • Pieczona pierś z indyka, surówka z warzyw, ryż

Podwieczorek:

  • Naleśniki z chudym twarogiem na śmietanie. Orzechy.

Kolacja:

  • Kanapka z chleba razowego z wędliną i żółtym serem. Sałatka z pomidorów, papryki i cebuli.
  • Między posiłkami: niesłodzona herbata, najlepiej zielona lub czerwona, woda mineralna niegazowana.

Dlaczego warto stosować produkty o niskim indeksie glikemicznym?

Właściwa przemiana węglowodanów w organizmie zapewnia prawidłowy metabolizm i stabilizację wielu parametrów biochemicznych we krwi (np. poziomu cholesterolu czy ciśnienia tętniczego). Znajomość IG pozwala na sporządzanie potraw zapewniających prawidłową gospodarkę węglowodanową i stabilną glikemię (stężenie glukozy) po zjedzonym posiłku. Właściwie skomponowana dieta o niskim indeksie glikemicznym jest szczególnie zalecana dla osób z nietolerancją glukozy, diabetyków oraz pacjentów zagrożonych wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto umożliwia zmniejszenie wagi ciała, a więc można ją z powodzeniem stosować, jako łatwy sposób na odchudzanie, bez odczuwania głodu i konieczności liczenia kalorii. Dlatego też WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oraz FAO (Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa) zalecają, aby na opakowaniach produktów spożywczych umieszczać wartości IG.

Reasumując, spożywanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym przynosi ogromne korzyści zdrowotne, ponieważ zapobiega wysokiej glikemii po posiłku, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie komórek wysp trzustkowych, produkujących insulinę, przeciwdziała insulinooporności i hiperinsulinemii, przeciwdziała nadwadze i otyłości, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych, obniża stężenie LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz podwyższa poziom HDL (tzw. dobrego cholesterolu) w osoczu, poprawia ciśnienie tętnicze krwi oraz redukuje stres oksydacyjny w organizmie. Najnowsze badania wykazują, że dieta o niskim IG w znaczący sposób wspomaga proces leczenia nowotworów i przeciwdziała ich powstawaniu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Mięśnie i kości

Jak odbudować chrząstkę i maź stawową? Sprawdzone sposoby na regenerację i ochronę stawów przed zwyrodnieniem
Choroba zwyrodnieniowa stawów zaliczana jest do najczęściej występujących chorób przewlekłych. Stanowi jedną z przyczyn niepełnosprawności osób starszych, odpowiadając za występowanie uciążliwych objawów....

Choroby kobiece

Hemoroidy – jak leczyć i złagodzić pierwsze objawy? Jak pozbyć się hemoroidów?
Hemoroidy, czyli żylaki odbytu, powstają wskutek powiększania się guzków krwawniczych i odpowiadają za występowanie uciążliwych objawów. Hemoroidy dotyczą coraz większej liczby osób, stając się poważnym problemem......

Układ rozrodczy i moczowy

Kamienie nerkowe – jak je zdiagnozować i co zrobić, aby się ich szybko pozbyć?
Kamica nerkowa, nazywana także kamicą moczową, zaliczana jest do najczęściej występujących chorób układu moczowo-płciowego. Polega na tworzeniu się złogów w drogach moczowych ze składników występujących w moczu....

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem