Jaki wpływ na zdrowie ma guma guar (E412)? Do czego służy i w jakich produktach ją znajdziemy?

Jaki wpływ na zdrowie ma guma guar (E412)? Do czego służy i w jakich produktach ją znajdziemy? - zdjęcie

Guma guar stanowi naturalny dodatek do żywności, który na etykietach oznaczony jest symbolem E412. Znajduje ona zastosowanie przede wszystkim jako substancja zagęszczająca i stabilizująca. Chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie bezglutenowej. Gumę guar wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Konsumenci mogą ją kupić w formie proszku i dodawać do posiłków.

Czego dowiesz się z poniższego artykułu?

  • Co to jest guma guar i jak powstaje?
  • Jakie jest zastosowanie gumy guar w kosmetykach i żywności?
  • Czym różni się guma ksantanowa od gumy guar?
  • Jakie są korzyści zdrowotne ze stosowania gumy guar?

Guma guar: co to jest, z czego powstaje i gdzie ją znajdziemy?

Czytając etykiety produktów spożywczych, bardzo często zastanawiamy się, co to jest guma guar, którą oznacza się symbolem E412? Otóż gumę guar pozyskuje się z rośliny Cyamopsis tetragonoloba, która należy do bobowatych. Otrzymuje się ją z bielma nasion guaru. Pod względem chemicznym guma guar ma bardzo skomplikowaną budowę cząsteczkową oraz niezwykle wysoką masę. Wykorzystywana jest powszechnie w przemyśle spożywczym, lecz również w kosmetyce oraz farmacji. Stanowi ona zagęstnik spożywczy, dlatego też znajdziemy ją między innymi w:

  • lodach,
  • napojach,
  • dżemach,
  • serkach topionych,
  • pieczywie.

Guma guar w żywności i kosmetykach – czy jest szkodliwa?

Wielu konsumentów zadaje sobie pytanie, czy guma guar jest szkodliwa? Wynika ono głównie z enigmatycznego oznaczenia, które zaczyna się od litery "E". Przyjęło się, że w ten sposób oznaczane są konserwanty i zagęstniki, których powinniśmy unikać. Nie jest to jednak do końca prawda, ponieważ guma guar sama w sobie nie jest szkodliwa dla naszego organizmu. Należy bowiem do rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, który zaszkodzić może jedynie, gdy jest spożywany w zbyt dużych ilościach. Problemem jest jednak fakt, iż bardzo często guma guar dodawana jest do produktów spożywczych niskiej jakości. Przykładowo, znajdziemy ją w dżemie, jeśli do jego produkcji została użyta zbyt mała ilość owoców. Ma ona więc za zadanie niejako maskować niedoskonałości. Inaczej jest jednak w przypadku kosmetyków, którym nadaje lepkość, ułatwia wyciskanie z tubki lub stabilizuje emulsje. 

Guma ksantanowa (E415) a guma guar (E412) – czym się różnią? Właściwości i zastosowanie

Guma ksantanowa często bywa mylona z gumą guar, a wszystko dlatego, że jest ona popularnym zagęstnikiem spożywczym. Niemniej jednak gumę ksantanową pozyskuje się w nieco inny sposób, a mianowicie w drodze fermentacji węglowodanów przez bakterie. Badania nie wykazały, że guma ksantanowa działa szkodliwie na ludzki organizm. Guma ksantanowa wykorzystywana jest w gastronomii w roli zagęstników i może zastąpić na przykład mąkę czy skrobię ziemniaczaną. Znalazła także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. 

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania gumy guar

Guma guar, z racji tego, iż jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika, może w pozytywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Dzięki swoim właściwościom obniża poziom cholesterolu we krwipoprawia również perystaltykę jelit oraz skład mikroflory jelitowej. Guma guar doskonale sprawdza się w przypadku osób będących na diecie odchudzającej, bowiem powoduje wolniejsze trawienie poszczególnych makroskładników żywności, przez co dłużej pozostajemy syci. Substancja ta może również powodować obniżenie poziomu cukru we krwi oraz zapobiegać nagłym wyrzutom insuliny. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że w produktach spożywczych znajdziemy ją jedynie w małych dawkach, a żeby odczuć pozytywny wpływ gumy guar na zdrowie, potrzebne są znacznie większe jej ilości. Możemy jednak dodawać ją do posiłków. Gumę guar kupimy w aptece oraz w sklepach ze zdrową żywnością. 

Guma guar w wypiekach bezglutenowych: ile i jak ją stosować?

Guma guar jako zagęstnik oraz substancja, która nie zawiera glutenu, znalazła szerokie zastosowanie w diecie bezglutenowej. Możemy używać jej na przykład do przygotowywania wypieków czy dań na ostro. Problem pojawia się zwykle w kontekście dozowania gumy guar. Dietetycy radzą, aby nie przekraczać zalecanych dawek:

  • w sernikach - 5 g na 1 kg sera,
  • w pizzy - 1 łyżeczka na 130 g mąki,
  • w chlebie - 1,5-2 łyżeczki na 130 g mąki,
  • w muffinkach - 1 łyżeczka na 130 g mąki,
  • w ciastkach kruchych - 1/4-1/2 łyżeczki na 130 g mąki,
  • w naleśnikach - 3/4 łyżeczki na 130 g mąki.

Przygotowując dania, możemy zastanawiać się, jak rozpuścić gumę guar? Otóż najlepiej rozpuścić ją w zimnej wodzie - błędem jest próba rozpuszczania gumy we wrzątku, gdyż nie uzyskamy dzięki temu właściwej konsystencji, a co więcej, może ona stracić swoje cenne właściwości. Pamiętajmy, aby nie przekraczać zalecanych porcji gumy guar, bowiem wypieki ze zbyt dużą jej ilością stają się ciągnące i słabiej wyrastają.

5 szybkich i pysznych dań, które przygotujesz z pomocą gumy guar

Jak dotąd guma guar nie stała się popularnym składnikiem, który można znaleźć w wielu przepisach kulinarnych. Wykorzystujemy ją głównie do przygotowywania wypieków, lecz doskonale sprawdzi się również do zagęszczania sosów bądź przygotowywania śniadań czy kolacji. Z jej pomocą możemy przygotować:

  • omlet - do ciasta wystarczy dodać gumę guar, która je zagęści; guma guar sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przyrządzić omlet wysokobiałkowy, z dużą ilością jajek;
  • gulasz warzywny lub z dodatkiem mięsa - guma guar sprawdzi się jako zagęstnik, dzięki któremu nasz sos zyska odpowiednią konsystencję; dodając ją do gulaszu, nie musimy ograniczać ilości warzyw, a w szczególności pomidorów, które - choć pyszne - rozwadniają sos;
  • ciasto bezglutenowe - na jego bazie możemy przygotowywać słodkie desery;
  • pizza - za pomocą gumy guar i mąki bezglutenowej możemy przyrządzić pyszną pizzę, która będzie idealnym wyborem dla osób z celiakią bądź nietolerancją glutenu;
  • kruche paszteciki z pieczarkami - jest to propozycja na danie obiadowe, lecz mogą również stanowić ciepłą kolację; możemy przygotować je na bazie mąki bezglutenowej.

Dieta keto: substancje zagęszczające stosowane w diecie ketogenicznej. Które warto wybierać?

Dieta ketogeniczna zyskała w ostatnim czasie ogromną popularność. Polega ona na ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz produktów, które zawierają większą ilość tłuszczów. Jeżeli jednak rezygnujemy z przyjmowania węglowodanów, to tradycyjną mąkę czy skrobię musimy zastąpić innymi zagęstnikami. Które z nich będą odpowiednie dla osób będących na diecie ketogenicznej? Otóż guma guar najlepiej sprawdza się w diecie ketoMożemy również sięgnąć po gumę ksantanową. Doskonale zagęszczą one potrawy, do których przygotowania wybieramy lżejsze mąki, o niższej zawartości węglowodanów. Pamiętajmy, że tradycyjnej mąki nie można zastąpić w proporcji 1:1. Aby uzyskać pożądane efekty, nie potrzeba dużej ilości zagęstników - najczęściej wystarczy jedna łyżeczka, czasami mniej. W gumę guar czy ksantanową możemy zaopatrzyć się w sklepie ze zdrową żywnością bądź w aptece - dostępna jest bez recepty. Zagęstniki te znajdziemy w wielu przepisach, które dedykowane są osobom, będącym na diecie ketogenicznej. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Przeziębienie i grypa Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....
Odporność, wzmocnienie organizmu Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...
Ciąża i dziecko Zespół Edwardsa – co to jest, jaki ma wpływ na dziecko i jakie są objawy trisomii chromosomu 18?
Ciąża to wspaniały okres w życiu każdej kobiety. Jednak czasem mogą pojawić się niespodziewane komplikacje w postaci chorób genetycznych dziecka. Przykładem takiej choroby jest Zespół Edwardsa. Niestety w zdecydowanej większości przypad...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta PDW (morfologia krwi) – wskaźniki, normy, obniżony. Wskaźnik anizocytozy płytek krwi
PDW to badanie, jedno ze składowych podstawowej morfologii, które pozwala ocenić zróżnicowanie płytek krwi pod kątem ich objętości. Innymi słowy, jest wskaźnikiem anizocytozy w wynikach morfologii krwi, który mierzy si...
Serce i układ krążenia Holter EKG: na czym polega, ile trwa i jak się przygotować? Wskazania i przebieg badania
Holter EKG pozwala dokonać pomiaru pracy najbardziej obciążonego organu naszego ciała - serca. Z poniższego artykułu dowiesz się: dlaczego coraz młodsi ludzie umierają na serce i jakie najczęstsze zaniedbania kardiologiczne stwierdzane s...
Układ rozrodczy i moczowy Ból jajnika: objawy, przyczyny, łagodzenie dolegliwości. Co wywołuje kłucie w jajniku?
Ból jajnika może być wyjątkowo niepokojący dla każdej kobiety. Ta nieprzyjemna dolegliwość objawia się kłuciem, uczuciem rozpierania po prawej lub lewej stronie podbrzusza....
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić....
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Zdrowy tryb życia Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach ...
Słuch i szumy uszne Świecowanie uszu – na czym polega i czy jest to bezpieczne? Czy warto kupić świece do uszu?
Regularne i prawidłowe dbanie o higienę uszu ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia oraz jakości słuchu. Zaniedbywanie bądź też błędy w czyszczeniu uszu mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, skutkujących nawet utratą słuchu, ...
Układ pokarmowy Metformina - panaceum XXI wieku? Wszechstronny lek, skuteczny nie tylko w leczeniu cukrzycy
Metformina to substancja, która od lat stosowana jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Chociaż na rynku farmaceutycznym obecna jest już niemal pół wieku, wciąż odkrywane są nowe i wielokierunkowe efekty jej sto...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem