Jarmuż – właściwości zdrowotne i najlepsze przepisy. Czy warto jeść jarmuż?

Jarmuż – właściwości zdrowotne i najlepsze przepisy. Czy warto jeść jarmuż? - zdjęcie

Jarmuż jest jednym z najbardziej wartościowych i najzdrowszych warzyw liściastych. To odmiana kapusty, chętnie spożywana szczególnie w państwach skandynawskich, ale ze względu na prozdrowotne właściwości cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce.

Jarmuż – co to za warzywo?

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, zielonych, pomarszczonych i dość twardych liściach. Jarmuż zawiera duże ilości białka, błonnika i witamin, zwłaszcza C i K oraz z grupy B. Jest też bogatym źródłem cennych pierwiastków, takich jak magnez, żelazo, cynk i fosfor, soli mineralnych, w tym wapnia i potasu, oraz sulforafanu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów.

Jarmuż – kaloryczność

Jarmuż ma niewiele kalorii – w 100 g zawiera zaledwie 40 kcal, więc bez obaw mogą po niego sięgać także osoby odchudzające się. Regularne spożywanie jarmużu jest więc nie tylko świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu cennych składników, ale również sprzyja redukcji masy ciała.

Jarmuż – właściwości zdrowotne

Jarmuż wyróżnia się przede wszystkim obecnością witaminy K, która rzadko występuje w innych warzywach. Witamina K doskonale wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, w tym raka wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi i jajników. Właściwości antynowotworowe jarmużu są także zasługą zawartością sulforafanu, silnego przeciwutleniacza o działaniu potwierdzonym badaniami naukowymi.

Witamina K pomaga też uporać się z nadmiernym krwawieniem w czasie menstruacji, więc docenią je kobiety zmagające się z obfitymi miesiączkami. Ponadto jest ona ważnym czynnikiem zapobiegającym krwotokom wewnętrznym i zewnętrznym oraz przyspieszającym gojenie się ran. Za sprawą zawartości witamin z grupy B, jarmuż działa także ochronnie na układ nerwowy. Witamina C natomiast, oprócz właściwości przeciwutleniających, wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga profilaktykę miażdżycy – zmniejsza utlenianie złego cholesterolu LDL oraz wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.

W liściach jarmużu znajdziemy także magnez, żelazo, cynk i fosfor, które są niezbędne dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu – poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie i udrażniają naczynia krwionośne. Dodatkowo, dzięki obecności żelaza, jedzenie jarmużu wspomaga produkcji czerwonych krwinek, co zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. Działanie układu sercowo-naczyniowego wspierają również potas i wapń. Potas zwiększa drożność naczyń krwionośnych, wapń odpowiada za pompowanie krwi do tkanek ciała, a w połączeniu sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi.

Jarmuż jest też doskonałym źródłem beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A. Ona z kolei pozwala zapobiegać kurzej ślepocie, która objawia się pogorszonym widzeniem po zmierzchu. Pozytywny wpływ na zdrowie oczu mają także zawarte w jarmużu antyoksydanty. W warzywie tym znajdziemy między innymi zeaksantynę i luteinę, które są składnikiem pigmentu plamki żółtej. Wspierają one ochronę siatkówki oka przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Jarmuż – przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść jarmużu?

Jarmuż, podobnie jak inne warzywa kapustne, nie jest polecany osobom cierpiącym na choroby tarczycy. Jest to spowodowane obecnością goitrogenów, czyli związków chemicznych, które mogą wpływać na metabolizm jodu i przyczyniać się do obniżenia jego stężenia oraz przerostu gruczołu. Warto jednak wiedzieć, że goitrogeny ulatniają się w wysokiej temperaturze, dlatego gotowanie jarmużu może pomóc zmniejszyć ich niekorzystny wpływ na organizm. Jarmuż nie jest również wskazany chorującym na kamicę nerkową, gdyż zawiera on duże ilości trudno rozpuszczalnych w wodzie szczawianów.

Jak przyrządzić jarmuż? Najlepsze przepisy

Jarmuż coraz częściej gości w polskich kuchniach, stanowiąc cenny składnik rozmaitych potraw. Z jarmużu możemy przygotować między innymi sałatkę, koktajl czy nawet popularne chipsy.

Sałatka z jarmużem – przepis

Składniki:

  • liście jarmużu,
  • kapusta pekińska,
  • świeża cebula,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • sos winegret.

Oddzielamy grube ogonki od liści jarmużu i kroimy pozostałą część. Siekamy cebulę i kapustę pekińską, a ogórka i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich sos winegret.

Koktajl z jarmużu – przepis

Składniki:

  • 2 lub 3 liście jarmużu,
  • szklanka mleka,
  • banan,
  • jabłko.

Liście jarmużu oddzielamy od łodyżek, a następnie blendujemy. Potem dodajemy jabłko, banana i mleko i ponownie blendujemy wszystkie składniki. Przepis ten można dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione owoce czy zastępując mleko sokiem lub kefirem.

Chipsy z jarmużu – przepis

Składniki:

  • świeże liście jarmużu,
  • 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól.

Oddzielamy liście jarmużu od twardych łodyżek. Wkładamy je do miski, dodajemy oliwę oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i luźno układamy na niej wcześniej przygotowane liście. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Gotowe chipsy z jarmużu są chrupiące, a brzegi liści mają lekko brązowy kolor. Ten przepis też można modyfikować wedle uznania, na przykład dodając inne przyprawy – słodką lub ostrą paprykę czy curry.

Jak inaczej możemy spożywać jarmuż? Ciekawą propozycją może być dostępny w aptekach sok z jarmużu z naturalną witaminą C. Suszony jarmuż jest także wykorzystywany do produkcji suplementów diety, w tym środków o działaniu oczyszczającym organizm i regulującym pracę jelit.

Jak przechowywać jarmuż?

W porównaniu do innych warzyw liściastych, jak sałata czy zwykła kapusta, jarmuż jest znacznie trwalszy. Zbiory jarmużu odbywają się jesienią i przez całą zimę. Dobrze znosi on temperaturę nawet do -15°C, dlatego najlepiej przechowywać go w lodówce. W razie potrzeby jarmuż można bez obaw zamrozić – w ten sposób dłużej zachowa świeżość, nie tracąc cennych właściwości.

Jarmuż nie bez powodu jest określany jako jedno z najbardziej wartościowych warzyw liściastych. Ta wyjątkowa odmiana kapusty cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce, gdzie doceniamy ją nie tylko za właściwości zdrowotnego, ale i możliwość szerokiego zastosowania w kuchni.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...
Serce i układ krążenia Berberyna – właściwości, zastosowanie oraz działanie. Czy berberyna jest dobra na otyłość?
Ludzie od tysięcy lat korzystali z dobrodziejstw natury w leczeniu różnorodnych chorób i dolegliwości. Tak jest i dzisiaj. Na rynku farmaceutycznym dość często można usłysz...
Choroby i dolegliwości Ból po prawej stronie brzucha
Ból brzucha zlokalizowany po prawej stronie zazwyczaj kojarzony jest z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Przyczyną dolegliwości po tej stronie może być jednak wiele innych schorzeń, mi...
Choroby i dolegliwości Paciorkowiec – jakie choroby wywołuje oraz jakie są przyczyny i jak leczyć?
Paciorkowiec należy do licznej grupy bakterii, które mogą wywoływać różne dolegliwości – od stosunkowo niegroźnych, jak na przykład zapalenie mieszków włosowych, aż...
Układ nerwowy Ból z tyłu głowy: rodzaje, przyczyny i leczenie. Co może oznaczać ucisk z tyłu głowy?
Pacjenci skarżą się na ból zlokalizowany z tyłu głowy. Ból głowy to powszechna przypadłość, która dotyczy każdego, bez względu na płeć i wiek. Niejednokrotnie bywa ignoro...
Choroby skóry Wysypka alergiczna na ciele: sposoby na łagodzenie objawów alergii skórnych
Wygląd skóry jest ważny nie tylko przez wzgląd na własne samopoczucie, ale również zdrowie. Swędzące krostki na ciele pojawiające się po spożyciu pokarmów lub kontakcie z...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie u osó...
Choroby i dolegliwości Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, diag...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem