Kakao może wydłużyć życie i poprawia pamięć - 8 właściwości zdrowotnych kakaowca

Kakao  - 8 właściwości zdrowotnych kakaowca - zdjęcie

Dobra pamięć jest niezbędna szczególnie w przypadku wszystkich tych, którzy wykonują pracę umysłową lub studiują. Można wprawdzie regularnie wykonywać ćwiczenia na poprawę pamięci oraz stosować suplementy diety, ale jednym z najbardziej skutecznych – oraz korzystnych dla organizmów – sposobów pozostaje odpowiednia dieta. Wśród niej powinno znaleźć się przede wszystkim kakao.

Choć zastosowanie kakao w kuchni jest kojarzone głównie z walorami smakowymi, to niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z faktu, że ma ono bardzo dobry wpływ na wiele aspektów związanych z funkcjonowaniem ludzkiego organizmu. Kakao poprawia nie tylko pamięć, ale między innymi wyrównuje także ciśnienie tętnicze krwi. 

Zobacz także  artykuł: Czekolada to nie tylko przysmak. Dowiedz się, w jaki sposób czekolada wpływa na nasze zdrowie?

Kakao – wszystko, co należy wiedzieć

Kakao to popularne, potocznie stosowane określenie na nasiona z kakaowca właściwego. Kakao było spożywane już przez Azteków i Majów jako nieodłączny element podczas różnego rodzaju obrzędów religijnych. W niektórych mniej zaawansowanych społecznościach kakao było wykorzystywane jako środek płatniczy w ramach tzw. wymiany barterowej.

Kakao jako źródło składników odżywczych oraz witamin

Jeśli jesteś świadomy tego, jak ważna jest odpowiednia, bogata w składniki odżywcze oraz witaminy dieta, z pewności zadowoli Cię informacja, że kakao (nasiona kakaowca właściwego) zawiera znaczne ich ilości. Jakie cenne składniki mineralne znajdziesz w kakao? Są to przede wszystkim takie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy organizmu jak:

  • sód,
  • wapń,
  • potas,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • magnez,
  • polifenole,
  • żelazo,

oraz wiele innych. Oczywiście, są to nie tylko składniki mineralne, lecz także witaminy, w tym między innymi witamina A, E oraz B.

Kakao chroni organizm przed czynnikami chorobotwórczymi

Regularne spożywanie kakao pomaga również w prewencji nowotworów, szczególnie w przypadku raka jelita grubego. Kakao zapewnia ochronę komórek w ludzkim organizmie przed działaniem mutagennym oraz wolnym rodnikom.

Kakao wydłuża życie

Choć może wydawać się to nieoczywiste, to w rzeczywistości spowalnia proces starzenia się. Zawarta w nim katalaza, koenzym Q oraz wiele innych substancji skutecznie chronią przed negatywnym wpływem takich negatywnych czynników z zewnętrznego otoczenia, jak na przykład zanieczyszczenie powietrza spowodowane dymem tytoniowym.

Kakao – Twój sprzymierzeniec w walce z cukrzycą

Ponadto, bezcukrowa wersja kakao cechuje się niskim indeksem glikemicznym (jest to poziom wynoszący IG = 20). Taki stan rzeczy oznacza, że może być ona wykorzystana jako cenny element diety dla cukrzyków. Warto w tym przypadku zwrócić uwagę w szczególności na działanie hipoglikemiczne – dzięki temu cukry zawarte w spożywanych pokarmach nie są zbyt szybko wchłaniane przez organizm. Dodatkowo kakao ma duży potencjał antyoksydacyjny (jego regularne spożywania znacząco obniża poziom stresu oksydacyjnego) i skuteczności chroni przed insulinoopornością ludzkiego organizmu (poprawie ulegają funkcje śródbłonka).

Kakao obniża ciśnienie tętnicze krwi

Nie do przecenienia jest rola kakao w zapobieganiu groźnym chorobom układu sercowo-naczyniowego, w tym między innymi miażdżycy oraz udarowi. Jest to możliwe, ponieważ choroby te to schorzenia, w ramach których uszkodzeniu ulegają komórki śródbłonka naczyń. Tymczasem, kakao zwiększa jakość śródbłonka. Ponadto, w kakao znajdują się takie substancje jak między innymi:

  • epikatechiny,
  • procyjanidyny,
  • katechiny,

oraz wiele innych, które łączy przede wszystkim jeden wspólny element: silne działanie kardioprotekcyjne oraz efekt hipotensyjny (tj. obniżający ciśnienie tętnicze krwi).

Specyficzny skład kakao sprawia także, że jego spożywane – pomimo faktu, że znajdują się w nim także nasycone kwasy tłuszczowe – nie powoduje zwiększenia stężenia cholesterolu. Substancje zawarte w kakao, poprzez redukcję cytokin prozapalnych i cząstek przylegania, umożliwiają także m.in. tworzeniu się skrzepów.

Kakao pobudza i dodaje energii dzięki kofeinie i teobrominie

Kakao – dzięki zawartym w nim takim substancjom jak na przykład kofeina, teofilina czy teobromina – ma właściwości przyśpieszające lipolizę komórkową. Taki stan rzeczy oznacza, że organizm może otrzymywać większe ilości energii. W efekcie, spożywając kakao w regularnych odstępach czasowych, będziesz miał więcej sił do działania w szkole czy pracy.

Hormon anandamid działa jak afrodyzjak

Kakao jako afrodyzjak? Choć może wydawać się to niesłychane połączenie, to w rzeczywistości jest w nim sporo prawdy. Ponieważ takie składniki kakao, jak na przykład tryptofan, w dużym stopniu pobudzają produkcję endorfin, możesz – dzięki regularnemu spożywaniu wyrobów kakaowych – liczyć na poprawę nastroju (podobnie przedstawia się sytuacja w przypadku czekolady) oraz obniżenie poziomu stresu.

Kakao spala tłuszcz i jest cennym źródłem magnezu

To jeszcze nie jedyne cenne właściwości, jakimi charakteryzuje się kakao. Powinieneś wiedzieć także o tym, że zawiera ono duże ilości magnezu. To właśnie dlatego kakao powinno być spożywane przez osoby cierpiące na jego niedobór (na przykład w wyniku zaburzeń metabolizmu węglowodanów).

Magnez to niezbędny składnik naszego organizmu – zapewnia on prawidłową pracę układu nerwowego, kostnego i sercowo-naczyniowego, a także znacząco poprawia kurczliwość mięśni. Wreszcie, magnez – o ile znajduje się w organizmie w odpowiednich ilościach – umożliwia dostarczanie energii do organizmu i właściwy metabolizm glukozy. Taki stan rzeczy oznacza, że – spożywając kakao – dbasz właściwie o cały swój organizm.

Kakao w kuchni – nie tylko do słodkich wypieków

Jak widzisz, kakao ma bardzo liczne właściwości prozdrowotne. Wpływa ono pozytywnie nie tylko na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serowych, naczyniowych czy nowotworów. Oprócz tego, jego systematyczne spożywanie sprzyja ochronie szkliwa ludzkich zębów trzonowych (jest to zapewnione przez tzw. alkaloid teobrominę). Korzyści dla uzębienia są możliwe do osiągnięcia szczególnie w przypadku spożywania kakao bezcukrowego.

Jednocześnie, na rynku dostępnych jest wiele wersji tego składnika spożywczego. W takiej sytuacji zapewne zastanawiasz się, jakie kakao wybrać? Słusznie – w zależności od ostatecznego wyboru będziesz mógł osiągnąć inne korzyści. Przykładowo, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu to wersja idealna dla tych, którzy dbają o zdrową linię bądź są w trakcie odchudzania. Z kolei tzw. kakao surowe to wersja, której nasiona nie zostały poddane procesowi prażenia oraz palenia. Dzięki temu nasiona te zachowują niezwykle wysoki poziom zawartości cennych składników odżywczych.

Z uwagi na cenne właściwości kakao warto dostarczać je już od pierwszych lat życia dziecka (kakao dla dzieci) – ciekawym rozwiązaniem w tym zakresie są na przykład kaszki mleczno-ryżowe Nestlé.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Wirus RSV - objawy, przyczyny, leczenie. Lawinowo rośnie liczba zakażeń, jak się chronić?
Zachorowania na wirus RSV dostrzegalne są w okresie jesienno-zimowym, choć szczególny wzrost przypada zazwyczaj na styczeń i luty. Wirus RSV stanowi główną przyczynę zachorowania na choroby dróg oddechowych u dzieci....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań.&n...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Przeziębienie i grypa

Katar i zatkany nos częste objawy przeziębienia: 5 skutecznych sposobów jak szybko odblokować zatkany nos?
Zatkany nos to jedna z najbardziej uciążliwych dolegliwości towarzyszących przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Utrudnia swobodne oddychanie, zaburza sen i obniża komfort życia. Na szczęście...

Układ pokarmowy

Zaburzenia pracy jelit – przyczyny, objawy, leczenie
Zaburzenia pracy jelit to częsty problem, który może objawiać się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Ich przyczyny są różnorodne – od nieprawidłowej diety ...

Układ oddechowy

Wirus hMPV - cichy sprawca infekcji dróg oddechowych: co musisz wiedzieć od objawów po diagnostykę i leczenie
Ludzki metapneumowirus (hMPV) to stosunkowo mało znany, lecz powszechnie występujący patogen, który wywołuje infekcje dróg oddechowych. Choć objawy zakażenia przypominają grypę lub przeziębienie, wirus ten ...

Choroby skóry

Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Skuteczne zabiegi i polecane produkty
Blizny potrądzikowe to problem, z którym boryka się wiele osób, niezależnie od wieku. Choć trądzik sam w sobie może być uciążliwy, to często jego skutki w postaci blizn są jeszc...

Choroby i dolegliwości

Nietrzymanie moczu w nocy – jak odzyskać spokojny sen?
Nietrzymanie moczu to dolegliwość, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i płci. Statystycznie, zmagają się z nią częściej kobiety, przede wszystkim ze względu na anatomię u...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jakie witaminy i suplementy zażywać po 65. roku życia? Ranking najlepszych produktów dla seniora na 2025 rok
Z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby żywieniowe i może mieć trudności z przyswajaniem niektórych składników odżywczych. Właściwie dobrana suplementacja może znacząco wpłynąć na jakość życia seniorów, wspierając ich zdrowie i d...

Układ nerwowy

Jak zwiększyć poziom testosteronu? Naturalne metody i najlepsze boostery testosteronu
Testosteron to kluczowy hormon występujący zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, który wpływa nie tylko na libido i samopoczucie, ale ma znacznie szersze spektrum działania na organizm. Utrzymanie jego prawidłowego poziomu jest możliwe dzięki...

Układ rozrodczy i moczowy

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać, aby złagodzić objawy choroby?
Dna moczanowa, znana również jako artretyzm lub podagra, to przewlekła choroba zapalna dotykająca około 1% populacji. Charakteryzuje się stanami zapalnymi stawów i nerek, spowodowanymi nadmiernym gromadzeniem się kwasu moczowego w organiz...

Pierwsza pomoc

Zawał serca – objawy, przyczyny i rozpoznanie na wczesnym etapie
Współczesny styl życia - ciągły pośpiech, stres i niezdrowe nawyki - może mieć poważny wpływ na zdrowie, szczególnie na nasze serce. Zawał mięśnia sercowego pozostaje jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem