Każdy z nas wie, że chemiroterapia to najczęściej wykorzystywana metoda walki z nowotworami. Jej celem jest zniszczenie komórek rakowych. Jednak wywołuje wiele niekorzystnych zmian w organizmie chorego. Metoda ta osłabia organizm pacjenta, a także zmniejsza apetyt. Aby walczyć z rakiem potrzeba wiele sił. Jednak co należy zrobić, by wrócić do sił i przezwyciężyć chorobę?
Rak i jego skutki
Rak to grupa złośliwych
nowotworów o pochodzeniu nabłonkowym. Wywodzi się on z komórek naszego
organizmu, na wskutek przekształcenia się właściwych komórek organizmu w te
nieprawidłowe, czyli nowotworowe. Część z nich wymyka się spod kontroli, mnożąc
się i rozprzestrzeniając po organizmie człowieka. Oprócz tego, że organizm jest
osłabiony przez raka, to także chemioterapia dodatkowo odbiera siły oraz apetyt
pacjentowi. Dzieję się tak gdyż:
·
Choroba zaburza wydzielanie peptydów, które
stymulują apetyt
·
W ustroju jest nasilone wytwarzanie cytokin
prozapalnych, które hamują łaknienie
·
Tkanka nowotworowa wytwarza ketony oraz
mleczany, obniżające apetyt
·
W trakcie choroby zaburzone są zmysły smaku oraz
powonienia, następuje jadłowstręt
·
W trakcie rozwoju raka wzrasta prędkość
przemiany materii
·
Przyjmowanie cytostatyków, może prowadzić do
powstania różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego
Leki cytostatyczne mają szeroki
zakres działania. Niszczą nie tylko ognisko choroby, ale także te zdrowe
komórki organizmu. Najbardziej niekorzystnie wpływają na szpik kostny chorego,
czego skutkiem może być mielosupresja – ograniczenie wytwarzania niezbędnych
komórek tam produkowanych. Dlatego bardzo ważne jest by właściwie wspomóc
wyniszczony organizm pacjenta.
Po pierwsze – dieta
W trakcie chemioterapii, która
jest niestety bardzo toksyczną kuracją dla ludzkiego organizmu, ubywa niezwykle
wiele, niezbędnych składników odżywczych. W momencie leczenia pacjent potrzebuje
ogromnej ilości dobrego budulca, który pozwoli na odbudowę, regenerację oraz
wzmocnienie organizmu. Dieta powinna być układana indywidualnie dla każdego
pacjenta. Powinna ona składać się z 5 posiłków dziennie, dostarczać organizmowi
od 2000-2400 kcal , być lekkostrawna, bogato białkowa – chory powinien dziennie
spożywać od 100 do 120 g białka. 2/3 tej wartości powinny być pochodzenia zwierzęcego.
Bardzo ważne jest tu spożywanie ryb morskich, które dodatkowo są bogatym
źródłem kwasów omega-3, które wspomagają zwalczanie komórek nowotworowych.
Kolejnym ważnym składnikiem codziennej diety są chude mleko, kefiry oraz
jogurty. Zawierają one bakterie probiotyczne, wzmacniające odporność oraz
odbudowujące prawidłową florę jelitową. W diecie nie może zabraknąć również
tłuszczów. Ich dzienne zapotrzebowanie winno być w granicach 30-40 g,
dostarczane w postaci olejów roślinnych, masła, czy słodkiej śmietany. Dla
chorego bardzo ważne jest spożywanie około 0,5 kg owoców i warzyw. Są one
bogatym źródłem witaminy C, E oraz beta-karotenu, które są bardzo silnymi
przeciwutleniaczami. Chronią one przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
oraz wspomagają kurację. Owoce i warzywa to także bogate źródło witamin z grupy
B, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu oraz potasu. Należy właściwie nawadniać
organizm pijąc wodę niegazowaną, rezygnując z kawy, soków oraz napoi
gazowanych. Powinno się również zrezygnować z potraw smażonych, orzechów,
produktów pełnoziarnistych oraz bogatych w błonnik, gdyż dodatkowo podrażnia
jelita.
Żywienie medyczne
W wyniku choroby oraz tak
drastycznej dla organizmu chemioterapii, bardzo trudno jest dostarczyć
wyniszczonemu organizmowi pożądanej ilości pełnowartościowych składników
odżywczych. Dlatego przy tej metodzie leczenia, a także w czasie
rekonwalescencji żywienie medyczne staje się integralną częścią kuracji.
Wysokoenergetyczne produkty różnią się między sobą składowo ale wszystkie uwzględniają
zwiększone zapotrzebowanie na białko oraz energię. Są one alternatywą dla
normalnych posiłków oraz doskonałym, dodatkowym uzupełnieniem. Preparaty te są
tak skomponowane, by pacjentowi dostarczyć wszystkich niezbędnych składników
odżywczych, przy jednoczesnym pozbawieniu ich błonnika, który może powodować
podrażnienia jelit. Dostępne są bez recepty w aptekach w różnych smakach, co
umożliwia dobranie preparatu do potrzeb smakowych pacjenta.
Jak zauważyliśmy właściwe
odżywianie w trakcie chemioterapii jest bardzo ważnym i kluczowym czynnikiem,
który ma ogromny wpływ na powodzenie w walce z rakiem, a także w powrocie do
zdrowia po chorobie. Jednak jak się okazuje, czasami właściwie zbilansowana
dieta to za mało i winniśmy skorzystać z dodatkowego źródła składników
odżywczych jakim są preparaty żywienia medycznego.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.