Jak wspomóc organizm po chemioterapii

Jak wspomóc organizm po chemioterapii - zdjęcie

Każdy z nas wie, że chemiroterapia to najczęściej wykorzystywana metoda walki z nowotworami. Jej celem jest zniszczenie komórek rakowych. Jednak wywołuje wiele niekorzystnych zmian w organizmie chorego. Metoda ta osłabia organizm pacjenta, a także zmniejsza apetyt. Aby walczyć z rakiem potrzeba wiele sił. Jednak co należy zrobić, by wrócić do sił i przezwyciężyć chorobę?

Rak i jego skutki

Rak to grupa złośliwych nowotworów o pochodzeniu nabłonkowym. Wywodzi się on z komórek naszego organizmu, na wskutek przekształcenia się właściwych komórek organizmu w te nieprawidłowe, czyli nowotworowe. Część z nich wymyka się spod kontroli, mnożąc się i rozprzestrzeniając po organizmie człowieka. Oprócz tego, że organizm jest osłabiony przez raka, to także chemioterapia dodatkowo odbiera siły oraz apetyt pacjentowi. Dzieję się tak gdyż:

·         Choroba zaburza wydzielanie peptydów, które stymulują apetyt

·         W ustroju jest nasilone wytwarzanie cytokin prozapalnych, które hamują łaknienie

·         Tkanka nowotworowa wytwarza ketony oraz mleczany, obniżające apetyt

·         W trakcie choroby zaburzone są zmysły smaku oraz powonienia, następuje jadłowstręt

·         W trakcie rozwoju raka wzrasta prędkość przemiany materii

·         Przyjmowanie cytostatyków, może prowadzić do powstania różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego

Leki cytostatyczne mają szeroki zakres działania. Niszczą nie tylko ognisko choroby, ale także te zdrowe komórki organizmu. Najbardziej niekorzystnie wpływają na szpik kostny chorego, czego skutkiem może być mielosupresja – ograniczenie wytwarzania niezbędnych komórek tam produkowanych. Dlatego bardzo ważne jest by właściwie wspomóc wyniszczony organizm pacjenta.

Po pierwsze – dieta

W trakcie chemioterapii, która jest niestety bardzo toksyczną kuracją dla ludzkiego organizmu, ubywa niezwykle wiele, niezbędnych składników odżywczych. W momencie leczenia pacjent potrzebuje ogromnej ilości dobrego budulca, który pozwoli na odbudowę, regenerację oraz wzmocnienie organizmu. Dieta powinna być układana indywidualnie dla każdego pacjenta. Powinna ona składać się z 5 posiłków dziennie, dostarczać organizmowi od 2000-2400 kcal , być lekkostrawna, bogato białkowa – chory powinien dziennie spożywać od 100 do 120 g białka. 2/3 tej wartości powinny być pochodzenia zwierzęcego. Bardzo ważne jest tu spożywanie ryb morskich, które dodatkowo są bogatym źródłem kwasów omega-3, które wspomagają zwalczanie komórek nowotworowych. Kolejnym ważnym składnikiem codziennej diety są chude mleko, kefiry oraz jogurty. Zawierają one bakterie probiotyczne, wzmacniające odporność oraz odbudowujące prawidłową florę jelitową. W diecie nie może zabraknąć również tłuszczów. Ich dzienne zapotrzebowanie winno być w granicach 30-40 g, dostarczane w postaci olejów roślinnych, masła, czy słodkiej śmietany. Dla chorego bardzo ważne jest spożywanie około 0,5 kg owoców i warzyw. Są one bogatym źródłem witaminy C, E oraz beta-karotenu, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Chronią one przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz wspomagają kurację. Owoce i warzywa to także bogate źródło witamin z grupy B, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu oraz potasu. Należy właściwie nawadniać organizm pijąc wodę niegazowaną, rezygnując z kawy, soków oraz napoi gazowanych. Powinno się również zrezygnować z potraw smażonych, orzechów, produktów pełnoziarnistych oraz bogatych w błonnik, gdyż dodatkowo podrażnia jelita.

Żywienie medyczne

W wyniku choroby oraz tak drastycznej dla organizmu chemioterapii, bardzo trudno jest dostarczyć wyniszczonemu organizmowi pożądanej ilości pełnowartościowych składników odżywczych. Dlatego przy tej metodzie leczenia, a także w czasie rekonwalescencji żywienie medyczne staje się integralną częścią kuracji. Wysokoenergetyczne produkty różnią się między sobą składowo ale wszystkie uwzględniają zwiększone zapotrzebowanie na białko oraz energię. Są one alternatywą dla normalnych posiłków oraz doskonałym, dodatkowym uzupełnieniem. Preparaty te są tak skomponowane, by pacjentowi dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, przy jednoczesnym pozbawieniu ich błonnika, który może powodować podrażnienia jelit. Dostępne są bez recepty w aptekach w różnych smakach, co umożliwia dobranie preparatu do potrzeb smakowych pacjenta.

Jak zauważyliśmy właściwe odżywianie w trakcie chemioterapii jest bardzo ważnym i kluczowym czynnikiem, który ma ogromny wpływ na powodzenie w walce z rakiem, a także w powrocie do zdrowia po chorobie. Jednak jak się okazuje, czasami właściwie zbilansowana dieta to za mało i winniśmy skorzystać z dodatkowego źródła składników odżywczych jakim są preparaty żywienia medycznego.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...
Układ nerwowy Drętwienie kończyn – przyczyny, diagnostyka i co robić, gdy następuje u nas ból i drętwienie stóp i rąk?
Drętwienie kończyn, zimne stopy i dłonie czy uczucie ciężkich nóg to zazwyczaj objawy, które nie powinny napawać lękiem. Zdarzają się jednak sytuacje, w których ...
Serce i układ krążenia Przyczyny bólu w klatce piersiowej - objawy kłucia w okolicach serca
Ból w klatce piersiowej może pojawić się z wielu przyczyn. Nasz organizm daje w ten sposób znak, że dzieje się coś nieprawidłowego. Większość przypadków nie jest gro...
Dieta i odchudzanie Wrotycz pospolity zastosowanie w lecznictwie - działanie w medycynie
Działanie wrotyczu pospolitego jest wykorzystywane od setek lat w ziołolecznictwie, czyli dziedzinie medycyny alternatywnej stosującej naturalne sposoby leczenia opierające się na roślinach i...
Układ rozrodczy i moczowy Co oznacza plamienie przed okresem? Zaburzenia i choroby związane z upławami
Plamienie przed okresem może zwiastować pojawienie się miesiączki, lecz jeśli występuje niezależnie od niej, wymaga szerszej diagnostyki. Nie zawsze stanowi ono powód do niepo...
Informacje dla pacjenta Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?
O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć n...
Układ pokarmowy Zespół SIBO - objawy i leczenie. Co jeść, a co wyeliminować z diety?
Bakterie — to one zamieszkują nasze jelita. Ich odpowiednie szczepy warunkują odporność organizmu, jego zdolność do przyswajania cennych witamin i minerałów, a także nie...
Choroby i dolegliwości Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obec...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem