Dobra pamięć jest niezbędna szczególnie w przypadku wszystkich tych, którzy wykonują pracę umysłową lub studiują. Można wprawdzie regularnie wykonywać ćwiczenia na poprawę pamięci oraz stosować suplementy diety, ale jednym z najbardziej skutecznych – oraz korzystnych dla organizmów – sposobów pozostaje odpowiednia dieta. Wśród niej powinno znaleźć się przede wszystkim kakao.
Choć zastosowanie kakao w kuchni jest kojarzone głównie z walorami smakowymi, to niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z faktu, że ma ono bardzo dobry wpływ na wiele aspektów związanych z funkcjonowaniem ludzkiego organizmu. Kakao poprawia nie tylko pamięć, ale między innymi wyrównuje także ciśnienie tętnicze krwi.
Zobacz także artykuł: Czekolada to nie tylko przysmak. Dowiedz się, w jaki sposób czekolada wpływa na nasze zdrowie?
Kakao – wszystko, co należy wiedzieć
Kakao to popularne, potocznie stosowane określenie na nasiona z kakaowca właściwego. Kakao było spożywane już przez Azteków i Majów jako nieodłączny element podczas różnego rodzaju obrzędów religijnych. W niektórych mniej zaawansowanych społecznościach kakao było wykorzystywane jako środek płatniczy w ramach tzw. wymiany barterowej.
Kakao jako źródło składników odżywczych oraz witamin
Jeśli jesteś świadomy tego, jak ważna jest odpowiednia, bogata w składniki odżywcze oraz witaminy dieta, z pewności zadowoli Cię informacja, że kakao (nasiona kakaowca właściwego) zawiera znaczne ich ilości. Jakie cenne składniki mineralne znajdziesz w kakao? Są to przede wszystkim takie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy organizmu jak:
- sód,
- wapń,
- potas,
- ryboflawina,
- niacyna,
- magnez,
- polifenole,
- żelazo,
oraz wiele innych. Oczywiście, są to nie tylko składniki mineralne, lecz także witaminy, w tym między innymi witamina A, E oraz B.
Kakao chroni organizm przed czynnikami chorobotwórczymi
Regularne spożywanie kakao pomaga również w prewencji nowotworów, szczególnie w przypadku raka jelita grubego. Kakao zapewnia ochronę komórek w ludzkim organizmie przed działaniem mutagennym oraz wolnym rodnikom.
Kakao wydłuża życie
Choć może wydawać się to nieoczywiste, to w rzeczywistości spowalnia proces starzenia się. Zawarta w nim katalaza, koenzym Q oraz wiele innych substancji skutecznie chronią przed negatywnym wpływem takich negatywnych czynników z zewnętrznego otoczenia, jak na przykład zanieczyszczenie powietrza spowodowane dymem tytoniowym.
Kakao – Twój sprzymierzeniec w walce z cukrzycą
Ponadto, bezcukrowa wersja kakao cechuje się niskim indeksem glikemicznym (jest to poziom wynoszący IG = 20). Taki stan rzeczy oznacza, że może być ona wykorzystana jako cenny element diety dla cukrzyków. Warto w tym przypadku zwrócić uwagę w szczególności na działanie hipoglikemiczne – dzięki temu cukry zawarte w spożywanych pokarmach nie są zbyt szybko wchłaniane przez organizm. Dodatkowo kakao ma duży potencjał antyoksydacyjny (jego regularne spożywania znacząco obniża poziom stresu oksydacyjnego) i skuteczności chroni przed insulinoopornością ludzkiego organizmu (poprawie ulegają funkcje śródbłonka).
Kakao obniża ciśnienie tętnicze krwi
Nie do przecenienia jest rola kakao w zapobieganiu groźnym chorobom układu sercowo-naczyniowego, w tym między innymi miażdżycy oraz udarowi. Jest to możliwe, ponieważ choroby te to schorzenia, w ramach których uszkodzeniu ulegają komórki śródbłonka naczyń. Tymczasem, kakao zwiększa jakość śródbłonka. Ponadto, w kakao znajdują się takie substancje jak między innymi:
- epikatechiny,
- procyjanidyny,
- katechiny,
oraz wiele innych, które łączy przede wszystkim jeden wspólny element: silne działanie kardioprotekcyjne oraz efekt hipotensyjny (tj. obniżający ciśnienie tętnicze krwi).
Specyficzny skład kakao sprawia także, że jego spożywane – pomimo faktu, że znajdują się w nim także nasycone kwasy tłuszczowe – nie powoduje zwiększenia stężenia cholesterolu. Substancje zawarte w kakao, poprzez redukcję cytokin prozapalnych i cząstek przylegania, umożliwiają także m.in. tworzeniu się skrzepów.
Kakao pobudza i dodaje energii dzięki kofeinie i teobrominie
Kakao – dzięki zawartym w nim takim substancjom jak na przykład kofeina, teofilina czy teobromina – ma właściwości przyśpieszające lipolizę komórkową. Taki stan rzeczy oznacza, że organizm może otrzymywać większe ilości energii. W efekcie, spożywając kakao w regularnych odstępach czasowych, będziesz miał więcej sił do działania w szkole czy pracy.
Hormon anandamid działa jak afrodyzjak
Kakao jako afrodyzjak? Choć może wydawać się to niesłychane połączenie, to w rzeczywistości jest w nim sporo prawdy. Ponieważ takie składniki kakao, jak na przykład tryptofan, w dużym stopniu pobudzają produkcję endorfin, możesz – dzięki regularnemu spożywaniu wyrobów kakaowych – liczyć na poprawę nastroju (podobnie przedstawia się sytuacja w przypadku czekolady) oraz obniżenie poziomu stresu.
Kakao spala tłuszcz i jest cennym źródłem magnezu
To jeszcze nie jedyne cenne właściwości, jakimi charakteryzuje się kakao. Powinieneś wiedzieć także o tym, że zawiera ono duże ilości magnezu. To właśnie dlatego kakao powinno być spożywane przez osoby cierpiące na jego niedobór (na przykład w wyniku zaburzeń metabolizmu węglowodanów).
Magnez to niezbędny składnik naszego organizmu – zapewnia on prawidłową pracę układu nerwowego, kostnego i sercowo-naczyniowego, a także znacząco poprawia kurczliwość mięśni. Wreszcie, magnez – o ile znajduje się w organizmie w odpowiednich ilościach – umożliwia dostarczanie energii do organizmu i właściwy metabolizm glukozy. Taki stan rzeczy oznacza, że – spożywając kakao – dbasz właściwie o cały swój organizm.
Kakao w kuchni – nie tylko do słodkich wypieków
Jak widzisz, kakao ma bardzo liczne właściwości prozdrowotne. Wpływa ono pozytywnie nie tylko na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serowych, naczyniowych czy nowotworów. Oprócz tego, jego systematyczne spożywanie sprzyja ochronie szkliwa ludzkich zębów trzonowych (jest to zapewnione przez tzw. alkaloid teobrominę). Korzyści dla uzębienia są możliwe do osiągnięcia szczególnie w przypadku spożywania kakao bezcukrowego.
Jednocześnie, na rynku dostępnych jest wiele wersji tego składnika spożywczego. W takiej sytuacji zapewne zastanawiasz się, jakie kakao wybrać? Słusznie – w zależności od ostatecznego wyboru będziesz mógł osiągnąć inne korzyści. Przykładowo, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu to wersja idealna dla tych, którzy dbają o zdrową linię bądź są w trakcie odchudzania. Z kolei tzw. kakao surowe to wersja, której nasiona nie zostały poddane procesowi prażenia oraz palenia. Dzięki temu nasiona te zachowują niezwykle wysoki poziom zawartości cennych składników odżywczych.
Z uwagi na cenne właściwości kakao warto dostarczać je już od pierwszych lat życia dziecka (kakao dla dzieci) – ciekawym rozwiązaniem w tym zakresie są na przykład kaszki mleczno-ryżowe Nestlé.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.