Jej Wysokość Dynia

 - zdjęcie

Dynia doczekała się miana „królowej jesieni”, a to nie tylko za sprawą jej znaczenia dla halloweenowych tradycji. Przede wszystkim dlatego, że okres od początku października to najlepszy czas na jej spożywanie. Nie znaczy to jednak, że nie nadaje się do jedzenia przez okrągły rok – należy tylko odpowiednio przyrządzić jej miąższ, mrożąc, piklując czy gotując. Co ważne, dynia zachowuje swoje właściwości odżywcze także po ugotowaniu – można ją zatem spożywać także w formie przetworzonej  z równą korzyścią dla organizmu.

Dlaczego warto jeść dynię?

Duże, owalne, pomarańczowe owoce zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. I słusznie, bo dynia, oprócz tego, ze pyszna, jest też mało kaloryczna (niespełna 30 kcal w 100 gramach), a do tego bogata w witaminy i składniki mineralne takie jak:

  • Magnez
  • Żelazo
  • Potas
  • Wapń
  • Fosfor
  • Cynk
  • Witamina A
  • Witaminy B1, B2, B11
  • Białko
  • Błonnik
  • B-karoten

Dynię w swoim jadłospisie powinny uwzględnić przede wszystkim osoby, które borykają się z dolegliwościami ze strony pęcherza moczowego. Znajdziemy ją m.in. w preparatach dla mężczyzn wspomagających pracę układu moczowego, ponieważ ma działanie moczopędne. Dynia reguluje procesy trawienne, pobudzając pracę jelit – może być zatem stosowana jako naturalny środek na zaparcia. Zupełny brak obecności sodu to dobra informacja dla osób, dbających o figurę. Odchudzaniu sprzyja też duża zawartość błonnika oraz lekkostrawność. Jednak wysoki indeks glikemiczny sprawia, że dynia nie jest polecana cukrzykom. Warto sięgać po dynię w okresie jesienno-zimowym, ponieważ ma działanie przeciwzapalne i wzmacnia odporność – pomoże ochronić organizm przed przeziębieniem czy grypą. Ponadto dynia obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Powinna więc znaleźć się w menu osób cierpiących na miażdżycę i nadciśnienie tętnicze. Właściwości dyni są istotne nie tylko z punktu widzenia zdrowia, ale i urody. Ma zbawienny wpływ przede wszystkim na stan naszej skóry ze względu na zawartość odmładzającej witaminy A.  Jest skutecznym antyoksydantem (neutralizuje działanie wolnych rodników, które powodują powstawanie zmarszczek).  Z kolei zawarta w dyni witamina B chroni cerę przed promieniowaniem UV i pomaga łagodzić stany zapalne. Dynia jest także sprzymierzeńcem skóry tłustej i trądzikowej. Aby zminimalizować wydzielanie sebum, wystarczy zrobić okład ze skórki dyni.

WAŻNE: Miąższ dyni ma działanie przeciwwymiotne – powinny po niego sięgać kobiety w ciąży zmagające się z nudnościami. Z kolei pestki dyni przyniosą ulgę w chorobie lokomocyjnej.

Co można przyrządzić z dyni?

Dynia to warzywo niezwykle wszechstronne. Z jej miąższu można przyrządzić zupy, sałatki, dania główne, sosy i desery, na przykład:

  • Zupa-krem z dyni (na słodko lub na ostro)
  • Dyniowe risotto
  • Makaron z dynią i szpinakiem
  • Dyniowe puree
  • Curry z dynią i ciecierzycą
  • Dyniowa carbonara
  • Zapiekanka z dynią
  • Gulasz wołowy z dynią i grzybami
  • Pasztet dyniowy
  • Sos do mięs
  • Sok z dyni
  • Dżem dyniowo-pomarańczowy
  • Placki dyniowe
  • Muffinki dyniowe
  • Tarta z dynią
  • Sernik dyniowy
  • Dyniowe smoothie

Dynię warto tez podawać dzieciom. Znajdziemy ją w słoiczkach dla dzieci polecanych dla niemowląt już od 4. miesiąca życia.

Wartościowe pestki dyni

Nie zapominajmy też o cennych właściwościach, jakie mają pestki dyni. Są one w bogate magnez, mangan, fosfor i cynk. Pomagają m.in. w zwalczaniu pasożytów jelitowych, mają korzystny wpływ na cerę, poprawiają pracę układu moczowego, wspomagają układ nerwowy. Pestki można dodać do sałatki lub posypać nimi kanapkę. Można je też potraktować jako zdrową przekąskę. Jedzmy je jednak z umiarem, ponieważ są bardziej kaloryczne niż sam miąższ dyni. Warto sięgać również po olej z pestek dyni – jego właściwości wspomagają pracę serca, chronią przed miażdżycą i łagodzą dolegliwości ze strony wątroby. Co prawda, oleju tego nie wolno podgrzewać (po otwarciu należy go przechowywać w lodówce), ale na zimno z powodzeniem zastąpi sos sałatkowy. Olej z pestek dyni ma też zastosowanie w kosmetyce. Ma właściwości nawilżające, kojące i regenerujące. Jest też pomocny w zwalczaniu cellulitu.  

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Układ pokarmowy Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Mięśnie i kości Ból stopy: możliwe przyczyny. Jak pozbyć się bólu stóp?
Ból stopy może mieć wiele przyczyn, zaczynając od urazu, na poważnych chorobach ogólnoustrojowych kończąc. Potrafi mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego warto nie zwl...
Informacje dla pacjenta Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?
Cenne właściwości lecznicze ostropestu znane były już w średniowieczu. Później, podobnie jak inne zioła, popadł w niełaskę, ponieważ ludzie zachłysnęli się nowoczesną medycyną, oferują...
Układ oddechowy Zapalenie płuc: rodzaje, objawy, diagnoza. Jak leczyć powikłania po zapaleniu płuc?
Zapalenie płuc jest szczególnie groźne w przypadku osób w podeszłym wieku oraz dzieci – nieleczone może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań (czasem nawet zagrażających życiu chorego)....
Układ pokarmowy Podagrycznik - właściwości, skutki uboczne. Na co pomaga?
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń....
Choroby i dolegliwości Ból z lewej strony brzucha. Co jest po lewej stronie brzucha na dole?
Bóle brzucha stanowią częstą dolegliwość zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W zależności od tego, w której jego części jest zlokalizowany, może świadczyć o innych pr...
Serce i układ krążenia MCHC w morfologii krwi: badanie, normy i interpretacja wyników
MCHC w morfologii krwi to wskaźnik oznaczający stężenie hemoglobiny w krwinkach czerwonych. Choć nie jest to samodzielny parametr stanowiący podstawę do diagnozy, zbyt wysokie lub zbyt n...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Choroby i dolegliwości Zakrzepica żył głębokich: objawy, przyczyny, leczenie
Zakrzepica żył głębokich jest bardzo poważną chorobą, która w krótkim czasie może doprowadzić do niebezpiecznych dla życia komplikacji. Ponieważ objawy mogą w początkowej fazie ...
Układ rozrodczy i moczowy Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny, objawy, leczenie
Zapalenie pęcherza moczowego to przykra, ale powszechna dolegliwość. Schorzenie może pojawić się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn w każdym wieku. Niepokojącymi symptomami, mogącymi świadczyć o zapaleniu pęcher...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem