Dynia doczekała się miana „królowej jesieni”, a to nie tylko za sprawą jej znaczenia dla halloweenowych tradycji. Przede wszystkim dlatego, że okres od początku października to najlepszy czas na jej spożywanie. Nie znaczy to jednak, że nie nadaje się do jedzenia przez okrągły rok – należy tylko odpowiednio przyrządzić jej miąższ, mrożąc, piklując czy gotując. Co ważne, dynia zachowuje swoje właściwości odżywcze także po ugotowaniu – można ją zatem spożywać także w formie przetworzonej z równą korzyścią dla organizmu.
Dlaczego warto jeść dynię?
Duże, owalne, pomarańczowe owoce zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. I słusznie, bo dynia, oprócz tego, ze pyszna, jest też mało kaloryczna (niespełna 30 kcal w 100 gramach), a do tego bogata w witaminy i składniki mineralne takie jak:
- Magnez
- Żelazo
- Potas
- Wapń
- Fosfor
- Cynk
- Witamina A
- Witaminy B1, B2, B11
- Białko
- Błonnik
- B-karoten
Dynię w swoim jadłospisie powinny uwzględnić przede wszystkim osoby, które borykają się z dolegliwościami ze strony pęcherza moczowego. Znajdziemy ją m.in. w preparatach dla mężczyzn wspomagających pracę układu moczowego, ponieważ ma działanie moczopędne. Dynia reguluje procesy trawienne, pobudzając pracę jelit – może być zatem stosowana jako naturalny środek na zaparcia. Zupełny brak obecności sodu to dobra informacja dla osób, dbających o figurę. Odchudzaniu sprzyja też duża zawartość błonnika oraz lekkostrawność. Jednak wysoki indeks glikemiczny sprawia, że dynia nie jest polecana cukrzykom. Warto sięgać po dynię w okresie jesienno-zimowym, ponieważ ma działanie przeciwzapalne i wzmacnia odporność – pomoże ochronić organizm przed przeziębieniem czy grypą. Ponadto dynia obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Powinna więc znaleźć się w menu osób cierpiących na miażdżycę i nadciśnienie tętnicze. Właściwości dyni są istotne nie tylko z punktu widzenia zdrowia, ale i urody. Ma zbawienny wpływ przede wszystkim na stan naszej skóry ze względu na zawartość odmładzającej witaminy A. Jest skutecznym antyoksydantem (neutralizuje działanie wolnych rodników, które powodują powstawanie zmarszczek). Z kolei zawarta w dyni witamina B chroni cerę przed promieniowaniem UV i pomaga łagodzić stany zapalne. Dynia jest także sprzymierzeńcem skóry tłustej i trądzikowej. Aby zminimalizować wydzielanie sebum, wystarczy zrobić okład ze skórki dyni.
WAŻNE: Miąższ dyni ma działanie przeciwwymiotne – powinny po niego sięgać kobiety w ciąży zmagające się z nudnościami. Z kolei pestki dyni przyniosą ulgę w chorobie lokomocyjnej.
Co można przyrządzić z dyni?
Dynia to warzywo niezwykle wszechstronne. Z jej miąższu można przyrządzić zupy, sałatki, dania główne, sosy i desery, na przykład:
- Zupa-krem z dyni (na słodko lub na ostro)
- Dyniowe risotto
- Makaron z dynią i szpinakiem
- Dyniowe puree
- Curry z dynią i ciecierzycą
- Dyniowa carbonara
- Zapiekanka z dynią
- Gulasz wołowy z dynią i grzybami
- Pasztet dyniowy
- Sos do mięs
- Sok z dyni
- Dżem dyniowo-pomarańczowy
- Placki dyniowe
- Muffinki dyniowe
- Tarta z dynią
- Sernik dyniowy
- Dyniowe smoothie
Dynię warto tez podawać dzieciom. Znajdziemy ją w słoiczkach dla dzieci polecanych dla niemowląt już od 4. miesiąca życia.
Wartościowe pestki dyni
Nie zapominajmy też o cennych właściwościach, jakie mają pestki dyni. Są one w bogate magnez, mangan, fosfor i cynk. Pomagają m.in. w zwalczaniu pasożytów jelitowych, mają korzystny wpływ na cerę, poprawiają pracę układu moczowego, wspomagają układ nerwowy. Pestki można dodać do sałatki lub posypać nimi kanapkę. Można je też potraktować jako zdrową przekąskę. Jedzmy je jednak z umiarem, ponieważ są bardziej kaloryczne niż sam miąższ dyni. Warto sięgać również po olej z pestek dyni – jego właściwości wspomagają pracę serca, chronią przed miażdżycą i łagodzą dolegliwości ze strony wątroby. Co prawda, oleju tego nie wolno podgrzewać (po otwarciu należy go przechowywać w lodówce), ale na zimno z powodzeniem zastąpi sos sałatkowy. Olej z pestek dyni ma też zastosowanie w kosmetyce. Ma właściwości nawilżające, kojące i regenerujące. Jest też pomocny w zwalczaniu cellulitu.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.