Jagnięcina – wartości odżywcze, kalorie i właściwości prozdrowotne. Kto powinien jeść jagnięcinę?

Jagnięcina – wartości odżywcze, kalorie i właściwości prozdrowotne. Kto powinien jeść jagnięcinę? - zdjęcie

Jagnięcina była jadana w Polsce przez stulecia, jednak teraz niezbyt często gości na naszych talerzach. Według dietetyków to błąd – ten gatunek mięsa jest nie tylko świetnym źródłem wartości odżywczych, ale też wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.

Jagnięcina – najważniejsze informacje

Jagnięcina to mięso pochodzące od jagniąt, czyli owiec i baranów, które nie ukończyły pierwszego roku życia. W Polsce kojarzy się ono głównie z obszarami górskimi, gdzie można je łatwo kupić w sklepie lub bezpośrednio od dostawcy, a potrawy z jagnięciną są serwowane w wielu lokalnych restauracjach. Za najlepszą uznaje się tak zwaną jagnięcinę mleczną – to mięso pozyskane od owiec i baranów do czwartego miesiąca życia, gdy zwierzę wciąż odżywia się wyłącznie mlekiem matki. Jagnięcina od tak młodych jagniąt odznacza się wyjątkową delikatnością, a zdaniem koneserów – także niezwykłymi walorami smakowymi.

Mięso jagnięce ma bladoróżowy kolor i zachowuje kruchość oraz soczystość nawet po obróbce termicznej. Jak smakuje jagnięcina? Przypomina ona nieco dziczyznę, zwłaszcza sarninę, przez co nie każdy za nią przepada. Smak jagnięciny wynika przede wszystkim ze sposobu, w jaki hodowane są owce. Zwierzęta nie są stłoczone w ciasnych klatkach – przebywają na górskich halach i mogą się swobodne poruszać, dzięki czemu ich mięśnie są dobrze rozwinięte. Smak i zapach jagnięciny są uzależnione również od diety jagniąt – po czwartym miesiącu życia składa się na nią głównie roślinność porastająca górskie hale.

Jagnięcina – wartości odżywcze i kaloryczność

Jagnięcina jest bogatym źródłem cennych substancji odżywczych. Mięso jagnięce zawiera dużą ilość białka, witamin, minerałów, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy oraz L-karnitynę. W jagnięcinie znajdują się też aminokwasy, w tym kwas glutaminowy, leucynę oraz lizynę. Ostatni z wymienionych, lizyna, to białkowy aminokwas egzogenny, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu – uczestniczy w budowie białek, przeciwciał i enzymów, bierze udział w wytwarzaniu hormonów oraz poprawia koncentrację. Lizyna nie jest jednak syntetyzowana w organizmie, dlatego musi być dostarczana w formie suplementów diety lub wraz z pożywieniem.

Wartości odżywcze jagnięciny mogą nieco się różnić w zależności od części ciała zwierzęcia, z której pozyskano mięso.



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g łopatki jagnięcej

Zawartość w 100 g udźca jagnięcego

Zawartość w 100 g combra jagnięcego

Zawartość w 100 g karkówki jagnięcej

Zawartość w 100 g żeberek jagnięcych

Wartość energetyczna

201 kcal

230 kcal

310 kcal

260 kcal

372 kcal

Białko

18,9 g

17,9 g

16,3 g

16,8 g

14,5 g

Tłuszcz

13,4 g

17,1 g

26,6 g

20,9 g

34,4 g

Cholesterol

72 mg

69 mg

74 mg

71 mg

76 mg

Witamina B1

0,1 mg

0,13 mg

0,11 mg

0,11 mg

0,1 mg

Witamina B2

0,19 mg

0,23 mg

0,21 mg

0,22 mg

0,19 mg

Witamina B3

5,47 mg

6,26 mg

6,47 mg

6,09 mg

6,09 mg

Potas

214 mg

249 mg

214 mg

238 mg

190 mg

Magnez

22 mg

23 mg

21 mg

21 mg

18 mg

Żelazo

1,67 mg

1,66 mg

1,61 mg

1,56 mg

1,39 mg

Cynk

5,22 mg

3,32 mg

2,53 mg

3,43 mg

2,71 mg

Selen

19,9 µg

20,7 µg

18,9 µg

19,3 µg

16,8 µg



Jagnięcina jest mięsem lekkostrawnym i dobrze przyswajalnym, dlatego jest polecana między innymi sportowcom, osobom starszym, rekonwalescentom, osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu czy cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mięso jagnięce może być także elementem diety wątrobowej, którą stosuje się w ramach profilaktyki lub leczenia chorób wątroby.

Jagnięcina – właściwości zdrowotne

Jagnięcina jest uznawana za jeden z najzdrowszych gatunków mięs. Zawartość cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów sprawia, że jagnięcina wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:

  • witaminy z grupy B pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia;
  • kwas linolowy reguluje metabolizm glukozy;
  • wysoki poziom CLA, czyli sprzężonego kwasu linolowego i dużej ilości L-karnityny, przyczynia się do poprawy mineralizacji kości i redukcji tkanki tłuszczowej, opóźnia powstawanie zmian miażdżycowych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2;
  • kwas linolowy wspiera przemianę materii i zmniejsza poziom stężenia złego cholesterolu (LDL) we krwi;
  • witaminy z grupy B usprawniają metabolizm węglowodanów;
  • L-karnityna korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i poprawia koncentrację.

Ponadto, dzięki zawartości kwasu orotowego, jagnięcina ma właściwości potencjalnie antynowotworowe. Kwas orotowy jest uznawany za związek zdolny do hamowania rozwoju chorób nowotworowych – w jagnięcinie znajduje się go nawet 30 razy więcej niż w innym mięsie, co według badaczy ma wpływ na fakt, że u owiec nie występują nowotwory.

Czy jagnięcina jest dobra dla dzieci?

Podobnie jak kurczak czy królik, jagnięcina jest mięsem lekkostrawnym, dlatego z powodzeniem można podawać ją dzieciom. Sprawdzi się ona również w diecie najmłodszych, których karmienie dotychczas opierało się na mleku matki lub modyfikowanym, a którzy zaczynają dostawać pokarmy stałe – mięso jagniąt można znaleźć na przykład w gotowych daniach dla niemowląt. Ponadto jagnięcina rzadko wywołuje alergie pokarmowe, dlatego może stanowić zamiennik dla innych mięs. Jednak w razie podejrzenia nietolerancji pokarmowej, można skorzystać z zestawu do wykonywania testu z krwi – pobraną próbkę wystarczy wysłać do laboratorium.

Jak wybrać dobre mięso jagnięce?

Jagnięcina nie jest tak popularna jak inne gatunki mięs, dlatego wybór mięsa wysokiej jakości może sprawić pewne trudności. Na co więc zwrócić uwagę, kupując jagnięcinę? Kluczowe aspekty to:

  • miejsce zakupu – jagnięcinę poleca się kupować wyłącznie ze sprawdzonych, lokalnych hodowli;
  • kolor mięsa – dobrej jakości jagnięcina ma bladoróżowy lub jasnoczerwony kolor i jest pokryta cienką warstwą tłuszczu. Im jaśniejszy odcień mięsa i tłuszczu, tym młodsze było jagnię, od którego je pozyskano;
  • zapach – mięso od młodych jagniąt powinno mieć mało wyrazisty zapach;
  • waga i wielkość – jagnięta nie są duże, więc im większy jest kawałek mięsa i im wyższa jest jego waga, tym starsze było zwierzę.

Jagnięcina – przepisy. W jakiej postaci jagnięcina jest najlepsza?

Jagnięcinę można przyrządzać na różne sposoby – za sprawą niewielkiej ilości tłuszczu doskonale nadaje się ona do pieczenia, grillowania czy duszenia. Poszczególne kawałki mięsa jagnięcego można wykorzystać w następujący sposób:

  • smażenie – kotlety z udźca, polędwiczki, łopatka;
  • grillowanie – łopatka zmielona na mięso do hamburgerów, polędwiczki;
  • pieczenie – udziec z kością, żeberka, nadziewana łopatka;
  • duszenie – łopatka, mostek, karkówka.

W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy, do przyprawiania jagnięciny można wykorzystać różne marynaty: cebulową, czosnkową, cytrynowo-pieprzową, curry, hinduską lub do mięsa na kebab.

Jagnięcina nie bez powodu uznawana jest za jedno za najzdrowszych mięs. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna, a dzięki zawartości cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów mięso jagnięce stanowi pożądany składnik diety.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Mięśnie i kości

Jak odbudować chrząstkę i maź stawową? Sprawdzone sposoby na regenerację i ochronę stawów przed zwyrodnieniem
Choroba zwyrodnieniowa stawów zaliczana jest do najczęściej występujących chorób przewlekłych. Stanowi jedną z przyczyn niepełnosprawności osób starszych, odpowiadając za występowanie uciążliwych objawów....

Choroby kobiece

Hemoroidy – jak leczyć i złagodzić pierwsze objawy? Jak pozbyć się hemoroidów?
Hemoroidy, czyli żylaki odbytu, powstają wskutek powiększania się guzków krwawniczych i odpowiadają za występowanie uciążliwych objawów. Hemoroidy dotyczą coraz większej liczby osób, stając się poważnym problemem......

Układ rozrodczy i moczowy

Kamienie nerkowe – jak je zdiagnozować i co zrobić, aby się ich szybko pozbyć?
Kamica nerkowa, nazywana także kamicą moczową, zaliczana jest do najczęściej występujących chorób układu moczowo-płciowego. Polega na tworzeniu się złogów w drogach moczowych ze składników występujących w moczu....

Przeziębienie i grypa

Ranking skutecznych leków przeciwbólowych, które musisz mieć pod ręką, gdy "coś Cię bierze”
Ból to jeden z najczęstszych objawów towarzyszących infekcjom wirusowym, takim jak przeziębienie czy grypa. W takich sytuacjach wybór odpowiedniego środka przeciwbólowego może zadecydować o sz...

Układ rozrodczy i moczowy

Zespół nerczycowy — czym jest? Jak go rozpoznać i leczyć?
Zespół nerczycowy to poważna choroba nerek, która może znacząco obniżyć jakość życia i prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych. Charakteryzuje się dużą utratą białka przez nerki oraz objawami takimi jak ...

Serce i układ krążenia

Zapalenie wsierdzia — objawy, przyczyny, leczenie i możliwe powikłania
Zapalenie wsierdzia to poważna choroba serca, która dotyka wewnętrznej warstwy serca i zastawek, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Choroba ta, choć stosunkowo rzadka, wymaga szybkiej...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Co brać w okresie przeziębień i grypy, aby wzmocnić odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy infekcje wirusowe i bakteryjne stają się szczególnie uciążliwe. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Zakażenie Clostridium difficile – przebieg, leczenie, dieta
Zakażenie bakterią Clostridium difficile to jedno z najczęstszych powikłań po antybiotykoterapii, które może prowadzić do poważnych proble...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem