Charakterystyczne czerwone owoce to nieodłączny element jesieni – jarzębina ożywia swoim kolorem parki i skwery, zwiastując nadejście chłodniejszych dni. Jednak mało kto wie, że jarzębina posiada również cenne witaminy i minerały, które od wieków stosowane są w medycynie ludowej. Jak najlepiej wykorzystać jej kwiaty i owoce?
Lecznicze właściwości jarzębiny
Jarzębina ceniona jest przede wszystkim za dużą zawartość witaminy C (w 100 g owoców znajdziemy jej ok. 45 mg, czyli tyle, co w owocach cytrusowych) . Dzięki temu idealnie sprawdzi się jako element domowej kuracji na przeziębienie – szczególnie polecane w tej sytuacji są napary z suszonych kwiatów i owoców. Jarzębina zawiera również szereg innych, cennych dla naszego zdrowia składników, takich jak beta-karoten, kwasy organiczne, potas, magnez oraz witaminy z grupy B. Przekłada się to na korzystny wpływ na nasz organizm – jarzębina:
- Działa moczopędne
- Działa przeciwzapalnie
- Obniża ciśnienie krwi
- Pomaga w leczeniu zaburzeń układu trawiennego
- Łagodzi podrażnienie żołądka, jelit i wątroby
Musimy jednak pamiętać o tym, że surowe owoce jarzębiny nie nadają się do spożycia ze względu na dużą zawartość sorbiny. Substancja ta odpowiada nie tylko za gorzki smak jarzębiny, ale może również prowadzić do zatruć pokarmowych, objawiających się wymiotami i biegunką. Dlatego dopiero po obróbce termicznej możemy bez przeszkód korzystać ze zdrowotnych właściwości owoców jarzębiny.
Napar z jarzębiny
Składniki: 1 łyżka posiekanych owoców jarzębiny, woda Przygotowanie: owoce zalewamy 1 szklanką letniej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut pod przykryciem. Następnie odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Napar pijemy 2 razy dziennie jako środek moczopędny i przeciwbiegunkowy
Konfitura z jarzębiny
Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, 0,5 kg jabłek, 1 kg cukru Przygotowanie: umyte owoce gotujemy z niewielką ilością wody. Kiedy zaczną pękać, dodajemy cukier i gotujemy, delikatnie mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i gotujemy do chwili, kiedy owoce będą szkliste
Sok z jarzębiny
Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, 1 l wody, 0,5 kg cukru Przygotowanie: rozgniecione owoce gotujemy w 1 l wody, dodając 0,5 kg cukru. Gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru (ok. 30 minut). Po odcedzeniu przelewamy mieszankę do butelek. Pijemy bezpośrednio lub jako dodatek do herbaty i wody
Jarzębina dla urody
Kwiaty i owoce jarzębiny znajdują również zastosowanie w kosmetyce. Zawarta w niej witamina C i P wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają elastyczność skóry i zmniejszają widoczność porów, a sorbitol doskonale nawilża naskórek. Z kolei kwas sorbowy hamuje rozwój bakterii i grzybów – stąd zastosowanie jarzębiny przede wszystkim w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej, z niedoskonałościami i trądzikiem.
Tonik dla cery tłustej
Owoce jarzębiny zalewamy wrzątkiem, rozgniatamy i dodajemy niewielką ilość alkoholu 40%. Dla wzmocnienia działania toniku możemy dodać do niego łyżeczkę oleju z jojoby, który reguluje wydzielanie sebum
Maseczka dla cery problematycznej
Wystarczy rozgnieść owoce jarzębiny, a następnie nakładać je punktowo na problematyczne miejsca 1-2 razy dziennie
Maseczka dla cery suchej
Rozgniecione owoce jarzębiny mieszamy z kilkoma kroplami oleju migdałowego i oleju z pestek winogron. Do mieszanki dodajemy witaminę E (z kapsułki)
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.